24 Nisan 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27561
KANUN
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI TEŞKİLATI KANUNUNDA
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 5981 Kabul Tarihi: 15/4/2010
MADDE 1 ? 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.
"Fatih Sultan Mehmet Vakıf Universitesi
EK MADDE 119 ? İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdulaziz Ağa Mazbut Vakıfları adına Vakıflar Genel Mudurluğu tarafından 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun vakıf yuksekoğretim kurumlarına ilişkin hukumlerine tabi olmak uzere, kamu tuzel kişiliğine sahip Fatih Sultan Mehmet Vakıf Universitesi adıyla bir vakıf universitesi kurulmuştur.
Bu Universite, Rektorluğe bağlı olarak;

a) Muhendislik-Mimarlık Fakultesinden,
b) Edebiyat Fakultesinden,
c) Guzel Sanatlar Fakultesinden,
c) Guzel Sanatlar Meslek Yuksekokulundan,
d) Muhendislik ve Fen Bilimleri Enstitusunden,

e) Sosyal Bilimler Enstitusunden,
f) Guzel Sanatlar Enstitusunden,
g) Medeniyetler İttifakı Enstitusunden,
oluşur.
İstanbul 29 Mayıs Universitesi

EK MADDE 120 ? İstanbul'da Turkiye Diyanet Vakfı tarafından 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun vakıf yuksekoğretim kurumlarına ilişkin hukumlerine tabi olmak uzere, kamu tuzel kişiliğine sahip İstanbul 29 Mayıs Universitesi adıyla bir vakıf universitesi kurulmuştur.
a) Edebiyat Fakultesinden,
b) İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesinden,
c) Eğitim Fakultesinden,
c) Sağlık Bilimleri Fakultesinden,
d) Yabancı Diller Yuksekokulundan,
f) Sağlık Bilimleri Enstitusunden,
oluşur.
Suleyman Şah Universitesi
EK MADDE 121 ? İstanbul'da Sistem Eğitim ve Kultur Vakfı tarafından 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun vakıf yuksekoğretim kurumlarına ilişkin hukumlerine tabi olmak uzere, kamu tuzel kişiliğine sahip Suleyman Şah Universitesi adıyla bir vakıf universitesi kurulmuştur.
a) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakultesinden,
b) Muhendislik ve Doğa Bilimleri Fakultesinden,
c) İşletme ve Yonetim Bilimleri Fakultesinden,
c) Fen Bilimleri Enstitusunden,
d) Sosyal Bilimler Enstitusunden,
oluşur.
Canik Başarı Universitesi
EK MADDE 122 ? Samsun'da Başarı Eğitim Kultur ve Sağlık Vakfı ile Tanrıverdi Eğitim Kultur ve Yardımlaşma Vakfı tarafından muştereken 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun vakıf yuksekoğretim kurumlarına ilişkin hukumlerine tabi olmak uzere, kamu tuzel kişiliğine sahip Canik Başarı Universitesi adıyla bir vakıf universitesi kurulmuştur.
a) İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesinden,
b) Mimarlık ve Muhendislik Fakultesinden,
c) Fen-Edebiyat Fakultesinden,
c) Eğitim Fakultesinden,
d) Fen Bilimleri Enstitusunden,
oluşur.
İstanbul Sabahattin Zaim Universitesi
EK MADDE 123 ? İstanbul'da İlim Yayma Vakfı tarafından 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun vakıf yuksekoğretim kurumlarına ilişkin hukumlerine tabi olmak uzere, kamu tuzel kişiliğine sahip İstanbul Sabahattin Zaim Universitesi adıyla bir vakıf universitesi kurulmuştur.
a) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakultesinden,
b) Eğitim Fakultesinden,
c) İşletme ve Yonetim Bilimleri Fakultesinden,
c) Muhendislik ve Doğa Bilimleri Fakultesinden,
d) Yabancı Diller Yuksekokulundan,
e) Sosyal Bilimler Enstitusunden
f) Fen Bilimleri Enstitusunden,
oluşur.
Bezm-i Alem Vakıf Universitesi
EK MADDE 124 ? İstanbul'da Bezm-i Alem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdulhamit Sani mazbut vakıfları adına Vakıflar Genel Mudurluğu tarafından 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun vakıf yuksekoğretim kurumlarına ilişkin hukumlerine tabi olmak uzere, kamu tuzel kişiliğine sahip Bezm-i Alem Vakıf Universitesi adıyla bir vakıf universitesi kurulmuştur.
a) Tıp Fakultesinden,
b) Diş Hekimliği Fakultesinden,
c) Eczacılık Fakultesinden,
c) Sağlık Bilimleri Fakultesinden,
d) Eğitim Fakultesinden,
e) Sağlık Hizmetleri Meslek Yuksekokulundan,
f) Sağlık Bilimleri Enstitusunden,
g) Adli Bilimler Enstitusunden,
ğ) Eğitim Bilimleri Enstitusunden,
oluşur."
