Millî Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliği
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı; eğitim ve oğretim hizmetlerinin yurt genelinde etkin ve verimli bir şekilde yurutulebilmesi icin gerekli sayıda oğretmen atanması ile oğretmen olarak atanacaklarda aranacak nitelikler, bunların atama ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanacaklar ile eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfındaki oğretmenleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının TeşkilÂt ve Gorevleri Hakkında Kanun hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Alan: Oğretmen adayları ve oğretmenlerin mezun oldukları yuksekoğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri Talim ve Terbiye Kurulu kararlarıyla belirlenen oğretmenlikleri,
b) Alan değişikliği: Oğretmen olarak gorev yapanların Talim ve Terbiye Kurulunun oğretmenliğe atanacakların mezun olduğu yuksekoğretim programlarına ilişkin kararı doğrultusunda oğrenimleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara gecişlerini,
c) Atama: Bakanlığın, eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı icindeki oğretmen kadrolarında gorev almak isteyenlere aday veya asıl oğretmen olarak gorev verilmesini,
c) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,
d) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
e) Eğitim Kurumu: Bakanlığa bağlı her derece ve turdeki; okul oncesi eğitim, ilkoğretim ve ortaoğretim faaliyetlerinin yurutulduğu orgun eğitim kurumları ve orgun eğitimin yanında veya dışında eğitim faaliyetlerinin yurutulduğu yaygın eğitim kurumları ile orgun ve yaygın eğitim kurumlarınca yurutulen eğitim ve oğretim etkinlikleri icin program hazırlamak, ders ve yardımcı ders kitabı yazmak, ders notu hazırlamak, eğitim arac ve gereci uretmek, Bakanlığa veya diğer bakanlık ve kurumlara alınacak oğrenci adaylarına uygulanacak secme ve yarışma sınavları icin gerekli iş ve işlemleri yurutmek, ozel eğitim ve rehberlik hizmetlerini vermek ve duzenlemek suretiyle eğitim ve oğretim etkinliklerine yardımcı ve destek olan kurumları,
f) Eğitim Kampusu: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı değişik tur ve derecedeki birden fazla okul ve kurum ile bunlara bağlı pansiyon, yatakhane, yemekhane, kutuphane, spor alanları, rehberlik ve sağlık unitesi, konferans salonu, cok amaclı salon ve benzeri yerleri icerisinde bulunduran alanı,
g) Gorev yeri: Gorevin yapıldığı eğitim kurumunu,
ğ) Hizmet bolgesi: Coğrafi durum, ekonomik ve sosyal yonden gelişmişlik duzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yonunden birbirine benzerlik gosteren bu Yonetmelik ekinde yer alan EK?1 sayılı Hizmet Bolgeleri Cizelgesindeki illeri,
h) Hizmet alanı: Ulke genelindeki il ve ilcelerin ekonomik ve sosyal yonden gelişmişlik duzeyi, ulaşım şartları ile hizmet gereklerinin karşılanması yonunden benzerliklerine gore buralardaki eğitim kurumlarının gruplandırılmasıyla oluşturulan alanları,
ı) Hizmet suresi: Değerlendirmeye esas alınan calışma suresinin başlangıc tarihinden itibaren gecen sureyi,
i) Hizmet Puanı: Oğretmenin gorev yaptığı her hizmet alanı icin bu Yonetmelikle belirlenen puanın o hizmet alanındaki calışma suresi ile carpımı sonucu elde edilen değeri,
j) Kamu Personel Secme Sınavı: Kamu kurum ve kuruluşlarına alınacak personelin secimine ilişkin olarak ilgili mevzuat uyarınca yapılan sınavı,
k) Kılavuz: Oğretmenlik gorevine atamaya veya oğretmenlerin il ici ve iller arası yer değiştirmelerinde uygulanacak usul ve esasları belirlemek uzere bu Yonetmelik hukumlerine uygun olarak hazırlanan duzenlemeyi,
l) Musteşar: Millî Eğitim Bakanlığı Musteşarını,
m) Norm kadro: Bakanlığa bağlı her derece ve turdeki resmî eğitim kurumlarında alanlara gore bulunması gereken oğretmen sayısını,
n) Oğretmen: Yuksekoğretim kurumlarında genel kultur, ozel alan ve pedagojik formasyon eğitimi alarak yetişmiş olan ve her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumları ile kurs ve seminerlerde eğitim ve oğretim hizmetlerini yurutmek uzere atanan kişileri,
o) Ozel oğretim kurumları: Okul oncesi eğitim, ilkoğretim, ortaoğretim, ozel eğitim okulları ile ceşitli kursları, uzaktan oğretim yapan kuruluşları, dershaneleri, motorlu taşıt suruculeri kursları, hizmet ici eğitim merkezleri, oğrenci etut eğitim merkezleri, ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile benzeri ozel oğretim kurumlarını,
o) Pedagojik Formasyon: Bakanlık ile Yuksekoğretim Kurulu iş birliği cercevesinde acılan oğretmenlik mesleğine yonelik derslerin yer aldığı programı,
p) Sınav: Bakanlık oğretmen kadrolarına ilk defa oğretmen olarak atanacak engelliler icin coktan secmeli test şeklinde merkezi olarak yapılacak yarışma sınavını,
r) Sicil Kaydını İnceleme Komisyonu: Oğretmen olarak atanacaklardan sabıka kaydı bulunanlar ile işledikleri suclardan dolayı gorevine son verilenlerin yeniden oğretmenliğe atanıp atanamayacaklarının tespiti amacıyla oluşturulan komisyonu,
s) Yer değiştirme suretiyle atama: Bu Yonetmelikle belirlenen usul ve esaslar cercevesinde oğretmenlerin il icinde ve iller arasındaki gorev yeri değişikliklerini,
ş) Yerleşim yeri: Hizmet bolgelerinde gorevin yapıldığı eğitim kurumunun da bulunduğu birbirinden ayrı olarak ilce teşkilatı bulunmayan illerin merkezleri ve ilceleri, belde ve koyleri ile diğer ilce, belde ve koy sınırları icinde kalan yerleri,
t) Yıl: Goreve başlama tarihine gore gecen bir yıllık sureyi,
u) Zorunlu calışma suresi: Bu Yonetmeliğe gore hizmet bolgeleri itibarıyla zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen 4 uncu, 5 inci ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında zorunlu olarak calışılması ongorulen sureyi,
u) Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanları: Bu Yonetmelik kapsamındaki oğretmenlerin zorunlu calışma yukumluluklerini yerine getirmek zorunda oldukları hizmet bolgelerine gore 4 uncu, 5 inci ve 6 ncı hizmet alanlarını,
ifade eder.
