28 Mayıs 2010 CUMAResmî GazeteSayı : 27594
YONETMELİK
Ulaştırma Bakanlığı (Denizcilik Musteşarlığı)'ndan:
GEMİADAMLARI YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 31/7/2002 tarihli ve 24832 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gemiadamları Yonetmeliği'nin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş, aynı fıkranın (24) nolu bendi yururlukten kaldırılmıştır.
?64) Balıkcı gemisi guverte tayfası: Balıkcı gemilerinin guverte bolumlerinde gorev yapan balıkcı sınıfı gemiadamını,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (E) bendine aşağıdaki (c) alt bendi eklenmiştir.
?c) Balıkcı Gemisi Guverte Tayfası c) Fishing Deck Department Rating?

MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 8 ? Guverte sınıfı gemiadamlarının gemiadamı cuzdanı ve/veya yeterlik belgesi alabilmeleri icin gerekli yaş, eğitim-oğretim ve deniz hizmet suresine dair şartlar aşağıda gosterilmiştir;
a) Tayfalar:
1) Gemici olmak icin muracaat edenlerden;
İceriği ve suresi Eğitim ve Sınav Yonergesi ile belirlenen ?gemici eğitimi?ni İdarece uygunluğu onaylanan eğitim kurumlarında gormuş olmak,

En az ilkoğretim okulu mezunu olup askerlik gorevinin oniki ayını ya da dort yıllık fakulte mezunu olup askerlik gorevinin en az dort ayını, faal gemilerde guverte eri olarak yaptığını belgelemek,
şartlarından birini yerine getirmek ve ayrıca ?Gemici sınavı?nı başarmak, şartını sağlayanlar ?Gemici? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Gemici yeterliği ile birlikte, İdare tarafından yukarıdaki (1) nolu alt bendin ikinci paragrafındakilere doğrudan, (1) nolu alt bendin birinci paragrafındakilere ise Sozleşmede belirtilen şartları karşılamaları halinde ?seyir vardiyası tutma belgesi? verilir.
2) Usta Gemici olmak icin muracaat edenlerden;
Onsekiz yaşını bitirmiş olmak,

Gemici olarak bir yıl deniz hizmeti olmak veya en az ilkoğretim okulu mezunu olmak ve askerlik gorevinin oniki ayını ya da dort yıllık fakulte mezunu olup askerlik gorevinin en az altı ayını, faal gemilerde serdumen ya da porsun eri olarak yaptığını terhis belgesi ile belgelemek,
Pusula okumak, dumen tutmak ve dumen kumandalarının İngilizce karşılıklarını anlamak, gozculuk, dikiş ve yuk istifleme gibi guverte işleri, denizde catışmayı onleme kuralları, can filikasını kullanma, denizde can guvenliği, dahili muhabere sistemlerinin kullanılması, alarm sistemleri hakkında ve yangınla mucadele temel ilkeleri konularında bilgili olduğunu gemi kaptanı ya da gemi komutanından alınacak belgeyle belgelendirmek,
şartlarını sağlayanlar ?Usta Gemici? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Usta gemici yeterliği ile birlikte, İdare tarafından ?seyir vardiyası tutma belgesi? verilir.
3) Guverte Lostromosu olmak icin muracaat edenlerden;
Usta gemici olarak iki yıl deniz hizmetine sahip olmak ve guverte tayfasını yonetme yeteneği olduğunu gemi kaptanından alınacak belgeyle belgelendirmek,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılmış olanlardan ise; Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı veya astsubay guverte sınıf okulları mezunu olup bir yılı deniz hizmeti olmak uzere iki yıl gorevde bulunmuş olmak ya da ikmal ve idari sınıf astsubay olup beş yıl gorevde bulunmuş olmak veya guverte branşlarında uc yıldan daha fazla uzman erbaşlık yapmak ve guverte tayfasını yonetme yeteneği olduğunu gemi komutanından alınacak belge ile belgelendirmek,
şartlarından birini yerine getirmek,
?Guverte lostromosu sınavı?nı başarmak,
şartlarını sağlayanlar ?Guverte Lostromosu? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Guverte lostromosu yeterliği ile birlikte idare tarafından ?seyir vardiyası tutma belgesi? verilir.
b) Kaptanlar ve Guverte Zabitleri:
1) Sınırlı Vardiya Zabiti; yakın kıyısal sefer bolgesinde sefer yapan 500 GT'den daha kucuk gemilerde sınırlı vardiya zabiti olmak icin muracaat edenlerden,
Onsekiz yaşını bitirmiş olmak, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya sahip olmak,
İdarenin ongorduğu sınırlı vardiya zabiti sınavında başarılı olmak,
Aşağıdaki şartlardan birini yerine getirmiş olmak;
En az ilkoğretim okul mezunu olan vardiyadan sorumlu guverte sınıfı gemiadamları ile yat kaptanı veya balıkcı gemisi kaptanı yeterliği ile uc yıllık deniz hizmetine sahip bulunmak ve Sozleşmenin ongorduğu A-II/3 mufredat programlarına uygun ve idarenin onayladığı eğitimi tamamlamak,
Uc yıllık denizcilik meslek lisesi mezunu veya anadolu denizcilik meslek lisesi gemi elektroniği ve haberleşme bolumu mezunu olup, Sozleşmenin ongorduğu A-II/3 mufredat programlarına uygun ve idarenin onayladığı eğitimi tamamlamak ve en cok dort ayı liman seferi olmak uzere toplam oniki ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak gemide tamamlamak,
Sozleşmenin ongorduğu A-II/3 mufredat programına uygun ve idarenin onayladığı eğitimi veren, dort yıllık anadolu denizcilik meslek lisesi guverte bolumu veya guverte ile ilgili eğitim veren meslek yuksek okulu, yuksek okul veya fakulte mezunu olup, en cok dort ayı liman seferi olmak uzere toplam oniki ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak gemide tamamlamak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan, Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı mezunu olmak ya da Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı dışındaki veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı dışındaki diğer branşlardan mezun olup Eğitim ve Sınav Yonergesi kapsamındaki ?seyir ve gemi idaresi kursu?nu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek, uc yılı deniz hizmeti olmak uzere altı yıl gorevde bulunmuş olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Sınırlı Vardiya Zabiti? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, 30/1/1997 tarihli ve 22893 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak liman kaptanı yeterliğine sahip bulunanlar, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya haiz olmak şartıyla, sınavsız ?sınırlı vardiya zabiti? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Bu yeterliği alan yat kaptanı ve balıkcı gemisi kaptanlarının eski yeterlik belgeleri iptal edilmek uzere İdareye gonderilir.
