4 Eylul 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27692
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTA OĞRETİM KURUMLARI
SINIF GECME VE SINAV YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 ? 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliğinin 3 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 3 ? Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu ile 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.?
MADDE 2 ? Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesine aşağıdaki (u) bendi eklenmiştir.
?u) E-Okul: Bakanlığa bağlı okul veya kurumlarda eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi?
MADDE 3 ? Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Alan/Dal/Meslek Dersleri
MADDE 8 ? Alan/dal/meslek dersleri; mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları, imam-hatip liseleri ile guzel sanatlar ve spor liselerinde oğrenciyi hedeflediği yuksekoğretim programları ile mesleğe ve iş alanlarına hazırlayan ve bu yonde ona gelişme imkÂnı sağlayan derslerdir.?
MADDE 4 ? Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 9 ? Secmeli dersler; oğrencileri ilgi ve istekleri doğrultusunda hedefledikleri yuksekoğretim programlarına hazırlayan ve kişisel yeteneklerini geliştirebilmelerine imkÂn sağlayan derslerdir.?
MADDE 5 ? Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Alan/Dalın Belirlenmesi
MADDE 10 ? Mesleki ve teknik ortaoğretimde alan/dalın belirlenmesi ve değiştirilmesiyle ilgili iş ve işlemler, 3/7/2002 tarihli ve 24804 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yonetmeliği hukumlerine gore yapılır.?
MADDE 6 ? Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 11 ? Kurulca kabul edilen haftalık ders cizelgelerinde belirtilen secmeli dersler ile acıklamaları ders kesiminden once okul mudurluğunce oğrencilere duyurulur.
Veli, sınıf rehber oğretmeni ve rehber oğretmenin işbirliği ile ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş gunu mesai bitimine kadar oğrencilerin derslerini secmeleri sağlanır. Secilen dersler, oğrenci veya velisi tarafından okul mudurluğune yazılı olarak bildirilir. Ancak, oğrencinin isteği ve okulun şartları goz onunde bulundurularak ders yılının ilk haftası icinde de ders seciminde değişiklik yapılabilir.?
MADDE 7 ? Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?MADDE 12 ? Secmeli bir dersin okutulabilmesi icin en az 10 oğrenci tarafından secilmesi gerekir. Ancak, okulun imkÂnlarının uygun olması durumunda, il ya da ilce millî eğitim mudurunun onayı ile en az 6 oğrencinin sectiği dersler de okutulabilir. Ozel ortaoğretim kurumlarında oğrenci sayısının 10'dan az olması durumunda il ya da ilce millî eğitim mudurluğunun onayı aranmaz.?
MADDE 8 ? Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentleri ile 24 uncu maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 9 ? Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 43 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Resim? ibaresi ?Gorsel Sanatlar? olarak değiştirilmiştir.
MADDE 10 ? Aynı Yonetmeliğin ucuncu kısmında yer alan ucuncu bolum başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Not Cizelgesi ve Oğrenci Karnesi?
MADDE 11 ? Aynı Yonetmeliğin 33 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?c) Genel liseler, guzel sanatlar ve spor liseleri ile mesleki ve teknik liselerde 2.50?
MADDE 12 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki Ek 1 inci madde eklenmiştir.
?İşlemlerin E-Okul Sisteminde Yurutulmesi
EK MADDE 1 ? Bu Yonetmelik kapsamındaki iş ve işlemler e-okul sisteminde yurutulur. Bu iş ve işlemlerden;
a) Ders yılı icindeki sınav, odev ve proje sonucları oğrenciye duyurulduğu gunde,
b) Devamsızlıklar aynı gunde,
c) Ortalama yukseltme ve sorumluluk sınav programları sınavlar başlamadan once,
c) Ortalama yukseltme ve sorumluluk sınav sonucları, sınavların bitimini takip eden ilk iş gununde,
d) Alan/dalın belirlenmesi ve değişikliğine ilişkin iş ve işlemler işlemin yapıldığı gunde,
e) Oğrenim hakkını kullanamayacak oğrencilerin durumu bildirim tarihinde,
f) Nakiller ile bunların dışında karne, tasdikname, diploma ve benzeri belge tanzimine ilişkin iş ve işlemler ise mevzuatında belirtilen sure icinde
e-okul sistemine işlenir.?
MADDE 13 ? Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici 7 nci madde eklenmiştir.
?Alan Değişikliği ve Ders Secimi
GECİCİ MADDE 7 ? Genel ortaoğretim kurumlarında;
a) 2009-2010 Oğretim Yılı sonunda 9 uncu sınıftan 10 uncu sınıfa gecen oğrenciler ile 10 uncu sınıf tekrarına kalan oğrencilere alan secimi yaptırılmaz.
b) 2009-2010 Oğretim Yılı sonunda 11 ve 12 nci sınıflara gecen oğrencilerde alan uygulaması devam eder. Bunlardan alanlarını değiştirmek isteyen oğrenciler alanlarını değiştirebilirler.
c) Alan değiştiren oğrenci, yoneldiği yeni alana ait alt sınıf veya sınıflarda gormediği alan dersleri ile gorduğu hÂlde haftalık ders saati sayısı farkı bir ders saatinden fazla olan alan derslerinden sorumlu tutulur. Yeni alanında okutulmayan onceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulur. Ancak, sorumlu olduğu diğer derslerden sorumluluğu devam eder. Bu oğrenciler sorumlu olduğu derslerden sorumluluk sınavları donemlerinde sınava girerler.
c) 2010-2011 oğretim yılı icin ders secimi, ders yılının ilk haftasının son iş gunu mesai bitimine kadar yapılır.?
MADDE 14 ? Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 15 ? Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı yurutur.