MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ANADOLU LİSELERİ YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 5/11/1999 tarihli ve 23867 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesine aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.
?f) E-okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Kontenjan tespit komisyonu
MADDE 7 ? Hazırlık sınıfı bulunan okullarda hazırlık sınıflarına, hazırlık sınıfı bulunmayan okullarda ise 9 uncu sınıflara alınacak oğrenci kontenjanlarını belirlemek uzere; okul mudurunun başkanlığında bir mudur yardımcısı, bir rehber oğretmen, oğretmenler kurulunca secilen iki oğretmen, okul-aile birliğini temsilen bir veli ve okul oğrenci meclisi başkanından meydana gelen bir komisyon oluşturulur.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 8 ? Hazırlık sınıfı bulunan okullarda hazırlık sınıflarına, hazırlık sınıfı bulunmayan okullarda ise 9 uncu sınıflara her yıl alınacak oğrenci ve oluşturulacak şube sayısı, okulun fiziki imkÂn ve donanımı ile oğretmen sayısı dikkate alınarak her şube icin 30 oğrenci olmak uzere komisyon tarafından tutanakla tespit edilir.

Acılacak hazırlık veya 9 uncu sınıf şube ve alınacak oğrenci sayısı, ilce ve il millî eğitim mudurluklerince de onaylanarak, her yıl mayıs ayı icerisinde Bakanlıkca belirlenen takvim cercevesinde Bakanlığın ilgili birimine elektronik ortamda bildirilir. Bakanlıkca yapılan değerlendirme sonunda belirlenen hazırlık sınıfı veya 9 uncu sınıf oğrenci kontenjanı, her yıl tercih ve yerleştirmeye ilişkin yayımlanan kılavuzda ilÂn edilir. Kılavuz yayımlandıktan sonra kontenjanlarda değişiklik yapılmaz.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 11 ? Bu okullar arasında oğrenci nakillerine esas olmak uzere; yeterlik sınavı, sınıf tekrarı, nakil ve benzeri sebeplerle, şube oğrenci sayısı 30'u aşmayacak şekilde sınıf bazında oluşacak acık kontenjanlar ile sınıf seviyesindeki taban puanlar e-okul sisteminde belirtilir.
Nakiller; sınıf bazında acık kontenjan bulunması, oğrencinin yerleştirmeye esas puanının, naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesinde mevcut bulunan oğrencilerin yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan ustunluğune gore yapılır.
Naklen gidilmek istenilen yerleşim birimindeki okul/okullarda birinci yabancı dil farklı ise nakiller, bu madde hukumleri doğrultusunda velilerinin yazılı isteği ile birinci yabancı dil değişikliği yapılarak gercekleştirilir. Nakli gercekleşen oğrencinin değiştirilen yabancı dildeki seviyesi belirlenir. Okul yonetimi, oğrenci velisi ile iş birliği yaparak 31/5/2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Eğitimi ve Oğretimi Yonetmeliği hukumleri cercevesinde gerekli tedbirleri alır ve uygular.

Hazırlık sınıfından hazırlık sınıfı bulunmayan okulların dokuzuncu sınıfına, hazırlık sınıfı bulunmayan okulların dokuzuncu sınıfından hazırlık sınıfına, iki donem notu alınabilecek kadar sure bulunması ve nakil şartlarının taşınması hÂlinde oğrenci nakli yapılır.
Ayrıca, merkezî yerleştirmeyle oğrenci alan ve genel ortaoğretim programı uygulayan resmî fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu oğretmen liseleri ve bu okullarla aynı programı uygulayan ozel okullar ile askerî lise ve polis kolejlerinden bu okullara oğrenci nakilleri; bu madde hukumleri doğrultusunda yapılır.
Diğer resmî ve ozel ortaoğretim kurumlarından Anadolu liselerine oğrenci nakli yapılmaz. Ancak Anadolu liselerinden resmî ve ozel diğer ortaoğretim kurumlarına geciş, ilgili mevzuat hukumleri ile okulların ozel yonetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına gore yapılır.