Temel ilkeler
MADDE 5 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerine gore;
a) Ulke genelinde alanlar itibarıyla oğretmen dağılımında denge sağlanması, alanlar itibarıyla oğretmen norm kadro sayıları esas alınarak oğretmen ihtiyacının karşılanabilirliği oranının eşit duzeyde tutulması,
b) Atama ve yer değiştirmelerde eğitim kurumlarında alanlar itibarıyla boş norm kadro bulunması,
c) Yer değiştirmelerde oğretmenin hizmet puanına gore işlem yapılması,
c) Oğretmenliğe ilk defa atanacaklarda, oğretmenlik icin Kamu Personel Secme Sınavından alınan ve Bakanlıkca alanlar itibarıyla belirlenen puan ustunluğu,
d) Acıktan ve kurumlar arası yeniden atama yoluyla oğretmenliğe atanacaklarda oğretmenlikteki hizmet suresi oncelikli olmak uzere memuriyetteki hizmet suresi,
e) Acıktan ilk atama, kurumlar arası ilk atama ve kurum ici ilk atama yoluyla oğretmenliğe atanacaklarda Devlet memuriyetindeki hizmet suresi
esas alınır.
İKİNCİ BOLUM
Kurullar ve Komisyonlar
Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulu
MADDE 6 ? (1) Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulu; Musteşarın başkanlığında, Personel Genel Muduru, Eğitim Teknolojileri Genel Muduru, ana hizmet birimleri genel mudurleri arasından Bakan tarafından gorevlendirilecek dort genel mudur, 1 inci Hukuk Muşaviri ve 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları Kanununun 22 nci maddesine gore oluşturulan Kurum İdari Kuruluna katılmaya hak kazanan sendikanın başkanı ya da genel sekreteri olmak uzere toplam dokuz uyeden oluşur.
Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulunun gorevleri
MADDE 7 ? (1) Bu Yonetmelik hukumleri cercevesinde Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulunun gorevleri;
a) Bakanlığa her yıl atama izni verilen oğretmen kadrolarını, ihtiyac durumunu dikkate alarak atama ceşitlerine, alanlara ve illere gore kontenjanları,
b) Atama yapılacak iller ile atama yapılacak alanlara gore taban puanları,
c) Bakanlığa atama izni verilen engelli oğretmen kadrolarını, ihtiyac durumunu dikkate alarak atama yapılacak illere ve alanlara gore kontenjanları,
c) Oğretmenlik gorevine atamalar ile oğretmenlerin yer değiştirmelerinde uygulanacak atama yontemlerini,
d) Ulke genelinde alanlara gore oğretmenlerin dengeli dağılımını sağlamak amacıyla yer değiştirmelerde alanlara gore atama yapılacak eğitim kurumlarını,
e) Atama ceşitlerine gore atama yapılacak eğitim kurumlarını
belirlemek ya da belirlenmesini sağlamaktır. Kararlar oy cokluğu ile alınır. Kurul başkanın cağrısı uzerine toplanır.
(2) Kurul tarafından alınan kararlar, Bakan tarafından da uygun gorulmesi ile birlikte yururluğe girer.
(3) Kararın uygulanmasından Personel Genel Mudurluğu yetkili ve sorumludur. Personel Genel Mudurluğu, uygulama aşamasında ihtiyac duyulması durumunda gerekcelerine de yer vermek suretiyle Kuruldan yururlukteki kararda değişiklik yapılmasını ya da yeni kararlar almasını talep edebilir. Personel Genel Mudurluğunun talepleri Kurul tarafından değerlendirilerek sonuclandırılır.
(4) Kurulun sekretarya gorevi Personel Genel Mudurluğunce yurutulur.
İl eğitim personeli planlama kurulu
MADDE 8 ? (1) İllerde il millî eğitim mudurunun veya gorevlendireceği millî eğitim mudur yardımcısının başkanlığında;
a) Atamadan sorumlu millî eğitim mudur yardımcısı veya şube mudurunun,
b) Ozluk şubesinden sorumlu mudur yardımcısı veya şube mudurunun,
c) İl millî eğitim mudurunun uygun goreceği sayıda ilce millî eğitim mudurunun,
c) Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemi (MEBBİS)'nden sorumlu bilgisayar ve ağ sistemleri yoneticisinin,
d) 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları Kanununa gore o ilde eğitim, oğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gosteren sendikalardan en cok uyeye sahip sendikanın temsilcisinin
yer aldığı il eğitim personeli planlama kurulu oluşturulur.
İl eğitim personeli planlama kurulunun gorevleri
MADDE 9 ? (1) İl eğitim personeli planlama kurulu; atama ve yer değiştirmelere ilişkin her turlu iş ve işlemlerin bu Yonetmelik hukumleri ve Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulunun kararları cercevesinde yerine getirilmesini sağlar.
(2) İl genelinde oğretmen ihtiyacı veya fazlalığı bulunan eğitim kurumlarını tespit eder. Oğretmen dağılımında alanlar itibarıyla denge kurulabilmesi amacıyla atama ve yer değiştirmelere acılacak eğitim kurumlarını belirleyerek Bakanlığa bildirilmesini sağlar.
(3) Bu Yonetmelik hukumleri cercevesinde ihtiyac duyulması hÂlinde gerekcelerine de yer verilmek suretiyle hizmet bolgeleri ile hizmet alanlarında yapılması istenilen değişiklik onerilerini Personel Genel Mudurluğune bildirir.
(4) İllerindeki eğitim kurumlarının norm kadro durumu, oğretmen ihtiyacı veya fazlalığı ile oğretmen atama ve yer değiştirmelerine ilişkin uygulamada karşılaşılan tereddutler ve zorlukların tespitini yaparak cozum onerileriyle birlikte Personel Genel Mudurluğune bildirir.
(5) Kurul, atama ve yer değiştirme donemleri ile gerekli gorulen hÂllerde başkanın cağrısı uzerine toplanır. Sekretarya hizmetleri başkanın uygun gorduğu hizmet birimlerince yurutulur.
Atamalarda komisyon oluşturulması
MADDE 10 ? (1) İşledikleri suclardan dolayı gorevlerine son verilen oğretmenlerden yeniden oğretmenliğe atanmak isteyenler ile oğretmenliğe ilk defa atanacaklardan adli sicil kaydı bulunanların oğretmenliğe atanıp atanamayacaklarının tespiti amacıyla Bakanlıkta Sicil Kaydı İnceleme Komisyonu oluşturulur.
(2) Sicil Kaydını İnceleme Komisyonu; Personel Genel Muduru veya uygun goreceği bir genel mudur yardımcısının başkanlığında, ilgili atama dairesi başkanı ile iki şube muduru ve bir hukuk muşavirinden olmak uzere beş kişiden oluşur.
