25 Mayıs 2010 SALIResmî GazeteSayı : 27591
GENELGE
Başbakanlıktan:
Konu : Kadın İstihdamının Artırılması ve
Fırsat Eşitliğinin Sağlanması
GENELGE
2010/14
Kadınların sosyo-ekonomik konumlarının guclendirilmesi, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması, surdurulebilir ekonomik buyume ve sosyal kalkınma amaclarına ulaşılabilmesi icin kadınların istihdamının artırılması ve eşit işe eşit ucret imkÂnının sağlanması şarttır.
Bu amacla;

1. Kadının istihdamı alanındaki mevcut sorunların tespiti ile bu sorunların giderilmesine yonelik ilgili tum tarafların gercekleştirdiği calışmaları izlemek, değerlendirmek, koordinasyon ve işbirliğini sağlamak uzere, Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı Musteşarı başkanlığında; Adalet, İcişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Tarım ve Koyişleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarından ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığından musteşar yardımcısı; Ozurluler İdaresi Başkanlığı, Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı, GAP Bolge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Mudurluğu, Kadının Statusu Genel Mudurluğu, Sosyal Hizmetler ve Cocuk Esirgeme Kurumu Genel Mudurluğu, Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu ve Turkiye İstatistik Kurumundan Başkan veya Genel Mudur; TOBB, TESK, memur, işci ve işveren konfederasyonları temsilcileri ile Kurul tarafından bir yıl sure icin tespit edilecek kadın istihdamı konusunda faaliyet gosteren sivil toplum kuruluşları ve universite temsilcilerinden muteşekkil "Kadın İstihdamı Ulusal İzleme ve Koordinasyon Kurulu" oluşturulacaktır. Kurulun calışma usul ve esasları ilk toplantıda Kurul tarafından belirlenecektir.
2. Oncelikle kamuda kadın istihdamına ilişkin fırsat eşitliğini ve bu konuda cıkarılan kanun, yonetmelik ve diğer duzenlemelerin uygulanmasını izlemek uzere tum Bakanlıklarda musteşar yardımcısı seviyesinde bir gorevlendirme yapılacak, ayrıca bir birime "Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği"ne ilişkin gorev verilecektir.
3. Gerek kamu gerekse ozel sektor iş yerlerine yonelik yapılan her turlu denetimde 4857 sayılı İş Kanununun 5 inci maddesinde ifade edilen cinsiyet eşitliğine ilişkin hukumlere uyulup uyulmadığı hususlarına denetim raporunda yer verilecektir.
4. Kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yonetimler hazırlayacakları stratejik plan, performans programları ve faaliyet raporlarına kadın-erkek eşitliği yaklaşımını dahil edecekler, bu metinlerde istatistiksel veriler ile bilimsel araştırmalar ve bunlar icin kullanılacak odeneklere yer verilecektir.
5. Kamu kurumlarınca mevzuat taslakları hazırlanırken, fırsat eşitliği etki değerlendirmesi yapılarak taslakların ekinde sunulacaktır.

6. Kamu kurum ve kuruluşlarında işe giriş sınavları ve hizmet ici eğitim programlarına katılım, gorevde ve unvanda yukselme (terfi), ust yonetim kademelerinde gorev alma hususlarında cinsiyete dayalı ayrımcılık yapılmayacak, kadın-erkek fırsat eşitliği ilkesi gozetilecektir.
7. Tum kamu kurum ve kuruluşları, hizmet ici eğitim programlarında "kadın-erkek fırsat eşitliği" konusuna yer vereceklerdir.
8. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları calışmalarında kadın-erkek fırsat eşitliğini gozete cek ve bu kurullara "kadın" konusunda faaliyet gosteren sivil toplum kuruluşlarından bir temsilcinin katılımı sağlanacaktır.
9. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları tarafından iller bazında yapılacak iş piyasası analizlerinden hareketle kadın istihdamı icin on plana cıkan sektorlere yonelik mesleki beceri eğitimlerine ağırlık verilecektir. Konuya ilişkin faaliyetler ve sonuclarını iceren raporlar her yıl ocak ayında Ulusal İzleme ve Koordinasyon Kuruluna gonderilecektir,
10. Halk Eğitim Merkezleri, Toplum Merkezleri, Turkiye İş Kurumu Genel Mudurluğu ve yerel yonetimler tarafından yurutulen tum yaygın eğitim faaliyetleri ve mesleki eğitim programları, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sağlanarak kadının insan hakları, eğitim ve istihdam olanakları, iş arama sureclerinde danışmanlık ve rehberlik hizmetlerine ilişkin konuları da icerecek şekilde planla¬nacaktır.

11. Kadın konukevlerindeki şiddet mağduru kadınlar ile tahliyesine bir yıldan az kalmış olan cezaevindeki kadınlar ve kocası olmuş veya boşanmış kadınların sosyal yaşama katılımlarının sağlanması amacıyla gercekleştirilecek projelere oncelik tanınacaktır.
12. Calışma yaşamına ilişkin istatistikler cinsiyet temelinde toplanacaktır. Ayrıca ev eksenli calışan kadınlara ilişkin duzenli ve sistemli istatistikler toplanacak, araştırmalar yapılacaktır.
13. 4857 sayılı İş Kanununun ilgili hukumleri gereği kamu ve ozel iş yerlerinde kreş ve gunduz bakımevi yukumluluğunun yerine getirilmesi sağlanacak ve denetlenecektir.
Bilgilerini ve gereğini onemle rica ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan