18 Eylul 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27703
YONETMELİK
Millî Eğitim Bakanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI DEVLET KONSERVATUVARLARI MUZİK
VE BALE İLKOĞRETİM OKULU İLE MUZİK VE SAHNE SANATLARI
LİSELERİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac

MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, guzel sanatlar alanlarında ozel yetenek ve kabiliyetleri beliren cocukları, kucuk yaşlardan itibaren yetiştirmek uzere universiteler bunyesinde Devlet konservatuvarlarına bağlı olarak acılan muzik ve bale ilkoğretim okulları ile muzik ve sahne sanatları liselerinin eğitim-oğretim ve işleyişi ile ilgili usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, Devlet konservatuvarları muzik ve bale ilkoğretim okulları ile muzik ve sahne sanatları liselerinin kuruluş, eğitim-oğretim, personel ve denetimine ilişkin esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik; 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 33 uncu ve 58 inci maddeleri, 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesi ve 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 7 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Akademik takvim: Bir eğitim-oğretim yılındaki kayıt, kayıt yenileme, birinci ve ikinci donem başlangıc ve bitiş tarihleri, resmî ve yarıyıl tatilleriyle genel sınav tarihlerini belirten ve universite senatolarınca kabul edilen takvimi,
b) Alan dersleri: Ders cizelgelerinin zorunlu veya ortak dersler kısmında yer alan muzik ve sahne sanatları bolumlerinin ilgili ana sanat dallarının temel derslerini,
c) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,

c) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
d) Başkanlık: Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığını,
e) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar gecen ve iki donemi kapsayan sureyi,
f) Diğer okullar: Devlet konservatuvarlarına bağlı muzik ve bale ilkoğretim okulları ile muzik ve sahne sanatları liselerinin dışında kalan resmî ve ozel ilk ve ortaoğretim kurumlarını,
g) Donem: Derslerin başladığı tarihten yarıyıl tatiline, yarıyıl tatili bitiminden ders kesimine kadar gecen sureyi,
ğ) E-Okul: Okullarda eğitim, oğretim ve yonetimle ilgili iş ve işlemlerin mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin muhafaza edildiği sistemi,
h) Genel sınav: Konservatuvar yonetim kurulunca oluşturulacak komisyonca, oğrencilerin bir ders yılında aldığı alan derslerindeki kazanımlarını olcmek amacıyla ders yılı sona ermeden once yapılan sınavı,
ı) Konservatuvar: Bunyesinde muzik ve bale ilkoğretim okulları ile muzik ve sahne sanatları liseleri veya bunlardan biri bulunan Devlet konservatuvarlarını,
i) Konservatuvar kurulu: 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 20 nci maddesine gore oluşturulan konservatuvar kurulunu,
j) Konservatuvar yonetim kurulu: 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 20 nci maddesine gore oluşturulan yonetim kurulunu,
k) Mudur: Devlet konservatuvarları mudurunu,
l) Okul: Devlet konservatuvarlarına bağlı muzik ve bale ilkoğretim okulları ile muzik ve sahne sanatları liselerini,
m) Okul muduru: Devlet konservatuvarları muzik ve bale ilkoğretim okulu ile Devlet konservatuvarları muzik ve sahne sanatları liseleri mudurunu,
n) Oğrenci: İlkoğretim ve ortaoğretim duzeyindeki oğrenimini, konservatuvar bunyesindeki okullarda surduren oğrenciyi,
o) Oğretim elemanı: Alan, bolum, dal dersleri ile ilgili olarak 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununda belirtilen nitelikleri taşıyan eğitim-oğretim elemanını,
o) Oğretim yılı: Ders yılının başladığı tarihten, ertesi ders yılının başladığı tarihe kadar gecen sureyi,
p) Rektor: Devlet konservatuvarlarının bağlı olduğu universitenin rektorunu,
r) Senato: Devlet konservatuvarlarının bağlı olduğu universite senatosunu,
s) Sertifika oğrencisi: İlkoğretim ve ortaoğretim duzeyindeki oğrenimlerine diğer okullarda devam ederken konservatuvarlarda da sanat eğitimi alan oğrenciyi,
ş) Universite: Devlet konservatuvarlarının bağlı olduğu universiteyi,
t) Veli: Oğrencinin annesi veya babası ya da yasal olarak sorumluluğunu ustlenen kişiyi,
u) Yardımcı alan dersleri: Ders cizelgesindeki alan dersleri, zorunlu veya ortak dersler ile secmeli dersler dışında kalan dersleri,
u) Yıl sonu notu: Oğrencinin alan dersleri ile yardımcı alan derslerinden aldığı sınıf gecme notunu,
v) Zorunlu veya ortak dersler: Haftalık ders cizelgelerinde alan dersleri, yardımcı alan dersleri ve secmeli derslerin dışında kalan diğer okullarda da okutulması zorunlu olan dersleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Esas ve İlkeler
Kuruluş
MADDE 5 ? (1) Okullar; universite rektorluklerinin teklifi, Yuksekoğretim Kurulunun kararı ve Bakanlığın izni ile acılır.
Okulun amacı, esas ve ilkeleri
MADDE 6 ? (1) Okullarda eğitim-oğretim etkinlikleri; oğretim ilkeleri, oğrenci duzeyi, cevre ozellikleri ve programda belirtilen esaslar dikkate alınarak ve ikinci fıkrada yer alan amacların gercekleştirilmesi yonunde duzenlenir ve uygulanır.
(2) Okulun amacı, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununda belirtilen ilkoğretimin ve ortaoğretimin amaclarının gercekleştirilmesinin yanında muzik ve sahne sanatları alanlarında ozel yetenek ve kabiliyetleri olan oğrencilerin;
a) İlgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim-oğretim gormelerini,
b) Ozel yetenek gerektiren ust oğretim programlarına hazırlanmalarını,
c) Yetenekleri doğrultusunda yorum ve uygulamalar yapabilen, yaratıcı ve uretken kişiler olarak yetişmelerini,
c) Araştırmacılığa yonelmelerini,
d) Ulusal ve uluslararası eserleri tanımalarını ve yorumlamalarını,
sağlamaktır.
(3) Okullardaki iş ve işlemler, e-okul sistemi uzerinden yurutulur.
Bolum ve dallar
MADDE 7 ? (1) Muzik ve bale ilkoğretim okulları ile muzik ve sahne sanatları liselerinde muzik ve sahne sanatları olmak uzere iki bolumde eğitim yapılır.
(2) Bu bolumlerden;
a) Muzik bolumu: Yaylı calgılar, uflemeli ve vurmalı calgılar, piyano ana sanat dallarından oluşur. Bu dallar;
1) Yaylı calgılar ana sanat dalı: Keman, viyola, viyolonsel, kontrbas,
2) Uflemeli ve vurmalı calgılar ana sanat dalı: Flut, obua, klarnet, fagot, korno, trompet, trombon, tuba ve vurmalı calgılar,
3) Piyano ana sanat dalı: Piyano, arp ve gitar,
gibi sanat dallarından oluşur.
b) Sahne sanatları bolumu: Bale ana sanat dalı ve bu dala bağlı bale danscılığı sanat dalından oluşur.
Oğretim programları
MADDE 8 ? (1) Okullarda Bakanlık Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilen oğretim programları ve haftalık ders cizelgeleri esas alınarak;
a) Zorunlu veya ortak derslerde ilkoğretim ve genel ortaoğretim kurumlarındaki oğretim programları,
b) Alan dersleri ile yardımcı alan derslerinde konservatuvar kurulunca hazırlanıp konservatuvar yonetim kurulu ve senato kararına bağlanan ve Bakanlıkca onaylanan oğretim programları,
uygulanır.
Sertifika programları
MADDE 9 ? (1) Universite ve konservatuvarların fiziki şartları ve eğitim-oğretim personeli goz onunde bulundurularak diğer okulların oğrencileri icin sertifika programları uygulanabilir. Bu uygulamanın esasları, konservatuvar kurulunun goruşu alınarak konservatuvar yonetim kurulu tarafından hazırlanıp senato kararına bağlanan ve Bakanlıkca onaylanan bir yonerge ile belirlenir.
(2) Bu eğitimle ilgili konservatuvar yonetimi ile millî eğitim mudurluğu arasında iş birliği yapılarak gerekli tedbirler alınır.
