1 Temmuz 2010 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27628
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İZCİLİK YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim okul ve kurumlarında yapılan izcilik faaliyetlerinin Anayasa, Millî Eğitim Temel Kanunu, Ataturk ilke ve inkılÂpları ve uluslararası izcilik prensip ve değerleri doğrultusunda izcilik faaliyetlerinden ulke genelinde daha cok cocuk ve gencin yararlandırılması amacıyla yapılacak iş ve işlemler ile bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim okul ve kurumlarında yapılan izcilik faaliyetlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının TeşkilÂt ve Gorevleri Hakkında Kanunun 2 ve 25 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
c) Basamak: İzcilerin yaş gruplarına gore kategorilerini,
c) Başizci: Millî izcilik genel kurulunca secilen izci liderini,
d) Başizci yardımcısı: Başizci tarafından belirlenen izci liderini,
e) Daire Başkanı: Okulici Beden Eğitimi, Spor ve İzcilik Dairesi Başkanını,
f) Daire Başkanlığı: Okulici Beden Eğitimi, Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığını,
g) Ekip: 15-19 yaş grubu ergin izcilerden en az dort en cok altı kız ve erkeğin ayrı ayrı bir araya gelerek oluşturduğu en kucuk ergin izci birliğini,
ğ) Ekip başı: Ergin izci ekibinin kendi icinden sectiği ergin izciyi,
h) Grup: En az iki ayrı basamaktan olmak uzere asgari uc unitenin bir araya gelmesiyle oluşan izci topluluğunu,
ı) İhtisas komisyonu: Herhangi bir alanla ilgili, Millî İzcilik Kurulunca oluşturulan ozel calışma grubunu,
i) İl izci koruyucu başkanı: İl millî eğitim mudurunu,
j) İl izci kurulu başkanı: İl izcilik genel kurulunca secilen, il izci yonetim kurulunun kendi icinden sectiği başkanı,
k) İl izci onursal başkanı: İlin valisini,
l) İlce izci koruyucu başkanı: İlce millî eğitim mudurunu,
m) İlce izci kurulu başkanı: İlce izci genel kurulunca secilen, ilce izci yonetim kurulunun kendi icinden sectiği başkanı,
n) İlce izci onursal başkanı: İlcenin kaymakamını,
o) İzci: İzcilik teşkilatının uyesi olan tescilli cocuk veya gencin genel adını,
o) İzci işareti: İzcilerin uniformalarına takılan, bulundukları basamak ve alt basamaklar ile kendi yeteneklerine gore kazandıkları uzmanlıkları tanıtan işaretleri,
p) İzci koruyucu başkanı: Millî Eğitim Bakanını,
r) İzci lideri: Bakanlıkca verilen izci liderliği sertifikasına sahip kişiyi,
s) İzci onursal başkanı: Cumhurbaşkanını,
ş) Kume: En az iki en cok dort obekten oluşan yavrukurt unitesini,
t) Kumebaşı: Kumebaşı kursu sertifikasına sahip kişiyi,
u) Kumebaşı yardımcısı: Kumede yardımcılık yapan sertifikalı kişiyi,
u) Lider eğitimcisi: Dort tahta işaret kursu sertifikasına sahip lideri,
v) Lider eğitimcisi yardımcısı: Uc tahta işaret kursu sertifikasına sahip lideri,
y) Merkez onderi: Millî İzcilik Kurulunca her basamak icin secilen izci liderini,
z) Millî İzcilik Genel Kurulu: Millî Eğitim Bakanlığı İzcilik Teşkilatının en ust karar organını,
aa) Millî İzcilik Kurulu: Millî İzcilik Genel Kurulunca secilen ust kurulu,
bb) Oba: 12-15 yaş grubu izcilerden en az altı en cok sekiz kız ve erkeğin ayrı ayrı bir araya gelerek oluşturduğu en kucuk izci birliğini,
cc) Obabaşı: Obanın kendi icinden sectiği izciyi,
cc) Ocak: Karma calışanlarda en az iki kız ve iki erkek toplam dort, karma calışmayanlarda ise en az iki obadan oluşan tescilli ergin izci grubunu,
dd) Ocakbaşı: Ocakbaşı kursu sertifikasına sahip kişiyi,
ee) Ocakbaşı yardımcısı: Ocakta yardımcılık gorevi yapan izci lideri veya ergin izcileri,
ff) Oymak: En az iki en cok dort obadan oluşan ve oymakbaşı tarafından yonetilen izci grubunu,
gg) Oymakbaşı: Oymakbaşı kursu gormuş izci liderini,
ğğ) Oymakbaşı yardımcısı: Oymakta yardımcılık gorevi yapan izci lideri veya kıdemli izcilerden secilen kişi veya kişileri,
hh) Obek: 7-11 yaş grubundaki en az altı en cok sekiz yavrukurtun oluşturduğu en kucuk yavrukurt birliğini,
ıı) Obekbaşı: Obeğin kendi icinden sectiği ya da lider tarafından gorevlendirilen yavrukurtu,
ii) Onder: İl ve ilce izci kurullarınca secilen izci liderini,
jj) Parola: İzci basamaklarına gore belirlenmiş her basamağın hedeflerini belirten ibareleri,
kk) Sertifika: Bakanlıkca acılan kurslardan alınan veya gecerliliği kabul edilmiş belgeyi,
ll) Tahta işareti: İzci liderlerinin rutbesini belirten ve dunya izcilik teşkilatı tarafından standardı belirlenen ağactan yapılan sembolu,
mm) Teşkilat: Merkez ve taşra izcilik kuruluşunu,
nn) Uzman lider: İki tahta işaret sertifikasına sahip kişiyi,
oo) Uniforma: İzci ve liderlerinin giydiği ozel kıyafeti,
oo) Unite: Yavrukurt kumesi, izci oymağı ve ergin izci ocağını,
pp) Yavrukurt: İzcilik calışmalarına katılan 7-11 yaş grubu cocuklara verilen ismi
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
İzcilik, İzciliğin Amacı ve Temel Prensipler
İzcilik ve izciliğin amacı
MADDE 5 ? (1) İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet ayırımı gozetmeyen, gonullu, herkese acık, politik olmayan uniformalı eğitimsel bir genclik hareketidir.
(2) İzciliğin amacı, cocuk ve genclerin yurduna, milletine, Ataturk ilke ve inkılÂplarına bağlı gencler olarak yetişmeleri icin fiziksel, zihinsel, ruhsal, sosyal ve karakter bakımından eğitilmelerine yardımcı olunarak yerel, ulusal ve uluslararası duzeyde yararlı bireyler olmalarına katkı sağlamaktır.
İzciliğin temel prensipleri
MADDE 6 ? (1) İzcilik faaliyetleri, prensip olarak;
a) Yaratıcıya,
b) Başkalarına,
c) Kendine
karşı olan gorev ve sorumlulukları kapsar.
İzci andı
MADDE 7 ? (1) İzcilik teşkilatına girenler aşağıdaki andı icerler:
?Allah'a (Ant icilirken her izci kendi inancına gore yaratıcının adını soyler.) ve vatanıma karşı gorevlerimi yerine getireceğime, izcilik turesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakca durust tutmak icin elimden geleni yapacağıma şerefim uzerine ant icerim.?
İzci turesi
MADDE 8 ? (1) Yavrukurt, izci ve ergin izci turesi aşağıdaki hususlardan oluşur:
1) İzci, sozunun eridir, şeref ve haysiyetini her şeyin ustunde tutar.
2) İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
3) İzci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur.
4) İzci, herkesin arkadaşı ve butun izcilerin kardeşidir.
5) İzci, herkese karşı naziktir.
6) İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
7) İzci, buyuklerini sayar ve sozunu dinler; kucuklerini sever ve korur.
8) İzci, cesurdur, her turlu şartlar altında neşeli ve guler yuzludur.
9) İzci, tutumludur.
10) İzci fikir, soz ve hareketlerinde acık ve durusttur.
Metot
MADDE 9 ? (1) İzcilik faaliyetlerinde aşağıdaki metotlar uygulanır:
a) And, ture ve temel prensiplere bağlı olmak,
b) Yaparak, yaşayarak oğrenmek,
c) Bir liderin rehberlik ve desteğinde obalar hÂlinde calışmak,
c) Aşamalar hÂlinde ilerleyen, eğitici, eğlendirici, daha cok oyun, şarkı ve acık hava etkinlikleri iceren bir programla calışmak,
d) Sembolik cerceve ya da izcilik sisteminin butunune bağlı kalarak calışmak.
İzci selamı ve tokalaşma
MADDE 10 ? (1) İzci selamı, sağ elle verilir. Selamlama, serce parmak başparmağın altına getirilerek bir yuvarlak teşkil edecek şekilde; diğer uc parmak bitişik, dik ve acık olarak kolun dirsekten kıvrılıp omuz hizasına kaldırılması suretiyle gercekleştirilir. Tokalaşma sol elle yapılır.
İzci arması ve izci işareti
MADDE 11 ? (1) Kız izci, erkek izci ve teşkilat arması, dunya izcilik teşkilatlarının armalarında kullanılan zambak ve yonca esaslı işaretlerdir. Kız izci arması yonca, erkek izci arması ise zambaktır. Teşkilat arması ise kız ve erkek izci armalarının belli bir kompozisyon cercevesinde birleştirilmesiyle oluşur.
(2) İşaretler, izcilerin yetenekleri doğrultusunda belirlenmiş standartlara gore kazandıkları ozel uzmanlıkları belirtir ve bulundukları basamak ve alt basamakları gosterir. Yıldız, yetkin ve seckin işaretleri aşama belirten; bilgisayar, aşcılık, haritacılık, antrenorluk, yuzuculuk ve benzeri uzmanlık belirten işaretlerdir.
UCUNCU BOLUM
Kuruluş ve Gorevler
İzcilik Teşkilatı
MADDE 12 ? (1) Millî Eğitim Bakanlığı İzcilik Teşkilatının onursal başkanı Cumhurbaşkanı, koruyucu başkanı ise Millî Eğitim Bakanıdır.
(2) İzcilik Teşkilatı;
a) Millî İzcilik Genel Kurulu,
b) Millî İzcilik Kurulu,
c) Daire Başkanlığı,
c) İzcilik faaliyetleri şube mudurluğu,
d) Başizci ve yardımcılığı,
e) İhtisas komisyonları,
f) Merkez onderliklerinden oluşur.
Millî İzcilik Genel Kurulu
MADDE 13 ? (1) Millî İzcilik Genel Kurulu aşağıdaki uyelerden oluşur:
a) Tabii uyeler;
1) Bakan,
2) Musteşar,
3) İlgili musteşar yardımcısı,
4) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ortaoğretim ve İlkoğretim Genel Mudurluğu ile Hukuk Muşavirliğinden birer temsilci,
5) Daire Başkanı,
6) İzcilik faaliyetleri şube muduru,
b) Doğrudan katılan uyeler;
1) Başizci ve yardımcıları,
2) Millî İzcilik Kurulu uyeleri (Program eğitim komisyonu uyeleri),
3) Merkez onderleri.
c) Daire Başkanlığınca belirlenen uyeler;
1) İl izci kurulu başkanlarını temsilen otuz , faal izci lideri eğitimcilerini temsilen yirmi ve faal izci lideri eğitimcisi yardımcılarını temsilen yirmi kişi,
2) Secimin yapıldığı yılın kayıtlarına gore en fazla uniteye sahip beş ilce izci kurulu başkanı,
3) Secimin yapıldığı yıl en az kırk unitesi olan illerden iki delege,
4) Secimin yapıldığı yıl en az yuz unitesi olan illerden uc; yuzden fazla unitesi olan illerden ise her yuz unite icin bir uye olmak uzere unite sayılarına gore ilÂve delege,
5) Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti izcilerini temsilen iki kişi.
c) Turkiye İzcilik Federasyonunca belirlenen iki kişi.
d) İzcilikle ilgili sivil toplum kuruluşları federasyon ve konfederasyonlarınca belirlenen her birini temsilen birer kişi.
Millî izcilik genel kurulunun gorevleri
MADDE 14 ? (1) Millî İzcilik Genel Kurulu, teşkilatın en ust organıdır ve gorevleri şunlardır:
a) Millî İzcilik Kurulunun secimle belirlenecek onbir asil ve onbir yedek uyesini secmek.
b) Gecmiş doneme ait faaliyet raporlarını goruşmek.
c) Gelecek calışma donemine ilişkin goruş ve onerileri tespit etmek, yeni donem calışma stratejilerini belirlemek.
c) Mevcut adaylar arasından Başizciyi secmek.
Millî izcilik genel kurulunun toplanma ve karar alma şekli
MADDE 15 ? (1) Millî İzcilik Genel Kurulu, Bakanlığın cağrısı ile uc yılda bir toplanır. Ancak gerek gorulmesi hÂlinde bu sureden once de toplanılabilir. Toplantının gundemi, Daire Başkanlığınca hazırlanır ve toplantı tarihinden en az bir ay once Daire Başkanlığının internet sitesinde ilan edilir. Toplantı, uye sayısının coğunluğuyla yapılır ve kararlar oy cokluğuyla alınır.
Milli izcilik genel kurulunun işleyişi, oyların kullanılışı ve tasnifi
MADDE 16 ? (1) Millî İzcilik Genel Kurulu, divanın oluşturulmasıyla başlar ve belirlenen gundem doğrultusunda devam eder.
(2) Secimin şekli genel kurulda oylama ile belirlenir. Ayrı ayrı liste hÂlinde yapılan secimlerde oyların eşit cıkması hÂlinde secimler aynı gun tekrarlanır, tek liste hÂlinde yapılan secimlerde oyların eşit cıkması hÂlinde ise kura cekilir. Secimlerde vekÂleten oy kullanılmaz. Delegeler oylarını imza karşılığında divanın belirlediği sure icerisinde kullanır. Oy verme işlemi bittikten sona oy sayısı ile imza sayısı karşılaştırılır. Divan başkanlığınca oyları tasnif etmek uzere bir tasnif heyeti oluşturulur. Tasnif edilen oylar bir tutanakla tespit edilerek imza altına alınır ve ilan edilir. Secimlere itiraz etmek isteyenler, secimleri takip eden uc iş gunu icinde Daire Başkanlığına başvurur. Daire Başkanlığı, itirazları değerlendirir ve on beş gun icinde karara bağlar.
Millî izcilik kurulunun secimi, uyelik şartları, uyelerin gorev suresi ve uye sayısı
MADDE 17 ? (1) Millî İzcilik Kurulu, Millî İzcilik Genel Kurulunda secimle belirlenir. Millî İzcilik Kurulu, tabii uyeler haric on bir uyeden oluşur. Kurulun tabii uyeleri, Bakan, Musteşar, ilgili Musteşar Yardımcısı, Daire Başkanı ve Şube Mudurudur. Kurulun secimle gelen uyelerinin gorev suresi, olağanustu genel kurul veya başka bir nedenle değişiklik olmadığı takdirde uc yıldır. Bir kişi ust uste en fazla iki kez Kurul uyesi olabilir. Oy verme hakkı olan her delege, Kurul uyeliğine aday olabilir. Kurul uyeliğinin herhangi bir nedenle boşalması hÂlinde Kurul uyelerinin aldıkları oy cokluğuna gore yedek uyeler goreve cağrılır.
Millî izcilik kurulunun toplanması ve gorevleri
MADDE 18 ? (1) Millî İzcilik Kurulu; yılda iki kez, gerektiğinde Bakanlığın cağrısı veya uyelerin ucte birinin talebi uzerine toplanır. Kurulda kararlar, oy cokluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda Kurul başkanının olduğu taraf coğunlukta kabul edilir. Millî İzcilik Kurulu toplantılarına katılım hÂlinde; Bakan, Musteşar, Musteşar Yardımcısı, Daire Başkanı, Şube Muduru veya Kurul icinden secilen bir uye başkanlık eder. Toplantıların gundemi, Kurul ile koordine edilerek Daire Başkanlığınca hazırlanır.
(2) Millî İzcilik Kurulunun gorevleri şunlardır:
a) Teşkilatın kısa, orta ve uzun vadede donem planlarını oluşturmak ve Daire Başkanlığına sunmak.
b) Mevzuat duzenlemeleri ile ilgili calışmaları yapmak ve Daire Başkanlığına sunmak.
c) Eğitim ve eğitimci ihtiyacını tespit etmek ve uygulanmak uzere Daire Başkanlığına sunmak, uygulama konusunda gerekli calışmaları yapmak.
c) Genel kurula donem calışmaları ile ilgili rapor sunmak.
d)Temsillerde; temsil heyetini veya kişileri tespit etmek ve Daire Başkanlığına bildirmek.
e)Yurt ici ve yurt dışı izcilik faaliyetlerini izlemek.
f) Teşkilatın yıllık calışma programlarını takip etmek, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesine yardımcı olmak.
g) Merkez onderlerini secmek.
ğ)Teşkilatın hizmet ici eğitim ihtiyacını belirlemek, uygulamaya rehberlik etmek.
h) Merkezi kamp ve kurs organizasyonlarında uygulamaya rehberlik etmek.
ı)Taşra teşkilatının calışmalarını izlemek, gerekli yonlendirmeleri yapmak, uygulamaya rehberlik etmek, aksaklıkların giderilmesi icin gerekli tavsiyelerde bulunmak.
Başizci secimi, gorev suresi ve gorevleri
MADDE 19 ? (1) Başizci, en az kırk yaşını doldurmuş, dort tahta işaretine sahip adaylar arasından Genel Kurulca gizli oy, acık tasnifle secilir. Başizci adayı olmak isteyenler, secim tarihinden en az on beş gun once bir dilekce ile Daire Başkanlığına başvururlar. Daire Başkanlığı gerekli şartları taşıyanların başvurularını Genel Kurula sunar. Yapılan secimde, adayların eşit oy alması hÂlinde, divan başkanlığı tarafından kura cekilerek başizci belirlenir. Başizci, secimi takip eden on beş gun icinde iki, uc ve dort tahta işareti taşıyan liderler arasından bir bay bir bayan olmak uzere iki yardımcı secer ve sectiği yardımcıları Daire Başkanlığına yazılı olarak bildirir. Başizcinin gorev suresi uc yıldır. Başizcinin gorevden ayrılması durumunda en kıdemli olan başizci yardımcısı, Bakanlıkca başizci olarak gorevlendirilir.
(2) Başizcinin gorevleri şunlardır:
a) Teşkilatı ceşitli kurum ve kuruluşlar nezdinde temsil etmek.
b) Uc ve dort tahta işaret ust duzey liderlik kurslarının sertifikalarını Daire Başkanı ile birlikte imzalamak.
c) Odul ve nişan beratlarını imzalamak.
c) Millî İzcilik Genel Kuruluna izcilikle ilgili goruş ve onerilerini sunmak.
d) Turk izciliğinin gelişmesi icin ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.
e) Başizci yardımcıları arasında gorev bolumu yapmak.
İhtisas komisyonlarının oluşumu ve gorevleri
MADDE 20 ? (1) Millî İzcilik Kurulunca gerektiğinde ihtisas komisyonları oluşturulur. Komisyonlarda gorevlendirilecek kişilerde izci lideri olma şartı aranmaz. Komisyonlar, Millî İzcilik Kurulunun gorev suresi icinde hizmet yurutur. Komisyonlarda gorev yapanların sayısı ihtiyaca gore belirlenir. Komisyonlar, Daire Başkanlığı ve Millî İzcilik Kurulunca verilen gorevleri yapar.
Merkez onderlerinin secimi ve gorevleri
MADDE 21 ? (1) Merkez onderleri iki, uc veya dort tahta işareti olan izciler arasından; yavrukurt, izci, ergin izci basamakları icin birer kişi olmak uzere Millî İzcilik Kurulunca secilir. Merkez onderleri, Daire Başkanlığı ve Millî İzcilik Kurulunca verilen gorevleri yapar.
İl izcilik genel kurulu
MADDE 22 ? (1) İl izcilik genel kuruluna vali, ilgili vali yardımcısı, il millî eğitim muduru veya temsilcisi, unite tescili yapılan liderler, il izci kurulu uyeleri ve ilde bulunan Bakanlık faaliyetlerinde gorev almış faal eğitimciler ve eğitimci yardımcıları, delege olarak katılır ve oy kullanırlar. İlk toplantı oy cokluğu, ikinci toplantı ise bir gun sonra coğunluksuz olarak yapılır. Kararlar, katılanların salt coğunluğu ile alınır.
(2) Toplantı, divan oluşturulduktan sonra divan başkanının acış konuşması ile başlar. Divan heyeti, genel kurula katılan ve oy kullanma hakkına sahip delegeler arasından secilir. Divan calışmalarına il izci kurulu başkanının oluşturduğu gundem doğrultusunda devam edilir. Secimler gizli oy, acık tasnifle yapılır.
(3) İl izci kurulu secimlerine ayrı ayrı veya tek liste ile girilebilir. Bunun şekline genel kurul karar verir. Bir uye il izci kuruluna, ust uste ucer yıl olmak uzere en fazla altı yıllığına secilebilir.
İl izcilik genel kurulunun gorevleri
MADDE 23 ? (1) İl izcilik genel kurulu;
a) İl izci kurulunun asıl ve yedek uyelerini secer.
b) Donem icinde il duzeyinde yapılan izcilik faaliyetlerini değerlendirir.
c) İl duzeyinde yapılacak izcilik calışmalarının stratejilerini belirler.
c) İl izci kurulunun faaliyetlerini ve mali raporunu goruşerek ibra eder.
d) Millî İzcilik Genel Kuruluna gidecek temsilci lider delegelerini secer.
İl izci kurulunun secimi ve gorev suresi
MADDE 24 ? (1) İl izci kurulu, il izcilik genel kurulunca uc yıllığına secilen beş asıl beş yedek uyeden oluşur. İl izci kurulunun oluşturulamaması hÂlinde uyeler, ildeki izci liderleri arasından millî eğitim mudurluğunun teklifi doğrultusunda valilikce belirlenir. Bu şekilde gorevlendirilen uyeler, bir sonraki il izcilik genel kurulu toplantısına kadar gorev yapar. Boşalan uyelerin yeri yedek uyeyle doldurulur. İl izci kurulu uyeleri, secimi takip eden ilk iş gunu toplanır ve kendi aralarında başkan, sekreter ve sayman olarak gorev dağılımı yapar. Secim sonucları ve gorev dağılımı, yazılı olarak millî eğitim mudurluğu aracılığı ile Bakanlığa bildirilir. Secim tutanakları millî eğitim mudurluğunde saklanır.
(2) İtirazlar, secimi takip eden uc iş gunu icinde millî eğitim mudurluğune yapılır ve on beş gun icinde karara bağlanır.
(3) İl izci kurulu, uye sayısının coğunluğuyla ayda bir toplanır. Ancak gerek gorulmesi hÂlinde bu sureden once de toplanabilir. Kararlar oy cokluğu ile alınır. İl izci kurulu toplantıları, posta veya elektronik iletişim aracları ile uyelere duyurulur.
(4) Kaza, hastalık, olum, deprem, sel ve yangın ozurleri dışında ust uste uc toplantıya katılmayan uye, kurul kararı ile uyelikten duşurulur ve yerine yedek uyeler sırasıyla gorevlendirilir. İl izci kurulu uyelerinin tamamının istifa etmesi hÂlinde altmış gun icerisinde yeni bir secim yapmak ve il izci kurulunun gorevlerini ve secim işlerini yurutmek uzere valilikce bir kişi gorevlendirilir.
(5) İl izcilik kurulu, en az on beş unite bulunan illerde oluşturulur. On beşten az unite bulunan illerde il izcilik kurulunun gorevlerini yurutmek uzere mevcut liderlerden biri millî eğitim mudurluğunun teklifi doğrultusunda valilikce gorevlendirilir.
İl izci kurulunun gorevleri
MADDE 25 ? (1) İl izci kurulu;
a) İl onderlerini secer.
b) İlce izci kurulunun oluşturulamadığı yerlerde unite tescillerini yapar.
c) Kamp, kurs, gezi, seminer, toplantı organizasyonlarını yapar.
c) Uniteler arası iletişimi ve birlikteliği sağlar.
d) Bakanlıktan gelen genelgeleri unitelere duyurur ve yapılması gereken iş ve işlemleri yapar.
e) Liderlerle ilgili idari iş ve işlemleri yerine getirir.
f) İl duzeyinde izciliğin gelişmesi icin diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapar.
g) İldeki izci ve liderler icin terfi, nişan ve odul torenleri duzenler.
ğ) Bakanlık faaliyetlerine iştirak edecek izci ve liderlerin secimini ve liderlerin yukselmesi icin gerekli iş ve işlemleri zamanında yapar.
h) Bakanlıkca onay verilmesi hÂlinde ihtiyac uzerine il duzeyinde ilk aşama izci liderliği kursu acar.
ı) Her yıl sonunda ildeki izcilik faaliyetleri ile ilgili Bakanlığa rapor verir.
i) İl izcilik genel kuruluna donemle ilgili faaliyet ve mali rapor sunar.
j) Obabaşı, obekbaşı, ekipbaşı ve beceri kursları acar.
k) Unite ve sınıf calışmalarında programın ongorduğu şekilde calışma yapılmasını sağlar, bu konuda rehberlik yapar.
İl izci onderlerinin gorevleri
MADDE 26 ? (1) İl izci onderleri;
a) Basamaklarda izci sayılarının coğalması icin yapılacak calışmaları il izci kuruluna sunar.
b) Basamaklarda faaliyet gosteren unitelere rehberlik eder, karşılaşılan sorunların cozumune katkı sağlar.
c) Unite tescillerinin zamanında ve doğru yapılmasına yardımcı olur.
c) İl izci kurulunun basamağı ile ilgili vereceği diğer gorevleri yapar.
d) Belli bir program icerisinde merkez onderleriyle iş birliği yapar.
İlce izcilik genel kurulu
MADDE 27 ? (1 ) İlce izcilik genel kurulu, kaymakam, ilce millî eğitim muduru veya onların temsilcileri ile ilce izci kurulu uyeleri ve ilcedeki faal uc ve dort tahta işaretli liderler, ilce izcilik genel kuruluna doğrudan delege olarak katılırlar. Genel kurulun yapıldığı yıl tescili olan liderler de genel kurula delege olarak katılırlar. Genel kurula katılan delegeler, secme ve secilme hakkına sahiptirler. İlce izcilik genel kurulu, ilce izci kurulunun cağrısı ile yapılır ve cağrı genel kurul tarihinden en az otuz gun once duyurulur. Genel kurul gundemi, ilce izci kurulunca belirlenir. İlce izcilik genel kurulu, divan oluşturulduktan sonra divan başkanının acış konuşması ile başlar. Divan heyeti, genel kurula katılan ve oy kullanma hakkına sahip delegeler arasından secilir. Secimin şekline, genel kurulca karar verilir.
İlce izcilik genel kurulunun gorevleri
MADDE 28 ? (1) İlce izcilik genel kurulu;
a) İlce izci kurulunun asıl ve yedek uyelerini secer.
b) Donem icinde ilce duzeyinde yapılan izcilik faaliyetlerini değerlendirir.
c) İlce duzeyinde yapılacak izcilik calışmalarının stratejilerini belirler.
c) İlce izci kurulunun faaliyetlerini ve mali raporunu goruşur ve ibra eder.
d) İl izci genel kuruluna gidecek temsilci lider delegelerini secer.
İlce izci kurulunun secimi ve gorev suresi
MADDE 29 ? (1) İlce izci kurulu, ilce izcilik genel kurulunca uc yıllığına secilen uc asıl uc yedek uyeden oluşur. İlce izci kurulu uyeleri, secimi takip eden ilk iş gunu toplanır ve kendi aralarında başkan, sekreter ve sayman olmak uzere gorev dağılımı yapar, basamak onderlerini belirler. Secim sonucları ve gorev dağılımını, Bakanlığa bildirilmek uzere ilce millî eğitim mudurluğune gonderir. Secim tutanakları ilce millî eğitim mudurluğunde saklanır.
(2) İtirazlar, secimi takip eden uc iş gunu icinde ilce millî eğitim mudurluğune yapılır ve on beş gun icinde karara bağlanır.
(3) İlce izci kurulu uye, sayısının coğunluğuyla ayda bir toplanır. Ancak gerek gorulmesi hÂlinde bu sureden once de toplanabilir. Kararlar oy cokluğu ile alınır.
(4) İlce izci kurulu toplantıları, posta veya elektronik iletişim aracları ile uyelere duyurulur.
(5) Kaza, hastalık, olum, deprem, sel ve yangın ozurleri dışında ust uste uc toplantıya katılmayan uye, kurul kararı ile uyelikten duşurulur ve yerine yedek uyeler sırasıyla gorevlendirilir. Boşalan uyelerin yeri yedek uyeyle doldurulur. İlce izci kurulu uyelerinin tamamının istifa etmesi hÂlinde altmış gun icerisinde yeni bir secim yapmak ve ilce izcilik genel kurulunun gorevlerini ve secim işlerini yurutmek uzere kaymakamlıkca bir kişi gorevlendirilir.
(6) İlce izci kurulunun oluşturulamaması hÂlinde uyeler, ilcedeki izci liderleri arasından ilce millî eğitim mudurluğunun teklifi doğrultusunda kaymakamlıkca belirlenir. Bu şekilde gorevlendirilen uyeler, bir sonraki ilce izcilik genel kurulu toplantısına kadar gorev yapar.
(7) İlce izcilik kurulu, en az on unite bulunan ilcelerde oluşturulur. Ondan az unite bulunan ilcelerde ilce izcilik kurulunun gorevlerini yurutmek uzere mevcut liderlerden biri ilce millî eğitim mudurluğunun teklifi doğrultusunda kaymakamlıkca gorevlendirilir.
İlce izci kurulunun gorevleri
MADDE 30 ? (1) İlce izci kurulu;
a) İlcede kurulan unitelerin tescillerini yapar.
b) İlcedeki unitelerin ildeki diğer unitelerle iş birliği yapmasını sağlar.
c) İlcede calışan liderlerin idari iş ve işlemlerine yardımcı olur.
c) İlcede faaliyet gosteren izci ve liderlerin terfi, odul ve nişan torenleri konularında yapılması gereken iş ve işlemleri yapar.
d) İl izci kurulu veya Bakanlıktan gelen emir ve duyuruları zamanında unitelere duyurur ve gereğinin yapılmasını sağlar.
e) İlcedeki unite ve izcilik aşama calışmalarını izleyerek rehberlikte bulunur.
f) İlce duzeyinde yapılacak tum izcilik faaliyetlerini organize eder.
g) İlce duzeyinde obabaşı ve ekipbaşı kursları acar ya da acılan bu kursları koordine eder.
İlce izci onderlerinin gorevleri
MADDE 31 ? (1) İlce izci onderleri;
a) İzci sayılarının basamaklarda coğalması icin yapılacak calışmaları ilce izci kuruluna sunar.
b) Basamaklarda faaliyet gosteren unitelere rehberlik eder, karşılaşılan sorunların cozumune katkı sağlar.
c) Unite tescillerinin zamanında ve doğru yapılmasına yardımcı olur.
c) Belli bir program icerisinde il ve merkez onderleriyle birlikte calışır.
d) İlce izci kurulunun basamağı ile ilgili vereceği diğer gorevleri yapar.
Unitelerin teşkili
MADDE 32 ? (1) İzcilik calışmaları, cocuk ve genclerin gelişim ozellikleri dikkate alınarak belirlenen yaş basamaklarına gore oluşturulan unitelerde yapılır. Gerekli hÂllerde ceşitli basamaklardaki unitelerin bir araya gelmesiyle grup kurulur.
DORDUNCU BOLUM
Program, Eğitim ve Faaliyetler
Calışma programları, aşama, arma ve işaretleri
MADDE 33 ? (1) Her basamak icin ayrı ayrı eğitim programı hazırlanır, hazırlanan programlar izcilerin fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişim alan ve hedefleri dikkate alınarak duzenlenir. Bu programlar aynı zamanda izcilerin aşama, standart ve işaretlerini de icine alır.
(2) İzcilik calışmaları 7-11 yaş grubu yavrukurt, 12-14 yaş grubu izci, 15-19 yaş grubu ergin izci basamaklarında yapılır. Eğitimdeki gelişmeler doğrultusunda yaş basamakları artırılıp yeniden duzenlenir.
İzci lideri yetiştirme kurs ve semineri
MADDE 34 ? (1) İzci unitelerinde izcilik calışmaları, izci liderleri tarafından yurutulur. İzci liderliği kurs ve semineri, ceşitli kademelerdeki izci lideri eğitimcileri, eğitimci yardımcıları ve diğer gorevliler tarafından verilir. İlk aşama izci liderliği kursuna en az ortaoğretim kurumu mezunları katılabilir.
Uluslararası faaliyetler
MADDE 35 ? (1) Uluslararası izcilik faaliyetleri, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Genclik ve Spor Genel Mudurluğunun Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun ek 8 inci maddesi gereğince Bakanlık ve Turkiye İzcilik Federasyonu arasında yapılacak protokol ile duzenlenir.
BEŞİNCİ BOLUM
Uniforma, Arma, İşaret, Parola, Odul ve Nişan
Uniforma, arma ve işaret
MADDE 36 ? (1) İzcilik faaliyetlerinde ozel hazırlanmış kıyafet, arma ve işaret kullanılır.
Parola
MADDE 37 ? (1) Basamaklara gore izci parolaları şunlardır:
a) Yavrukurt parolası: ?Yavrukurt cok calışır.?
b) İzci parolası: ?İzci daima hazırdır.?
c) Ergin izci parolası: ?Ergin izci, topluma hizmet eder.?
Odul ve nişan
MADDE 38 ? (1) İzci ve liderlere, yaptıkları başarılı calışmalar ve hizmet surelerine gore odul ve nişan verilir. Ayrıca, izci olmadığı hÂlde izciliğe destek verenler de odullendirilir.
ALTINCI BOLUM
Mali Hukumler, Disiplin, Devam, Devamsızlık ve Calışma Yeri
Faaliyet harcamaları
MADDE 39 ? (1) Duzenlenen faaliyetlerin giderleri, Bakanlık butcesinden karşılanır. Faaliyetler icin ayrılan butcenin, giderleri karşılamaması hÂlinde katılımcılardan katkı payı alınabilir. Faaliyetler, Bakanlığa ait tesislerde yapılıyorsa harcamalar tesis mudurluğunce karşılanır. Bakanlık tesislerinin dışında yapılan faaliyetlere ilişkin harcamalar ise il veya ilce millî eğitim mudurluklerince karşılanır. Hizmetin yerine getirilmesi icin katılımcılardan alınacak hizmet bedelleri, Bankada acılacak hesap numarasına makbuz karşılığı yatırılır. Harcamalar gecerli belge karşılığı yapılır.
İl ve ilce izci kurullarının gelir ve giderleri
MADDE 40 ? (1) İl ve ilce izci kurullarınca valilik oluru ile her yıl yeniden belirlenen uyelik aidat miktarı, tescil donemlerinde tescil edilen unitelerden tahsil edilir. Yıllık aidat, uniteye kayıtlı izcilerden liderleri tarafından toplanır ve il veya ilce kurulunca bir kamu bankasında kurul adına acılacak bir hesapta toplanır ve bankadan asgari iki imza ile cekilir. Cekilen paralar, belge karşılığı harcanır. İlce izci kurulları yaptıkları tescillerden elde edecekleri gelirlerin % 25'ini il izci kuruluna aktarırlar. Ayrıca, duzenlenecek yemek, kermes, sertifikasyon işlemleri ve benzeri faaliyetlerden elde edilecek gelirler ile her turlu bağış ve sponsorlardan elde edilecek gelirler de aynı usulle toplanır ve harcanır.
(2) Uniteler demirbaş alımları ile eğitim ve diğer giderleri karşılamak uzere uyeler, veliler ve sponsorlardan aidat veya bağış alabilir; gelir elde etmek amacıyla yemek, kermes, cay ve benzeri organizasyonlar duzenleyebilir. Elde ettikleri gelirleri unite adına bir banka hesabında toplar ve gecerli belge karşılığı harcarlar.
(3) İl ve ilce izci kurulları elde ettikleri gelirleri usulune uygun olarak kamp, kurs, seminer, toplantı, toren, uniforma, arma, işaret, afiş, tanıtım, kitap, dergi, gazete ve benzeri hizmet ve hizmet alımları ile izci evlerinin donatım ve sabit giderleri icin harcarlar.
Odul ve disiplin
MADDE 41 ? (1) İzcilik eğitim faaliyetine katılanların odul ve disiplin işlemlerinde ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
Devam ve devamsızlık
MADDE 42 ? (1) İzcilik eğitim, kamp, kurs ve seminerlerine haftada bir gunden fazla devam etmeyenlerin faaliyetle ilişiği kesilir. Herhangi bir sebeple faaliyetle ilişiği kesilen ve sınavlara katılmayanlara başarı belgesi verilmez. Eğitim yoneticisi gerekli hÂllerde acil bir durumu ya da hastalığı mazeret olarak kabul edebilir. Eğitim yoneticisinin mazeret olarak kabul ettiği gunlerin sayısı en fazla haftada bir iş gununu gecemez.
Calışma yeri
MADDE 43 ? (1) İl ve ilce izci kurullarına millî eğitim mudurluklerinde calışma yeri verilir. Kurulların haberleşme, yazışma gibi hizmetleri, bulundukları il veya ilce millî eğitim mudurluklerinin imkÂnları ile yapılır.
YEDİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Duzenleme yapma yetkisi
MADDE 44 ? (1) İzcilik faaliyetlerinin uygulamaları, izci selamı, tokalaşma şekli ve anlamı; kız izci, erkek izci ve teşkilat armalarının şekli, rengi, ebadı ve nerelerde kullanılacağı; izcilik eğitim programlarına esas teşkil edecek yaş basamakları; unitelerin teşkili, izci liderlerinin yetiştirilmesi icin acılacak kurslar ve bu kursların programları, izcilerin basamaklara gore calışma programları; aşama, arma ve işaretleri, merkez ve taşra teşkilatınca duzenlenen faaliyetlerde gorevlendirmeler; gorevlilerin yukumlulukleri ve statuleri, giyilecek kıyafet, kullanılacak arma ve işaretler, hizmet ve teşekkur nişanları, verilecek oduller ve benzeri hususlar, Bakanlıkca duzenlenir.
Mevcut yonetmeliğin uygulanması
MADDE 45 ? (1) Bu Yonetmeliğin yayımından once secilmiş olan ve halen gorev yapan başizci, kurul ve komisyon uyeleri gorev surelerini tamamladıktan sonra bu Yonetmelik hukumlerine gore yeni secimler yapılır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 46 ? (1) Bu Yonetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 16/5/1992 tarihli ve 21230 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitim Kurumları İzcilik Yonetmeliği yururlukten kalkar.
Yururluk
MADDE 47 ? (1) Maliye Bakanlığı ile Sayıştayın goruşleri alınarak hazırlanan bu Yonetmelik, yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 48 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.