(3) Komisyon atama donemlerinde ve başkanın cağrısı uzerine toplanır. Sekretarya hizmetleri Personel Genel Mudurluğunce yurutulur.
UCUNCU BOLUM
Atamalar
Atama şartları
MADDE 11 ? (1) Oğretmenlik gorevine atanacaklarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartların yanında aşağıda belirtilen ozel şartlar aranır:
a) Mezun olduğu yuksekoğretim programının Talim ve Terbiye Kurulunun oğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına gore atanacağı alana uygun olmak.
b) Bakanlık ile Yuksekoğretim Kurulu iş birliği cercevesinde acılan Orta Oğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans, Pedagojik Formasyon, İlkoğretim Sınıf Oğretmenliği Sertifikası ve İngilizce oğretmenliği icin İngilizce Oğretmenliği Sertifikası programlarından birini başarıyla tamamlamış olmak.
c) Yurt dışındaki yuksek oğretim kurumlarından mezun olanlar bakımından, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığınca yuksekoğreniminin ve pedagojik formasyon belgesinin yurt icindeki yuksekoğretim kurumlarına veya programlarına denkliği yapılmış olmak.
c) Sağlık durumu yonunden Turkiye'nin her bolge ve iklim şartlarında oğretmenlik gorevini yapmasına engel bir durumu olmamak.
d) Kamu Personel Secme Sınavında atanacağı alan icin Bakanlıkca belirlenen taban puan ve ustunde puan almış olmak.
e) Sağlık durumu haric adaylık donemi icinde, gorevine son verilenlerden son başvuru tarihine gore uc yılını doldurmuş olmak.
f) Oğretmenlik mesleğinden cıkarılmayı gerektiren tur ve derecede bir ceza almamış olmak, adli sicil kaydı bulunanlar ile işlediği suclardan dolayı gorevine son verilenler bakımından ise Sicil Kaydı İnceleme Komisyonunca atanması uygun bulunmak.
g) Oğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk gunu itibarıyla 40 yaşından gun almamış olmak. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi kapsamında sozleşmeli oğretmen pozisyonunda hÂlen gorev yapanlar ile daha once bu kapsamda en az bir yıl fiilen gorev yaptıktan sonra mesleki eğitimde başarılı olup da ayrılmış olanların kadrolu oğretmenliğe başvurularında 40 yaşından gun almamış olmak şartı aranmaz.
Atama ceşitleri
MADDE 12 ? (1) Oğretmen kadrolarına atama ceşitleri şunlardır:
a) İlk atama
b) Acıktan ve kurumlar arası yeniden atama
c) Acıktan ilk atama, kurum ici ve kurumlar arası ilk atama
c) Millî sporcuların ataması
d) Bedensel engellilerin ataması
İlk atama
MADDE 13 ? (1) Kamu Personel Secme Sınavına katılmış ve bu sınavda Bakanlıkca belirlenen taban puan ve uzerinde puan almış olmaları kaydıyla;
a) Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarındaki oğretmen kadrolarına ilk defa atanacaklar,
b) Ozel oğretim kurumlarında gorev yapanlardan Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarına ilk defa oğretmen olarak atanacaklar,
c) Vakıf veya ozel universitelerde gorev yapanlardan Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarına ilk defa oğretmen olarak atanacaklar,
c) Aday Devlet memuru olarak hÂlen Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorev yapanlar ile oğretmen veya Devlet memuru olarak gorev yapmakta iken adaylığı kaldırılmadan kendi istekleriyle bu gorevlerinden ayrılanlar ya da adaylık doneminde başarısız olmaları nedeniyle gorevine son verilenler,
d) Kamu kurum ve kuruluşlarında kanun veya kanun hukmunde kararnameler kapsamında sozleşmeli memur statusunde calışanlardan ilk defa oğretmenliğe atanacaklar
ilk atama kapsamında başvuruda bulunabilirler.
Acıktan ve kurumlar arası yeniden atama
MADDE 14 ? (1) Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfına dÂhil oğretmen unvanlı kadrolarda adaylıklarının kaldırılmış olması kaydıyla;
a) Bakanlık kadrolarındaki gorevlerinden ayrılanlar,
b) HÂlen kamu kurum ve kuruluşlarında oğretmen veya başka unvanda gorev yapanlar
bu kapsamda başvuruda bulunabilirler.
(2) Devlet universitelerinde en az iki yıl sureyle oğretim uyesi, oğretim gorevlisi, okutman, uzman ve araştırma gorevlisi olarak hÂlen calışmakta olanlar ile bu unvanlarda aynı surelerde calışmış olup da bu gorevlerinden ayrılmış olanlar, oğretmen olarak atanmak uzere bu kapsamda başvuruda bulunabilirler.
(3) Bu madde kapsamında başvuruda bulunacakların atamalarında esas alınacak hizmet surelerinin hesabında; Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen oğretmen olarak gecirilen sureler, yuksekoğretim kurumlarında oğretim uyesi, oğretim gorevlisi, okutman, uzman ve araştırma gorevlisi olarak calışılan sureler ile Devlet memuriyetinde gecirilen sureler dikkate alınır. Başvuruda bulunanların hizmet surelerinin eşit olması durumunda oğretmenlikte once goreve başlayana oncelik verilir.
(4) Yurt dışında gecirilen sureler ile askerlik dÂhil aylıksız izinli olarak gecirilen sureler, atamaya esas hizmet suresinin hesabında dikkate alınmaz. Ancak, askerliğini Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında oğretmen olarak yerine getirenlerin, resmî gorevle yurt dışına gonderilenlerin ve eğitim, oğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gosteren sendikalarda gorev alanlardan 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikası Kanunu kapsamında aylıksız izinli sayılanların bu sureleri atamaya esas hizmet suresinin hesabında dikkate alınır.
(5) Vakıf universitelerinde, ozel oğretim kurumlarında ve 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Millî Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar kapsamında ek ders ucreti karşılığı gorevlendirme suretiyle gecirilen sureler ile vekil oğretmenlikte, kadrosuz usta oğreticilikte ve kısmi zamanlı gecici oğreticilikte gecirilen sureler hizmet suresi hesabında dikkate alınmaz.
Acıktan ilk atama, kurum ici ve kurumlar arası ilk atama
MADDE 15 ? (1) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarında hÂlen asıl memur olarak gorev yapanlar ile Devlet memuru olarak calışmakta iken gorevlerinden ayrılanlar, bu kapsamda başvuruda bulunabilirler.
(2) Bu madde kapsamında başvuruda bulunacakların atamalarında esas alınacak hizmet surelerinin hesabında, Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen Devlet memuru olarak gecirilen hizmet sureleri esas alınır.
(3) Bu madde kapsamında atamaya esas alınacak hizmet surelerinin hesabında, askerlik dÂhil aylıksız izinli olarak gecen hizmet sureleri dikkate alınmaz.
Millî sporcuların ataması
MADDE 16 ? (1) Millî sporculardan;
a) Olimpiyat Oyunları, Parolimpik Oyunları, Universiad Oyunları, Akdeniz Oyunları ile Dunya Askeri Oyunlarında ferdi ve takım musabakalarında ilk uc dereceye girenler,
b) Uluslararası Olimpiyat Komitesinin tanıdığı spor dallarının buyukler, gencler ve umitler kategorilerinde Dunya ve Avrupa şampiyonaları ile Uluslararası Askeri Sporlar Konseyince yapılan Dunya ve Avrupa şampiyonalarında ilk uc dereceye girenler,
c) Bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yarışmaların takım sporlarında en az on kez ulkemizi temsil ederek millî sporcu belgesi almış olanlar
oğretmenlik icin aranan genel ve ozel şartları da taşımaları kaydıyla Kamu Personel Secme Sınavı şartı aranmadan beden eğitimi oğretmenliğine atanmak uzere başvuruda bulunabilirler. Atamalar, Genclik ve Spor Genel Mudurluğunce ilgili mevzuatına gore belirlenen oncelik sırası esas alınarak yapılır.
Bakanlık merkez veya taşra teşkilatında calışanların atamaları
MADDE 17 ? (1) Oğretmen kadrolarında adaylığı kaldırıldıktan sonra Bakanlık merkez ve taşra teşkilÂtında diğer hizmet sınıflarındaki gorevlere atananlardan yeniden oğretmenliğe atanmak isteyenlerde, başvuru tarihi itibarıyla oğretmenlik dışındaki gorevlerde en az uc yıl sureyle calışmış olmaları şartı aranır. Genel idare hizmetleri yonetim gorevlerinde bulunanlarda uc yıllık sure şartı aranmaz.
(2) Birinci fıkrada belirtilenlerin atamaları zamana bağlı olmadan yapılabilir. Zorunlu calışma yukumluluğu bulunanların atamaları, zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına yapılır.
(3) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki hizmet sınıflarında gorevli olup oğretmenliğe ilk defa atanacakların durumu, istekleri ve tercihleri doğrultusunda bu Yonetmeliğin 13 uncu veya 15 inci maddesi kapsamında değerlendirilir.
Kontenjan belirleme
MADDE 18 ? (1) Oğretmen atamalarında; oğretmenliğe ataması uygun gorulmeyenler ile herhangi bir şekilde gorevine son verilen veya meslekten cıkarılanlardan bu işlemin durdurulmasına ya da iptaline ilişkin olarak haklarında yargı kararı verilenlere ve sağlık nedeniyle oğretmenlik dışında başka bir goreve atananlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazananlara oncelik verilir.
(2) İl millî eğitim mudurlukleri, il ici ve iller arası yer değiştirmeler ile emeklilik ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan oğretmen ihtiyacını goz onune alarak oncelikle oğretmen istihdamında gucluk cekilen yerler ile mahalli imkÂnlarla ihtiyacı karşılanamayan ya da en fazla oğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarından başlanmak suretiyle atama yapılması istenilen alanlar ve eğitim kurumlarını tespit ederek Bakanlığa bildirir.
(3) Bakanlığa atama izni verilen oğretmen kadrolarından;
a) % 7'si bu Yonetmeliğin 14 uncu maddesi,
b) % 3'u bu Yonetmeliğin 15 inci maddesi
kapsamında yapılacak atamalar icin ayrılır.
(4) Ucuncu fıkrada sayılanlara ayrılan kontenjanın dışında kalan kontenjan 13 uncu madde kapsamında yapılacak atamalar icin ayrılır.
(5) Bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesi kapsamında beden eğitimi alanı icin belirlenen kontenjanın % 10'u millî sporcuların beden eğitimi oğretmenliğine atanmaları icin ayrılır.
(6) İl millî eğitim mudurluklerinin tespitleri de dikkate alınarak atama yapılacak alanlar, atama ceşitleri ile kontenjanlar Bakanlıkca belirlenir.
(7) Atama ceşitlerine ve alanlara gore belirlenen kontenjandan daha az sayıda başvuru olması durumunda artan kontenjan, oğretmen ihtiyacı cercevesinde diğer atama ceşitlerine ve alanlara aktarılabilir.
Atama donemi
MADDE 19 ? (1) Oğretmenlik kadrolarına atamalar her yıl ağustos ayında bir defada yapılır. Oğretmenlik icin duyuru, başvuru ve atamalar, ağustos ayı sonu itibarıyla tamamlanır. Bu atamalar sonucunda, yasal sure icinde goreve başlamayanların yerine ağustos ayında başvurusu alınanlardan puan yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan adaylardan puan ustunluğune gore aynı alanda, aynı eğitim kurumlarına aynı yıl kasım ayında atama yapılır.
Duyuru, başvuru ve tercihler
MADDE 20 ? (1) Eğitim kurumlarına oğretmen alınacağı hususu, Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından Kamu Personel Secme Sınavı sonuclarının ilanından itibaren Personel Genel Mudurluğunce en gec on iş gunu icinde Bakanlık internet sayfasında duyurulur. Duyuruda; oğretmenlik icin başvuracaklarda aranacak şartlar, kimlerin başvuruda bulunabileceği, atama ceşitlerine gore alanlar itibarıyla belirlenen kontenjan, oğretmenliğe atamaya esas alınacak puan turu ve taban puanlar, başvuruda istenecek belgeler, başvurunun nasıl yapılacağı, başvuru yeri ve suresi, puanların ya da hizmet surelerinin eşitliği hÂlinde uygulanacak bilgisayar kurasının yontemi ile başvuru ve atamaya ilişkin diğer hususlara yer verilir.
(2) Oğretmenlik başvuruları, duyuru tarihinden itibaren en gec on iş gunu icinde başlatılır. Başvuru suresi, beş iş gununden az, on iş gununden fazla olamaz. Başvurular, Bakanlıkca elektronik ortamda acılacak başvuru sayfasına yapılır ve il ya da ilce millî eğitim mudurluklerinde oluşturulacak başvuru burolarına onaylatılır. İl ya da ilce millî eğitim mudurluklerince onaylanmayan başvurular gecersiz sayılır. Bu kapsamda yapılmayan veya posta ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
(3) Oğretmenlik icin bu Yonetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen genel ve ozel şartları taşıyanlar başvuruda bulunabilir.
(4) Oğretmenlik gorevine atanma talebinde bulunan adaylar, en fazla 25 eğitim kurumunu tercih edebilirler. Adaylar başvurularında tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtirler.
