21 Temmuz 2010 CARŞAMBAResmî GazeteSayı : 27648
YONETMELİK
Başbakanlık (Turkiye İstatistik Kurumu)'tan:
TURKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI PERSONELİ GOREVDE
YUKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 3/6/2006 tarihli ve 26187 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Turkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (m) ve (n) bentleri eklenmiştir.
?m) Unvan değişikliği sınavı: En az ortaoğretim duzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanabilmek icin eğitime tabi tutulmaksızın yapılan yazılı sınavı,?
?n) İş gunu: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil gunleri haric, diğer gunleri,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yururlukten kaldırılmış ve aynı fıkranın (c) ile (d) bentlerinde yer alan ?Milli Eğitim Bakanlığına? ibarelerinden sonra gelmek uzere ?, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğune? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 9 ? (1) Gorevde yukselme veya unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, adedi ve son başvuru tarihi sınavlardan en az kırk beş gun once kurum personeline duyurulur. Başvuru suresi en az beş iş gunu olarak belirlenir. Eğitim yeri, tarihi ve diğer hususlar ise eğitime katılacaklara en az on beş gun once Başkanlıkca duyurulur.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?(1) Gorevde yukselme eğitimine ve Unvan değişikliği sınavına ilişkin duyurunun yapıldığı tarihten sonra, son muracaat tarihi itibariyle durumları aranılan şartlara uygun olan personel, eğitim ve sınava katılma isteklerini bir dilekce ile bağlı oldukları birime bildirirler. Birim amirleri, başvuru dilekcelerini en gec son muracaat tarihini takip eden iki iş gunu icinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına gonderirler.?
?(4) Aylıksız izinde bulunanlar da dÂhil olmak uzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olan kurum personeli, gorevde yukselme eğitimine ve sınavına katılabilirler. Ancak, başvuru tarihinin son gunu ile sınav tarihi arasındaki surede yıllık izin kullanılamaz. Duyurudan once yıllık izinde bulunanlar, en gec eğitimin başlangıc tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydıyla, başvuruda bulunabilirler.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci, ikinci ve ucuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?(1) Bu Yonetmelik kapsamında bulunan personelin; gorevde yukselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, bu Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (c), (d), (e) ve (f) bentlerindeki ders konularından gunde en fazla yedi saat olmak uzere toplam en az otuz ve (g) bendinde yer alan ders konularından en az kırk beş saat olmak uzere toplam en az yetmiş beş saat olarak duzenlenecek gorevde yukselme eğitim programına katılmaları şarttır. Ancak, ilgili mevzuat uyarınca verilmesi zorunlu olan izinler suresince eğitime katılma şartı aranmaz. Aylıksız izinde bulunanlar, eğitim programı ile ongorulen toplam surenin en az yarısı kadar eğitime katılmaları kaydıyla, bu eğitim sonunda duzenlenecek gorevde yukselme sınavına girebilirler. Yukarıdaki izinler dışında, zorunlu olduğu belgelendirilen hÂllerde, eğitim suresince izin kullanmamış olan personele on saate kadar izin verilebilir.?
?(2) Gorevde yukselme eğitimine katılacakların sayısı, duyurulan boş kadro sayısının uc katını gecemez. Uc katından az istekli bulunması halinde ise aranan şartları taşıyan başvuru sahibi tum personelin eğitime alınması sağlanır. Duyurulan kadro sayısının uc katından fazla personelin başvurması halinde, 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere duyurulan kadro sayısının uc katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır. Ancak yapılan puanlama sonunda eşitlik olması halinde ise, sırasıyla;
a) Hizmet suresi fazla olanlara,
b) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir. Uygun gorulmeyenlere ise durum yazılı olarak bildirilir.
Gorevde yukselme eğitimini tamamlayanlar, gorevde yukselme sınavına katılmaya hak kazanırlar.?
?(3) Gorevde yukselme eğitimi programları, bu eğitime alınacakların sayısı, atama yapılacak gorevler ve eğitim programı bir ay onceden Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uygun goruş alınması hÂlinde Devlet Personel Başkanlığı veya anılan Başkanlıkca uygun bulunacak kamu kurum ve kuruluşları tarafından muşterek gorevde yukselme eğitimi programları duzenlenebilir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (g) bendi eklenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki ucuncu fıkra eklenmiştir.
?e) Halkla ilişkiler,?
?f) Etik davranış ilkeleri,?
?g) Atanılacak gorev alanı ve niteliği ile ilgili konular.?
?(2) Gorevde yukselme eğitim programlarında bu maddenin (g) bendinde belirtilen konulara ilişkin eğitim ve soruların ağırlığı yuzde altmışın altında olamaz.?