UCUNCU BOLUM
Kayıt, Kabul, Nakil ve Geciş
Alınacak oğrencilerin nitelik ve sayıları
MADDE 10 ? (1) Okula alınacak oğrencilerde programların gerektirdiği niteliklere gore aranacak genel ve ozel şartlar konservatuvar kurulunun goruşu alınarak konservatuvar yonetim kurulu tarafından hazırlanan ve senato kararı ile kesinleşen bir yonerge ile belirlenir. Oğrenci sayıları ise konservatuvar kurulunun goruşu alınarak konservatuvar yonetim kurulu tarafından belirlenir.
On kayıt
MADDE 11 ? (1) On kayıt sureleri ve kabul sınav tarihleri konservatuvar yonetim kurulunun onerisi ve senato onayıyla belirlenerek rektorlukce sınavlardan en az bir ay once ilan edilir.
(2) Adaylar ilan edilen sure icinde başvurularını yapmak, tercih ettikleri bolum ve sanat dallarına ilişkin aday kayıt formunu doldurup istenen diğer belgeleri hazırlayarak okul mudurluğune teslim etmek zorundadır.
Kabul sınavları
MADDE 12 ? (1) Adayların okula kabul edilebilmeleri icin kayıt-kabul şartlarını taşımaları ve konservatuvar yonetim kurulunca belirlenen sınav komisyonunun duzenleyeceği sınavlarda başarılı olmaları gerekir.
(2) Muzik ve sahne sanatları bolumlerinde sınavlar, baraj ve kesin kabul sınavları olmak uzere iki aşamada yapılır.
(3) Bu sınavlardan;
a) Baraj sınavında adayların bolum ve ana sanat dallarının gerektirdiği genel yetenek, duyuş ve fiziksel yapı değerlendirmesi yapılır. Bu sınavda 100 tam puan uzerinden 70 ve uzeri puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanır.
b) Kesin kabul sınavında adayların sanat dallarının gerektirdiği ozel yetenek ve fiziksel yapı değerlendirmesi yapılır. Değerlendirmede adayın ozel yetenek, zekÂ, refleks ve fiziki uygunluğu da goz onune alınır. Kesin kabul sınav komisyonunca adaya en uygun sanat dalı belirlenerek bu sınavda 100 tam puan uzerinden 70 ve uzeri puan alan adaylar en yuksek puandan başlanarak kontenjan sayısına gore sıralanır.
(4) Devlet konservatuvarları ilkoğretim okullarından mezun olan oğrenciler, muzik ve sahne sanatları liselerine girişte baraj sınavından muaf tutularak doğrudan kesin kabul sınavına alınır.
(5) Adaylar Rektorlukce ilan edilen gun ve saatte sınavlara girerler. Aynı sınav doneminde başvurdukları iki ana sanat dalının kabul sınavlarına girebilirler. Her iki ana sanat dalının sınavını başarmaları hÂlinde veli ve oğrencinin goruşu de alınarak kontenjan dÂhilinde yalnızca bir sanat dalına kayıt yaptırabilirler.
(6) Adaylar eşit puan aldıkları takdirde yaşı kucuk olan tercih edilir. Yaşlarının da eşit olması hÂlinde komisyon huzurunda kura cekilerek belirlenir.
(7) Başarısızlık nedeniyle konservatuvarla ilişiği kesilen adaylar, aynı sanat dalının kabul sınavına giremez.
Kesin kayıt
MADDE 13 ? (1) Okulun kesin kabul sınavlarında başarılı olan adayların, ilgili sanat dalına rektorluklerce ilan edilen tarihlerde kesin kayıtlarını yaptırması gerekir.
Nakil ve geciş
MADDE 14 ? (1) Okullar arasında nakil ve gecişler oğrencinin;
a) Nakil olacağı okulda kontenjan bulunması,
b) Bir ust sınıfa doğrudan gecmiş olması,
c) Konservatuvar yonetim kurulunca belirlenen nakil geciş sınav komisyonunca yapılacak sınavda başarılı olması,
hÂlinde yapılır.
(2) Ara sınıflara diğer okullardan oğrencilerin nakil ve gecişleri;
a) Eğitim-oğretim yılı başlamadan 30 gun once konservatuvar mudurluğune yazılı olarak başvurulması,
b) Kontenjan bulunması,
c) Nakil olunacak sınıfın gerektirdiği alan dersleri ve yardımcı alan derslerinden yapılacak seviye tespit sınavlarında başarılı olunması,
hÂlinde yapılır.