GECİCİ MADDE 1 ? Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi faaliyetlerini, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren en gec altıncı ayın sonuna kadar bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten onceki statusu ile devam ettirir.
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten once Vakıflar Genel Mudurluğunun kadrosunda olup soz konusu Hastanede calışan personelin statusu, en gec birinci fıkradaki surenin sonuna kadar korunur. Bunlardan;
a) Akademik unvana sahip olanlar ile tıpta uzmanlık oğrenimi gorenlerin, talepleri halinde birinci fıkrada belirtilen surenin sonuna kadar ilgili mevzuat hukumlerine gore soz konusu Universiteye ataması yapılabilir.
b) Tıpta uzmanlık oğrencisi olmayan ve akademik unvana sahip bulunmayan diğer personel, talepleri halinde birinci fıkrada belirtilen surenin sonuna kadar, soz konusu Universite ile 4857 sayılı İş Kanunu hukumlerine gore sozleşme imzalayarak istihdam edilebilir.
c) Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri ile yardımcı hizmetler sınıfındaki personel, soz konusu Universitede istihdam edilmek istemedikleri ya da ataması yapılarak veya sozleşme imzalanarak anılan Universitede istihdam edilmedikleri takdirde, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun olarak Sağlık Bakanlığına, diğer personel ise Vakıflar Genel Mudurluğunce merkez ve taşra teşkilatında ihtiyac bulunan birimlere naklen atanırlar.
Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte 190 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Vakıflar Genel Mudurluğune ait bolumunde yer alan ve soz konusu Hastaneye tahsis edilmiş kadrolarda bulunan personelden, soz konusu Universitede calışmak isteyenlere ait kadrolar ile boş bulunan kadrolar ve Baştabip, Baştabip Yardımcısı, Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı, Hastane Muduru, Hastane Mudur Yardımcısı, Sivil Savunma Uzmanı ve Saymanlık Muduru kadroları, birinci fıkrada belirtilen surenin sonunda iptal edilerek kadro cetvellerinden cıkarılmış sayılır. Bu tarihten itibaren, ikinci fıkranın (a) ve (b) bentleri saklı kalmak kaydıyla, bu fıkrada unvanları sayılan personel, en gec bir ay icinde kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadrolara atanmak uzere; dolu kadrolarda bulunan sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri ile yardımcı hizmetler sınıfındaki personel ise bulundukları kadroları ile birlikte Sağlık Bakanlığına devredilir. Devredilen kadrolar 190 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Sağlık Bakanlığına ait bolumune eklenmiş sayılır.
Ucuncu fıkrada unvanları sayılan personel, kadrolarının iptal edildiği tarih ile atama işlemleri yapılıncaya kadar gecen surede durumlarına uygun işlerde gorevlendirilirler. Bu sure icerisinde ilgililer, 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 67 nci maddesinin son fıkrasında ongorulen fazla calışma ucreti ve 5737 sayılı Kanunun 72 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan odeme ile nobet ucreti haric olmak uzere, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gosterge, her turlu zam ve tazminatlarıyla diğer mali haklarından ve gorevlendirildikleri yerlerdeki fiilen gorev yaptıkları emsali kadroya ilişkin doner sermaye odemesinden yararlanır. Bu personelin Vakıflar Genel Mudurluğundeki onceki kadrolarına bağlı olarak, 5737 sayılı Kanunun 67 nci maddesinin son fıkrasında ongorulen fazla calışma ucreti ve 5737 sayılı Kanunun 72 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan odeme ile nobet ucreti haric olmak uzere, en son ayda almakta oldukları aylık, ek gosterge, her turlu zam ve tazminatlar ile diğer mali hakları toplam net tutarının, atandıkları yeni kadroların, nobet ucreti ve doner sermayeden yapılan ek odeme haric olmak uzere, aylık, ek gosterge, her turlu zam ve tazminatlar ile diğer her turlu mali hakları toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı, atandıkları kadrolarda kaldıkları surece, farklılık giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak odenir.
Bu maddenin uygulanmasında ortaya cıkabilecek tereddutleri gidermeye ve uygulama esaslarını belirlemeye Başbakanlık yetkilidir.
MADDE 2 ? Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 3 ? Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.