Bu okullarda oğrenim gormekte iken şehit veya gazi cocuğu durumuna duşen oğrencilerin nakilleri, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri hÂlinde bir defaya mahsus olmak uzere boş kontenjan ve puan şartı aranmaksızın istedikleri farklı bir yerleşim yerindeki okullardan birine yapılır. Ancak bu kapsamda nakilleri yapılan oğrencilerin yerleştirme puanı, nakil gidilen okulun nakillere esas taban puanı ve kontenjanında dikkate alınmaz.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 12 ? Nakil başvurusu, oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune velisi tarafından yapılır. Nakil şartlarını taşıyan oğrencinin başvurusu, oğrenim gorduğu okul mudurluğunce e-okul sisteminden naklen gidilmek istenilen okul mudurluğune iletilir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 13 ? E-okul sisteminden alınan nakil başvuruları, e-okul kapsamında olmayan okullardan gelen nakil başvuruları ile birlikte bu Yonetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen hukumler doğrultusunda haftanın son iş gunu ilgili okul mudurluğunce değerlendirilir. Değerlendirme ile ilgili tutanak e-okul sisteminden alınarak okul muduru ve ilgili mudur yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuc aynı gun okulda ilan edilir; ayrıca e-okul kapsamındaki oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune e-okul sisteminden bildirilir.
Naklin uygun gorulmesi hÂlinde veli bilgilendirilir ve oğrenci en gec 5 iş gunu icinde yeni okuluna başlar. Bu sure icinde oğrencinin eski okulundan ayrılmadan nakil talebinden vazgecmesi hÂlinde, bu durum oğrenci velisi tarafından yazılı olarak okul mudurluğune bildirilir ve nakil işlemi e-okul sisteminden iptal edilir.
Oğrenciye ait veriler, yeni okuluna başladığı gun e-okul sisteminden alınır.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 14 ? Bu okullarda oğrencilik hakkını elde edenlerden yurt dışına giderek bir sure eğitim gordukten sonra yurda donenlerin nakilleri, denklik belgesine dayalı olarak onceki okullarına veya aynı kapsamdaki diğer okullara bu Yonetmeliğin 11 inci maddesindeki hukumlere gore yapılır.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki Gecici 4 uncu madde eklenmiştir.
?Alan uygulamasına tabi oğrencilerin nakilleri
GECİCİ MADDE 4 ? Alan uygulamasına tabi oğrencilerin nakillerinde, bu Yonetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen şartlara ilave olarak naklen gidilecek okulda alan bazında boş kontenjanın bulunması şartı aranır.?
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası ile Yonetmelik ekindeki (EK-1) yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 10 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 11 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ANADOLU OĞRETMEN LİSELERİ
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 6/9/1998 tarihli ve 23455 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Oğretmen Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki (i) bendi eklenmiştir.
?d) Donem: Ders yılının başladığı tarihten yarıyıl tatiline, yarıyıl tatili bitiminden ders kesimine kadar gecen sureyi,?
?e) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar gecen sureyi,?
?i) E-okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Oğrenci kontenjanı ve tespit komisyonu
MADDE 10 ? Anadolu oğretmen liselerine alınacak oğrenci sayısı ile acılacak şube sayısı okul mudurunun başkanlığında, bir mudur yardımcısı, bir rehber oğretmen, oğretmenler kurulunca secilen iki oğretmen, okul-aile birliğini temsilen bir veli ve okul oğrenci meclisi başkanından oluşturulacak bir komisyon tarafından belirlenir. Ancak, eğitim ve oğretime yeni acılan okullara acıldığı yılda alınacak oğrenci sayısı, uc kişiden az olmamak uzere okulun bulunduğu il/ilce milli eğitim mudurluklerince oluşturulacak komisyonca belirlenir.
Okula alınacak oğrenci ve acılacak şube sayısının belirlenmesinde, okulun fiziki imkÂn, donanım ve oğretmen sayısı dikkate alınır.
Okula alınacak oğrenci sayısı, Bakanlıkca belirlenen esaslara ve takvime uygun olarak ve sırasıyla ilce ve il millî eğitim mudurluklerince de onaylanarak elektronik ortamda Bakanlığa bildirilir. Bakanlıkca yapılan değerlendirme sonucunda uygun bulunan oğrenci sayısı, her yıl yayınlanan tercih ve yerleştirme kılavuzunda ilan edilir. Kılavuzun yayımından sonra kontenjanda herhangi bir değişiklik yapılamaz.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 14 ? Bu okullar arasındaki oğrenci nakilleri; acık kontenjan bulunması, oğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesinde mevcut bulunan oğrencilerin yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan ustunluğune gore ortalama yukseltme ve sorumluluk sınavlarının başlangıc tarihinin beş gun oncesinden sınavların bitimine kadar olan surenin dışındaki zamanlarda yapılır.
