18 Temmuz 2010 PAZARResmî GazeteSayı : 27645
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI FEN LİSELERİ YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 10/1/1999 tarihli ve 23579 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (l) bendi eklenmiştir.
?l) E-Okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin DORDUNCU BOLUM başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kontenjan Tespiti, Tercih ve Başvuru, Yerleştirme, Kayıt Kabul ve Nakiller?

MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kontenjan Tespiti
MADDE 8 ? 9 uncu sınıflara alınacak oğrenci kontenjanını belirlemek uzere; okul mudurunun başkanlığında bir mudur yardımcısı, bir rehber oğretmen, oğretmenler kurulunca secilen bir oğretmen ve okul-aile birliğini temsilen bir veliden meydana gelen bir komisyon oluşturulur.
Okula her yıl alınacak oğrenci sayısının 4 şubeyi, bir şubedeki oğrenci sayısının ise 26'yı gecmemesi esastır. Ancak, okulun fiziki imkÂn ve donanımı ile oğretmen sayısı dikkate alınarak bir şube daha acılabilir.
Acılacak 9 uncu sınıf şube ve alınacak oğrenci kontenjanı, ilce ve il millî eğitim mudurluklerince de onaylanarak, her yıl mayıs ayı icerisinde Bakanlıkca belirlenen takvim cercevesinde Bakanlığın ilgili birimine elektronik ortamda bildirilir. Bakanlıkca yapılan değerlendirme sonunda belirlenen 9 uncu sınıf oğrenci kontenjanı, her yıl tercih ve yerleştirmeye ilişkin yayımlanan kılavuzda ilÂn edilir. Kılavuz yayımlandıktan sonra kontenjanlarda değişiklik yapılmaz.?

MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Nakiller
MADDE 11 ? Bu okullar arasında oğrenci nakillerine esas olmak uzere; sınıf tekrarı, nakil ve benzeri sebeplerle şube oğrenci sayısı 26'yı aşmayacak şekilde oluşacak acık kontenjanlar ve sınıf seviyesindeki taban puanlar e-okul sisteminde belirtilir.
Nakiller; acık kontenjan bulunması, oğrencinin yerleştirmeye esas puanının, naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesinde mevcut bulunan oğrencilerin yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan ustunluğune gore yapılır.
Nakil başvurusu, oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune velisi tarafından yapılır. Oğrencinin nakil şartlarını taşıması hÂlinde başvurusu; oğrenim gorduğu okul mudurluğunce, e-okul sisteminden naklen gidilmek istenilen okul mudurluğune iletilir. E-okul sistemi uzerinden alınan nakil başvuruları, ilgili okul mudurluğunce haftanın son iş gunu değerlendirilir. Değerlendirme ile ilgili tutanak, e-okul sistemi uzerinden alınarak okul muduru ve ilgili mudur yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuc, aynı gun okulda ilan edilir, ayrıca oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune e-okul sisteminden bildirilir.

Naklin uygun gorulmesi hÂlinde veli bilgilendirilir ve oğrenci en gec 5 iş gunu icinde yeni okuluna başlar. Bu sure icinde oğrencinin eski okulundan ayrılmadan nakil talebinden vazgecmesi hÂlinde, bu durum oğrenci velisi tarafından yazılı olarak okul mudurluğune bildirilir ve nakil işlemi e-okul uzerinden iptal edilir.
Oğrenciye ait veriler, yeni okuluna başladığı gun e-okul sisteminden alınır.
Resmî ve ozel fen liseleri dışındaki diğer resmî ve ozel ortaoğretim kurumlarından resmî fen liselerine oğrenci nakli yapılmaz. Resmî fen liselerinden, resmî ve ozel diğer ortaoğretim kurumlarına geciş, ilgili mevzuat hukumleri ile okulların yonetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına gore yapılır.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 13 ? 10 uncu, 11 inci ve 12 nci sınıflarda matematik ve fen bilimleri grubu derslerinin oğretim programlarının ağırlığı, haftalık ders cizelgesindeki ders saatleri toplamının % 50 sinden az olmayacak şekilde duzenlenir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin YEDİNCİ BOLUM başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Zumre Başkanı ve Gorevleri?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 17, 18 ve 21 inci maddeleri ile Yonetmelik ekindeki (EK-1) yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 9 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 10 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.

