Karar Sayısı : 2010/815
Ekli ?2010-2011 Eğitim-Oğretim Yılında Yuksekoğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Oğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Oğretim Ucretlerinin Tespitine Dair Karar?ın yururluğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 27/8/2010 tarihli ve 15545 sayılı yazısı uzerine, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ile 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesine gore, Bakanlar Kurulu'nca 27/8/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Abdullah GUL
CUMHURBAŞKANI
2010-2011 EĞİTİM-OĞRETİM YILINDA YUKSEKOĞRETİM KURUMLARINDA CARİ HİZMET
MALİYETLERİNE OĞRENCİ KATKISI OLARAK ALINACAK KATKI PAYLARI İLE
İKİNCİ OĞRETİM UCRETLERİNİN TESPİTİNE DAİR KARAR
BİRİNCİ BOLUM
Normal Oğretim Oğrencilerinden Alınacak Katkı Payları İle İlgili Esaslar
Katkı tutarları
MADDE 1- (1) 2010-2011 Eğitim-Oğretim Yılında yuksekoğretim kurumlarında oğrenim goren oğrencilerin cari hizmet maliyetlerine Devlet ve oğrenci tarafından yapılacak katkının tutarları ekli (I) sayılı cetvelde gosterilmiştir.
Cari hizmet odeneklerinin tespiti
MADDE 2- (1) Yuksekoğretim kurumlarında cari hizmet odenekleri, oğrenim dallarının nitelikleri ve sureleri ile yuksekoğretim kurumlarının ozellikleri goz onunde tutularak, farklı miktarlarda tespit edilir. Bu miktarın her yıl Bakanlar Kurulunca belirlenecek kısmı Devletce karşılanır ve yuksekoğretim kurumu ozel butcesine odenek olarak konulur. Geri kalan kısmı oğrenci tarafından odenir. Devletce karşılanacak kısım, cari hizmet maliyetlerinin yarısından az olamaz.
Oğrenci katkı payını suresinde odemeyenler hakkında yapılacak işlem
MADDE 3- (1) Oğrenci katkı payını suresi icinde odemeyen oğrencilerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. Ancak, yuksekoğretim kurumları verilen sure icinde kaydını yaptırmayan oğrencilere ek sure verebilirler.
Oğrenci katkı payının karşılanması
MADDE 4- (1) Oğrenci katkı payı bizzat oğrenci tarafından karşılanır. Oğrenci tarafından odenecek katkı payının bir kısmı veya tamamı oğrencinin talebi hÂlinde oğrenim gorduğu yuksekoğretim kurumunun normal oğretim suresi kadar sure ile Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca butce imkÂnları cercevesinde kredi olarak verilebilir.
(2) Bu kredinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile kredi alan oğrencilerin yukumlulukleri Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Katkı Kredisi Yonetmeliğine gore belirlenir.
(3) Bir yuksekoğretim kurumunu bitirdikten sonra, ikincisine katılan oğrenciler ile lisansustu oğretim oğrencilerinin odeyecekleri katkı payı kredi olarak verilmez. Ancak, on lisans oğrenimini bitirdikten sonra ara vermeden lisans oğrenimine devam eden oğrencilere intibak programı suresi haric katkı payı kredi olarak verilebilir.
(4) Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna geri odenmeyen harc veya katkı kredisi borcları icin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumleri uygulanır.
Oğrenci katkı payının odenmesi
MADDE 5- (1) Oğrenci katkı payı iki eşit taksitte odenir. İlk taksit eğitim oğretim yılı başında kayıt olma veya yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci yarıyıl başında kayıt yenilenirken; yarıyıl sistemi uygulanmayan eğitim programlarında ise Şubat ayında kayıt yenileme sırasında odenir.
(2) Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan katkı kredisi almak icin muracaat ettiğini belgeleyen ve 2010-2011 Eğitim-Oğretim Yılında yuksekoğretim kurumlarına ilk defa kayıt yaptıran oğrencilerden, kayıt sırasında birinci taksit katkı payı alınmaz. Kurumca yapılan değerlendirme sonucunda katkı kredisi almaya hak kazanamayan oğrenciler, katkı paylarının tamamını ikinci taksitle birlikte oderler.
(3) Oğrenci katkı payları, ders sayısı ve yarıyıl suresine gore hesaplanmayıp yıllık olarak alınır. Ancak, disiplin cezası alan oğrenciler haric olmak uzere yarıyıl sistemi uygulanan eğitim programlarında en az iki yarıyıl, yıl esası uygulananlarda ise en az bir oğrenim yılı sure ile kayıtlarını donduran oğrencilerden kayıt dondurulan yıl icin katkı payı alınmaz. Kayıt dondurulan sure ile ilgili olarak daha once odenmiş olan katkı payları varsa bu miktar iade edilmez.