Bu okullarda oğrenim gormekte iken şehit veya gazi cocuğu durumuna duşen oğrencilerin nakilleri, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri hÂlinde bir defaya mahsus olmak uzere boş kontenjan ve puan şartı aranmaksızın istedikleri farklı bir yerleşim yerindeki okullardan birine yapılır. Ancak bu kapsamda nakilleri yapılan oğrencilerin yerleştirme puanı, nakil gidilen okulun nakillere esas taban puanı ve kontenjanında dikkate alınmaz.
Nakillerde;
a) Boş oğrenci kontenjanları ile taban puanlar e-okul sisteminde belirtilir.
b) Başvurular, oğrenci velisi tarafından oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune yazılı olarak yapılır. Nakil şartlarını taşımayan oğrencinin velisine naklin gercekleştirilemeyeceği bildirilir. Oğrencinin nakil şartlarını taşıması hÂlinde başvurusu oğrenim gorduğu okul mudurluğunce e-okul sisteminden en gec takip eden iş gunu icinde nakil istenen okul mudurluğune bildirilir.
c) E-okul sisteminden alınan başvurular; puan ve kontenjan durumu dikkate alınarak her haftanın son iş gununde topluca değerlendirilir. Kontenjandan fazla başvuru olması hÂlinde oğrenci nakilleri, giriş puanı ustunluğu esasına gore yapılır. Puanların eşit olması hÂlinde, nakli yapılacak oğrenci kur'a ile belirlenir.
c) Naklin uygun gorulmesi hÂlinde veli bilgilendirilir. Oğrenci, bilgilenme tarihinden itibaren en gec 5 iş gunu icinde yeni okuluna başlar. Bu sure icinde oğrencinin eski okulundan ayrılmadan nakil isteğinden vazgecmesi hÂlinde, bu durum oğrenci velisi tarafından yazılı olarak okul mudurluğune bildirilir ve nakil işlemi e-okul sisteminden iptal edilir.
d) Oğrenciye ait veriler, yeni okuluna başladığı gun e-okul sisteminden alınır.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Merkezî yerleştirme ile oğrenci alan resmî ortaoğretim kurumları ile askerî lise ve polis kolejlerinin 9 uncu sınıfında oğrenim gormekte olan oğrencilerin bu okullara nakli, 14 uncu madde hukumleri doğrultusunda yapılır. Ders kesiminde 10 uncu sınıfa gecmiş olan oğrencilerin nakilleri ise, yeni ders yılı başlayıncaya kadar aynı usulle yapılır. Bu şekilde nakli yapılacak oğrencilerin, onceki okullarında gormedikleri derslerden sorumlulukları ile donem puanı ve notlarının tespiti, 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Oğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği hukumlerine gore yapılır.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Pansiyona devamsızlığı bildirme
MADDE 22 ? Pansiyona devam etmeyen yatılı oğrencinin durumu, oğrenildiği andan itibaren en hızlı iletişim aracıyla en kısa surede velisine, ailesine ve gerektiğinde ilgili makama bildirilir. Ayrıca velisine iadeli taahhutlu yazı gonderilir.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Oğrencilere? ibaresi ?Yatılı oğrencilere? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi ve 9 uncu maddesi ile Yonetmelik ekindeki Anadolu Oğretmen Liseleri Aday Oğrenci Formu (EK-1), Kontenjan Belirleme Tutanağı (EK-2) ve Oğrenci Nakline Esas Başvuru ve Durum Belgesi (EK-3) yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 8 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 9 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI FEN LİSELERİ YONETMELİĞİNDE
MADDE 1 ? 10/1/1999 tarihli ve 23579 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yonetmeliğinin 11 inci maddesine aşağıdaki yedinci fıkra eklenmiştir.
?Bu okullarda oğrenim gormekte iken şehit veya gazi cocuğu durumuna duşen oğrencilerin nakilleri, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri hÂlinde bir defaya mahsus olmak uzere boş kontenjan ve puan şartı aranmaksızın istedikleri farklı bir yerleşim yerindeki okullardan birine yapılır. Ancak bu kapsamda nakilleri yapılan oğrencilerin yerleştirme puanı, nakil gidilen okulun nakillere esas taban puanı ve kontenjanında dikkate alınmaz.?