DORDUNCU BOLUM
Eğitim ve Oğretim
Devam ? devamsızlık
MADDE 15 ? (1) Okulda;
a) Derslere devam zorunludur.
b) Bir ders yılı icinde alan dersleri ile yardımcı alan derslerinden herhangi birine 8 saatten fazla ozursuz olarak girmeyen oğrenciler, donem puanı veya notlarına bakılmaksızın o yıl icin genel sınav hakkını kaybeder. Ancak 8 saatin uzerindeki devamsızlıklarını bir ozre dayalı olarak yaptıklarını belgelendirenlerin sınava girebilmeleri, 5 saate kadar olan devamsızlıklarda mudurun, daha fazlası icin ise konservatuvar yonetim kurulunun vereceği karara bağlıdır.
c) Bir gun icinde, alan dersleri ile yardımcı alan derslerinden bir saatten fazla programlanmış aynı adı taşıyan derslerdeki devamsızlık bir ders saati olarak kabul edilir.
(2) Muzik ve bale ilkoğretim okullarında;
a) Alan dersleri ile yardımcı alan dersleri dışındaki dersler icin bir ders yılı icinde toplam devamsızlık suresi konusunda 27/8/2003 tarihli ve 25212 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
b) Sağlık raporu ve ozur belgeleri, ozrun sona erdiği tarihten itibaren en gec 7 iş gunu icerisinde velinin dilekcesi ile okul yonetimine verilir.
(3) Muzik ve sahne sanatları lisesinde;
a) Ozurlu ve ozursuz devamsızlıklar ile okul yonetimince verilen izinlerin toplamı 45 gunu gecemez. Ancak kaza, olum, doğal afet, yangın, gozaltına alınma ve tutuklanma, resmî veya ozel sağlık kurum veya kuruluşlarınca duzenlenecek sağlık kurulu raporuna dayalı uzun sureli tedavi gerektiren hastalık gibi durumlarda ozrun belgelendirilmesi ve ozru takip eden 7 iş gunu icinde de okul yonetimine bildirilmesi gerekir. Zorunluluk hÂllerinde ozrun bildirim suresi okul yonetimince uzatılabilir.
b) Konservatuvar mudurluğunce ulusal ve uluslararası sanatsal etkinlik ve hazırlık calışmalarında gorevlendirilmeler ile doğal afet, yangın, gozaltına alınma ve tutuklanma, sağlık kurulu ya da heyet raporuna dayalı uzun sureli tedavi gerektiren hastalık gibi nedenlerle ozurlu ve ozursuz devamsızlık suresini aşan oğrenciler hakkında;
1) Durumunu veya ozrunu belgelendirmesi,
2) İki donem notu alması,
hÂlinde devam eden oğrenciler gibi işlem yapılır.
Başarının değerlendirilmesi
MADDE 16 ? (1) Zorunlu veya ortak ve secmeli derslerdeki başarının değerlendirilmesinde;
a) Muzik ve bale ilkoğretim okullarında, Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği,
b) Muzik ve sahne sanatları liselerinde, 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Oğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği,
hukumleri uygulanır.
(2) Alan dersleri ile yardımcı alan derslerinin değerlendirmesinde;
a) Oğrenciler, alan derslerinden birinci donem sonunda donem sonu sınavına alınır. Sınav tarihleri birinci donemin son dort haftasında ilgili ana sanat ve bolum başkanının onerisi uzerine mudurlukce belirlenir. Dersin oğretim elemanı, donem icin yapacağı değerlendirmeler sonucunda her oğrenci icin bir kanaat puanı veya notu verir. Birinci donem puanı veya notu, donem sonu sınav puanı veya notu ile kanaat puanı veya notunun aritmetik ortalamasıdır. İkinci donem puanı veya notu ise oğretim elemanının yapacağı sınav puanı veya notu ile kanaat puanı veya notunun aritmetik ortalamasından oluşur.
b) Sınava girme koşullarını taşıyan oğrenciler, alan derslerinin her birinden ders yılı sona ermeden genel sınava alınır.
c) Oğrencilerin;
1) Alan derslerinde, ders yılı sonunda birinci donem ve ikinci donem puanı veya notlarının aritmetik ortalamasının en az 70 veya birinci donem puanı veya notuna bakılmaksızın ikinci donem puanı veya notunun en az 70 olması gerekir. Bu koşulları yerine getirmeyen oğrenciler, o ders yılı icin genel sınav haklarını kaybeder ve alan derslerinden başarısız sayılır. Bu durumdaki oğrenciler, başarısız sayıldıkları derslerden butunleme sınavına girer.