Liman kaptanı yeterliğine dayalı olarak sınırlı vardiya zabiti yeterliğini alanlar, yuz ve daha fazla yolcu taşıyanlar da dahil olmak uzere yerel trafikte duzenli sefer yapan 200 GT'den kucuk yolcu ve yuk gemilerinde kaptanlık yapabilirler.
2) Sınırlı Kaptan; yakın kıyısal sefer bolgesinde sefer yapan 500 GT'den kucuk gemilerde sınırlı kaptan olmak icin muracaat edenlerden,
Yirmi yaşını bitirmiş olmak, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikası bulunmak,
İdarenin ongorduğu sınırlı kaptan sınavında başarılı olmak,
Sınırlı vardiya zabiti yeterliği ile iki yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı mezunu olmak ya da Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı dışındaki veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı dışındaki diğer branşlardan mezun olup Eğitim ve Sınav Yonergesi kapsamındaki ?seyir ve gemi idaresi kursu?nu Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek ve dort yılı deniz hizmeti olmak uzere dokuz yıl gorevde bulunmuş olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Sınırlı Kaptan? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak kıyı kaptanı yeterliğine sahip bulunanlar, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya haiz olmak şartıyla sınavsız ?sınırlı kaptan? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
3) Vardiya Zabiti; 500-3000 GT arası gemilerde vardiya zabiti olmak icin muracaat edenlerden,
Onsekiz yaşını bitirmiş olmak, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikası bulunmak,
İdarenin ongorduğu vardiya zabiti sınavında başarılı olmak,
Sozleşmenin ongorduğu A-II/1 mufredat programlarını uygulayan ve İdare tarafından uygunluğu onaylanan dort yıllık anadolu denizcilik meslek lisesi guverte bolumu mezunları ile iki yıllık meslek yuksek okulu mezunu olmak ve liman seferi dışında calışan 500 GT'den buyuk gemilerde, altı ayı kopru ustunde eğitim olmak uzere toplam oniki ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak başarı ile tamamlamak,
En az lise mezunu olmak şartıyla Sozleşmenin ongorduğu A-II/1 mufredat programlarını uygulayan ve İdare tarafından uygunluğu onaylanan iki yıllık kurslardan mezun olup, liman seferi dışında calışan 500 GT'den buyuk gemilerde altı ayı kopru ustunde eğitim olmak uzere toplam oniki ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak başarı ile tamamlamak,
Sınırlı kaptan yeterliği veya Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun kıyı kaptanlığı yeterliği ile liman seferi dışında iki yıl kaptanlık yaptıktan sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-II/1 mufredat programına uygunluğu idare tarafından onaylanan bir eğitimi tamamlamak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı mezunu olmak ya da Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı dışındaki veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı dışındaki diğer branşlardan mezun olup Eğitim ve Sınav Yonergesi kapsamındaki ?seyir ve gemi idaresi kursu? nu Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek ve beş yılı deniz hizmeti olmak uzere on yıl gorevde bulunmuş olmak,
şartlarını sağlayanlar "Vardiya Zabiti" yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak yakınyol vardiya zabiti, yakınyol birinci zabiti ve sınırlı vardiya zabiti yeterliğine sahip bulunanlar, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya haiz olmak şartıyla sınavsız "vardiya zabiti" yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Sozleşmenin ongorduğu A-II/1 mufredatını eğitim ve oğretimleri sırasında gorerek vardiya zabitliği yeterlik belgesini alanlar, Gemiadamları Donatımında Asgari Emniyet Belgelerinde iki uzakyol vardiya zabiti yeterlikli personel ile donatılması ongorulen gemilerde uzakyol vardiya zabitlerinden birinin yerine gemide gorev alabilirler.
