4 Mayıs 2010 SALIResmî GazeteSayı : 27571
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 8/9/1995 tarihli ve 22398 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Şûrası Yonetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (b) bendinin (10) numaralı alt bendi ise yururlukten kaldırılmıştır.
?2) İlgili başkan vekili,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bakanlık ve diğer birimlerce belirlenen uyeler

MADDE 8 ? Bakanlık ve diğer birimlerce belirlenen uyeler şunlardır:
a) Bakanlık teşkilatından;
1) Bakanlıkca belirlenen en fazla beş bakan muşaviri,
2) Bakanlıkca belirlenen her coğrafi bolgeden altışar il, birer ilce millî eğitim muduru,
3) Teftiş Kurulu Başkanlığınca belirlenen beş bakanlık mufettişi,

4) Konu/konuların ozelliğine gore her coğrafi bolgeden İlkoğretim Genel Mudurluğunce belirlenen ucer ilkoğretim mufettişi, yonetici, alan oğretmeni ve sınıf oğretmeni; Ortaoğretim Genel Mudurluğunce belirlenen ikişer yonetici ve oğretmen; Erkek Teknik Oğretim, Kız Teknik Oğretim, Din Oğretimi, Ticaret ve Turizm Oğretimi ile Oğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Mudurluklerince belirlenen birer yonetici ve oğretmen,
5) Okulu bulunan diğer genel mudurlukler ile daire başkanlıklarınca belirlenen ikişer yonetici ve oğretmen,
6) Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğunce belirlenen ozel okul oncesi, ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarının her birinden ucer yonetici ve oğretmen,
7) Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) ve Rehberlik Araştırma Merkezlerinden (RAM), Ozel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Mudurluğunce belirlenen ikişer yonetici ve oğretmen,
8) Cıraklık ve Yaygın Eğitim Mudurluğunce halk eğitimi merkezi ile mesleki eğitim merkezlerinden belirlenen ikişer yonetici ve oğretmen,