(5) Başvuruların; başvurunun yapıldığı gun ya da en cok bir sonraki gun mesai saatleri icinde başvuru burolarına onaylatılması zorunludur. Bu sure icerisinde onaylatılmayan başvurular gecersiz sayılır. Bu durumdaki adaylar yeniden başvuru yaparak başvuru suresi icerisinde başvurularını onaylatırlar.
(6) Oğrenimleri birden fazla alana kaynak olanlar, bu alanlardan yalnızca birisi icin başvuruda bulunabilirler.
(7) Oğretmenlikten ayrılmış olanlar yeniden atanmak uzere;
a) Bakanlıkca en son duzenlenen atama kararnamelerinde belirtilen alana,
b) Oğrenimi birden fazla alana kaynak olanlardan Bakanlıkca en son duzenlenen kararnamelerinde iki alan yazılı olanlar, bu alanlardan yalnız oğrenimi itibarıyla atanabileceği alana,
c) Uygulamadan kaldırılan alanın oğretmenleri, oğrenimi itibarıyla atanabilecekleri alana atanmak icin başvuruda bulunabilirler.
(8) Adaylar başvurularını şahsen yapabilecekleri gibi noter aracılığıyla vekÂlet verdikleri kişilere de yaptırabilirler.
Başvurularda istenecek belgeler ve beyan
MADDE 21 ? (1) Bu Yonetmeliğin 13, 15, 16 ve 17 nci maddeleri kapsamında oğretmenliğe atanmak uzere başvuruda bulunacaklardan aşağıdaki belgeler istenir:
a) Lisans diploması veya mezuniyet gecici belgesinin aslı veya kurumca onaylı orneği,
b) Orta Oğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans, pedagojik formasyon, ilkoğretim sınıf oğretmenliği ya da İngilizce oğretmenliği icin İngilizce Oğretmenliği Sertifikası programlarından birini tamamladığına ilişkin belge veya kurumca onaylı orneği,
c) Yurt dışındaki universitelerden mezun olanlar bakımından diploma denklik belgesi,
c) Felsefe bolumu mezunlarından; 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji aldığına, sosyoloji bolumu mezunlarından ise 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair belge,
d) Acıktan ilk atama yoluyla atanacaklardan hizmet belgesi veya kurumca onaylı orneği ile Sosyal Guvenlik Kurumundan emekli olmadığına dair yazılı beyanı (Devredilen Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur),
e) Kurumlar arası ilk atama yoluyla atanacaklardan hizmet belgesi veya kurumca onaylı orneği,
f) Millî sporculardan ilgili mevzuatına gore millî sporcu unvanını kazandığına dair belge veya kurumca onaylı orneği.
(2) Bu Yonetmeliğin 14 uncu maddesi kapsamında oğretmenliğe atanmak uzere başvuruda bulunacaklardan aşağıdaki belgeler istenir:
a) Kurumlar arası yeniden atanmak uzere başvuruda bulunanlardan en son calıştığı kurumdan alacağı hizmet belgesi veya kurumca onaylı orneği,
b) Acıktan atanmak uzere başvuruda bulunanlardan Bakanlıkca duzenlenmiş en son atama kararname orneği ile Sosyal Guvenlik Kurumundan (Devredilen Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur) emekli olmadığına ilişkin belge veya kurumca onaylı orneği.
(3) Oğretmenliğe başvurularda ayrıca; T. C. kimlik numarası, adli sicil yazılı beyanı, sağlık durumu yonunden oğretmenlik yapmasına engel bir hÂlin olmadığına dair yazılı beyanı, askerlik durumuna ilişkin yazılı beyanı, oğretmenlik icin yapılan Kamu Personel Secme Sınavı sonuc belgesine gore alanlar itibarıyla belirlenen taban puanın uzerinde puan aldığına ilişkin beyanı esas alınır.
(4) Oğretmenlik başvurularında bu madde kapsamında istenen belgelerin ilgili kurumlardan elektronik ortamda alınarak elektronik başvuru sayfasına yansıtılması hÂlinde buna ilişkin belgeler ayrıca istenmez.
(5) Oğretmenlik başvurularında adli sicil kaydı bulunanlardan sabıka sorgulama belgesi ile buna ilişkin mahkeme kararı istenir.
(6) Beyana dayalı bilgiler, teknik alt yapısı hazır olan ilgili kurum ve kuruluşlardan elektronik ortamda teyit edilir. Kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgeler ile adayın beyanı arasında celişki olduğu tespit edilenlerin durumu değerlendirildikten sonra başvuruya engel hÂli olmadığına karar verilenlerin başvurusu kabul edilir. Gerekli şartları taşımadığı tespit edilenlerin başvurusu reddedilir, ataması yapılmış ise ataması iptal edilir.
Atama
MADDE 22 ? (1) Bu Yonetmelikte aranan genel ve ozel şartları taşıyanlardan oğretmenlik icin başvurusu kabul edilenlerin atamaları bu Yonetmeliğin;
a) 13 uncu maddesi kapsamındakilerin atamaları Kamu Personel Secme Sınavında oğretmenliğe atamaya esas alınan puan ustunluğu,
b) 14 uncu maddesi kapsamındakilerin atamaları oğretmenlikteki veya yuksekoğretim kurumlarındaki hizmet suresi fazla olana oncelik verilmek suretiyle memuriyetteki hizmet sureleri,
c) 15 inci maddesi kapsamındakilerin atamaları memuriyetteki hizmet sureleri,
esas alınarak atama ceşitlerine gore alanlar itibarıyla belirlenen kontenjan sınırlılığında tercihleri de dikkate alınarak yapılır.
(2) 16 ncı madde kapsamında yapılacak millî sporcuların atamaları, ilgili mevzuatına gore Genclik ve Spor Genel Mudurluğunce belirlenen oncelik sırası esas alınarak kontenjan sınırlılığında yapılır.
(3) Bedensel engelli adayların ataması ilgili mevzuatına gore yapılacak sınav başarı sıralamasına gore yapılır.
(4) Oğretmenlik başvurusu kabul edilenlerin atamaları, eğitim kurumlarına yapılır. Atamalar, başvuruların sona erdiği tarihten itibaren en gec beş iş gunu icinde gercekleştirilir.
(5) Bu Yonetmeliğin 14 uncu ve 15 inci maddelerine gore oğretmenliğe atanacaklar istemeleri hÂlinde Kamu Personel Secme Sınavına girmek kaydıyla 13 uncu madde kapsamında da başvuruda bulunabilirler. Bu şekilde başvuruda bulunanların durumları, bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesi kapsamında başvuruda bulunanlarla birlikte değerlendirilir. Ancak bu durumda bulunanların, oğretmenlik başvurularında oğretmenlikteki ya da memuriyetteki hizmet surelerine veya Kamu Personel Secme Sınavı sonuclarına gore atama ceşitlerinden yalnızca birini tercih etmeleri gerekmektedir.
(6) Bu Yonetmeliğin 13 uncu maddesi kapsamında aynı alana atanacakların Kamu Personel Secme Sınavında almış oldukları puanların eşit olması durumunda ataması yapılacak adayın seciminde; sırasıyla eğitim bilimleri testindeki doğru cevap sayısı fazla olana, bunun da eşit olması durumunda Kamu Personel Secme Sınavında sırasıyla genel kultur ve genel yetenek testlerindeki doğru cevap sayısı fazla olana oncelik verilir, bununla da eşitliğin bozulmaması durumunda atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenir.
(7) Bu Yonetmeliğin 14 uncu ve 15 inci maddeleri kapsamında atanacakların hizmet surelerinin eşit olması hÂlinde atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenir.
(8) Atamalarda; ilk atama kapsamında yapılan atamaların alanlar itibarıyla taban puanları ile diğer atama ceşitlerine gore oluşan atama sonucları, atamaların yapıldığı tarihten itibaren en gec beş gun icinde Bakanlığın internet sayfasında yayınlanır. Yayınlanma suresi beş iş gununden az olamaz. Atama kararnameleri atamaların yapıldığı tarihten itibaren en gec beş iş gunu icinde valiliklere elektronik ortamda gonderilir.
Tebligat ve goreve başlamada istenecek belgeler
MADDE 23 ? (1) Ataması yapılanların başvurularında belirttikleri adreslerine valiliklerce 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hukumlerine gore tebligat yapılır. Atamasının yapıldığını herhangi bir iletişim aracı vasıtasıyla oğrenenler, aşağıda belirtilen belgelerle birlikte, atandıkları il millî eğitim mudurluğune goreve başlamak uzere başvurduklarında tebligat beklemeksizin goreve başlatılır.
(2) Oğretmen olarak ataması yapılanlar;
a) Diploma veya mezuniyet belgesi ile yurt dışı mezunlarından diploma denklik belgesinin aslı ya da kurumca onaylı orneği,
b) Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans Belgesi, Pedagojik Formasyon, İlkoğretim Sınıf Oğretmenliği Sertifikası ya da İngilizce Oğretmenliği Sertifikası aslı ya da kurumca onaylı orneği,
c) Bedensel engeli olanlar dışında sağlık durumu yonunden Turkiye'nin her bolge ve iklim şartlarında oğretmenlik gorevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair yazılı beyanı,
c) Adli sicil kaydına dair yazılı beyanı,
d) İlk defa atanacaklardan Kamu Personel Secme Sınavı sonuc belgesi veya kurumca onaylı orneği ya da bilgisayar cıktısı,
e) Askerlik durumuna dair yazılı beyanı,
f) Son altı ay icinde cekilmiş vesikalık fotoğraf (2 adet),
g) Mal bildirimi,
ğ) Oğretmenlikten veya memuriyetten ayrılanlardan hizmet belgesi veya kurumca onaylı orneği,
h) Elektronik başvuru formunun onaylı orneği
ile birlikte, atandıkları il millî eğitim mudurluğune başvuruda bulunurlar. Bu belgelerin asıllarını getirenlerden bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilenlerin ornekleri gorevlilerce onaylanarak birer orneği alındıktan sonra asılları adaya iade edilir.
(3) Goreve başlayacaklardan istenen belgelerin il ya da ilce millî eğitim mudurluklerince ilgili kurumlardan elektronik ortamda alınabilmesi durumunda buna ilişkin belgeler adaydan ayrıca istenmez.
(4) İstenilen belgeleri tam olarak ibraz edenler goreve başlatılır, belgelerinde eksiklik gorulenler ya da belgeleri eksik olanlar goreve başlatılmaz. Oğretmenliğe başvuru formundaki beyanları ile ibraz ettikleri belgeler arasında farklılık olduğu tespit edilenlerin durumu valilikce değerlendirilir. Durumu uygun bulunanlar goreve başlatılır. Goreve başlatılmasında tereddude duşulenler ise değerlendirilmek uzere Personel Genel Mudurluğune bildirilir.
Goreve başlamama hÂlinde yapılacak işlemler
MADDE 24 ? (1) Ataması yapılanlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 uncu maddelerinde belirtilen sure icinde goreve başlamayanların atamaları iptal edilmek uzere valiliklerce Personel Genel Mudurluğune bildirilir. Bakanlıkca ataması iptal edilenler, atama tarihi itibarıyla bir yıl sureyle yeniden oğretmenliğe atanamazlar.
DORDUNCU BOLUM
İsteğe ve Zorunlu Calışma Yukumluluğune Bağlı Yer Değiştirmeler
İsteğe ve zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirmelerde duyuru, başvuru ve tercihler
MADDE 25 ? (1) Oğretmenlerin il ici ve iller arası isteğe ve zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyuru, Personel Genel Mudurluğunce en gec ilgili yılın 15 Mayıs tarihine kadar Bakanlığın internet sayfasında yapılır. Duyuruda; kimlerin yer değiştirme isteğinde bulunabileceği, başvuru yeri, şekli ve suresi ile yer değiştirmeye ilişkin diğer hususlara yer verilir.
(2) Oğretmenlerin il ici ve iller arası isteğe ve zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirme başvuruları, duyuru tarihinden itibaren en gec on iş gunu icinde başlatılır. Başvuru suresi beş iş gununden az, on iş gununden fazla olamaz. Ancak teknik sorunlar nedeniyle ya da olağandışı durumlarda başvuru suresi uzatılabilir. Başvurular, Bakanlıkca elektronik ortamda acılacak başvuru sayfasına yapılır ve eğitim kurumu mudurlukleri ile ilce ve il millî eğitim mudurluklerince onaylanır.
(3) İlgili yılın 15 Eylul tarihi itibarıyla bulunduğu eğitim kurumunda ya da ilde calışılması gereken sureyi dolduracak olan oğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
(4) Oğretmenlerin hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son gunu esas alınır.
(5) İsteğe ve zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak oğretmenler, atanmak istedikleri yerlerden en fazla 25 eğitim kurumunu tercih edebilirler. Oğretmenler başvurularında tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtirler.
(6) İl ici ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak oğretmenler, istemeleri hÂlinde zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına da atanmak uzere başvuruda bulunabilirler. Ancak zorunlu calışma yukumluluğune tabi oğretmenler, zorunlu calışma yukumluluğu ongorulmeyen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına atanmak icin başvuruda bulunamazlar.