4) Birinci Zabit; 500-3000 GT arası gemilerde birinci zabit olmak icin muracaat edenlerden,
En az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikası bulunmak,
İdarenin ongorduğu birinci zabitlik sınavında başarılı olmak,
Vardiya zabiti yeterliği ile iki yıl denizde vardiya zabitliği yaptıktan sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-II/2 mufredat programı ile idarenin ongorduğu İngilizce eğitimini İdare tarafından uygunluğu onaylanan bir eğitim kurumunda tamamlamak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı mezunu olmak ve birinci zabitlik yeterliği icin Sozleşmenin ongorduğu A-II/2 mufredat programından oğrenimi esnasında almadığı fark derslerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığı'nda veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek ya da Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı dışındaki veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı dışındaki diğer branşlardan mezun olup, Eğitim ve Sınav Yonergesi kapsamındaki ?seyir ve gemi idaresi kursu? ile birinci zabitlik yeterliği icin Sozleşmenin ongorduğu A-II/2 mufredat programından oğrenimi esnasında almadığı fark derslerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek ve yedi yılı deniz hizmeti olmak uzere oniki yıl gorevde bulunmuş olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Birinci Zabit? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak yakınyol kaptan klas III, yakınyol kaptan klas IV, sınırlı birinci zabit ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığından ayrılan ve yakınyol birinci zabit yeterliğine sahip bulunanlar, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya haiz olmak şartıyla sınavsız ?birinci zabit? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
5) Kaptan; 500-3000 GT arası gemilerde kaptan olmak icin muracaat edenlerden,
En az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikası bulunmak,
İdarenin ongorduğu kaptanlık sınavında başarılı olmak,
Birinci zabit yeterliği ile iki yıl denizde birinci zabitlik yapmak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu guverte programı seyir dalı veya astsubay guverte sınıf okulları seyir branşı mezunu olmak ve Sozleşmenin ongorduğu A-II/2 mufredat programından oğrenimi esnasında almadığı fark derslerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek ve bir yılı gemi komutanlığında olmak koşulu ile, on yılı deniz hizmeti olmak uzere onbeş yıl gorevde bulunmuş olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Kaptan? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak yakınyol kaptan klas-I, yakınyol kaptan klas-II, sınırlı kaptan ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığından ayrılan ve yakınyol kaptan klas-III yeterliğine sahip bulunanlar, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya haiz olmak şartıyla sınavsız ?kaptan? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
6) Uzakyol Vardiya Zabiti; 3000 GT ve daha buyuk gemilerde uzakyol vardiya zabiti olmak icin muracaat edenlerden,
Onsekiz yaşını bitirmiş olmak, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikası bulunmak,
İdarenin ongorduğu uzakyol vardiya zabitliği sınavında başarılı olmak,
Bir yıllık ingilizce hazırlık eğitiminden sonra, Sozleşmenin ongorduğu ve İdarenin onayladığı A-II/1 mufredat programını uygulayan dort yıllık fakulte ve yuksekokul mezunu olmak ve liman seferi dışında calışan 500 GT'den buyuk gemilerde altı ayı kopru ustunde eğitim olmak uzere toplam oniki ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak başarı ile tamamlamak,
Bir yıllık ingilizce hazırlık eğitiminden sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-II/1 ile A-II/2 mufredat programlarını muşterek uygulayan dort yıllık fakulte veya yuksekokul oğrencisi olarak altıncı somestr sonunda A-II/1 mufredatını başarı ile tamamlamak ve yukarıda belirtilen oniki aylık deniz eğitimini bitirmek,
Deniz Harp Okulu mezunu olup Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılmış olmak,
Dort yıllık fakulte ve yuksekokulların, deniz ulaştırma ve işletme, deniz işletmeciliği ve yonetimi bolumlerinin lisans programından mezun olmak veya İdarenin onayladığı vardiya zabitliği yeterliğine yonelik A-II/1 mufredat programını uygulayan iki yıllık meslek yuksekokulu mezunu olmak ve Eğitim ve Sınav Yonergesinde belirtilen İngilizce Başarı Esaslarına gore İngilizce başarısını sağlamak, Sozleşmenin ongorduğu İdare tarafından onaylanan uzakyol vardiya zabitliğine yonelik A-II/1 eğitiminde ongorulen derslerden oğrenimi esnasında sure ve mufredat olarak eksik aldığı dersleri, İdare tarafından uzakyol vardiya zabitliği eğitimi icin yetkilendirilmiş eğitim kurum/kuruluşlarında, bu kurumların uyguladığı uzakyol vardiya zabiti mufredatını icerik ve sure olarak karşılayacak duzeyde başarı ile tamamlamak ve liman seferi dışında calışan 500 GT'den buyuk gemilerde altı ayı kopru ustunde olmak uzere toplam oniki ay sureli deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak başarı ile bitirmek,
şartlarını sağlayanlar "Uzakyol Vardiya Zabiti" yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak uzakyol vardiya zabiti yeterliğine sahip bulunanların belgeleri, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya haiz olmak şartıyla sınavsız olarak yeniden duzenlenir.
İngilizce hazırlık sınıfı başarı ve muafiyet şartları ile oğrenci yerleştirme onceliği idare tarafından belirlenen ve Eğitim-Sınav Yonergesinde belirtilen esaslara gore yapılır.
7) Uzakyol Birinci Zabiti; 3000 GT ve daha buyuk gemilerde uzakyol birinci zabit yeterliği almak icin muracaat edenlerden,
İdarenin ongorduğu uzakyol birinci zabiti sınavında başarılı olmak,
Sozleşmenin ongorduğu A-II/2 ve A-II/1 mufredat programını muşterek uygulayan dort yıllık fakulte veya yuksekokul mezunu olup, uzakyol vardiya zabiti yeterliği ile iki yıl denizde vardiya zabitliği yapmış olmak,
Uzakyol vardiya zabiti yeterliği ile iki yıl denizde vardiya zabitliği yaptıktan sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-II/2 mufredat programını idare tarafından uygunluğu onaylanan bir eğitim kurumunda tamamlamak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; Deniz Harp Okulu mezunu ve beş yıl guverte deniz hizmetine sahip olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Uzakyol Birinci Zabit? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak uzakyol birinci zabiti yeterliğine sahip bulunanların belgeleri, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya haiz olmak şartıyla sınavsız olarak yeniden duzenlenir.
8) Uzakyol Kaptanı; 3000 GT ve daha buyuk gemilerde uzakyol kaptanı olmak icin muracaat edenlerden,
-En az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikası bulunmak,
İdarenin ongorduğu uzakyol kaptanlık sınavında başarılı olmak,
Uzakyol birinci zabit yeterliği ile iki yıl birinci zabitlik yapmak,
Kaptan yeterliği ile yakın kıyısal sefer dışında calışan gemilerde veya yakın kıyısal sefer yapan 500 GT'den buyuk gemilerde iki yıl en az birinci zabitlik ve bir yıl kaptanlık yaptıktan sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-II/2 eğitim programı ile idarenin ongorduğu ve "Eğitim-Sınav Yonergesinde" başarı ve muafiyet esasları belirtilen İngilizce eğitimini İdare tarafından uygunluğu onaylanan bir eğitim kurumunda tamamlamak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; Deniz Harp Okulu mezunu ve bir yılı gemi komutanlığı olmak uzere yedi yıl guverte deniz hizmetine sahip olmak,
şartlarını sağlayanlar "Uzakyol Kaptanı" yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak uzakyol kaptanı yeterliğine sahip bulunanların belgeleri, en az VHF haberleşmesi yapabilecek yeterlikte olduğunu gosteren onaylanmış bir sertifikaya haiz olmak şartıyla sınavsız olarak yeniden duzenlenir.
