24 Nisan 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27561
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARINDA ONLİSANS VE LİSANS DUZEYİNDEKİ
PROGRAMLAR ARASINDA GECİŞ, CİFT ANADAL, YAN DAL İLE
KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI
ESASLARINA İLİŞKİN YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, onlisans ve lisans duzeyindeki oğrencilerin yuksekoğretim kurumlarındaki fakulte, yuksekokul, konservatuvar veya meslek yuksekokulu bunyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer yuksekoğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarına yatay geciş ile cift anadal, yandal ve yuksekoğretim kurumları arasında kredi aktarımında uyulması gereken usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, yuksekoğretim kurumlarındaki onlisans ve lisans duzeyindeki diploma programları arasındaki her turlu yatay gecişleri, cift anadal, yandal programları ve kredi aktarımına ilişkin hukumleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Yonetmelikte gecen;
a) Cift anadal programı: Başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan oğrencilerin aynı yuksekoğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programı,
b) Değişim programı: Yurtici veya yurt dışı iki yuksekoğretim kurumu arasında duzenlenen protokol cercevesinde kurumların birine kayıtlı olan oğrencilerin kısa sureli olarak diğer kurumda eğitim gormelerini ve bir kurumdan alınan derslerin diğer yuksekoğretim kurumunda eşdeğer olarak kabul edilebilmesini ongoren programı,
c) Diploma programı: Fakulte, yuksekokul, konservatuvar, meslek yuksekokulu veya bolumlerin belirlenen yeterlilikleri sağlayan oğrencilere onlisans veya lisans diploması duzenlenen yuksekoğretim programlarını,
c) Duzey: Onlisans veya lisans diploma programlarından her birini,
d) Eşdeğer diploma programı: İsimleri aynı olan veya ilgili yonetim kurulları tarafından iceriklerinin en az yuzde sekseni aynı olduğu tespit edilen diploma programlarını,
e) Farklı Puan Turu: Oğrenci Secme ve Yerleştirme sisteminde yuksekoğretim programlarına yerleştirmede kullanılan puanların hesaplanmasında kullanılan testler dikkate alınarak 2010 yılından itibaren SAY Puan Turu (YGS -1 ile YGS -2), SOZ Puan Turu (YGS -3 ile YGS -4), EA Puan Turu (YGS -5 ile YGS -6), Matematik ?Fen (MF) Puan Turu, Turkce ? Matematik (TM) Puan Turu, Turkce ? Sosyal (TS) Puan Turu, Yabancı Dil (DİL) Puan Turu olmak uzere yedi puan turunu; 2009 yılı ve oncesinde ise EA-1, SAY-1, SOZ-1, EA-2, SAY-2, SOZ-2 ve DİL olmak uzere yedi puan turunu ve bu puan turlerinden SAY-1 SAY Puan Turune, SOZ-1 SOZ Puan Turune, EA-1 EA Puan Turune, SAY-2 Matematik ?Fen Puan Turune, EA-2 Turkce ? Matematik Puan Turune, SOZ-2 Turkce- Sosyal Puan Turune, DİL ise Yabancı Dil Puan Turune karşılığını,
f) Genel not ortalaması: Oğrencinin hazırlık sınıfı haric, geciş yapmak istediği doneme kadar almış olduğu tum derslerin kredilerine gore ağırlıklandırılmış not ortalamasını,
g) İlgili yonetim kurulu: Yuksekoğretim kurumlarındaki fakultelerde fakulte yonetim kurulunu, yuksekokullarda yuksekokul yonetim kurulunu, konservatuvarlarda konservatuvar yonetim kurulunu, meslek yuksekokullarında meslek yuksekokulu yonetim kurulunu,
h) İntibak programı: Diploma programları arasında geciş yapılması halinde, geciş yapılan diploma programının mufredatına uyum sağlamak amacıyla ilave ders ve uygulamalardan oluşan programı,
ı) Kontenjan: Onceden belirlenip ilan edilen oğrenci sayısını,
i) Kurum ici yatay geciş: Bir oğrencinin kayıtlı olduğu yuksekoğretim kurumu icindeki aynı duzeydeki diğer diploma programlarına gecişini,
j) Kurumlar arası yatay geciş: Bir universite, yuksek teknoloji enstitusu veya vakıflar tarafından bir universiteye bağlı olmaksızın kurulan meslek yuksekokullarından aynı duzeyde başka bir universite, yuksek teknoloji enstitusu veya vakıflar tarafından kurulan bağımsız meslek yuksekokullarına yapılan gecişi,
k) Not cizelgesi: Oğrenim suresi icinde alınan derslerin, isim, kredi ve başarı notlarının topluca yazıldığı belgeyi,