(7) Başvuruların; başvurunun yapıldığı gun ya da başvurunun yapıldığı gunu takip eden iş gunu mesai saatleri icinde onaylatılması zorunludur. Bu sure icerisinde onaylatılmayan başvurular gecersiz sayılır. Bu durumdaki oğretmenlerin yeniden başvuru yaparak başvuru suresi icerisinde başvurularını onaylatmaları gerekir.
(8) Yer değiştirme başvurusunda bulunanlardan bilgilerinde herhangi bir yanlışlık olan oğretmenler bilgilerinin duzeltilmesi amacıyla başvurularının iptalini talep edebilirler. Başvuruları iptal edilenlerin bilgileri duzeltildikten sonra başvuruları yenilettirilerek onaylanır.
(9) Yer değiştirme isteğinde bulunan oğretmenler başvurularını ilgili onay makamlarına onaylattırdıktan sonra başvurularının kabul edildiğine dair elektronik cıktı belgesini ilgili makamdan alırlar.
(10) Oğretmenler başvurularını şahsen yapabilecekleri gibi noter aracılığıyla vekÂlet verdikleri kişilere de yaptırabilirler. Bu kapsamda yapılmayan veya posta ile yapılan yer değiştirme başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
(11) Yer değiştirme suretiyle atamalarda oğretmenlerin hizmet puanlarının eşitliği hÂlinde oğretmenlikteki hizmet suresi fazla olana oncelik verilir. Bu durumda da eşitlik olması hÂlinde bilgisayar kurasına başvurulur. Puan eşitliği hÂlinde uygulanacak bilgisayar kurasının yontemi yer değiştirme duyurularında belirtilir.
İl ici ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler
MADDE 26 ? (1) Zorunlu calışma yukumluluğu bulunmayanlar, bu yukumluluğunu tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu ozru nedeniyle zorunlu calışma yukumluluğu ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl sureyle calışan oğretmenler il icinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
(2) Zorunlu calışma yukumluluğu bulunmayanlar, bu yukumluluğunu tamamlayanlar ya da muaf olan oğretmenlerden bulundukları ilde en az uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
(3) Zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlayan oğretmenler, bu yukumluluklerini tamamladıkları tarihten sonraki ilk yer değiştirme doneminde yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler.
(4) İl icinde ya da il dışına yer değiştirme isteğinde bulunacak oğretmenlerin, yer değiştirmeleri icin gerekli olan bulundukları eğitim kurumunda ya da ilde calışılması gereken surenin hesabında, oğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda veya ilde fiilen oğretmen olarak gecirdikleri sureler dikkate alınır. Kadrosunun bulunduğu eğitim kurumu ya da il dışında gorevlendirilen oğretmenlerin yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri icin gorevlendirildikleri tarihten once bulundukları eğitim kurumunda ya da ilde calışılması gereken sureyi tamamlamış olmaları gerekir.
(5) Zorunlu calışma yukumlulukleri bulunmamak kaydıyla norm kadro uygulamaları sonucunda eğitim kurumlarında norm kadro fazlası konumuna alınan oğretmenler ile 16/7/1999 tarihli ve 99/13184 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine gore tahsis edilen boş oğretmen norm kadrolarında gorevli oğretmenlerin il ici ve iller arası yer değiştirmelerinde, bulundukları eğitim kurumunda ya da ilde calışılması gereken sure şartı aranmaz. Bunlardan norm kadro fazlası konumunda bulunan oğretmenlerden zorunlu calışma yukumlusu olanlar, zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına atanır.
(6) İl ici ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak oğretmenlerin başvuruları birlikte alınır ve tercih ettikleri eğitim kurumları dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğu esasına gore birlikte değerlendirilir.
(7) Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan oğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro acığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğune gore yapılır.
(8) Fen, sosyal bilimler, guzel sanatlar ve spor liseleri ile her turdeki Anadolu liselerine 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Guzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Turdeki Anadolu Liseleri Oğretmenlerinin Secimi ve Atamalarına Dair Yonetmelik hukumleri cercevesinde atanan oğretmenler ile bilim sanat merkezlerine ilgili mevzuatına gore atanan oğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, oncelikle ilgili mevzuat kapsamında sayılan eğitim kurumları arasında tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğune gore yapılır. Hizmet puanı yetersizliği ya da ihtiyac bulunmaması gibi nedenlerden dolayı anılan mevzuat kapsamında sayılan eğitim kurumlarına atanamayanlar, istemeleri halinde kapsam dışındaki diğer eğitim kurumlarına atanırlar.
(9) Ulusal projeler/protokoller veya uluslar arası cok taraflı ya da ikili olarak yapılan anlaşmalara/protokollere gore proje uygulaması yapılan eğitim kurumlarının oğretmen ihtiyacı, proje kapsamında eğitim gormuş oğretmenlerden karşılanır. Bu kapsamda yapılacak yer değiştirmeler, bu Yonetmelikle belirlenen yer değiştirme donemi dışında da yapılabilir. Projenin sona ermesi durumunda, proje kapsamında gorev yapan oğretmenler oncelikle gorevli oldukları eğitim kurumunda alanlarında acık bulunan oğretmen norm kadroları ile ilişkilendirilirler. Alanlarında acık norm kadro bulunmaması hÂlinde ise gorevli oldukları okul ve kurumlarda norm kadro fazlası konumunda bırakılırlar.
(10) Yer değiştirme suretiyle atamalarda oğretmenlerin hizmet puanının eşit olması hÂlinde; oğretmenlikteki hizmet suresi fazla olana oncelik verilir, bunun da eşit olması durumunda bilgisayarda kura yoluna başvurulur.
(11) Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gecici gorevli olanlar ile aylıksız izinli olanlardan izinleri ilgili yılın 15 Eylul tarihine kadar sona erecekler, il ici ve iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler.
(12) Yurt dışında gorevlendirilen oğretmenlerden, gorev surelerini tamamladıktan sonra yer değiştirme donemlerinde yurda donenler ile yurda donecek olan oğretmenlerden gorev suresi ilgili yılın 15 Eylul tarihine kadar sona erecekler, il icinde ya da il dışına atanmak uzere yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler.
(13) Aile butunluğunun bozulmaması icin her ikisi de oğretmen olan eşler aynı yerleşim yerlerindeki eğitim kurumları arasında tercihte bulunmak zorundadır. Bu şekilde tercihte bulunmalarına rağmen farklı yerleşim yerlerindeki tercihlerine atananlar, eşinin yanına yer değiştirmek isteyen eş gorevinden ayrılmaması kaydıyla ataması iptal edildikten sonra ozur grubu yer değiştirme doneminde eş durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilir.