İdare, yukarıda belirtilen ve Sozleşmenin ongorduğu A-II/2 eğitimi ile İngilizce eğitimini birinci zabitlik yeterliği oncesi alanları bu eğitimden muaf tutar.
Gordukleri eğitim nedeniyle ilk defa yeterlik belgesi alanlar, bir yıl deniz hizmeti yapmadıkca kaptan olarak gorev yapamazlar.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 9 ? Makine sınıfı gemiadamlarının gemiadamı cuzdanı ve/veya yeterlik belgesi alabilmeleri icin gerekli yaş, eğitim-oğretim ve deniz hizmet suresine dair şartlar aşağıda gosterilmiştir.
A) Tayfalar:
a) Yağcı olmak icin muracaat edenlerden;
1)İceriği ve suresi Eğitim ve Sınav Yonergesi ile belirlenen ?yağcı eğitimi?ni İdare tarafından uygunluğu onaylanan eğitim kurumlarında gormek,
En az ilkoğretim okulu mezunu olup, askerlik gorevinin oniki ayını ya da dort yıllık fakulte mezunu olup, askerlik gorevinin en az dort ayını faal gemilerde makine eri olarak yaptığını belgelemek,
Fakulte veya yuksekokulların kalıp, torna, tesviye, metal işleri, makine, makine ressamlığı, model, dokum, maden, metalurji, iş makineleri, elektrik, elektronik, sıhhî tesisat, soğutma iklimlendirme, elektro mekanik taşıyıcılar, hidrolik-pnomatik, motor, otomotiv, bilgisayar numerik kontrol (CNC), demir ve ısıtma, sanat enstitulerinin dokumculuk, kalıpcılık, demircilik, madencilik, tesfiyecilik, tornacılık, teknik resim, modelcilik, elektrikcilik, motorculuk, endustri meslek liseleri, teknik liseler, Anadolu teknik liseleri, Anadolu meslek liseleri ve cok programlı liselerin endustriyel dokum, kalıp, izabe, metalurji, metal işleri, hidrolik ve pnomatik teknolojisi, tesviye, makine, makine ressamlığı, mikroteknik, mekatronik, endustriyel otomasyon teknolojileri, endustriyel mekanik, bilgisayar destekli endustriyel modelleme, iş makineleri, elektrik, elektromekanik taşıyıcılar, otomatik kumanda, elektronik, endustriyel elektronik, kontrol ve entrumantasyon teknolojileri, soğutma ve iklimlendirme, tesisat teknolojisi, motor, bilgisayar numerik kontrol (CNC) bolumlerinden, moduler sistemle eğitim veren dort yıl sureli Anadolu teknik liseleri, teknik liseler, Anadolu meslek liseleri, endustri meslek liselerinin metalurji, metal teknolojisi, makine teknolojisi, endustriyel otomasyon teknolojileri, gemi yapımı, elektrik-elektronik teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, motorlu araclar teknolojisi alanlarından mezun olmak,
şartlarından birini sağlamak,
2) İdarenin ongorduğu ?yağcı sınavı?nda başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Yağcı? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Yağcı yeterliği ile birlikte, İdare tarafından yukarıdaki (1) nolu paragrafın ikinci alt paragrafındakilere doğrudan, (1) nolu paragrafın birinci ve ucuncu alt paragrafındakilere ise Sozleşmede belirtilen şartları taşımaları halinde İdare tarafından ?makine vardiyası tutma belgesi? verilir.
b) Makine lostromosu olmak icin muracaat edenlerden;
1) -Yağcı olarak iki yıl deniz hizmetine sahip olmak ve makine tayfasını yonetme yeteneği olduğunu gemi başmuhendis/başmakinistinden alınacak belgeyle belgelendirmek,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makinaları ya da elektrik programı veya astsubay makine sınıf okulları mezunu olmak ve bir yılı deniz hizmeti olmak uzere iki yıl gorevde bulunmak veya makine branşlarında uc yıldan daha fazla uzman erbaşlık yapmak ve makine tayfasını yonetme yeteneği olduğunu gemi başcarkcısından alınacak belge ile belgelendirmek,
2) İdarenin ongorduğu ?makine lostromosu sınavı?nda başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Makine Lostromosu? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Makine lostromosu yeterliği ile birlikte idare tarafından ?makine vardiyası tutma belgesi? verilir.