18 Temmuz 2010 PAZARResmî GazeteSayı : 27645
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 17/11/2003 tarihli ve 25292 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilimler Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (h) bendi eklenmiştir.
?h) E-okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin dorduncu bolum başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kontenjan Tespiti, Tercih, Başvuru, Yerleştirme, Kayıt Kabul ve Nakiller?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kontenjan Tespiti
MADDE 8 ? Hazırlık sınıflarına alınacak oğrenci kontenjanını belirlemek uzere; okul mudurunun başkanlığında bir mudur yardımcısı, bir rehber oğretmen, oğretmenler kurulunca secilen bir oğretmen ve okul-aile birliğini temsilen bir veliden komisyon oluşturulur.
Okula her yıl alınacak oğrenci sayısının 4 şubeyi, bir şubedeki oğrenci sayısının ise 26'yı gecmemesi esastır. Ancak, okulun fiziki imkÂn ve donanımı ile oğretmen sayısı dikkate alınarak bir şube daha acılabilir.
Acılacak hazırlık sınıfı şube ve alınacak oğrenci kontenjanı, ilce ve il millî eğitim mudurluklerince de onaylanarak her yıl mayıs ayı icerisinde Bakanlıkca belirlenen takvim cercevesinde Bakanlığın ilgili birimine elektronik ortamda bildirilir. Bakanlıkca yapılan değerlendirme sonunda belirlenen hazırlık sınıfı oğrenci kontenjanı, her yıl tercih ve yerleştirmeye ilişkin yayımlanan kılavuzda ilan edilir. Kılavuz yayımlandıktan sonra kontenjanlarda değişiklik yapılmaz.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 11 ? Bu okullar arasında oğrenci nakillerine esas olmak uzere; yeterlik sınavı, sınıf tekrarı, nakil ve benzeri sebeplerle şube oğrenci sayısı 26'yı aşmayacak şekilde oluşacak acık kontenjanlar ve sınıf seviyesindeki taban puanlar e-okul sisteminde belirtilir.
Nakiller; acık kontenjan bulunması, oğrencinin yerleştirmeye esas puanının, naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesindeki oğrencilerin yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan ustunluğune gore yapılır.
Nakil başvurusu, oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune velisi tarafından yapılır. Oğrencinin nakil şartlarını taşıması hÂlinde başvurusu; oğrenim gorduğu okul mudurluğunce, e-okul sisteminden naklen gidilmek istenilen okul mudurluğune iletilir. E-okul sisteminden alınan nakil başvuruları, ilgili okul mudurluğunce haftanın son iş gunu değerlendirilir. Değerlendirme ile ilgili tutanak e-okul sisteminden alınarak okul muduru ve ilgili mudur yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuc, aynı gun okulda ilan edilir, ayrıca oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune e-okul sisteminden bildirilir.
Naklin uygun gorulmesi hÂlinde veli bilgilendirilir ve oğrenci en gec 5 iş gunu icinde yeni okuluna başlar. Bu sure icinde oğrencinin eski okulundan ayrılmadan nakil talebinden vazgecmesi hÂlinde, bu durum oğrenci velisi tarafından yazılı olarak okul mudurluğune bildirilir ve nakil işlemi e-okul sisteminden iptal edilir.
Oğrencinin eski okuluna ait veriler, yeni okuluna başladığı gun e-okul sisteminden alınır.
Hazırlık sınıfına yeni kayıt olan oğrenciler, kayıt doneminde ayrıldıkları takdirde geri donemezler. Hazırlık sınıfından ayrılan veya ilişiği kesilen oğrenciler, kayıt-kabul suresi icinde şartlarını taşıdıkları diğer ortaoğretim kurumlarına kayıt yaptırabilirler.
Resmî ve ozel sosyal bilimler liseleri dışındaki diğer resmî ve ozel ortaoğretim kurumlarından sosyal bilimler liselerine oğrenci nakli yapılmaz. Ancak sosyal bilimler liselerinden, resmî ve ozel diğer ortaoğretim kurumlarına geciş, ilgili mevzuat hukumleri ile okulların yonetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına gore yapılır.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 13 ? 10 uncu, 11 inci ve 12 nci sınıflarda Dil ve Anlatım, Turk Edebiyatı dersi ile Sosyal Bilimler Grubu derslerinin oğretim programlarının ağırlığı, haftalık ders cizelgesindeki ders saatleri toplamının % 50 sinden az olmayacak şekilde duzenlenir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin yedinci bolum başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 17 ve 19 uncu maddeleri ile Yonetmelik eki Oğrenci Nakline Esas Durum Belgesi (EK-1) yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 9 ? Bu Yonetmelik, yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 10 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.