
7 Ekim 2010 PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 27722
YONETMELİK
Karar Sayısı : 2010/912
Ekli ?Yedek Personel Erteleme Yonetmeliği?nin yururluğe konulması, Milli Savunma Bakanlığının 6/11/2009 tarihli ve 1063 sayılı yazısı uzerine, Bakanlar Kurulu'nca 23/8/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Abdullah GUL
CUMHURBAŞKANI
YEDEK PERSONEL ERTELEME YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı; seferberlik ve savaş planlamasında gorev verilen kamu kurum ve kuruluşları ile ozel kuruluşlarda calışan sefer gorev emirli yedek personelin erteleme işlemlerine ilişkin usûl ve esasları belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu, 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu, 16/7/1965 tarihli ve 697 sayılı Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetlerinin Olağanustu Hallerde ve Savaşta Ne Suretle Yurutuleceğine Dair Kanun ile 4/11/1983 tarihli ve 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu ve 24/5/1990 tarihli ve 90/500 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Seferberlik ve Savaş Hali Tuzuğu hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
a) Erteleme: Seferberlik ve savaş hallerinde Turk Silahlı Kuvvetlerini destekleyen millî harp gucunu ve genel hayatı olumsuz yonde etkilememesi amacıyla, kamu ve ozel kurum ve kuruluşların calışmalarını aksatmadan surdurmesi icin bu yerlerde calışan bazı personelin silah altına alınmasının veya bunlara lojistik yukumluluk uygulanmasının gecici olarak geri bırakılmasını,
b) İlgili bakanlık veya kurum: Kamu kurum ve kuruluşlarının bağlı, ilgili veya ilişkili olduğu bakanlığı; ozel kuruluşlar icin hizmet veya mahiyeti itibarıyla kontrolune veya denetimine tÂbi olduğu bakanlığı; herhangi bir bakanlıkla bağlılık ilişkisi bulunmayan kamu kurumlarının kendisini,
c) Kurum ve kuruluş: Bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlar, ozel kanunlarla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile kamuya ve ozel sektore ait butun işyerlerini,
c) Seferberlik Dairesi Başkanlığı: Milli Savunma Bakanlığı Seferberlik Dairesi Başkanlığını,
d) Yedek personel: Muvazzaflık hizmetini tamamlamış, askerlik cağı icinde bulunan personeli,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Erteleme İşlemleri
İlke ve esaslar
MADDE 4 ? (1) Yedek personel erteleme işlemleri aşağıda belirtilen ilke ve esaslara gore yapılır.
a) Erteleme işlemleri barıştan itibaren yedek personel icin yapılır.
b) Yaş sınırı icindeki yedek personel, barış doneminde yapılacak hazırlıklardan, sefer ve savaş hizmetlerinden muaf tutulamaz. Ancak;
1) Turkiye Buyuk Millet Meclisi uyeleri uyelikleri suresince, Turkiye Buyuk Millet Meclisi uyesi olmayan bakanlar ile vali ve kaymakamlar, gorevleri devam ettiği surece ertelenmiş sayılır.
2) Turk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ile yurtici veya yurtdışı muttefik karargÂhlarda calışan yedek personel, seferberlik veya savaş halinin devamı ve bulundukları gorevde calıştıkları surece Seferberlik Dairesi Başkanlığınca ertelenir. Bu personelin seferberlik ve savaş halinin devamı suresince gorevden ayrılmaları, bağlı bulundukları komutanlığın iznine tabidir.
c) Erteleme işlemlerinde Turk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı ilk planda duşunulur.
c) Kurum ve kuruluşlarda ertelenecek gorevli uzman veya kilit personel tespit edilirken, faaliyetin devamı icin gereken en az sayıda personel teklif edilir. Aynı gorevi yapabilecek birden fazla personel bulunan gorev yerleri icin erteleme teklifi yapılmaz.
d) Seferberlik ve savaş hallerinde; Turk Silahlı Kuvvetleri ile halkın ihtiyaclarını karşılayan ve faaliyetlerinin aksaması genel hayatı olumsuz yonde etkileyecek kurum ve kuruluşlarda calışan yedek personelin erteleme işlemleri, ilgili bakanlığın uygun gormesi halinde Seferberlik Dairesi Başkanlığınca yapılır.
e) Bakanlıklar ve mulkî idare amirliklerince merkezî ve bolgesel olarak seferberlik ve savaş planlamasında gorev verilen kamu kurum ve kuruluşlarında gorevli personelin de ertelemesi yapılır.
