14 Eylul 2010 SALIResmî GazeteSayı : 27699
YONETMELİK
Başbakanlıktan:
DENETİM GOREVLİLERİNİN UYACAKLARI MESLEKÎ ETİK DAVRANIŞ
İLKELERİ HAKKINDA YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, 25/5/2004 tarihli ve 5176 sayılı Kamu Gorevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında gorev yapan denetim gorevlilerinin uyacakları meslekî etik davranış ilkelerini belirlemektir.

(2) Bu Yonetmelik, 13/4/2005 tarihli ve 25785 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Gorevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik hukumleri ile birlikte uygulanır.
Dayanak
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, 5176 sayılı Kamu Gorevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 uncu ve 7 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;

a) Denetim faaliyeti: Her turlu denetim, teftiş, inceleme, araştırma, soruşturma v.b. işlevleri,
b) Denetim gorevlisi: Denetim birimlerinde başkan ve başkan yardımcısı kadrolarında bulunanlar da dÂhil olmak uzere denetim, teftiş, soruşturma, kontrol, on inceleme, inceleme ve araştırma gorevini yapmak uzere değişik ad ve unvanlar altında istihdam edilen veya gorevlendirilenleri,
c) Denetlenen: Denetime tÂbi kamu gorevlileri, kamu kurum ve kuruluşları ile ozel hukuk gercek ve tuzel kişilerini,
c) Yakın: Denetim gorevlisinin kan ve kayın hısımları ile denetim gorevinin tarafsızlık ve durustluk icinde yapılmasını etkileyebilecek diğer kişileri,
ifade eder.