l) Ortak program: Fakulte, yuksekokul veya meslek yuksekokuluna kabul edilen oğrencilerin onlisans veya lisans derecesi verilen bir diploma programına gecmeden once aynı yuksekoğretim kurumunda aldıkları derslerden oluşan programı,
m) Uluslararası ortak diploma programı: Yuksekoğretim kurumlarının yurtdışındaki yuksekoğretim kurumları ve diğer kuruluşlarla işbirliği tesis ederek onlisans veya lisans diploması veren programlarında yuruttukleri uluslararası ortak eğitim ve oğretim programını,
n) Taban puan: Bir yuksekoğretim kurumunun diploma programına Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından merkezi sınavla yerleştirilen en duşuk puanlı oğrencinin giriş puanını,
o) Yandal programı: Bir diploma programına kayıtlı oğrencinin ongorulen şartları taşıması kaydıyla, aynı yuksekoğretim kurumu icinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yonelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine gecmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programı,
o) Yatay geciş: Bir yuksekoğretim kurumunda kayıtlı olan oğrencinin bu Yonetmelikteki esaslar cercevesinde, aynı duzeydeki diğer diploma programlarında oğrenime devam etme hakkı kazanmasını,
p) Yuksekoğretim oğrenci veritabanı (YOKSİS): Yuksekoğretim Kurulu bunyesinde tum yuksekoğretim kurumlarında onlisans, lisans ve lisansustu duzeylerde oğrenim goren oğrencilerin bilgilerinin tutulduğu merkezi veritabanını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Genel İlkeler
Kontenjan
MADDE 5 ? (1) Farklı yuksekoğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yuksekoğretim kurumu icindeki diploma programları arasında ancak onceden ilan edilen sayı ve geciş şartları cercevesinde geciş yapılabilir.
(2) OSYM tarafından yapılan yerleştirmelerde kontenjan sınırlaması bulunmayan diploma programlarına yatay gecişlerde kontenjan sınırlaması uygulanmaz.
Gecişler
MADDE 6 ? (1) Onlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile lisans diploma programlarının son iki yarıyılına yatay geciş yapılamaz.
(2) Aynı yuksekoğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci oğretimden ikinci oğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geciş yapılabilir. Ancak, ikinci oğretim diploma programına geciş yapan oğrenciler ikinci oğretim ucreti oderler.
(3) Yuksekoğretim kurumlarında ikinci oğretimden sadece ikinci oğretim diploma programlarına yatay geciş yapılabilir. Ancak, ikinci oğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yuzde onuna girerek bir ust sınıfa gecen oğrenciler birinci oğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geciş yapabilirler.
(4) Acık veya uzaktan oğretimden diğer acık veya uzaktan oğretim diploma programlarına yatay geciş yapılabilir. Acık ve uzaktan oğretimden orgun oğretim programlarına geciş yapılabilmesi icin, oğrencinin oğrenim gormekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 uzerinden 80 veya uzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, gecmek istediği universitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yuksek olması gerekir.
(5) Birinci veya ikinci oğretim diploma programlarından acık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geciş yapılabilir.
Başvuru ve değerlendirme
MADDE 7 ? (1) Diploma programları arasında yatay geciş başvuruları, sadece ilan edilen sure icerisinde yapılır.
(2) Yatay geciş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan kriterler ve yatay geciş icin gereken asgari koşullar, universite senatolarınca belirlenir.
(3) Başvurularla ilgili on değerlendirmeyi, senatonun belirlemiş olduğu ilkeler cercevesinde, ilgili yonetim kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar yapar. Başvurular, adayların genel not ortalaması, farklı puan turlerindeki programlara geciş icin merkezi yerleştirme puanı ve eğer varsa gecmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı dikkate alınarak, universite senatosu tarafından belirlenmiş olan kriterlere gore değerlendirilir ve ayrılan kontenjana gore geciş sağlanır.
(4) Diploma programına yatay geciş yerleştirme işlemleri yuksekoğretim kurumlarının ilgili yonetim kurulu kararı uzerine yapılır.
(5) Kayıt dondurmuş olmak, yatay geciş hakkından yararlanmak icin engel teşkil etmez.