Başka bir yuksekoğretim kurumunda oğrenim hakkı kazanan oğrenciler
MADDE 6- (1) Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi sınavları sonucu girdiği yuksekoğretim kurumundan başka bir yuksekoğretim kurumunda oğrenim gormesi kesinlik kazanan oğrenciler, ikinci yuksekoğretim kurumuna ait cari maliyet miktarlarına tabidirler.
Lisansustu oğrenimde oğrenci katkı payı
MADDE 7- (1) Lisansustu oğrenimde oğrenci katkı payı oğrenci tarafından iki eşit taksitte odenir. İlk taksit kayıt olma veya yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci yarıyılın başında odenir.
(2) Lisansustu oğrenim goren oğrenciler de diğer normal orgun oğretim oğrencilerinin yararlanmış oldukları hizmetlerden yararlanırlar.
Yabancı dille oğretim yapan yuksekoğretim kurumlarında oğrenci katkı payı
MADDE 8- (1) Yabancı dilde eğitim yapan eğitim fakulteleri haric olmak uzere yabancı dille oğretim yapan yuksekoğretim kurumlarında oğrenci katkı payı iki katı olarak alınır.
Mecburi hizmet karşılığı oğrenim gorenlerin oğrenci katkı payı
MADDE 9- (1) Bakanlıklar ve kamu kuruluşları adına mecburi hizmet karşılığı oğrenim goren oğrencilerin oğrenci katkı paylarının tamamı ilgili Bakanlık veya kuruluş tarafından yuksekoğretim kurumlarına odenir.
(2) Turk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları oğrencilerinden Devlet (Millî Eğitim Bakanlığı) burslusu olarak yuksekoğrenim goren oğrenciler, Yuz TL katkı payı oderler. Bunların odeyecekleri katkı payları Maliye Bakanlığınca, Millî Eğitim Bakanlığı butcesine odenek olarak konulur ve Millî Eğitim Bakanlığınca yıl icerisinde ilgili yuksekoğretim kurumuna defaten aktarılır.
Oğrenci katkı paylarının kamu bankalarına yatırılması ve kullanılacağı alanlar
MADDE 10- (1) Cari hizmet maliyetine oğrenci katkı miktarı, oğrenciler tarafından yuksekoğretim kurumlarınca kamu bankalarından herhangi birinde actırılan hesaba yatırılır. Yatırılan oğrenci katkı payları rektorlukce en gec ilgili ayın sonuna kadar yuksekoğretim kurumu butcesine oz gelir olarak kaydedilerek universitenin strateji geliştirme daire başkanlığı hesabına aktarılır. Aktarılan bu miktarlar başta oğrencilerin beslenme, barınma, sağlık, kultur, spor ve diğer sosyal hizmetleri olmak uzere universitenin cari, kalkınma plan ve programlarına uygun yatırım, transfer ve oğrencilerin kısmi zamanlı olarak gecici işlerde calıştırılmasına ilişkin giderlerinde kullanılır.
Adları değiştirilen fakulte ve yuksekokullarda oğrenci katkı payı
MADDE 11- (1) Kanun veya kararnamelerle adları değiştirilen, fakulte veya yuksekokula donuşturulen yuksekoğretim kurumlarında oğrenim goren oğrenciler yeni fakulte veya yuksekokul adına gore oğrenci katkı payını oderler.
Suresinde mezun olamayanlar ile lisans duzeyinde ikinci bir yuksekoğrenim yapanların oğrenci katkı payı
MADDE 12- (1) Hazırlık sınıfı veya yabancı dil geliştirme programı haric olmak uzere, on lisans veya lisans duzeyindeki yuksekoğretim programlarından program sureleri sonunda mezun olamayan oğrencilere Devlet katkısı odenmesine devam olunur. Ancak normal oğrenim sureleri icinde mezun olamayanlardan oğrenci katkı payı birinci yıl icin % 50, muteakip yıllar icin % 100 fazlasıyla alınır. Mezuniyet veya staj durumunda olup da, oğrenimleri bir yıl sonraya sarkan oğrencilerden ise ilk yarıyılda mezun olmaları durumunda ikinci yarıyıl icin katkı payı alınmaz.
(2) Lisans duzeyinde ikinci bir yuksekoğrenim yapan oğrenciler icin oğrenci katkı payı %100 fazlası ile alınır.
Araştırma gorevlilerinin oğrenci katkı payı
MADDE 13- (1) Lisansustu oğrenim yapan araştırma gorevlilerinden oğrenci katkı payı alınmaz. Ancak, vakıf universitelerinde calışıp Devlet universitelerinde lisansustu oğrenim yapan oğrenciler ile ikinci oğretimde lisansustu oğrenim yapan oğrenciler katkı payı oderler.