İKİNCİ BOLUM
Denetim Gorevlilerine İlişkin Etik Davranış İlkeleri
Tarafsızlık ve nesnellik
MADDE 4 ? (1) Denetim gorevlileri;
a) Gorevlerini herhangi bir baskı, etkileme ve yonlendirme olmaksızın yerine getirir; tarafsızlığına zarar verecek veya cevresinde boyle bir izlenim uyandıracak herhangi bir faaliyet veya ilişkinin icerisinde yer almaz; her turlu baskıya karşı tarafsızlığını muhafaza eder; siyasî, idarî, ekonomik, sosyal ve kulturel etkilerden kacınır; tarafsızlığının etkilenmesi soz konusu olduğunda durumu yetkili makamlara bildirir.
b) Gorevleriyle ilgili bilgi ve belgeleri toplarken, değerlendirirken, aktarırken ve sonuclandırırken, onyargısız ve tarafsız şekilde hareket eder; kariyerinin gerektirdiği nesnellik ilkesine uyar.
c) Denetlenen birim ve taraflarca ileri surulen bilgi, belge ve goruşleri alır; elde ettiği diğer bilgi ve belgelerle birlikte adil, tarafsız ve nesnel bir şekilde değerlendirir.
c) Raporlarını; denetimin amacına uygun nitelikte, suresi icinde, somut, guvenilir ve gecerli kanıtlara dayalı olarak ozlu, acık, tam ve kesin olarak duzenler.
d) Raporlarında yer verdikleri onlem ve tavsiyeleri gerekceli olarak belirtir.
e) Denetimlerine tÂbi kişi, kurum ve kuruluşlar nezdinde aracılıkta bulunamaz.
Eşitlik
MADDE 5 ? (1) Denetim gorevlileri;
a) Denetim faaliyetlerini yerine getirirken; yasa onunde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket eder.
b) Dil, din, ırk, cinsiyet, tÂbiyet, sosyal sınıf, yaş, evlilik, engellilik, sosyal ve ekonomik durum, siyasi duşunce ve benzeri diğer sebeplere dayanan farklılıkları gozetmeksizin gorevlerini yerine getirir.
c) Denetim faaliyetini yerine getirirken, herhangi bir kişiye, zumreye ya da kuruma karşı onyargılı hareket etmez yahut bunları kayırıcı veya dışlayıcı faaliyetlerde bulunamaz.
Durustluk
MADDE 6 ? (1) Denetim gorevlileri;
a) Calışmalarını durustluk, doğruluk, dikkat ve sorumluluk duygusu icinde yurutur.
b) Yapılacak denetleme ve soruşturmalar konusunda başkalarına gorevleri ile ilgili olarak herhangi bir vaat veya taahhutte bulunamaz.
c) Gorevlerinin saygınlığını ve guvenilirliğini zedeleyen goruntu, tavır ve davranıştan kacınır.
c) Kendilerine verilen gorevi kapsamı ve suresi icinde yerine getirir; suc teşkil eden diğer eylem ve işlemlere vÂkıf olduğunda konuyu yetkili makamlara bildirir.
Gizlilik
MADDE 7 ? (1) Denetim gorevlileri;
a) Denetim faaliyetlerinin yurutulmesi ve raporlanması aşamalarında, denetledikleri konu ve kurumla ilgili gizliliğe uygun hareket eder; kanaatlerini yetkili makamlar dışında kimseye acıklayamaz.
b) Gorevleri dolayısıyla oğrendikleri devlet sırrı, ticarî sır ve ozel hayatın gizliliği ile ilgili bilgileri, kanunların ongorduğu durumlar dışında hicbir kurum, kuruluş veya kişiye veremez ve acıklayamaz.
c) Denetim faaliyetleri sırasında edindiği herkese acık olmayan bilgileri kendi yararına veya başkalarının yarar ve zararına kullanamaz.
Cıkar catışmasından kacınma
MADDE 8 ? (1) Denetim gorevlileri;
a) Gorevleri sırasında ve gorevleri ile ilişkili olarak kendi ve yakınlarının cıkarlarının soz konusu olabileceği her turlu durumdan kacınır; bunlarla ilgili olarak denetim faaliyetlerine ve alınacak kararlara katılamaz, goruş bildiremez.
b) Son iki yıl icinde gorev yaptıkları kurum, kuruluş ve bunların iştiraklerine yonelik denetim faaliyetlerine katılamaz.
c) Denetim faaliyetini yuruturken, yetki ve nufuzunu kullanarak hizmetin gerekli kıldığı koşullar dışında, kurumlardan ek hizmet veya imkÂn talep etmez; kamu mal ve hizmetleri ile insan kaynaklarını hizmet gerekleri dışında kullanamaz ve kullandıramaz.
c) Denetim faaliyetleri ile ilgili olarak gorevini tarafsız ve nesnel bir şekilde yurutmesini engelleyecek potansiyel veya gercek cıkar catışması durumunu derhal kurum veya kuruluşuna bildirir ve konu ile ilgili gorevden cekilme talebinde bulunur.
d) Gorev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendilerinin veya başkalarının kitap, dergi, kaset ve benzeri urunlerinin satışını ve dağıtımını yaptıramaz; herhangi bir kurum, vakıf, dernek veya spor kulubune yardım, bağış ve benzeri nitelikte menfaat sağlayamaz.
Nezaket ve saygı
MADDE 9 ? (1) Denetim gorevlileri, onur kırıcı, kucuk duşurucu ve keyfi davranışlar sergilemez; baskıcı, hakaret ve tehdit edici uygulamalarda bulunmaz; birlikte gorev yaptıkları ve denetledikleri kişilere karşı nazik ve saygılı davranır.
Yetkinlik ve meslekî ozen
MADDE 10 ? (1) Denetim gorevlileri;
a) Gorevin gerektirdiği bilgi, beceri ve deneyime sahip olur ve gorevlerine azami ozen ve dikkat gosterir.
b) Denetim faaliyetinin amacına uygun bir şekilde yerine getirilebilmesi icin meslekî bilgi, beceri ve bireysel yeteneklerini surekli geliştirmeye gayret eder.
c) Denetim hizmetlerini yuruturken meslektaşları arasında ekip calışmasına ve işbirliğine onem verir ve kendisinden beklenen gerekli desteği sağlar.
c) Denetledikleri kurum ve kuruluşların calışma şartlarını, yerleşik mesai duzenini ve hizmet gereklerini olumsuz yonde etkileyen tutum ve davranışlardan kacınır; kurum ve kuruluşların işleyiş duzenine, yonetim ve karar alma sureclerine mudahale etmez.
d) Kurum ve kuruluşların yuruttuğu hizmetlerin hukuka ve etik ilkelere uygun olarak yerine getirilmesi, faaliyet ve işlemlerde hataların onlenmesi, kaynakların etkili, tutumlu ve verimli bir şekilde kullanılması amacına yonelik olarak rehberlik ve eğiticilik hizmetlerini de, gorevinin bir parcası olarak gorur.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Uygulanmayacak hukumler
MADDE 11 ? (1) Bu Yonetmelikte duzenlenen denetim gorevlileriyle ilgili etik davranış ilkelerine aykırı nitelik taşıyan kapsam icindeki kamu kurum ve kuruluşlarının yonetmeliklerinde yer alan hukumler uygulanmaz.
Yururluk
MADDE 12 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 13 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Başbakan yurutur.