2) Yardımcı alan derslerinde, ders yılı sonunda ikinci donem puan veya notunun en az 50 olması koşuluyla, birinci ve ikinci donem puanı veya notlarının aritmetik ortalamasının en az 50 olması gerekir. Oğrenciler, başarısız oldukları yardımcı alan derslerinden butunleme sınavına alınır.
Butunleme sınavları ve başarının belirlenmesi
MADDE 17 ? (1) Butunleme sınavları, genel sınavların bitiminden en az 30 gun sonra okul mudurluklerince belirlenen tarihte yapılır. Oğrencinin bu sınavlarda başarılı olabilmesi icin alan derslerinden en az 70, yardımcı alan derslerinden ise en az 50 puan alması gerekir. Oğrencinin bu sınavlarda aldığı puanı veya notu o dersin yılsonu puanı veya notu sayılır.
Mazeret sınavları
MADDE 18 ? (1) Alan dersleri ile yardımcı alan derslerinin donem sonu, genel veya butunleme sınavlarına ozurleri nedeniyle katılamayan oğrenciler, konservatuvar mudurluğunce belirlenen tarihte mazeret sınavlarına alınır.
Sorumlu gecme, sınıf tekrarı ve ilişik kesme
MADDE 19 ? (1) Butunleme sınavları sonunda;
a) Muzik ve bale ilkoğretim okullarında herhangi bir alan dersi ile yardımcı alan dersinden başarısız olan oğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği hukumlerine gore resmî veya ozel bir ilkoğretim okuluna nakledilir.
b) Muzik ve sahne sanatları liselerinde, alan derslerinin herhangi birinden başarısız olan oğrenciler sınıf tekrarı yapar. Sınıf tekrarı, ortaoğretim suresince bir defa yapılır. Yalnızca bir yardımcı alan dersinden başarısız olan oğrenciler, bir ust sınıfa bu dersten sorumlu olarak gecer. Birden fazla yardımcı alan dersinden başarısız olan oğrenciler sınıf tekrarı yapar.
c) Muzik ve sahne sanatları lisesi son sınıfında yardımcı alan derslerinin herhangi birinden başarısız olan oğrencilere bir sınav hakkı verilir.
Sorumluluğun kalkması
MADDE 20 ? (1) Muzik ve sahne sanatları lisesinde yardımcı alan dersinden sorumluluğu bulunan oğrencilerin bir ust sınıftaki aynı dersten başarılı olmaları hÂlinde sorumlulukları kalkar. Başarısız olmaları hÂlinde ise sorumlu oldukları ders icin butunleme sınavlarında sınava katılmak uzere bir sınav hakkı daha verilir. Sorumlu gecilen ders, bir sonraki yıl bulunmadığı takdirde oğrencinin butunleme sınavları doneminde acılacak sorumluluk sınavında başarılı olması gerekir. Sorumluluk sınavı sonunda başarılı olamayan oğrencilerin okulla ilişikleri kesilir.
Kurul ve komisyonlar
MADDE 21 ? (1) Okuldaki kurul, komisyon ve benzerlerinin oluşturulmasında Bakanlık mevzuatı hukumleri uygulanır.
(2) Alan dersleri ile yardımcı alan derslerinin genel, butunleme, sanat dalı değiştirme, nakil ? geciş, seviye tespit ve mazeret sınav komisyonları, ilgili ana sanat dalı ve bolum başkanının onerisi ve konservatuvar yonetim kurulunun onayı ile oluşturulur.