Universite yonetim kurullarının oğrenci katkı payını artırma yetkisi
MADDE 14- (1) Ekli (I) sayılı cetveldeki miktarları universitelerin ozellikleri, oğrenim dallarının nitelikleri ve sureleri goz onunde tutularak fakulte, yuksekokul, enstitu ve bolumler itibarıyla % 20 oranına kadar arttırarak uygulamaya universite yonetim kurulları yetkilidir.
Acıkoğretim programı uygulayan fakulte ve yuksekokullara aktarılacak oğrenci katkı payı
MADDE 15- (1) Anadolu Universitesinde acık oğretim programı uygulayan fakulte ve yuksekokulların 2010-2011 Eğitim-Oğretim Yılında tahsil ettikleri oğrenci katkı paylarının toplamının % 20'sine kadar olan kısmı soz konusu fakulte ve yuksekokullara akademik danışmanlık ve eğitim hizmeti veren oğretim kurumlarına aktarılır. Konu ile ilgili uygulama, Maliye Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı ve Anadolu Universitesinin birer temsilcisinden oluşan komisyon tarafından belirlenen usul ve esaslara gore yapılır.
Oğrenci katkı payı alınmayacaklar
MADDE 16- (1) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi ile 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 23/4/1981 tarihli ve 2453 sayılı Yurt Dışında Gorevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Ucuş, Paraşut, Denizaltı, Dalgıc ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu kapsamındaki gorevlerini ifa ederken hayatlarını kaybedenler, 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu kapsamındaki maluller ile 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında şeref aylığı alanların cocuklarından oğrenci katkı payı alınmaz.
İKİNCİ BOLUM
İkinci Oğretim Oğrencilerinden Alınacak Oğrenim Ucretleri İle İlgili Esaslar
İkinci oğretim icin oğrenim ucretleri
MADDE 17- (1) 2010-2011 Eğitim-Oğretim Yılında yuksekoğretim kurumlarında yapılacak ikinci oğretim icin oğrencilerden alınacak oğrenim ucretleri ekli (II) sayılı cetvelde gosterilmiştir.
Oğrenim ucretlerinin odenme şekli
MADDE 18- (1) Oğrenim ucretleri iki eşit taksitte odenir. İlk taksit eğitim oğretim yılı başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise yarıyıl başında kayıt yenilenirken, yarıyıl sistemi uygulamayan eğitim programlarında ise Şubat ayında kayıt yenileme sırasında odenir.
(2) Oğrenim ucretleri ders sayısı ve yarıyıl suresine gore hesaplanmayıp yıllık olarak alınır. Ancak, disiplin cezası alan oğrenciler haric olmak uzere yarıyıl sistemi uygulanan eğitim programlarında en az iki yarıyıl, yıl esası uygulananlarda ise en az bir oğrenim yılı sure ile kayıtlarını donduran oğrencilerden kayıt dondurulan yıl icin oğrenim ucreti alınmaz. Kayıt dondurulan sure ile ilgili olarak daha once odenmiş olan oğrenim ucretleri varsa bu miktar iade edilmez. Aynı zamanda mezuniyet veya staj durumunda olup da oğrenimleri bir yıl sonraya sarkan veya erken mezun olan oğrencilerden ilk yarıyılda mezun olmaları durumunda ikinci yarıyıl icin oğrenim ucreti alınmaz.
Oğrenim ucreti taksitlerini odemeyenler hakkında yapılacak işlem
MADDE 19- (1) Oğrenim ucretlerinin birinci taksitini odemeyenlerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. İkinci taksitlerini odemeyen oğrencilere ise bir aylık ek sure tanınır, bu sure icerisinde de oğrenim ucretini kanuni faiziyle birlikte odemeyen oğrencinin yuksekoğretim kurumu ile ilişkisi kesilir. İkinci oğretimdeki oğrencilerden sureleri sonunda mezun olamayanların oğrenim ucretlerinde herhangi bir artış yapılmaz.
Oğrenim ucretinin kredi olarak verilemeyeceği
MADDE 20- (1) Oğrenim ucreti, Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca kredi olarak verilmez.
Yabancı dille oğretim yapan yuksekoğretim kurumlarında oğrenim ucreti
MADDE 21- (1) Yabancı dilde eğitim yapan eğitim fakulteleri haric olmak uzere yabancı dille eğitim-oğretim yapan yuksekoğretim kurumlarında oğrenim ucreti %50 fazlasıyla alınır.