(14) Her ikisi de oğretmen olan eşler, istemeleri hÂlinde ayrı ayrı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Ancak bunlardan farklı yerlere atamaları yapılanlar ile yer değiştirme istemeyen eşler bir sonraki yılın aynı yer değiştirme donemine kadar eş durumu ozrunden eşinin bulunduğu yere yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.
(15) Gorevli oldukları eğitim kurumu kapatılan, norm kadro uygulaması nedeniyle gorevli oldukları eğitim kurumunda norm kadro fazlası olmaları ya da haklarında yapılan soruşturma sonucu gorev yerleri istekleri dışında idari tasarrufla değiştirilen oğretmenlerin, bulundukları eğitim kurumunda calışılması gereken surenin hesabında daha onceki eğitim kurumlarında gecen sureleri birlikte değerlendirilir.
Zorunlu calışma yukumluluğu sureleri
MADDE 27 ? (1) Turkiye uc hizmet bolgesine ve altı hizmet alanına ayrılmıştır. Bunlardan 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanları oğretmenlerin zorunlu calışma yukumluluklerini yerine getirecekleri hizmet alanlarıdır.
(2) Bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık oğretmen kadrolarında goreve başlayanlar;
a) Ucuncu hizmet bolgesi icindeki illerin 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,
b) İkinci hizmet bolgesi icindeki illerin 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,
c) Birinci hizmet bolgesi icindeki illerin 4 uncu hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl
calışmakla yukumludurler.
(3) Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarında gorev yapan zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerden herhangi bir nedenle gorev yeri değiştirilenler, atandıkları yer icin ongorulen zorunlu calışma suresine tabi tutulurlar. Bunların zorunlu calışma yukumluluğunun hesabında daha once gorev yaptıkları zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen eğitim kurumunda gecen hizmet sureleri birlikte değerlendirilir.
Zorunlu calışma yukumluluğune bağlı yer değiştirmeler
MADDE 28 ? (1) Zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerden 1, 2 ve 3 uncu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında gorevli olup Bakanlık oğretmenlik kadrolarında ilk goreve başlama tarihi esas alınarak ilgili yılın 15 Eylul tarihi itibarıyla toplam 3 yıllık gorev suresini dolduranlar, Bakanlıkca yapılacak planlamaya gore hizmet bolgelerinin zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına yer değiştirme suretiyle atanırlar.
(2) Zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerden ozur grubundan zorunlu hizmet yukumluluğu ertelenenler ile adaylıkları kaldırılanlar, zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bunlardan hizmet puanlarının yetersizliği veya alanlarında ihtiyac bulunmaması gibi nedenlerden dolayı tercihlerine atamaları yapılamayanlar, bulundukları yerde gorevlerine devam ederler. Bunlardan istedikleri yere ataması yapılanlardan, atamalarının iptalini talep edenlerin istekleri dikkate alınmaz.
(3) Zorunlu calışma yukumlusu oğretmenler, bulundukları eğitim kurumunda ya da ildeki zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarında toplam 3 yıl sureyle gorev yapmaları kaydıyla il icindeki ya da diğer illerdeki zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bunlardan gorevli oldukları eğitim kurumunun kapanması veya norm kadro uygulaması nedeniyle gorev yerleri istekleri dışında idari tasarrufla değiştirilen oğretmenlerin, bulundukları hizmet alanında calışılması gereken surenin hesabında daha onceki eğitim kurumlarında gecen sureleri birlikte değerlendirilir. Bu şekilde atanan oğretmenler, atandıkları yer icin ongorulen zorunlu calışma suresine tabi tutulurlar. Bunların zorunlu calışma yukumluluğunun hesabında daha once gorev yaptıkları zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen eğitim kurumunda gecen hizmet sureleri birlikte değerlendirilir. Ancak, zorunlu calışma suresi yonunden daha once gorev yaptığı hizmet alanından daha az sure ongorulen hizmet alanlarına atananlar, atandıkları tarihten itibaren en az bir yıl gecmeden herhangi bir nedenle yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.
(4) Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında gorevli iken ceşitli nedenlerle 1, 2 ve 3 uncu hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına atanan oğretmenlerden zorunlu calışma yukumlusu olanlar, ozurlerinin ortadan kalkması hÂlinde ilk yer değiştirme doneminde zorunlu calışma yukumluluklerini tamamlamak uzere ayrıldıkları hizmet bolgesindeki aynı hizmet alanındaki eğitim kurumlarına atanırlar.
Zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerden yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklar
MADDE 29 ? (1) Zorunlu calışma yukumluluğune tabi oğretmenler, bu Yonetmeliğin diğer maddelerinde belirtilen istisna hukumler haric olmak uzere zorunlu calışma yukumluluklerini tamamlamadıkca zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanları dışındaki yerlere yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.
Zorunlu calışma yukumluluğunden muaf tutulacaklar ile tamamlamış sayılacaklar
MADDE 30 ? (1) Zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerden calışma gucunden en az % 40 oranında yoksun olduğunu belgelendirenler zorunlu calışma yukumluluğunden muaf tutulur.
(2) Eşi şehit veya malul gazi olanlar zorunlu calışma yukumluluğunden muaf tutulur.
(3) Zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarında gorevli iken ceşitli nedenlerden dolayı 1, 2 ve 3 uncu hizmet alanlarına atananlardan zorunlu calışma yukumluluğu altı aydan daha az suresi kalanlar zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlamış sayılır. Altı aylık surenin belirlenmesinde en son gorev yaptıkları zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanı dikkate alınır.
(4) Bu Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında atananlar zorunlu calışma yukumluluğunden muaf tutulur.
Zorunlu calışma suresinden sayılacak sureler
MADDE 31 ? (1) Zorunlu calışma yukumluluğune tabi oğretmenlerin, zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında fiilen oğretmen olarak gecirdikleri sureler zorunlu calışma suresinden sayılır.
(2) Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorevli iken askerlik hizmetini yapmak uzere aylıksız izne ayrılanlardan, askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra zorunlu calışma yukumluluğu ongorulen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında oğretmen olarak yerine getirenlerin askerlik sureleri zorunlu calışma suresinden sayılır.
(3) Zorunlu calışma yukumluluğu kapsamına alınan eğitim kurumlarında gorevli zorunlu calışma yukumlusu oğretmenlerin, kurumun zorunlu calışma yukumluluğu kapsamına alındığı tarihten sonra bu kurumlarda gecen hizmet sureleri zorunlu calışma suresinden sayılır. Bunların eğitim kurumunun zorunlu calışma yukumluluğu kapsamı dışında iken bu kurumda gecirmiş olduğu hizmet sureleri zorunlu calışma yukumluluğunden sayılmaz.
(4) Eğitim kurumunun zorunlu calı