Değerlendirmede esas alınan puan, not ve dereceler
MADDE 22 ? (1) Alan derslerinin puan, not ve dereceleri aşağıda gosterilmiştir:
a) Muzik ve bale ilkoğretim okullarında;
1) Alan dersleri:
Puan Not Derece
90-100 5 Pekiyi
80-89 4 İyi
70-79 3 Orta
50-69 2 Yetersiz-Gecmez
0-49 1 Başarısız-Gecmez
2) Yardımcı alan dersleri:
Puan Not Derece
90-100 5 Pekiyi
80-89 4 İyi
70-79 3 Orta
50-69 2 Gecer
0-49 1 Başarısız-Gecmez
b) Muzik ve sahne sanatları liselerinde;
1) Alan dersleri:
Puan Not Derece
90-100 5 Pekiyi
80-89 4 İyi
70-79 3 Orta
50-69 2 Yetersiz-Gecmez
0-49 1 Başarısız-Gecmez
2) Yardımcı alan dersleri:
Puan Not Derece
90-100 5 Pekiyi
80-89 4 İyi
70-79 3 Orta
50-69 2 Gecer
0-49 1 Başarısız-Gecmez

Sanat dalı değiştirme
MADDE 23 ? (1) Ana sanat veya sanat dallarını değiştirmek isteyen oğrenciler veya velileri, genel sınavların bitiminden itibaren en gec 15 gun icinde yazılı olarak konservatuvar mudurluğune başvurabilir.
(2) Başvurular, ilgili ana sanat dalı başkanlıklarının goruşu alınarak yonetim kurulunun oluru ile kurulacak komisyonca yapılan sınavla değerlendirilir ve yonetim kurulu kararı ile sonuclandırılır.
(3) Sanat dalını değiştirme sınavları, butunleme sınavları sırasında ve butunleme sınav esaslarına gore yapılır.
Sınıf yukseltme
MADDE 24 ? (1) Muzik ve bale ilkoğretim okullarında oğrenim goren oğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinde yer alan hukumlere gore sınıf yukseltme sınavına alınır.
(2) Muzik ve sahne sanatları liselerinin 9, 10 ve 11 inci sınıflarında ders yılı sonunda ortak derslerin yıl sonu notlarının her biri en az 4 ve genel sınavlar sonunda alan dersleri ile yardımcı alan derslerinin her birinin yıl sonu notu da en az 5 olan oğrenciler, genel sınav sonuclarının ilanından sonra 15 gun icerisinde başvurmaları durumunda butunleme sınavları sırasında sınıf yukseltme sınavlarına alınırlar. Alan ve yardımcı alan derslerinin sınıf yukseltme sınavları butunleme sınavları esaslarına; ortak dersler ile secmeli derslerin sınavları ise ortalama yukseltme ve sorumluluk sınavları esaslarına gore yapılır. Oğrencilere, oğrenimleri suresince sınıf yukseltme hakkı bir defa verilir.
Karneler
MADDE 25 ? (1) Oğrencilere yarıyıl ve oğretim yılı sonunda derslerdeki başarısı, davranış gelişimi ve okula devam durumunu belirten karne verilir.
(2) Karneler;
a) Muzik ve bale ilkoğretim okullarında ilkoğretim okulu mudur yardımcısı ile ilkoğretim okulu muduru,
b) Muzik ve sahne sanatları liselerinde lise mudur yardımcısı ile lise muduru,
tarafından imzalanır.
Diploma ve sertifika verilmesi
MADDE 26 ? (1) Okuldan mezun olan oğrencilere;
a) Muzik ve bale ilkoğretim okullarını bitirenlere Devlet konservatuvarı muzik ve bale ilkoğretim okulu diploması,
b) Muzik ve sahne sanatları liselerini bitirenlere Devlet konservatuvarı muzik ve sahne sanatları lisesi diploması,
c) Diğer okullardan mezun olup okulda uygulanan alan ve yardımcı alan derslerine denk sertifika programlarını başarıyla tamamlayanlara okulun diploması,
verilir.
(2) Konservatuvarda sertifika programına devam eden kişilerden bu programı başarıyla tamamlayanlara oğrenim alanı ve seviyesine gore formatı okullarca belirlenen Devlet konservatuvarı muzik ve bale ilkoğretim okulu sertifikası veya Devlet konservatuvarı muzik ve sahne sanatları lisesi sertifikası duzenlenir.