(6) Dortlu veya yuzlu sisteme gore elde edilen başarı notlarının birbirine donuşturulmesinde, Yuksekoğretim Yurutme Kurulu tarafından belirlenen donuşturme tabloları veya universitelerince duzenlenen karşılıklar kullanılabilir. Uygulanacak olan karşılık yontemi universite senatosu tarafından belirlenir.
Sonucların ilanı ve intibak programı
MADDE 8 ? (1) Her bir diploma programına yatay geciş icin başvuran adayların değerlendirme sonucları, ilgili yuksekoğretim kurumunun internet sayfasında duyurulur. Yatay geciş hakkı kazananlara kendileri hakkındaki karar yazılı olarak tebliğ edilir.
(2) Başarı şartını taşıyan yeterli sayıda adayın olması halinde kontenjan sayısı kadar yedek aday ilan edilir. Belirlenen sure icinde asıl adaylardan başvuru yapılmaması halinde sırayla yedekler cağrılır.
(3) İlgili komisyonlar oğrencinin daha onceki donemlerde aldığı dersler ile yatay geciş yaptığı programın derslerini dikkate alarak, senatonun belirlediği esaslara gore oğrencinin hangi yarıyıla veya sınıfa intibak ettirileceğini tespit eder, varsa oğrencinin alması gereken ilave derslerden oluşan bir intibak programı ile muaf tutulması gereken dersleri belirler.
(4) Bu Yonetmelik kapsamında geciş yapan oğrencilerin yeni durumları, kayıt işlemi tamamlanıp, geciş ve intibak işlemleri kesinleştikten sonra en gec 15 gun icinde Oğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yuksekoğretim oğrenci veritabanına (YOKSİS) işlenir.
UCUNCU BOLUM
Kurum İci Programlar Arası Yatay Geciş
Kurum ici yatay geciş kontenjanları ve taban puan şartı
MADDE 9 ? (1) Bir fakulte, yuksekokul, konservatuvar veya meslek yuksekokulunun kendi bunyesindeki veya aynı universite icinde yer alan diğer fakulte, yuksekokul, konservatuvar veya meslek yuksekokulunun bunyesindeki eşdeğer duzeyde diploma programlarına ilgili yonetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geciş yapılabilir.
(2) Hangi donemlerde ve hangi diploma programları icin kurum ici yatay geciş kontenjanı belirleneceği, her bir diploma programı icin ikinci yarıyıldan başlamak ve beşinci yarıyıl dahil olmak uzere, kontenjan ilan edilen her yıl icin OSYM Kılavuzunda ongorulen oğrenci kontenjanının yuzde onbeşini gecmeyecek bicimde, ilgili yonetim kurulları tarafından karara bağlanır. Vakıf universitelerinin bir programında burslu kontenjan dahilinde oğrenim gormekte olan oğrenciler yatay geciş yaptıklarında burslarından feragat etmiş sayılırlar. Ortak programdan sonra diploma programına geciş uygulaması olan yuksekoğretim kurumlarının kurum ici geciş kontenjanı belirlenmesinde, bu diploma programları icin senato tarafından belirlenmiş olan kontenjanlar esas alınır.
(3) Kurum ici yatay geciş kontenjanları, ilgili diploma programının son dort yıla ait taban puanları, varsa kurum ici yatay geciş icin senato tarafından ongorulen ilave şartlarla birlikte, son başvurunun kabul edileceği gunden en az 15 gun oncesinde kurumun internet sayfasında ilan edilir.
(4) Programların kurum ici kontenjanları aynı fakulte, yuksekokul, konservatuvar veya meslek yuksekokulu bunyesinde yer alan diploma programları ile diğer fakulte, yuksekokul, konservatuvar veya meslek yuksekokulu bunyesindeki diploma programları icin ayrı ayrı belirlenebilir.
(5) Universite bunyesindeki aynı duzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan turu ile oğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geciş başvurusu yapılabilmesi icin, oğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla gecmek istediği diploma programı icin gecerli olan puan turunde aldığı merkezi yerleştirme puanının, gecmek istediği diploma programına eşdeğer yurt icindeki diğer universitelerin diploma programlarının en duşuk taban puanından az olmaması şartı aranır.
(6) Yetenek sınavı ile oğrenci alan diploma programlarına kurum ici yatay gecişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
Ortak programdan diploma programlarına geciş
MADDE 10 ? (1) Ortak programa yerleşen oğrencilerin diploma programına geciş yapabilmesi icin kontenjanlar en gec kayıt doneminden bir hafta once her diploma programının kontenjanı otuzdan az olmayacak şekilde senato tarafından belirlenir.