9) Personel Genel Mudurluğunce il ve ilce millî eğitim mudurluklerinden belirlenen ucer mudur yardımcısı veya şube muduru,
10) Yuksekoğretim Genel Mudurluğunce universiteler bunyesinde bulunan ilkoğretim ve ortaoğretim kurumlarından belirlenen birer yonetici ve oğretmen;
b) Konuların ozelliğine gore yuksekoğretim kurum ve kuruluşlarından Yuksekoğretim Kurulunca belirlenen;
1) İki Yuksekoğretim Kurulu uyesi,
2) Beşi vakıf universitelerinden olmak uzere on beş universite rektoru,
3) Eğitim, eğitim bilimleri, sanat ve tasarım fakultelerinin ilgili bolumlerinden on dekan, on beş oğretim uyesi,
4) Eğitim fakulteleri dışındaki fakultelerden on oğretim uyesi;
c) Diğer kurum ve kuruluşlardan;
1) Bakanlıkca şûranın gundemine gore belirlenen ilgili bakanlıkların musteşarları ya da kurumların başkanlarından en fazla on kişi,
2) Devlet PlÂnlama TeşkilÂtı Sosyal PlÂnlama Genel Mudurluğune bağlı bir daire başkanı ile iki uzman,
3) Genel Kurmay Başkanlığınca belirlenen askeri liseleri temsilen ikişer yonetici ve oğretmen,
4) Emniyet Genel Mudurluğune bağlı Polis Kolejinden birer yonetici ve oğretmen,
5) Millî Guvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinden bir temsilci,
6) Bakanlıkca her coğrafi bolgeden birer vali ve/veya kaymakam, ikişer belediye başkanı, il genel meclisi uyesi, il ozel idaresi genel sekreteri, belediye meclisi uyesi ve muhtar,
7) Turkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Mudurluğu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Mudurluğu ve Anadolu Ajansı Genel Mudurluklerinden birer temsilci,
8) Turkiye Bilimler Akademisi, Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Turkiye İstatistik Kurumu, Turk Standartları Enstitusu, Turkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitusu, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Mudurluğu, Kadının Statusu Genel Mudurluğu, Sosyal Hizmetler ve Cocuk Esirgeme Kurumu Genel Mudurluğu, Ozurluler İdaresi Başkanlığı, Milli Produktivite Merkezi, Turk Patent Enstitusu, Turk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinden alanla ilgili birer temsilci,
9) Basın Konseyi Başkanı, Ankara, İstanbul, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ve Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı veya temsilcisi,
10) Din İşleri Yuksek Kurulu Başkanlığından iki uye,
11) Birleşmiş Milletler Cocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Turkiye temsilcisi.
Şûra Genel Sekreterliğince, Bakanlık birimlerinden belirlenerek gelen uyelerin ve şûra konularıyla doğrudan ilgili birimlerin sayısı, gundem dikkate alınarak gerektiğinde iki katına cıkarılabilir.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 9 ? Davetli uyeler aşağıdaki şekilde belirlenir:
a) Bakan tarafından davet edilecek uyeler şunlardır:
1) Millî eğitim eski bakanları,
2) Turkiye Buyuk Millet Meclisi Millî Eğitim, Kultur, Genclik ve Spor Komisyonu uyeleri,
3) Diyanet İşleri Başkanı,
4) Daha once asaleten Bakanlık Musteşarlığı ve Kurul Başkanlığı gorevlerinde bulunanlardan en fazla sekiz kişi,
5) Şûra konularıyla ilgili resmî ve ozel kurum ve kuruluşlar, meslek kuruluşları ve sendikalardan en fazla on beş kişi,
6) Konfederasyona bağlı olan veya uye sayısı en fazla olan eğitim sendikaları başkanlarından en fazla beş kişi,
7) İlgili sivil toplum kuruluşlarından en fazla 3 temsilci,
8) Gundemdeki konularla ilgili alan uzmanları ve akademisyenlerden en fazla on beş kişi,
9) Şûranın konusuna gore ilgili kuruluşlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından en fazla on kişi.
b) Genel Sekreterlik tarafından davet edilecek uyeler şunlardır:
1) Daha onceden asaleten kurul uyeliği yapanlardan en fazla on beş kişi,
2) Şûranın komisyon calışmalarında gorev alanlardan en fazla yirmi kişi,
3) Her coğrafi bolgeden belirlenecek illerden birer okul aile birliği başkanı,
4) Şûra konularına gore her coğrafi bolgedeki ilkoğretim ve ortaoğretim kademelerinden birer okul meclisi başkanı ile yuksekoğretim kademelerinden birer oğrenci,
5) Bakanlıkta asaleten genel mudurluk yapmış emekli beş kişi,
6) Emekli olmuş oğretmenlerden en fazla beş kişi,
7) Şûra gundemi dikkate alınarak belirlenecek en fazla elli kişi.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 10 ? Şûraya yurt icinden, yurt dışından muşahitler davet edilebilir. Davet edilecek muşahit sayısı davetli uye sayısını gecemez. Ancak konunun ozelliğine gore Şûra Genel Sekreterliğince bu sayı %50 oranında artırılabilir.
Muşahitler komisyonlarda gorev alabilir ve goruş bildirebilirler. Ancak oy kullanamazlar.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 11 ? Şûranın, Bakanın daveti uzerine 4 yılda bir toplanması esastır. Bakan, gerektiğinde Şûrayı olağanustu toplantıya cağırabilir.
Şûra, uye tam sayısının salt coğunluğuyla toplanır.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 12 ? Şûranın gundemi Bakanın onerisi veya doğrudan Kurulca tespit edilir. Gerek gorulmesi hÂlinde gundemin belirlenmesinde merkez ve taşra birimleriyle diğer kurum ve kuruluşların goruşleri de alınır.
Uyelerin daha once duzenlenmiş şûralardaki gundem dışı teklifleri şûra gundeminde değerlendirilebilir.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 14 ? Şûra gundemiyle ilgili on komisyon raporları ve gerekli diğer dokumanlar toplantıdan en az 30 gun once uyelere elektronik ortamda veya CD ile gonderilir.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 19 ? Şûra kararları tavsiye niteliğindedir. Bakanlık, Şûra Kararlarına onemi ve onceliğine gore Şûra Kararlarını Uygulama Programında yer verir. Kararlar, Bakan Onayı ile yururluğe girer.
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Genel sekreter ve yardımcısının gorevleri
MADDE 22 ? Genel Sekreterin gorevleri şunlardır:
a) Daha once yapılan şûraların genel değerlendirmesini yapmak ve gerektiğinde Kurula bilgi vermek,
b) Şûranın teşkili icin gerekli calışmaları yapmak,
c) Kurul tarafından tespit edilen şûra gundemini ve toplantı tarihini Bakanın Onayına sunmak,
d) Şûra butcesini hazırlamak, usulune uygun harcamayı sağlamak. Harcama yetkililiği gorevini yerine getirmek,
e) Şûranın duzenli ve verimli bir şekilde calışmasını sağlamak icin gerekli tedbirleri almak,
f) Genel kurulda yapılan goruşmeler ve sunulan raporlar ile Bakan tarafından onaylanan şûra kararlarını kitap hÂline getirmek, şûra uyelerine ve ilgili yerlere elektronik ortamda veya CD ile gondermek, icraya yonelik kararların Tebliğler Dergisinde yayımlanması icin gerekli tedbirleri almak,
g) Şûra kararlarının uygulamaya konulması ve gerekli takibinin yapılması amacıyla koordine gorevi verilecek birimlerle diğer ilgili birimlerin gorevlerini belirleyip Bakan Onayı ile ilgili birimlere bildirmek,
h) Şûra gundemini dikkate alarak ilgili dairelerden sağlanacak personel desteğiyle Şûra Genel Sekreterliğini Bakan onayı ile oluşturmak.
Genel sekreter yardımcısının gorevleri şunlardır:
a) Yazışmaları koordine etmek,
b) Davetlerin zamanında yapılmasını, şûra gundemiyle ilgili dokumanların şûra uyelerine gonderilmesini sağlamak,
c) Acılış ve kapanış torenleriyle diğer sosyal ve kulturel faaliyetleri ve karşılama, ağırlama ve ulaşım hizmetlerini planlamak,
d) Şûra konularıyla ilgili hazırlık komisyonları oluşturarak on raporların hazırlanmasını sağlamak,
e) Komisyonları, gelen goruşler doğrultusunda dengeli bir şekilde oluşturmak ve Bakanın Onayına sunmak,
f) Şûrada kurulan komisyonlar arasında koordinasyonu sağlamak,
g) Komisyonlar tarafından hazırlanan raporları Genel Kurulda goruşulmek uzere elektronik ortamda veya coğaltarak komisyon başkanı ve uyelerine sunmak,
h) Genel Kurulda yapılan goruşmeler ve sunulan raporlar ile Bakan tarafından onaylanan şûra kararlarını kitap hÂline getirmek, şûra uyelerine ve ilgili yerlere elektronik ortamda veya CD ile gondermek, icraya yonelik kararların Tebliğler Dergisinde yayımlanması icin gerekli tedbirleri almak,
ı) Genel sekreterin vereceği diğer gorevleri yerine getirmek.?
MADDE 10 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 11 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.