MADDE 2 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 3 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ YONETMELİĞİNDE
MADDE 1 ? 17/11/2003 tarihli ve 25292 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilimler Liseleri Yonetmeliğinin 11 inci maddesine aşağıdaki sekizinci fıkra eklenmiştir.
?Bu okullarda oğrenim gormekte iken şehit veya gazi cocuğu durumuna duşen oğrencilerin nakilleri, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri hÂlinde bir defaya mahsus olmak uzere boş kontenjan ve puan şartı aranmaksızın istedikleri farklı bir yerleşim yerindeki okullardan birine yapılır. Ancak bu kapsamda nakilleri yapılan oğrencilerin yerleştirme puanı, nakil gidilen okulun nakillere esas taban puanı ve kontenjanında dikkate alınmaz.?
MADDE 2 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 3 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GUZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİ
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 16/6/2009 tarihli ve 27260 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Guzel Sanatlar ve Spor Liseleri Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasına (a) bendinden sonra gelmek uzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna gore teselsul ettirilmiştir.
?b) E-okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi,?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 10 ? (1) Bu okullar arasında oğrenci nakilleri; naklen gidilmek istenilen okulda oğrenim gorduğu alan ve sınıflarda acık kontenjan bulunması hÂlinde ilgili okul mudurluğunce e-okul sisteminden yapılır. Başvuruların acık kontenjandan fazla olması hÂlinde 9 uncu sınıflar icin ilkoğretim diploma puanı, diğer sınıflar icin alt sınıf veya sınıflara ait yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması esas alınarak puan ustunluğune gore yapılır.
(2) Sınıflar bazında alanlara gore oluşacak acık kontenjanlar, e-okul sisteminden belirtilir.
(3) Nakil başvurusu, oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune velisi tarafından yapılır. Oğrencinin başvurusu okul mudurluğunce e-okul sisteminden naklen gidilmek istenilen okul mudurluğune iletilir.
(4) E-okul sisteminden alınan nakil başvuruları, e-okul kapsamında olmayan okullardan gelen nakil başvuruları ile birlikte bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hukumler doğrultusunda haftanın son iş gunu ilgili okul mudurluğunce değerlendirilir. Nakil icin başvuruda bulunan oğrenci sayısının acık kontenjandan fazla olması ve puanların eşitliği hÂlinde, yaşı kucuk olan oğrencinin nakli kabul edilir. Değerlendirme ile ilgili tutanak e-okul sisteminden alınarak okul muduru ve ilgili mudur yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuc, aynı gun okulda ilan edilir, ayrıca oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune e-okul sisteminden bildirilir.
(5) Naklin uygun gorulmesi hÂlinde veli bilgilendirilir ve oğrenci en gec 5 iş gunu icinde yeni okuluna başlar. Bu sure icinde oğrencinin eski okulundan ayrılmadan nakil talebinden vazgecmesi hÂlinde, bu durum oğrenci velisi tarafından yazılı olarak okul mudurluğune bildirilir ve nakil işlemi e-okul sisteminden iptal edilir. 9 uncu sınıfa yeni kayıt olan oğrencilerden, kayıt doneminde ayrılanlar isterlerse asıl kayıtların yapıldığı surede geri donebilirler.
(6) Oğrenciye ait veriler, yeni okuluna başladığı gun e-okul sisteminden alınır.
(7) Bu okullara, resmî ve ozel guzel sanatlar ve spor liseleri ile universitelerin bunyesinde bulunan konservatuarlara bağlı ortaoğretim okul veya kurumlarından, bu madde hukumlerine gore oğrenci nakli yapılır.
(8) Diğer resmî ve ozel ortaoğretim kurumlarından guzel sanatlar ve spor liselerine oğrenci nakli yapılmaz. Bu okullardan resmî ve ozel diğer ortaoğretim kurumlarına geciş ise ilgili mevzuat hukumleri ile okulların ozel yonetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına gore yapılır.
(9) Bu okullarda oğrenim gormekte iken şehit veya gazi cocuğu durumuna duşen oğrencilerin nakilleri, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri hÂlinde bir defaya mahsus olmak uzere boş kontenjan ve puan şartı aranmaksızın istedikleri farklı bir yerleşim yerindeki okullardan birine yapılır. Ancak bu kapsamda nakilleri yapılan oğrencilerin yerleştirme puanı, nakil gidilen okulun nakillere esas taban puanı ve kontenjanında dikkate alınmaz.?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmelik ekindeki (EK-2) yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 4 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 5 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.