(2) Ortak programı başarı ile tamamlayan her oğrenciden, diploma programına gecebilmeleri icin ortak programdaki diploma programı sayısı kadar tercih alınır.
(3) Diploma programı oncesinde ortak program uygulayan yuksekoğretim kurumlarında, bu programı başarı ile tamamlayan oğrenciler, merkezi sınav veya yetenek sınavı ile yerleştirildikleri ortak program icin OSYM Kılavuzlarında ongorulen diploma programlarına, ortak programdaki genel not ortalamaları esas alınarak veya adayların merkezi yerleştirme puanı ile genel not ortalamasının toplanması suretiyle elde edilen yerleştirme puanı esas alınarak yerleştirilebilir. Adayların yerleştirme puanının eşit olması halinde merkezi yerleştirme puanı daha yuksek olana oncelik tanınır. Bu kriterlerden hangisinin uygulanacağı, universite senatosu tarafından belirlenir.
(4) Diploma programı secimi oncesinde, yabancı dil hazırlık sınıfı dışında gecirilen sure oğrenim suresine dahildir.
(5) Bir puan turu ile ortak programa yerleşen adayların aynı yuksekoğretim kurumu icinde farklı puan turu ile oğrenci kabul eden diploma programlarına gecişleri, bu Yonetmeliğin kurum ici yatay geciş hukumlerine gore yapılır.
DORDUNCU BOLUM
Kurumlar Arası Yatay Geciş
Kurumlar arası yatay geciş
MADDE 11 ? (1) Kurumlar arası yatay geciş yuksekoğretim kurumlarının aynı duzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar cercevesinde yapılır.
(2) Kurumlar arası yatay geciş icin oğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu donemlere ait genel not ortalamasının en az 100 uzerinden 60 olması şarttır.
(3) İkinci fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geciş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yuksek olan adaylar yatay geciş başvurusu yapabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları sadece ikinci fıkraya gore başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.
(4) Yuksekoğretim kurumlarının belirlenen yatay geciş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi, Yuksekoğretim Kurulu internet sayfasında ilan edilir.
(5) Onlisans derecesi verilen diploma programlarında yatay geciş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi ikinci yarıyıl icin Ocak ayı, ucuncu yarıyıl icin ise Temmuz ayı icinde ilan edilir.
(6) Lisans derecesi verilen diploma programlarında; dort yıllık eğitim verenlerde ikinci ve ucuncu sınıfları icin, beş yıllık eğitim verenlerde ikinci, ucuncu ve dorduncu sınıflar icin, altı yıllık eğitim verenlerde ikinci, ucuncu, dorduncu ve beşinci sınıflar icin yatay geciş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi Temmuz ayı icinde ilan edilir.
(7) Her yıl duzenli olarak ikinci, ucuncu, dorduncu ve beşinci sınıflar icin, OSYM giriş genel kontenjanı 50 ve 50'den az olan diploma programlarda iki, 51 ve 100 arası olan programlarda uc, 101 ve uzerinde olan diploma programlarda ise dort kurumlararası yatay geciş kontenjanı Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenir. Ancak fakulte, yuksekokul veya meslek yuksekokullarının ilgili kurulları, gecişin yapılacağı diploma programının giriş yılındaki kontenjanı ile yatay geciş kontenjanı belirlenen yarıyıla kadar, programdan ilişiği kesilen veya ayrılan oğrenci sayıları ile bu yarıyıl icinde yatay geciş yoluyla gelmiş olan oğrenci sayıları arasındaki farkı aşmayacak bicimde ilave kontenjan belirleyebilirler. İlave kontenjan belirlenmesi halinde bu kontenjanlar en gec Haziran ayının otuzuncu gunu mesai saati bitimine kadar Yuksekoğretim Kuruluna bildirilir. Onlisans diploma programları icin ikinci yarıyılda acılması istenen ilave yatay geciş kontenjanları ise ilgili kurul tarafından belirlenerek, en gec Aralık ayının otuz birinci gunu mesai saati bitimine kadar Yuksekoğretim Kuruluna bildirilir.
(8) Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yuksekoğretim kurumlarına yatay geciş icin ilgili yuksekoğretim kurumunun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası gecerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yuksekoğretim kurumunun belirlediği başarı duzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır.