Katkı payı kadar oğrenim ucreti odeyecek oğrenciler ile yatay geciş yapanların oğrenim ucretleri
MADDE 22- (1) Hazırlık sınıfı haric, bulundukları sınıfın butun derslerini vermek ve bulundukları sınıf mevcudunun ilk %10'una girmek suretiyle bir ust sınıfa gecmiş olan oğrenciler, ust sınıfta yalnız o yıl icin normal orgun oğretim oğrencilerinin odeyecekleri oğrenci katkı payı kadar miktarı oğrenim ucreti olarak oderler.
(2) Yatay geciş şartlarına uygun olarak ikinci oğretim programlarından normal oğretim programlarına yatay geciş yapan oğrenciler ikinci oğretim ucretlerini odemeye devam ederler.
(3) 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesinden yararlanan oğrenciler, ikinci oğretim yapan başka bir yuksekoğretim kurumuna yatay geciş yaptıklarında aynı haklardan yararlanırlar. Bu durumdaki oğrencilerden o yıl icin normal orgun oğretim oğrencilerinin odeyecekleri oğrenci katkı payı kadar miktar oğrenim ucreti olarak alınır.
İkinci oğretim programı kapatılanların katkı payı
MADDE 23- (1) 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 4 uncu maddesi uyarınca ikinci oğretim programının kapatılmasından dolayı orgun oğretim programına aktarılan mevcut oğrenciler orgun oğretim oğrencilerinin odedikleri katkı payını oderler.
Geciş yapanların oğrenim ucreti
MADDE 24- (1) Vakıf yuksekoğretim kurumları veya yabancı ulkelerdeki yuksekoğretim kurumlarından orgun veya ikinci oğretime geciş yapan oğrenciler ile yurtdışında eğitim goren ve denklikleri yapılarak Turkiye'deki bir universitede lisans oğrenimlerini tamamlamalarına karar verilen ve universitelere yerleştirilen oğrenciler, geciş yaptıkları kurumun ikinci oğretim ucretini oderler. Ancak bunlardan tıp fakultesi, diş hekimliği fakultesi ve eczacılık fakultesine geciş yapan oğrenciler cari hizmet maliyetinin yarısını oğrenim ucreti olarak oderler. Orgun oğretime geciş yapan oğrencilerden alınacak ucretler hakkında bu Kararın 10 uncu maddesi hukumleri uygulanır. Bu oğrenciler icin 14 uncu madde hukumleri uygulanmaz. Ancak, Devlet memurluğu gorevi yukumluluğu cercevesinde yurt dışında calışmakta iken, gorev sureleri dolup yurda donenlerin, yuksekoğrenimine yurt dışında başlayıp Turkiye'de devam edecek olan cocuklarından normal oğretim programına devam edeceklerden o programın katkı payı, ikinci oğretim programına devam edecek oğrencilerden ise ikinci oğretim ucreti alınır.
Oğrenim ucretlerinin kullanılması
MADDE 25- (1) Yuksekoğretim kurumlarında ikinci oğrenim goren oğrencilerden alınan oğrenim ucretleri rektorlukce, en gec ilgili ayın sonuna kadar yuksekoğretim kurumu butcesine oz gelir olarak kaydedilerek universitenin strateji geliştirme daire başkanlığı hesabına aktarılır. Aktarılan bu miktarlardan, normal orgun oğretimde aynı oğrenimi goren oğrencilerden alınan katkı payının yarısına isabet eden miktarı, bu oğrencilerin başta beslenme olmak uzere sağlık, spor, kultur ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılır.
(2) Geriye kalan odenek, universite butcesine dahil edilerek Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilen usul ve esaslara gore kullanılır.
Oğrenim ucreti alınmayacaklar
MADDE 26- (1) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi ile 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 23/4/1981 tarihli ve 2453 sayılı Yurt Dışında Gorevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Ucuş, Paraşut, Denizaltı, Dalgıc ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu kapsamındaki gorevlerini ifa ederken hayatlarını kaybedenler, 3713 sayılı Terorle Mucadele Kanunu kapsamındaki maluller ile 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında şeref aylığı alanların cocuklarından oğrenim ucreti alınmaz.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Kaydını sildirenlerin katkı payları ve oğrenim ucretleri
MADDE 27- (1) Lisans Yerleştirme Sınavını kazandığı yıl kayıt yaptırıp kendi isteği ile kaydını sildiren oğrencilerin katkı payı ve oğrenim ucretleri geri odenmez.
Uygulamaya ilişkin tebliğ
MADDE 28- (1) Maliye Bakanlığı bu Kararın uygulanması ile ilgili hususlarda Yuksekoğretim Kurulunun goruşunu alarak tebliğler cıkarabilir.
Yururluk
MADDE 29- (1) Bu Karar 31/7/2010 tarihinden gecerli olmak uzere yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 30- (1) Bu Kararı Bakanlar Kurulu yurutur.
Ekler icin tıklayınız...