B) Başmuhendis/Başmakinistler ve Makine Zabitleri:
a) Sınırlı Makine Zabiti; 750 kW'den daha kucuk ana makine ile yurutulen ve yakın kıyısal sefer yapan gemilerde sınırlı makine zabiti olmak icin muracaat edenlerden,
1) Onsekiz yaşını bitirmiş olmak,
2) -Uc yıl sureli denizcilik meslek lisesi, denizcilik ve su urunleri meslek liselerinin makine veya gemi makineleri, motor meslek veya endustri meslek liselerinin gemi makineleri, motor veya makine, gemi yapı meslek liselerinin motor, gemi makineleri veya makine montaj bolumunu, teknik liselerin motor veya makine ile dort yıl sureli ve moduler sistem uygulanan endustri meslek lisesi, teknik lise ve cok programlı liselerin; makine teknolojisi, motorlu araclar teknolojisi ile gemi yapımı alanlarına ait programlardan mezun olmak, meslek yuksekokulları veya yuksekokullar veya fakultelerin motor, makine, gemi makineleri veya otomotiv bolumlerini bitirmek ve idarenin onayladığı eğitimi gormek ve Sozleşmenin ongorduğu altı ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak gemide tamamlamak,
İdarenin onayladığı eğitimi veren, dort yıllık anadolu denizcilik meslek lisesi gemi makineleri bolumu, meslek yuksek okulu, yuksek okul veya fakulte mezunu olmak ve Sozleşmenin ongorduğu altı ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak gemide tamamlamak,
En az ilkoğretim okulu mezunu, vardiyadan sorumlu makine sınıfı gemiadamı olmak ve uc yıllık deniz hizmeti uzerine idarenin onayladığı eğitimi tamamlamak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı cark ya da motor dalı veya astsubay makine sınıf okulları motor ya da cark branşı mezunu olmak ya da Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı yara savunma dalı ya da elektrik programı dallarından veya astsubay makine sınıf okulları motor ya da cark branşı dışındaki diğer branşlardan mezun olup Eğitim ve Sınav Yonergesi kapsamındaki ?gemi makineleri kursu?nu Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek, uc yılı deniz hizmeti olmak uzere altı yıl gorevde bulunmuş olmak,
3) İdarenin ongorduğu ?sınırlı makine zabiti? sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Sınırlı Makine Zabiti? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak deniz motorcusu yeterliğine sahip bulunanlar, sınavsız ?sınırlı makine zabiti? yeterliği almaya hak kazanırlar.
Deniz motorculuğu yeterliğine dayalı olarak sınırlı makine zabiti yeterliğini alanlar, 370 kW'den kucuk ve liman seferi bolgesinde calışan yolcu ve yuk gemilerinde başmakinistlik yapabilirler.
b) Sınırlı Başmakinist; 750 kW'den daha kucuk ana makine ile yurutulen ve yakın kıyısal sefer yapan gemilerde sınırlı başmakinist olmak icin muracaat edenlerden,
1) Yirmi yaşını bitirmiş olmak,
2)Sınırlı makine zabiti yeterliği ile iki yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı cark ya da motor dalı veya astsubay makine sınıf okulları motor ya da cark branşı mezunu olmak ya da Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı yara savunma dalı ya da elektrik programı dallarından veya astsubay makine sınıf okulları motor ya da cark branşı dışındaki diğer branşlardan mezun olup Eğitim ve Sınav Yonergesi kapsamındaki ?gemi makineleri kursu? nu Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek, dort yılı deniz hizmeti olmak uzere dokuz yıl gorevde bulunmuş olmak,
3) İdarenin ongorduğu ?sınırlı başmakinist? sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Sınırlı Başmakinist? yeterliği almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak deniz makinistliği yeterliğine sahip bulunanlar, sınavsız ?sınırlı başmakinist? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
c) Makine Zabiti; 750-3000 kW arası ana makine ile yurutulen gemilerde makine zabiti olmak icin muracaat edenlerden,
2)Sozleşmenin ongorduğu A-III/1 mufredat programlarını uygulayan ve İdare tarafından uygunluğu onaylanan dort yıllık anadolu denizcilik meslek liselerinin gemi makineleri bolumu mezunları ile iki yıllık meslek yuksek okulu mezunu olmak ve liman seferi dışında calışan 750 kW'den buyuk ana makine ile yurutulen gemilerde altı ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak başarı ile tamamlamak,
En az lise mezunu olmak şartıyla, sozleşmenin ongorduğu A-III/1 mufredat programlarını uygulayan ve İdare tarafından uygunluğu onaylanan iki yıllık kurslardan mezun olmak ve yukarıda belirtilen altı aylık deniz eğitimini bitirmek,
Sınırlı başmakinist yeterliği veya Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun deniz makinistliği yeterliği ile liman seferi dışında iki yıl başmakinistlik yaptıktan sonra, sozleşmenin ongorduğu A-III/1 mufredat programına uyum sağlayacak bir eğitimi tamamlamak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı cark ya da motor dalı veya astsubay makine sınıf okulları motor ya da cark branşı mezunu olmak ya da Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı yara savunma dalı ya da elektrik programı dallarından veya astsubay makina sınıf okulları motor ya da cark branşı dışındaki diğer branşlardan mezun olup Eğitim ve Sınav Yonergesi kapsamındaki ?gemi makineleri kursu?nu Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek, beş yılı deniz hizmeti olmak uzere on yıl gorevde bulunmuş olmak,
3) İdarenin ongorduğu "makine zabiti" sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar, "Makine Zabiti" yeterliği almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak yakınyol makine zabiti, yakınyol ikinci makinisti ve sınırlı makine zabiti yeterliğine sahip bulunanlar, sınavsız "makine zabiti" yeterliği almaya hak kazanırlar.
Sozleşmenin ongorduğu A-III/1 mufredatını eğitim ve oğretimleri sırasında gorerek makine zabitliği yeterlik belgesini alanlar, Gemiadamları Donatımında Asgari Emniyet Belgelerinde iki uzakyol vardiya muhendisi/makinisti yeterlikli personel ile donatılması ongorulen gemilerde uzakyol vardiya muhendisi/makinistlerinden birinin yerine gemide gorev alabilirler.