(9) Kontenjan sınırlaması bulunmayan acık veya uzaktan oğretim programlarına yatay geciş yapmak isteyen oğrenciler, Eylul ayının ilk haftasının son gunu mesai saati bitimine kadar ilgili yuksekoğretim kurumuna başvuruda bulunurlar.
(10) Yatay gecişle gelen oğrencilerin onceki diploma programından almış olduğu dersler muaf tutularak, diploma programını bitirdiği yuksekoğretim kurumundan almış olduğu derslere gore genel not ortalaması belirlenir.
Değerlendirme
MADDE 12 ? (1) Kurumlar arası yatay geciş değerlendirme sonucları, gecerli başvurusu olan tum adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara gore sıralanmış bicimde ilgili yuksek oğretim kurumunun internet sayfasında ilan edilir.
(2) Başvurularla ilgili on değerlendirmeyi, universite senatosunun belirlemiş olduğu ilkeler cercevesinde, ilgili yonetim kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar yapar. Başvurular, adayların genel not ortalaması ve eğer varsa gecmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı dikkate alınarak, universite senatosu tarafından belirlenmiş olan kriterlere gore değerlendirilir ve ayrılan kontenjana gore geciş sağlanır.
(3) Yeterli şartları taşıyan aday olması halinde aynı sayıda asıl ve yedek aday belirlenir. Takvimde belirlenen sure icinde başvurmayan asıl adaylar yerine yedeklerin başvurusu alınır. Yatay geciş hakkı kazanan oğrencilerin intibak programları, bu oğrencilerin yeni akademik yarıyıla diğer oğrencilerle aynı tarihte başlamasını sağlayacak bicimde yapılır.
Diğer yuksekoğretim kurumlarından yatay geciş
MADDE 13 ? (1) Turk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bağlı yuksekoğretim kurumlarında onlisans ve lisans duzeyinde oğretime devam eden oğrenciler kendi ozel kanunlarınca duzenlenen hukumler cercevesinde ve bu Yonetmeliğin konuyla ilgili hukumlerine uygun olarak diğer yuksekoğretim kurumlarına yatay geciş yapabilirler.
(2) Bu kurumlardan 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumları Oğrenci Disiplin Yonetmeliğinin 10 uncu maddesinde sayılan fiiller nedeniyle, başarısızlık veya disiplinsizlik nedeni ile ilişiği kesilenler diğer yuksekoğretim kurumlarına yatay geciş icin başvuramazlar.
(3) İkinci fıkra kapsamına girmeyen bir gerekce ile birinci fıkra kapsamındaki yuksekoğretim kurumlarından ilişiği kesilen oğrenciler, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren iki yıl icinde diğer yuksekoğretim kurumlarına geciş icin başvurabilir. Bu başvurular kurumlararası yatay geciş hukumlerine gore değerlendirilir.
Yurtdışı yuksekoğretim kurumlarından yurticindekilere yatay geciş
MADDE 14 ? (1) Universite senatoları tarafından yurtdışındaki yuksekoğretim kurumlarından yapılacak yatay gecişler icin kontenjan belirlenebilir. Kontenjan belirlenmesi halinde her bir program icin kurumlar arası yatay geciş kontenjanının yarısını aşmayacak şekilde belirlenen yurt dışı yuksekoğretim kurumları kontenjanları ile universite senatosu tarafından belirlenen başvuru şartları, kurumlar arası yatay geciş kontenjanları ile birlikte Yuksekoğretim Kuruluna en gec Haziran ayının otuzuncu gunu mesai saati bitimine kadar bildirilir. Yuksekoğretim Kurulu internet sayfasında tum yuksekoğretim kurumlarının yurt dışı oğrenci kontenjanları ile başvuru şartları ve değerlendirme takvimi ilan edilir.
(2) Yabancı ulkelerdeki yuksekoğretim kurumlarından yurt icindeki yuksekoğretim kurumlarına geciş icin, oğrencinin bu Yonetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirlenen kurumlar arası yatay geciş başarı şartları aranır.
(3) Yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından yatay gecişte oğrencinin yatay geciş yapmak istediği yuksekoğretim kurumundaki diploma programının ilgili sınıfına oğrenci kabulundeki taban puana sahip oğrenciler, yurt dışında yuksekoğrenim gorduğu tum derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geciş başvurusu yapabilirler. Bu yolla başvuran oğrencilerin yatay geciş başvurusu universite senatosu tarafından belirlenen esaslar cercevesinde yurt dışı yatay geciş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir.