?(3) Gorevde yukselme eğitiminin ortak konularına ilişkin sınav sorularının hazırlanmasında, Devlet Personel Başkanlığınca bu konularla ilgili belirlenen ders notları esas alınır.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Milli Eğitim Bakanlığına? ibaresinden sonra gelmek uzere ?, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğune? ibaresi eklenmiştir.
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?unvan değişikliği? ibaresinden sonra gelmek uzere ?yazılı? ibaresi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?(4) Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki gorevlere, sadece Başkanlık personeli başvurabilir.?
?(5) Unvan değişikliği sınavında yuz puan uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 16 ? (1) Sınav kurulu, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavlarına katılacaklar icin 12 nci madde ile ongorulen, kurumlarca belirlenecek gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliği ile ilgili konuları ihtiva eden notların hazırlanması veya hazırlattırılması ve ilgili personele verilmesinin sağlanması, sınav sonuclarının ilanı, yapılacak itirazların sonuclandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yurutur. Kurumlar, gerekli hazırlıkların yapılabilmesi icin eğitim tarihinden en az iki ay once sınav kurulunu bilgilendirirler. Sınav kurulu, bu fıkrada ongorulen sınav konularına ilişkin notların, gorevde yukselme suretiyle atanacaklar icin eğitimin başlayacağı tarihe kadar, unvan değişikliğine tÂbi gorevlere atanacaklar icin ise sınav tarihinden en az bir ay once, ilgili personele verilmesini sağlar. 12 nci maddedeki ortak ders konularına ilişkin ders notları, ilgili personel tarafından temin edilir.?
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Sınav sonuclarının acıklanması ve itiraz
MADDE 18 ? (1) Sınav kurulu, kendisine intikal ettiği tarihten itibaren beş iş gunu icerisinde sınav sonuclarını ilan eder ve ilgililere yazılı olarak bildirir.
(2) Sınavlara katılanlar sınav sonuclarına itiraz edebilir. İtirazlar sınav sonuclarının ilgililere tebliğinden itibaren beş iş gunu icinde bir dilekce ile Sınav Kuruluna yapılır.
(3) Sınav Kurulu, sınav sonuclarına ilişkin itirazları, sınavı yapan kurumla goruşerek ve alınan cevap doğrultusunda en gec on gun icerisinde değerlendirerek ilgililere yazılı olarak bildirir.
(4) Sınav sonuclarının tekrar değerlendirilmesinin istenmesi halinde sınavı yapan kuruluş tarafından talep edilen itiraz ucreti ilgili aday tarafından karşılanır.
(5) Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabul eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yuzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun ikinci fıkrada belirtilen sure icinde yapılan itirazlar uzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hÂlinde, sınav iptal edilir ve en kısa surede yeni sınav yapılır.?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 21 ? (1) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavında başarılı olanlar, başarı sırasına gore atamaya yetkili merci tarafından, ilan edilen boş kadrolara uc ay icerisinde atanırlar. Başarı notunun aynı olması halinde atanacak personel Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yonetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Personel Değerlendirme Formuna gore puanlandırma yapılarak tespit edilir. Puanların eşitliği halinde sırasına gore;
a) 12 nci maddenin birinci fıkrasının (g) bendine ilişkin puanı yuksek olanlara,
b) Hizmet suresi fazla olanlara,
c) Daha ust oğrenimi bitirmiş olanlara,
c) Ust oğrenim mezuniyet notu yuksek olanlara,
oncelik verilir.
(2) Duyurulan kadrolardan;
a) Atanma şartlarını taşımadıkları icin sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgecilmesi,
b) Emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma
sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, gorevde yukselme veya unvan değişikliği sınavı tarihinden itibaren iki yıllık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava kadar, sınavı kazandıkları hÂlde kadro yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan personelin başarı sırasına gore atamaları yapılabilir.
(3) Gorevde yukselme ve unvan değişikliği sınavına tabi kadrolara bu Yonetmeliğe uygun olarak atananlardan aylıksız izinde olanlar dahil suresi icerisinde gecerli mazeretleri ve belge ile ispatı olmadan usulune uygun olarak goreve başlamayanların veya atama isteminden vazgecenlerin atamaları iptal edilir ve bu sınava ilişkin tum haklarını kaybederler.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğin gecici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?GECİCİ MADDE 1 ? (1) 18/4/1999 tarihinde Başkanlıkta gorevde bulunmuş olmak kaydıyla ve aynı tarih itibariyle iki yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dort yıllık yuksekoğrenim mezunu kabul edilirler.?
MADDE 14 ? Aynı Yonetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Değerlendirme Formu yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 15 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 16 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Turkiye İstatistik Kurumu Başkanlığının bağlı bulunduğu Bakan yurutur.