f) Seferberliğin ve savaş halinin ilanından itibaren en az uc ay once asil veya vekil olarak gorevlendirilmiş personelin ertelemesi gecerli sayılır.
g) Seferberlik ve savaş halinde yedek personel ertelemesi en cok iki aya kadar gecerlidir. Ancak, bu surenin icinde veya sonunda, Genelkurmay Başkanlığının gerek gormesi halinde, Milli Savunma Bakanlığının onerisiyle Bakanlar Kurulunca (b) bendinde yazılı personel dışında kalan diğer ertelemeler kısıtlanabilir, kaldırılabilir veya uzatılabilir.
ğ) Seferberlik ve savaş halinin devamı suresince, ertelenen personelden gerekli gorulenlerin silah altına alınması, ertelilik durumlarının uzatılması veya başka yerlerde gorevlendirilmesi, Genelkurmay Başkanlığının gerek gormesi uzerine, Milli Savunma Bakanlığının onerisiyle Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.
h) Yaş sınırı icindeki yedek personelin erteleme işlemi yapılırken doğum tarihi once olanlardan başlanarak doğum tarihi sonra olanlara doğru inilir.
ı) Ertelemesi yapılan personelin sefer gorev emri geri alınarak, Seferberlik Dairesi Başkanlığı tarafından iptal edilir. Personelin ertelemesi kaldırıldığında ihtiyac halinde tekrar sefer gorev emri verilebilir.
i) Herhangi bir sebeple gecici veya devamlı olarak faaliyeti durdurulan kurum ve kuruluşlarda gorevli personelin ertelemeleri iptal edilir.
Erteleme işlemleri
MADDE 5 ? (1) Personel erteleme işlemleri aşağıda belirtilen usûl ve esaslara gore yurutulur.
a) Kurum ve kuruluşlar; barış doneminde yapacakları hazırlıklar kapsamında, ertelemesi teklif edilecek sefer gorev emirli personelin yerine, ertelemesini teklif etmeden once aynı gorevi yapabilecek; oncelikle kadın, askerliğe elverişli olmayan, yaş sınırı dışına cıkan ve yaş sınırı icinde olmakla birlikte sefer gorev emirsiz personel temin etmekten sorumludur. Bu gibi personelin bulunmaması halinde, personel erteleme teklifi doğum tarihi once olanlardan başlanarak yapılır.
b) Yedek personelin yaş sınırı icinde bulunması, sefer gorev emirli olması, aynı gorevi yapabilecek personel bulunmaması halinde calışmakta olduğu kurum ve kuruluş yetkilileri tarafından her biri icin personel erteleme teklif formu duzenlenir. Duzenlenen bu formlar ilgili bakanlık veya kurum tarafından, onayını muteakip, Seferberlik Dairesi Başkanlığına gonderilir.
c) Kurum ve kuruluşlar, personel erteleme teklif formunu tanzim ederek ilgili bakanlığa gonderir. Bakanlıklar formu inceleyip, doğru ve uygun olanları onayladıktan sonra sefer gorev emri aslı ile birlikte Seferberlik Dairesi Başkanlığına gonderir. Hatalı olanları ve uygun olmayanları iade eder.
c) 4 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde yazılı yedek personelin, yaş sınırı icinde olmaları halinde, her biri icin duzenlenecek personel erteleme teklif formu veya ertelemeye esas bilgileri ilgili bakanlık veya kurum tarafından Seferberlik Dairesi Başkanlığına gonderilir. Yedek personel gorev yerinden ayrıldığında, değişiklikler de aynı şekilde bildirilir.
d) Kurum ve kuruluşlar, hizmet ve mahiyeti itibarıyla hangi bakanlığın hizmet ve faaliyet alanına veya denetimine tÂbi bulunuyorsa, anılan kurum ve kuruluşların personel erteleme işlemleri o bakanlık tarafından yurutulur.
e) Ertelenmiş olan personel her yıl yedeklik yoklamasını yaptırmakla yukumludur. Erteleme ve ertelemenin kaldırılmasına ait kayıtlar Seferberlik Dairesi Başkanlığınca tutulur.
f) Milli Savunma Bakanlığınca her yıl yayımlanan yedek personel yaş sınırlarını gosteren listenin mulkî amirliklere duyurulması İcişleri Bakanlığınca sağlanır. Kurum ve kuruluşlarca erteleme tekliflerinde bu liste esas alınır.
g) 4 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen personel haric, erteleme işlemi teklif edilen personel, tatbikat ve ferdî seferberlik eğitimine katılımı planlandıktan sonra, hakkında erteleme işlemi yapılmaz. Ancak tatbikat ve ferdî seferberlik eğitimi bittikten sonra uygun olanlar, teklif edildiği takdirde ertelenir.