(4) Yurt dışı universitelerden yapılan başvurularda oğrencinin yurt dışında oğrenim gorduğu yuksekoğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın on lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geciş icin başvurduğu onlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin ilgili universite tarafından kabul edilmesi şartı aranır.
(5) Yurtdışında yuksekoğretime başlayan oğrencilerin Turkiye'deki yuksekoğretim programlarına geciş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavlarındaki asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlar ve puanları, universiteler tarafından belirlenen yurtdışı yatay geciş kontenjanları ile birlikte Yuksekoğretim Kurulu tarafından ilan edilir. Adayların, yatay geciş başvurusu yapabilmeleri icin en az ilan edilen puanlara veya uzerindeki puanlara sahip olması gerekir.
Yabancı uyruklu oğrenciler
MADDE 15 ? (1) Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen yabancı ulkelerden gelecek o ulkenin uyrukluğunda bulunan yabancı oğrencilerin kontenjanı bu Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen sınırlamaya tabi değildir.
BEŞİNCİ BOLUM
Cift Anadal, Yandal ve Kurumlar Arası Kredi Transferi
Cift anadal programı
MADDE 16 ? (1) Aynı yuksekoğretim kurumunda yurutulen lisans diploma programları arasında ilgili bolumlerin ve fakulte kurullarının onerisi uzerine senatonun onayı ile cift anadal programı acılabilir.
(2) Oğrencilerin ikinci anadal diploma programına kabulu, o programın yurutulduğu ilgili bolumun onerisi uzerine Fakulte Yonetim Kurulunun onayı ile yapılır.
(3) Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci anadal diploma ile yandal programına kayıt yapılabilir.
(4) İkinci anadal diploma programındaki oğrenci, anadal diploma programında kurum ici geciş hukumlerine uygun koşulları sağladığında ikinci anadal diploma programına yatay geciş yapabilir.
(5) Yetenek sınavı ile oğrenci alan cift anadal diploma programına oğrenci kabulunde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
Başvuru suresi
MADDE 17 ? (1) Oğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken ucuncu, en gec beşinci yarıyılın başında başvurabilir.
(2) Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 uzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en ust yuzde yirmisinde bulunan oğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler.
(3) Cift anadal diploma programına başvurabilmesi icin oğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tum dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.
(4) Oğrencinin cift anadal programından mezun olabilmesi icin genel not ortalamasının en az 100 uzerinden 70 olması gerekir. Tum cift anadal oğrenimi suresince oğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak uzere 100 uzerinden 65'e kadar duşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 uzerinden 65'in altına duşen oğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.
(5) İkinci anadal lisans programına devam eden oğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.
(6) Cift anadal ikinci diploma programında oğrenim goren oğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not cizelgesinde gosterilir.
(7) Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen oğrencilerin oğrenim suresi ikinci anadal diploma programının bulunduğu fakultenin yonetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl uzatılabilir.
(8) Cift anadal programından iki yarıyıl ust uste ders almayan oğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.
(9) Cift anadal programından cıkarılan oğrencilerin ikinci anadal programında almış oldukları derslerin ne şekilde değerlendirileceği, senato tarafından belirlenir.
(10) Senato kararı ile, cift anadal programlarına ilişkin bu Yonetmelikte belirtilenlere ilave olarak yeni koşullar getirilebilir, ongorulen asgari başarı notları yukseltilebilir.
Yandal programı
MADDE 18 ? (1) Yuksekoğretim kurumları esaslarını ve başvuru koşullarını ilgili yonetim kurullarının teklifi ve senatolarının onayı ile belirleyerek, yandal programları duzenleyebilir.
(2) Yandal programlarını tamamlayanlara eğitim aldıkları alanda sadece başarı belgesi (yandal sertifikası) duzenlenir. Bu belgeler diploma yerine gecmez.
(3) Yandal programlarının kontenjanları, ilgili programın acılmasına karar veren yonetim kurulu tarafından belirlenir.
(4) Başvurular, o programın yurutulduğu ilgili yonetim kurulları tarafından değerlendirilir.
Başvuru suresi
MADDE 19 ? (1) Oğrenci, yandal programına, anadal lisans programının en erken ucuncu, en gec altıncı yarıyılın başında başvurabilir.
(2) Yandal programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tum kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan oğrenciler başvurabilir.
(3) Oğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 uzerinden 65 olması gerekir.
Krediler
MADDE 20 ? (1) Yandal programına başvurusu kabul edilen oğrenci, yandal programı kapsamında, senato kararı ile belirlenmiş olan dersleri almak ve bu dersleri başarmak zorundadır. Bu dersler ilgili bolumler arasında kararlaştırılır, ilgili fakulte kurullarının ve universite senatosunun onayına sunulur.
(2) Yandal programına devam edebilmesi icin oğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 100 uzerinden 60 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan oğrencinin yandal programından kaydı silinir.
(3) Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak yandal programını bitiremeyen oğrencilere ilgili yonetim kurullarının kararı ile en fazla bir yarıyıl ek sure tanınır.
Mezuniyet
MADDE 21 ? (1) Oğrencinin yandal programındaki başarı durumu, anadal programındaki mezuniyetini etkilemez.
(2) Yandal oğrencisi, oğrenim surecinin herhangi bir yarıyılında programı kendi isteğiyle bırakabilir. Yandal programından kayıt sildiren oğrenci, aynı yandal programına tekrar kayıt yaptıramaz.
(3) Yandal programından iki yarıyıl ust uste ders almayan oğrencinin bu programdan kaydı silinir.
(4) Yandal programından cıkarılan oğrencilerin yandal programında almış oldukları derslerin ne şekilde değerlendirileceği, senato tarafından belirlenir.
(5) Senato kararı ile, yandal programlarına ilişkin bu Yonetmelikte belirtilenlere ilave olarak yeni koşullar getirilebilir ongorulen asgari başarı notları yukseltilebilir.
Değişim programları ve ozel oğrenci olarak ders alma
MADDE 22 ? (1) Yurt icinde veya yurt dışında bir yuksekoğretim kurumuna kayıtlı olan oğrencinin, ulusal ve uluslararası oğrenci değişim programları kapsamında veya ozel oğrenci olarak aynı duzeyde başka bir yuksekoğretim kurumundan aldığı ders veya uygulamaların kredileri, ilgili yonetim kurulu kararı ile kayıtlı olduğu diploma programındaki yukumluluklerinin yerine sayılabilir.
(2) Oğrencinin ozel oğrencilikte ve değişim programında gecirdiği sure, oğretim suresine dahildir.
(3) Oğrencinin ozel oğrenci olarak veya değişim programına katılarak aldığı derslerin kredisinin toplamı, kayıtlı olduğu programın toplam kredisinin 1/3'unden fazla olamaz.
(4) Ozel oğrencilikte ve değişim programındaki oğrenciler katkı payını kayıtlı olduğu yuksekoğretim kurumuna oder.
(5) Ozel oğrenci olarak yaz okullarına katılacak oğrenciler, yaz okulu ucretini dersi aldıkları yuksekoğretim kurumuna oderler.
(6) Oğretim dili Turkce olan programlarda oğrenim goren oğrencilerin oğretim dili yabancı dil olan programlardan da ders alabilmeleri icin yabancı dil duzeylerinin yeterli olduğunu belgelemeleri gerekir.
Yuksekoğretim kurumlarında eşzamanlı oğrenim gorme
MADDE 23 ? (1) Orgun oğretim yapan farklı yuksekoğretim kurumlarına aynı yarıyılda onlisans ve lisans oğrenci kaydı yaptırılamaz ve oğrenim gorulemez.
(2) Yuksekoğretim kurumlarında herhangi bir orgun meslek yuksekokulu programına kayıtlı oğrenciler veya bu programlardan mezun olanlar, acıkoğretim sistemi ile yurutulmekte olan ve kontenjan sınırlaması olmayan ve okudukları veya mezun oldukları onlisans programından farklı olmak kaydıyla acıkoğretim onlisans programlarına kayıt yaptırabilirler.
(3) Yuksekoğretim kurumlarının herhangi bir orgun lisans programında kayıtlı oğrenciler veya bu programlardan mezun olanlar, acıkoğretim sistemi ile yurutulmekte olan ve kontenjan sınırlaması olmayan ve okudukları veya mezun oldukları lisans programından farklı olmak kaydıyla acıkoğretim lisans veya on lisans programlarına kayıt yaptırabilirler.
(4) Orgun meslek yuksekokulu programları oğrencileri veya mezunlarından acıkoğretim onlisans programına da kayıt yaptırmış olanlar lisans programlarına dikey geciş işlemlerinde, mezun olacakları orgun meslek yuksekokulu veya acıkoğretim onlisans programından birini tercih ederler.
