
Wordpress, coğu kişinin kullandığı, guzel bir sistemdir. Fakat wordpressin ozellikleri benim gibi bazı wordpress yoneticilerinin ihtiyacını karşılamıyor. Bunlar icin ozel duzenleme yapmak gerekiyor. Bu duzenlemelerden biri de wordpress wp-admin yolunu değiştirmektir. Admin giriş ekranının herkes tarafından bilinmesi ve gorunmesi gercekten guzel bir şey değil. Bu, guvenlik icin de onemli bir konudur. Bu sorunu kimileri wp-admin klasorunu şifreleyerek cozuyor daha doğrusu cozduğunu sanıyor. Fakat bu, gecerli bir cozum değildir. Cunku wp-login.php linkinden de giriş yapılabilmektedir.Bu yazımda wp-admin ve wp-login.php gibi admin- kullanıcı giriş sayfalarının isimlerini değiştirmeyi anlatacağım. Bu duzenleme gerekli bir guvenlik onlemi olarak gorulmelidir.
wp-admin klasorunun yolunu (ismini) değiştirmek: wp-admin yolunu değiştirmek icin FTP klasorlerindeki wp-adminin ismini değiştirmek yeterli değildir. Cunku o şekilde calışmaz. Bunun icin butun FTP dosyalarındaki wp-admin ismini değiştirmemiz gereklidir.
İlk once FTPnizdeki butun dosyaları sisteminize indirmeniz gerekmektedir (Bu maksatla FTP yedeği almış olursunuz). 50′nin uzerinde dosyada değişiklik yapılacaktır ( 65 dosya ). Tek tek duzenlemek yerine grepWin isimli bir program sayesinde bu işlemi oldukca kolay bir şekilde yapacağız.
Wordpress giriş adreslerini değiştirmek icin oldukca iyi bir yontem olduğunu duşunuyorum. wp-admin klasoru şifrelense wp-login.php dosyası kalacaktır. Bu nedenle grepWin yontemi
FTPnizi oncelikle yedekleyin. Sonra yedeğinizin kopyasını bir klasor icine atın. Yedeklerinizi wordpress isimli bir klasor icine attığınızı duşunursek; bu klasore sağ tıklayın ve grepWin programını calıştırın. Gelen pencerede değişiklik yapmadan Search For olarak wp-admin yazın. Replace with olarak da wp-admin yerine olması gereken ismi yazın (orneğin; 2057wadmin). Bunları yaptıktan sonra altta Replace butonuna basın.
DİKKAT: Replace butonuna bastıktan sonra dosyalarınızda değişiklik yapılır. Bu nedenle Replace butonunu kullanmalısınız. Eğer Replace yerine ENTER tuşuna basarsanız değişiklik yapılmaz. Cunku bu programda ENTER tuşu, search butonunun işlevini(arama) goruyor.
Replace işlemini gercekleştirdikten sonra değişiklik yapılan yedeğinizi tekrar FTPye gondermeden once /wp-admin/ klasorunun ismini ve /wp-admin/wp-admin.css dosyasının ismini wp-admin yerine olması gereken ismi yazın (orneğin; 2057wadmin demiştik).Bunları yaptıktan sonra dosyaları FTPye atarsanız, wp-admin yolunun sizin istediğiniz isim ile değiştiğini gorursunuz. Fakat amac giriş ekranının yolunu (adresini, urlsini) değiştirmek olduğu icin işimiz daha bitmedi. Aynı değişikliği wp-login.php dosyası icin de yapmalıyız ve wp-register.php dosyasını kaldırmalıyız. Cunku wp-register.php dosyasından da(uyelik işlemi kapalı olsa da) giriş yapılabilmektedir. Search For olarak wp-login.php yazın. Replace with olarak da wp-login.php yerine olması gereken ismi yazın (orneğin; 2057wgiris.php). Bunları yaptıktan sonra Replace butonunu kullanın. wp-register.php dosyasını silmeyi unutmayın.
Eğer blogunuzda uyelik işlemini kullanılıyorsanız (wp-register.php) bu değişiklikleri yapmanız mantıklı değildir.
Daha sonra değişiklik yapılan yedeğinizi FTPnizdeki dosyalarla değiştirin; yani dosyaları FTPye atın.
Dosya aktarma işlemi tamamlandıktan sonra wp-admin ve wp-login.php linklerinin değiştiğini gorebilirsiniz. Artık sadece sizin bildiğiniz, yeni giriş ekranı yolundan sisteme giriş yapabilrsiniz. Eğer bu değişiklikten memnun kalmadıysanız veya herhangi bir sorunla karşılaştıysanız; FTP yedeğiniz ile kolay ve sağlam bir şekilde orjinaline donebilrisiniz.
HATIRLATMA: Bazı eklentilerde ve temalarda, bazı yerlerde wp-admin ve wp-login.php ismi kullanılmış olabilir. Eklentilerin ve temaların doğru calışması icin bu değişiklikleri (wp-admin yerine 2057wadmin ; wp-login.php yerine 2057wgiris.php ) eklenti ve tema dosyalarında da yapmalısınız.