(3) Diplomalar, mezuniyet tarihini izleyen 20 gun icinde duzenlenerek okul muduru ve konservatuvar muduru tarafından imzalanır ve soğuk damga icin millî eğitim mudurluğune gonderilir.
(4) Diploma ve diğer belgelerin duzenlenmesinde Millî Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Orta Oğretim Kurumları Sınıf Gecme ve Sınav Yonetmeliği ile 31/7/2009 tarihli ve 27305 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliği hukumleri esas alınır.
BEŞİNCİ BOLUM
Atama, Gorevlendirme ve Denetim
İlkoğretim okulu muduru ve lise muduru
MADDE 27 ? (1) Konservatuvarda veya universitede kadrolu olarak gorev yapan oğretim elemanlarından biri, konservatuvar mudurunun onerisi uzerine rektor tarafından ilkoğretim okulu muduru veya lise muduru olarak atanır ya da gorevlendirilir.
(2) İlkoğretim okulu muduru veya lise muduru ilgili mevzuat ve programlara uygun olarak okulun tum işlerini yurutmeye, duzenlemeye ve denetlemeye yetkili olup bu gorevlerinden dolayı konservatuvar mudurune karşı sorumludur.
İlkoğretim okulu mudur yardımcısı ve lise mudur yardımcısı
MADDE 28 ? (1) Konservatuvarda veya universitede kadrolu olarak gorev yapan oğretim elemanlarından biri, konservatuvar mudurunun onerisi uzerine rektor tarafından okul mudur yardımcısı olarak atanır ya da gorevlendirilir.
(2) Okul mudur yardımcısı ilgili mevzuat ve programlara uygun olarak okulun tum işlerinin yurutulmesi, duzenlenmesi ve denetlenmesinde okul mudurune karşı sorumludur. Gerektiğinde okul mudurluğune vekÂlet eder.
Oğretmenler
MADDE 29 ? (1) Muzik ve bale ilkoğretim okulunun 1, 2, 3, 4 ve 5 inci sınıflarında sınıf oğretmenliği; 6, 7 ve 8 inci sınıflarında branş oğretmenliği, alan dersleri ile yardımcı alan dersleri oğretmenliğinde ise Devlet konservatuvarı oğretim elemanlığı esastır.
(2) Okulda sınıf oğretmenleriyle zorunlu veya ortak derslere giren branş oğretmenlerinin atama ve gorevlendirilmesinde, Bakanlık mevzuatı hukumleri uygulanır.
(3) Zorunlu veya ortak ders oğretmenleri universite oğretim elemanları arasından gorevlendirilebileceği gibi ilgili universite rektorluğunun talep etmesi hÂlinde valilikce de gorevlendirilebilir.
(4) Okulda alan, bolum ve dal derslerinin eğitim-oğretimi ile oğretmen istihdamında 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu hukumleri ile 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu hukumleri esas alınarak ilgili alan, bolum ve dal eğitimini konservatuvarlarda almış ve gerekli nitelikleri taşıyan oğretim elemanları gorevlendirilir.
Denetim
MADDE 30 ? (1) Okulların genel denetimi ile zorunlu veya ortak derslerin denetimi, Bakanlık ve Rektorluk ile iş birliği cercevesinde muzik ve bale ilkoğretim okulunda eğitim mufettişlerince; muzik ve sahne sanatları liselerinde ise Bakanlık mufettişlerince yapılır.
ALTINCI BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yonetmelikte hukum bulunmayan haller
MADDE 31 ? (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde 26/5/1986 tarihli ve 19118 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Konservatuvarları Orta ve Lise Devreleri Oğrenci Disiplin Yonetmeliği ile Bakanlığa bağlı okullarda uygulanan diğer mevzuat hukumleri uygulanır.
Mevcut yonetmeliğin uygulanması
GECİCİ MADDE 1 ? (1) 2010-2011 eğitim-oğretim yılından once oğrenime başlayan oğrenciler hakkında oğrenim gordukleri okulların ozel yonetmelik hukumleri mezun oluncaya kadar uygulanmaya devam edilir. Ancak bu oğrencilerden mezun oluncaya kadar sınıf tekrarı yapanlar hakkında, emsali oğrencilerin tabi olduğu Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Yururluk
MADDE 32 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 33 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Millî Eğitim Bakanı ile Yuksekoğretim Kurulu Başkanı birlikte yurutur.