d) İkinci Makinist; 750-3000 kW arası ana makine ile yurutulen gemilerde ikinci makinist olmak icin muracaat edenlerden;
1)Makine zabiti yeterliği ile iki yıl denizde makine zabitliği yaptıktan sonra Sozleşmenin ongorduğu A-III/2 mufredat programı ile idarenin ongorduğu İngilizce eğitimini İdare tarafından uygunluğu onaylanan bir eğitim kurumunda tamamlamak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı cark ya da motor dalı veya astsubay makine sınıf okulları motor veya cark branşı mezunu olup, ikinci makinistlik yeterliği icin Sozleşmenin ongorulen A III/2 eğitim programından oğrenimi esnasında almadığı fark derslerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek ya da Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı yara savunma dalı ya da elektrik programı dallarından veya astsubay makina sınıf okulları motor ya da cark branşı dışındaki diğer branşlardan mezun olup ?Gemi Makineleri Kursu? ile ikinci makinistlik yeterliği icin sozleşmenin ongorduğu A-III/2 eğitim programından oğrenimi esnasında almadığı fark derslerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek, yedi yılı deniz hizmeti olmak uzere oniki yıl gorevde bulunmuş olmak,
2) İdarenin ongorduğu ?ikinci makinist? sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar, ?ikinci makinist? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak yakınyol başmakinist klas-III, yakınyol başmakinist klas-IV, sınırlı ikinci makinist ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığından ayrılan ve yakınyol ikinci makinist yeterliğine sahip bulunanlar, sınavsız ?İkinci Makinist? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
e) Başmakinist; 750-3000 kW arası ana makine ile yurutulen gemilerde başmakinist olmak icin muracaat edenlerden,
1)İkinci makinist yeterliği ile iki yıl denizde ikinci makinistlik yapmak,
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılanlardan; Deniz Astsubay Meslek Yuksek Okulu gemi makineleri programı cark ya da motor dalı veya astsubay makine sınıf okulları motor veya cark branşı mezunu olup Sozleşmede ongorulen A III/2 eğitim programı kapsamında almadığı fark derslerini Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Sahil Guvenlik Komutanlığında veya İdarece onaylanmış bir eğitim kurumunda gormek ve bir yılı başcarkcılık yapmak koşulu ile on yılı deniz hizmeti olmak uzere onbeş yıl gorevde bulunmuş olmak,
2) İdarenin ongorduğu ?başmakinist? sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar ?Başmakinist? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak yakınyol başmakinist klas-I, yakınyol başmakinist klas-II, sınırlı başmakinist ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığından ayrılan ve yakınyol başmakinist klas-III yeterliğine sahip bulunanlar, sınavsız ?başmakinist? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
f) Uzakyol Vardiya Muhendisi/Makinisti; 3000 kW'den buyuk ana makine ile yurutulen gemilerde uzakyol vardiya muhendisi/makinisti olmak icin muracaat edenlerden,
2)Bir yıllık İngilizce hazırlık eğitiminden sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-III/1 mufredat programlarını uygulayan dort yıllık fakulte veya yuksekokul mezunu olmak ve liman seferi dışında calışan 750 kW'den buyuk ana makine ile yurutulen gemilerde altı ay deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak başarı ile tamamlamak,
Bir yıllık İngilizce hazırlık eğitiminden sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-III/1 ile A-III/2 mufredat programlarını muşterek uygulayan dort yıllık fakulte veya yuksekokul oğrencisi olarak altıncı somestr sonunda A-III/1 mufredatını başarı ile tamamlamak ve yukarıda belirtilen altı aylık deniz eğitimini bitirmek,
Deniz Harp Okulu mezunu olmak ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılmak,
Dort yıllık fakulte ve yuksekokulların gemi inşaatı ile gemi makineleri muhendisliği veya makine muhendisliği veyahut gemi inşaatı ve deniz teknolojisi muhendisliği bolumlerinin lisans programından mezun olmak veya İdarenin onayladığı makine zabitliğine yonelik A-III/1 mufredat programını uygulayan iki yıllık yuksekokul mezunu olmak ve Eğitim ve Sınav Yonergesinde belirtilen İngilizce Başarı Esaslarına gore İngilizce başarısını sağlamak, Sozleşmenin ongorduğu İdare tarafından onaylanan uzakyol vardiya makinistliğine yonelik A-III/1 eğitiminde ongorulen derslerden oğrenimi esnasında sure ve mufredat olarak eksik aldığı dersleri, İdare tarafından uzakyol vardiya muhendisliği/makinistliği eğitimi icin yetkilendirilmiş eğitim kurum/kuruluşunda, bu kurumların uyguladığı uzakyol vardiya makinistliği mufredatını icerik ve sure olarak karşılayacak şekilde başarı ile tamamlamak ve liman seferi dışında calışan 750 kW'den buyuk ana makine ile yurutulen gemilerde altı ay sureli deniz eğitimini onaylanmış bir staj defterine uygun olarak başarı ile bitirmek,
3) İdarenin ongorduğu "uzakyol vardiya muhendisi/makinisti" sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar, "Uzakyol Vardiya Muhendisi/Makinisti" yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak uzakyol vardiya muhendisi/makinisti yeterliğine sahip bulunanların belgeleri, bu Yonetmeliğe gore sınavsız yeniden duzenlenir.
İngilizce hazırlık sınıfı başarı ve muafiyet şartları ile oğrenci yerleştirme onceliği idare tarafından belirlenen ve Eğitim-Sınav Yonergesinde belirtilen esaslara gore aşağıdaki şekilde yapılır.
g) Uzakyol İkinci Muhendisi/Makinisti; 3000 kW'den buyuk ana makine ile yurutulen gemilerde uzakyol ikinci muhendisi/makinisti olmak icin muracaat edenlerden;
1) -A-III/2 ile A-III/1 mufredat programını muşterek uygulayan dort yıllık fakulte veya yuksekokul mezunu olup, uzakyol vardiya muhendisliği yeterliği ile iki yıl denizde vardiya muhendisliği yapmış olmak,
Uzakyol vardiya muhendisi/makinisti yeterliği ile iki yıl denizde vardiya muhendisliği yaptıktan sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-III/2 mufredat programını idare tarafından uygunluğu onaylanan bir eğitim kurumunda tamamlamak,
Deniz Harp Okulu mezunu olup, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılmak ve beş yıl makine deniz hizmeti olmak,
2) İdarenin ongorduğu ?uzakyol ikinci muhendisi/makinisti? sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar, ?Uzakyol İkinci Muhendisi/Makinisti? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak uzakyol ikinci muhendisi/makinisti yeterliğine sahip bulunanların belgeleri, bu Yonetmeliğe gore sınavsız yeniden duzenlenir.
h) Uzakyol Başmuhendisi/Başmakinisti; 3000 kW'den buyuk ana makine ile yurutulen gemilerde uzakyol başmuhendisi/başmakinisti olmak icin muracaat edenlerden;
1) -Uzakyol ikinci muhendisi/makinisti yeterliği ile iki yıl denizde ikinci muhendislik/ makinistlik yapmak,
Başmakinist yeterliği ile yakın kıyısal sefer dışında calışan gemilerde veya yakın kıyısal seferde 750 kW'den buyuk gemilerde iki yıl en az ikinci makinistlik ve bir yıl başmakinistlik yaptıktan sonra, Sozleşmenin ongorduğu A-III/2 eğitim programı ile idarenin ongorduğu ve "Eğitim-Sınav Yonergesinde" başarı ve muafiyet esasları belirtilen İngilizce eğitimini İdare tarafından uygunluğu onaylanan bir eğitim kurumunda tamamlamak,
Deniz Harp Okulu mezunu olup Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılmak ve bir yılı başcarkcılık olmak uzere yedi yıl makine deniz hizmetine sahip olmak,
2) İdarenin ongorduğu ?uzakyol başmuhendisi/başmakinisti? sınavında başarılı olmak,
şartlarını sağlayanlar, ?Uzakyol Başmuhendisi/Başmakinisti? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
Ancak, Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kutuklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yonetmelik şartlarına uygun olarak uzakyol başmuhendisi/başmakinisti yeterliğine sahip bulunanların belgeleri, bu Yonetmeliğe gore sınavsız yeniden duzenlenir.
İdare, yukarıda belirtilen A-III/2 eğitimi ile İngilizce eğitimini ikinci makinistlik yeterliği oncesi alanları bu eğitimden muaf tutar.
Gordukleri eğitim nedeniyle ilk yeterlik belgesi alanlar bir yıl deniz hizmeti yapmadıkca başmakinist olarak gorev yapamazlar.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin 2 numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?2) Aşcı; 18 yaşını tamamlamak ve en az ilkoğretim okulu mezunu olmak şartıyla, mesleği ile ilgili olarak altı aylık bonservis ibraz eden kişilere, İdare tarafından ?Aşcı? yeterliği verilir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) nolu alt bendinin birinci paragrafı yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 12 ? Balıkcı sınıfı gemiadamları yeterlikleri icin gerekli yaş, eğitim-oğretim, deniz hizmet suresi ile ilgili ve diğer koşullar aşağıda gosterilmiştir.
a) Balıkcı Gemisi Kaptanı; balıkcı gemisi kaptanı olmak icin muracaat edenler,
2) Aşağıdaki,
Balıkcı gemisi guverte tayfası olarak altı yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Usta gemici olarak uc yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Guverte lostromosu olarak bir yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Meslek liselerinin balıkcılık, su urunleri, guverte, guverte avlanma bolumleri mezunları ile Balıkcı Gemisi Kaptanı mufredatını veren Meslek Yuksekokulları, Yuksekokullar ve Fakultelerin Su Urunleri Bolumu mezunu olup, bu Yonetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen deniz guvenlik eğitimlerini gormek ve belgelerini almak,
3) İdarenin ongorduğu ?balıkcı gemisi kaptanı sınavı?nı başarmak,
şartlarını sağlayanlar, ?Balıkcı Gemisi Kaptanı? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
b) Acık Deniz Balıkcı Gemisi Kaptanı; acık deniz balıkcı gemisi kaptanı olmak icin muracaat edenler,
1) Yirmi yaşını bitirmiş olmak,
2) Aşağıdaki,
Balıkcı gemisi guverte tayfası olarak dokuz yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Usta gemici olarak altı yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Guverte lostromosu olarak uc yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Sınırlı vardiya zabiti yeterliği ile iki yıl deniz hizmetine sahip olmak,
Balıkcı gemisi kaptanı olarak iki yıl deniz hizmeti olmak,
3) İdarenin ongorduğu ?acık deniz balıkcı gemisi kaptanı sınavı?nı başarmak,
şartlarını sağlayanlar ?Acık Deniz Balıkcı Gemisi Kaptanı? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
c) Balıkcı gemisi guverte tayfası: Balıkcı gemisi guverte tayfası olmak icin muracaat edenler,
1) İceriği ve suresi Eğitim ve Sınav Yonergesi ile belirlenen ?balıkcı gemisi tayfası denizde guvenlik eğitimini? İdarece uygunluğu onaylanan eğitim kurumlarında gormuş olmak ve ayrıca ?balıkcı gemisi guverte tayfası sınavı?nı başarmak,
şartını sağlayanlar ?balıkcı gemisi guverte tayfası? yeterliğini almaya hak kazanırlar.
2) Balıkcı gemisi guverte tayfası yeterliğine sahip gemiadamları, bu Yonetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen denizde guvenlik eğitimlerinden muaf tutulur. Bununla birlikte, bu yeterliği almaya hak kazanan gemiadamları, ilgili konuda yeterli olduklarını kanıtlamak icin, her beş yılda bir İdarenin ongorduğu değerlendirme sınavından gecerek belgelerini yenilemek zorundadırlar. Bu değerlendirmede başarısız olan gemiadamları, başarısız olduğu konularda tekrar eğitime tabi tutulur.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?e) Deniz Kuvvetlerinden veya Sahil Guvenlik Komutanlığından ayrılan subaylardan uzakyol kaptanı veya uzakyol başmakinisti yeterliğine sahip olup, hucumbot tipi gemilerde bir yıl komutanlık ya da başcarkcılık yapanların, kişisel başvurularına ve ?gorev servis belgesi?ne dayalı olarak gemiadamı yeterlik belgesine ayrıca ?YUKSEK HIZLI HAFİF YOLCU GEMİSİ KULLANABİLİR? ifadesi yazılır.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
?Yukarıdaki belgeleri almaya hak kazanan zabitler, ilgili konuda yeterli olduklarını kanıtlamak icin, her beş yılda bir İdarenin ongorduğu değerlendirme sınavından gecerek belgelerini yenilemek zorundadır. Bu değerlendirmede başarısız olan zabitler, tekrar eğitime tabi tutulur.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 30 uncu maddesine birinci fıkradan sonra gelmek uzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?Tayfa sınıfı gemiadamları sınavları ile balıkcı gemisi guverte tayfası sınav komisyonları, sınavın yapıldığı bolgedeki bolge mudurluğu temsilcisi ile bu maddenin birinci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlardan birinin sınavın yapıldığı bolgede gorev yapan temsilcisinden oluşturulur.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Tayfalar, balıkcı gemisi guverte tayfası ile guverte/makine lostromo sınavları, GASM tarafından GASM'ın belirlediği konularda bolge mudurlukleri merkez limanlarında bulunan 300 GT'den daha buyuk bir gemide veya uygulamalı sınav ortamına uygun olan kara tesislerinde yılda dort kez yapılır.?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 43 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 43 ? Gemiadamları sınavları yazılı sınavlarının not değerlendirmesi, sınav yanıt kağıtları uzerinden GASM tarafından yapılıp, GASM sınav komisyonlarınca onaylanır. Uygulamalı ve sozlu sınavların not değerlendirmeleri ise gorevli GASM sınav komisyonları tarafından yapılır. İdare tarafından soru secme ve sınav yonetimi otomasyonunun kurulduğu yerlerde, cevrim ici sınavlarının not değerlendirmesi sınav yazılımı tarafından gercekleştirilir.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin 45 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 45 ? Gemiadamları sınavları doneminde, bir gemiadamı, yeterlik derecesi icin Eğitim-Sınav Yonergesinde belirtilen sınav konularının bazılarından başarılı olamazsa butunlemeye kalır. Butunleme sınav hakkı ancak ilk sınav tarihinden itibaren iki yıl icin gecerli olup, bu sınavlar sonunda butunlemeye kaldığı derslerden başarılı olamazsa, o gemiadamı daha once gecmiş olduğu derslerden de başarısız sayılır. Cevrimici yapılan sınavlarda, butunleme sınav hakkı, her ders icin ilk sınav tarihinden itibaren iki yıl icinde altı defadır. Cevrimici yapılan sınavlarda gemiadamı, butunlemeye kalınan dersten, o ders icin girdiği sınav tarihinden bir ay gecmeden tekrar sınava giremez. Bununla birlikte, son sınavda tek dersten başarısız olan gemiadamlarına o ders icin son sınavdan sonraki ilk sınavda kullanılmak uzere bir hak daha verilir.?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?a) Tayfalar ile sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, sınırlı makine zabiti, sınırlı başmakinist yeterlikli gemiadamları ile yardımcı sınıf gemiadamları, yat kaptanı ve balıkcı sınıfı gemiadamlarına gemiadamı cuzdanından bağımsız "Gemiadamı Yeterlik Belgesi" veya istekleri halinde ?Gemiadamı Cuzdanı?,?
MADDE 15 ? Aynı Yonetmeliğin 54 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 54 ? Turk vatandaşı veya yabancı uyruklu olup yabancı ulke idarelerinden alınmış yeterlik belgelerine sahip olan gemiadamlarının yeterliklerinin tanınması icin,
a) Yeterlik alınan ulkenin, IMO'nun yayınladığı ?Beyaz Liste? de olması,
b) Yeterlik alınan ulke ile İdare arasında Sozleşmenin 1/10 kuralı uyarınca belgelerin tanınmasına ilişkin ikili anlaşma ya da protokol yapılmış olması,
c) Soz konusu yeterlik belgesinin, Sozleşmenin, 1/2 ve 1/9 kuralları ile Kod bolumunun A-1/2 Kısmı uyarınca duzenlenmesi, ayrıca deniz hizmeti, eğitim-oğretim ve yeterlik ile ilgili kalite standartlarına uygun olması,
şartları gozonune alınarak, Sozleşmenin 1/10 Kural ve Kod bolumunun A-1/10 kısmına gore İdare tarafından uygun gorulmesi halinde yeterlik belgesi duzenlenir.?
MADDE 16 ? Aynı Yonetmeliğin 56 ncı maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan ?ya da yetersizlik ve disiplinsizlik? ibaresi madde metninden cıkarılmış, ?Deniz Kuvvetleri Komutanlığından? ibaresi, ?Deniz Kuvvetleri Komutanlığından veya Sahil Guvenlik Komutanlığından? olarak değiştirilmiştir.
?Deniz kuvvetlerinden ve sahil guvenlik komutanlığından ayrılanların durumu?
MADDE 17 ? Aynı Yonetmeliğin 81 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 81 ? Askerlik gorevini Deniz Kuvvetleri Komutanlığına veya Sahil Guvenlik Komutanlığına bağlı gemilerde yapan erler, terhis oldukları gemi komutanlarınca verilen ?er hizmet belgeleri? ile sicil limanına başvurmaları durumunda, bu Yonetmelik hukumleri uyarınca kutukleme işlemleri yapılır.
Deniz Kuvvetlerinden veya Sahil Guvenlik Komutanlığından emekli olan ya da ayrılan ve bu Yonetmelik hukumlerine gore gemiadamı cuzdanı ile gemiadamı yeterlik belgesi alacak subay ve astsubaylar, bir dilekce ekinde bu Yonetmeliğin 74 uncu maddesindeki belgelerin yanı sıra,
a) Servis belgesi,
b) Deniz Harp Okulu ya da deniz astsubay sınıf okulu ya da astsubay meslek yuksekokulu diploması,
c) Bonservis ve kurs belgeleri,
c) Yonetmelik hukumlerine gore alabilecekleri gemiadamı yeterlik derecesi icin ongorulen eğitim-oğretim konularında eksiklikleri bulunanlar, İdarece yetkilendirilmiş eğitim kurum/kuruluşlarından alacakları kurs başarı belgeleri veya Deniz Kuvvetleri Komutanlığ&#30