22 Nisan 2010 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27560
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAOĞRETİM KURUMLARI
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 31/7/2009 tarihli ve 27305 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (p) ve (r) bentleri eklenmiştir.
?p) E-Okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi,?
?r) Ozel eğitim gerektiren oğrenci: Ceşitli nedenlerle bireysel ve gelişim ozellikleriyle eğitim yeterlilikleri acısından akranlarından, beklenilen duzeyden anlamlı farklılık gosteren oğrenciyi?

MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesinde yer alan ?Genel? ibaresi madde metninden cıkarılmış ve (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?m) Ozel eğitim gerektiren oğrencilerin eğitiminde; ozel eğitim ilke, yontem ve tekniklerine gore gerekli onlemler alınır.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 10 ? (1) Ortaoğretimin amacı;
a) Oğrencilere asgari ortak bir genel kultur vererek toplumu tanımalarını, sorunlara cozum yolları aramaları ve yurdun iktisadi sosyal ve kulturel kalkınmasına katkıda bulunma bilinc ve gucunu kazanmalarını,

b) Oğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda yuksek oğretime veya hem mesleğe hem de yuksek oğretime veya hayata ve iş alanlarına hazırlanmalarını
sağlamaktır.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Ders kitabı ya da ders kitabı yerine kullanılacak eğitim arac ve gerecinin temin ve kullanımı ile ilgili hususlarda 31/12/2009 tarihli ve 27449 dorduncu Mukerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Aracları Yonetmeliği hukumlerine uyulur.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?b) Ozel eğitim gerektiren oğrencilerin durumlarını dikkate alarak okul veya kurumlara dengeli bir şekilde dağıtılmaları icin gerekli onlemleri alır. Bu cercevedeki okul veya kurumlarda, ozel eğitim gerektiren oğrencilerin yerleştirileceği sınıf mevcudunun azaltılmasına, aynı sınıfta iki ayrı ozel eğitim gerektiren oğrenci grubundan oğrenci bulunmamasına ve oğrencilerin ozel durumlarına gore gerekli fiziki duzenlemelerin yapılmasına yonelik tedbirleri alır.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 23 ? (1) Okullara kayıt ve kabuller;
a) Sınavsız oğrenci alan ortaoğretim kurumlarına kayıt ve kabul işlemleri elektronik ortamda yapılır. Bununla ilgili usul ve esaslar Bakanlıkca belirlenir.
b) Merkezî sınav sistemiyle oğrenci alan ortaoğretim kurumlarına oğrenci kaydı, ortaoğretime yerleştirme puanı esas alınarak yapılır. Sınav ya da sınavlar, ortaoğretime yerleştirme puanının belirlenmesi ve oğrenci yerleştirme ile ilgili usul ve esaslar yonerge ile belirlenir.
c) Yetenek veya uygulama sınavı ile oğrenci alan okullara oğrenci secimi ile kayıt ve kabul işlemleri, okulların ozel yonetmeliklerinde belirtilen hukumler doğrultusunda yurutulur.
c) Akşam lisesi, acıkoğretim lisesi ile mesleki acıkoğretim lisesinden gelen oğrencilerin kayıt ve kabulleri, orgun ortaoğretim okul ya da kurumlarında oğrenim haklarının bulunması ve okulların kayıt-kabul şartlarını taşımaları hÂlinde yapılır.
(2) Orgun ortaoğretim okul veya kurumlarına ilk defa kaydolacakların, oğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olmaları gerekir. Tasdikname ile kaydolacaklarda ise sınıf tekrarı yapmış ve oğrenim hakkını kullanmamış sayılma sureleri de dÂhil oğrenim goreceği okulun azami bitirilme suresindeki yaş sınırını gecmemiş olma şartı aranır.
(3) Okullara kayıt ve kabulde; diploma, tasdikname veya denklik belgesinin aslı istenir. Adres tespitinde ulusal adres veri tabanı ikamet adres bilgileri esas alınır.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(2) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hususlarda 15/4/1985 tarihli ve 85/9380 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Turkiye'de Oğrenim Goren Yabancı Uyruklu Oğrencilere İlişkin Yonetmelik, 14/11/2002 tarihli ve 24936 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gocmen İşci Cocuklarının Eğitimine İlişkin Yonetmelik, 5/3/2004 tarihli ve 25393 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yonetmeliği ile kayıt yaptırılacak okulun ozel mevzuat hukumleri uygulanır.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Oğrencilerin devamsızlıkları ile ilgili işlemlerde, 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği hukumleri uygulanır.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?c) Parasız yatılı oğrencilerin sağlık hizmetleri, 26/5/2008 tarihli ve 2008/13763 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yonetmeliği hukumlerine gore yurutulur.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir
?MADDE 40 ? (1) Sayım kurulu, 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Taşınır Mal Yonetmeliği hukumlerine gore kurulur ve bu Yonetmelik hukumlerine gore gorevlerini yurutur.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 44 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 44 ? (1) Muayene ve kabul komisyonu; 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sozleşmeleri Kanunu hukumlerine gore kurulur ve gorevlerini yurutur.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 56 ncı maddesinin ucuncu ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(3) Tasdikname, başvuru tarihini izleyen en gec 3 iş gunu icinde duzenlenir, ilgili mudur yardımcısı ve okul veya kurum mudurunce imzalanarak muhurlenir. Tasdikname ile ayrılma durumu sınıf gecme, kutuk ve tasdikname defterlerine yazılır. Kendi ya da velisinin isteği ile tasdikname alarak ayrılan ve tekrar okuluna donmek isteyen oğrenciler, ders yılı icinde bu Yonetmelikte belirtilen ozursuz devamsızlık suresini doldurmadan; ders yılı dışında ise sure kaydına bakılmaksızın kayıt-kabul şartlarını taşımaları hÂlinde yeni ders yılının başlamasına kadar gecen surelerde okullarına kayıt yaptırabilirler. Ancak ders yılı icinde okuldan ayrılarak yine ders yılı icinde geri donen oğrencilerin, ayrıldıktan sonra okuluna donunceye kadar ozursuz olarak gecirdikleri sure ozursuz devamsızlıktan sayılır.?
?(4) Nakil icin tasdikname duzenlenmez. Nakiller, e-okul sistemi uzerinden okulların ozel yonetmelik hukumleri ile ilgili mevzuat hukumlerine gore yapılır.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 65 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Turk Bayrağının bulundurulması, temizliği, korunması ve kullanılmasında 22/9/1983 tarihli ve 2893 sayılı Turk Bayrağı Kanunu ile 25/1/1985 tarihli ve 85/9034 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Turk Bayrağı Tuzuğu hukumlerine uyulur.?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 69 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 69 ? (1) Kutuphane, 22/8/2001 tarihli ve 24501 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Kutuphaneleri Yonetmeliği ve ilgili diğer mevzuata gore duzenlenir ve işletilir.?
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 70 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(6) Spor alanları, spor tesisleri ve diğer tesislerin işletilmesiyle ilgili hususlarda 31/5/2005 tarihli ve 25831 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yonetmeliği hukumlerine uyulur.?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 74 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 74 ? (1) Okul veya kurum personelinin nitelik ve sayısının belirlenmesi ve atamalarının yapılmasında 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 16/7/1999 tarihli ve 99/13184 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmelik, 4/3/2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği ile oğretmen atamalarına ilişkin diğer mevzuat hukumlerine uyulur.?
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 76 ncı maddesinin dorduncu fıkrasının (e) ve (u) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(e) Oğretmenlerin performanslarını artırmak amacıyla her donemde en az bir defa dersini izler ve rehberlikte bulunur.?
?(u) Konsolide yetkilisi olarak, mudur başyardımcısını veya mudur yardımcılarından birini 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Taşınır Mal Yonetmeliğine gore taşınır kayıt kontrol yetkilisi olarak gorevlendirir.?
MADDE 18 ? Aynı Yonetmeliğin 78 inci maddesinin ucuncu fıkrasının (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?j) Gorevlendirildiğinde; pansiyon hizmetleri ile ilgili iş ve işlemleri 15/8/1983 tarihli ve 83/6950 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yururluğe konulan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yonetmeliği ile 26/5/2008 tarihli ve 2008/13763 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan İlkoğretim ve Ortaoğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yonetmeliği hukumlerine gore yurutulmesini sağlar.?
MADDE 19 ? Aynı Yonetmeliğin 81 inci maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.
?(2) Rehber oğretmenler, sınav donemlerinde de rehberlik ve mesleki calışmalarını surdururler.?
MADDE 20 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 21 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.