(5) Orgun oğretim ile birlikte acıkoğretim programına kaydolacak erkek oğrencilerin askerlik işlemleri, orgun oğretimdeki statulerine gore yapılır. Bu durumdaki oğrencilerin acıkoğretim programlarına kaydolmaları, askerlik işlemleri ile ilgili herhangi bir hak sağlamaz. Acıkoğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra orgun oğretimden kaydını sildiren oğrenciler bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dahil tum oğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
ALTINCI BOLUM
Ozel Durumlar
MADDE 24 ? (1) Kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve surekli kamu hizmetlerinde gorevlendirilenlerin, surekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, kendileri ile bakmakla yukumlu oldukları cocukları ve eşleri, eşdeğer diploma programının, son sınıf veya son iki yarıyılı dışında her sınıf veya yarıyılına eğitim-oğretim yılının başlamasından itibaren en gec bir ay icinde kayıtlı oldukları diploma programına girişteki merkezi yerleştirme puanları, gidecekleri yuksekoğretim kurumundaki diploma programının yerleştikleri yıl itibariyle taban puanından daha yuksek olmak şartı ile kontenjan aranmaksızın nakledilebilirler.
(2) Yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından yatay gecişte oğrencinin anne veya babasının, devlet hizmetinde gorevli ise gorevinin sona ermesi sebebiyle Turkiye'ye donmesi, işci ise kesin donuş yapması halinde, yabancı dil sınıfı haric en az bir yıl okumuş ve yıl sonu sınavlarının tamamını başarı ile vermiş olması yatay geciş başvurusu icin yeterlidir. Yatay geciş başvurusu yapılan yuksekoğretim kurumunun ilgili yonetim kurulları bu yolla başvuran oğrencileri yurt dışı yatay geciş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirir.
(3) Turkiye'de hizmet gormekte olan yabancı diplomatların cocuklarının yuksekoğretim kurumlarına başvuruları, kontenjan şartı aranmaksızın başvurduğu yuksekoğretim kurumunun yonetim kurulu tarafından değerlendirilir. Başvurunun kabul edilmesi halinde her bir oğrenci icin gerekli intibak programı hazırlanır.
YEDİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
MADDE 25 ? (1) Değişim programlarına katılıp gittiği yuksekoğretim kurumunda aldığı dersleri başarı ile tamamlayan oğrencilerin yarıyıl kaybına uğramamalarını sağlamak icin iki yuksekoğretim kurumu arasında değişim oncesi ders intibakını ongoren protokol imzalanır.
(2) Yurt icindeki bir yuksekoğretim kurumundaki uluslararası ortak diploma programına devam eden oğrencilerden, yurt dışındaki yuksekoğretim kurumundan akademik başarısızlık nedeniyle ilişkisi kesilenler, yurt icinde gorduğu yuksekoğrenimdeki başarı notu esas alınarak, bu Yonetmelikteki geciş şartları cercevesinde kendi yuksekoğretim kurumunda veya başka bir yuksekoğretim kurumundaki eşdeğer bir diploma programına yatay geciş yapabilirler.
(3) Uluslararası ortak diploma programından aynı universite veya başka bir universite bunyesinde aynı alanda yurutulen diğer uluslararası ortak programlara; uluslararası ortak diploma programlarından yurt icindeki diğer diploma programlarına veya yurt icindeki bir diploma programından uluslararası ortak diploma programlarına yatay gecişler bu Yonetmelik hukumlerine gore yapılır.
(4) Dikey geciş ile lisans programlarına yerleşen oğrencilerin diploma programından mezuniyet koşullarını sağlamaları halinde, lisans not ortalamaları intibak programında alınan dersler ile lisans programından aldıkları dersler uzerinden hesaplanır.
(5) Ozel oğrenci veya değişim programına katılan oğrencilerin kurumlar arası yatay geciş yapmaları halinde sadece kayıtlı oldukları diploma programında kabul edilmiş olan dersleri transfer edilebilir.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 26 ? (1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarih itibarıyla 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumları Arasında Onlisans ve Lisans Duzeyinde Yatay Geciş Esaslarına İlişkin Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Mevcut cift anadal ve yan dal programları
GECİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğinin yururluğe girdiği tarihten once uygulanmaya başlanan cift anadal ve yan dal programlarında, ilgili yuksekoğretim kurumunun programın acılışında belirlediği esaslar uygulanır.
Yururluk
MADDE 27 ? (1) Bu Yonetmeliğin kurumlar arası yatay gecişe ilişkin hukumleri 1/6/2010 tarihinde, diğer hukumleri yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 28 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.