ğ) Erteli personel gorevinden ayrıldığında erteleme iptal işlemi sonuclanmadan, ilgili kurum ve kuruluşlarca aynı gorev yeri icin başka bir yedek personel hakkında erteleme onerisi yapılmaz.
h) Yedek personel ile ilgili ertelemeye ilişkin formlar ve diğer işlemler yonergede belirtilen usûl ve esaslara gore yurutulur.
Ozel kurum ve kuruluşlarda gorevli personelin erteleme işlemleri
MADDE 6 ? (1) Ozel kurum ve kuruluşlarda erteleme işlemleri hakkında 5 inci maddede yer alan usûl ve esasların yanı sıra aşağıdaki esaslar uygulanır:
a) Turk Silahlı Kuvvetlerinin yiyecek, elbise, silah ve techizat ile muhimmatının tedarik ve ikmali konusunda istifade edileceği değerlendirilen ozel kurum ve kuruluşlarda calışan yedek personelin ertelemesi, her biri icin duzenlenen personel erteleme teklif formunun ilgili bakanlık tarafından bildirilmesi halinde Seferberlik Dairesi Başkanlığınca yapılır.
b) Harp sanayi seferberliği kapsamında yer alan ozel kuruluşlarda calışan personelin ertelemesi icin, calışmakta olduğu kuruluş yetkilileri tarafından her biri icin personel erteleme teklif formu duzenlenir. Duzenlenen bu formlar, faaliyet ve mahiyet itibarıyla bağlı veya kontrolunde bulunduğu ilgili bakanlığın uygun gormesi halinde Seferberlik Dairesi Başkanlığına gonderilir.
c) Merkezi planlama ile mal ve hizmet, ozel nakliyat (kara, hava ve deniz yolu), ozel inşaat, iş makineleri, deniz ve hava aracları seferberliği kapsamında, sefer gorevlendirmesi yapılan ozel kuruluşlarda gorevli personelin ertelemesi her biri icin duzenlenen personel erteleme teklif formunun ilgili bakanlık tarafından bildirilmesi halinde Seferberlik Dairesi Başkanlığınca yapılır.
c) Mulkî idare amirliklerince millî mudafaa mukellefiyeti yoluyla bolgesel olarak seferberlik ve savaş planlamasında sefer gorevlendirmesi yapılan ozel kuruluşlarda gorevli personelin de ertelemesi, her biri icin duzenlenen personel erteleme teklif formu ilgili bakanlık tarafından bildirilmesi halinde Seferberlik Dairesi Başkanlığınca yapılır.
Ertelemenin kaldırılması
MADDE 7 ? (1) Ertelemenin kaldırılması aşağıda belirtilen usûl ve esaslara gore yurutulur.
a) Kurum ve kuruluşlar, personel erteleme iptal formunu tanzim ederek ilgili bakanlığa gonderir. Bakanlıklar formu inceleyip, doğru ve uygun olanları onayladıktan sonra Seferberlik Dairesi Başkanlığına gonderir.
b) Ertelenen yedek personelin gorev yerinden ayrılması halinde, personel erteleme iptal formu, en gec bir ay icinde kurum ve kuruluşlarca tanzimini muteakip ilgili bakanlık veya kurum tarafından onaylanarak Seferberlik Dairesi Başkanlığına gonderilir.
c) Yedek personel ile ilgili ertelemenin iptaline ilişkin formlar ve diğer işlemler yonergede belirtilen usûl ve esaslara gore yurutulur.
Erteleme faaliyetlerinin kontrol ve denetimi
MADDE 8 ? (1) Yedek personel erteleme faaliyetlerinin kontrol ve denetimi aşağıdaki usûl ve esaslara gore yurutulur.
a) Kurum veya kuruluşlar, personel erteleme teklif ve iptal formlarını ve bunlara ait değişiklikleri istenildiği zamanda yetkililere bildirmek veya gostermekle sorumludur.
b) Kurum ve kuruluşların erteleme işlemleri, bu kurum ve kuruluşların erteleme işlemlerinden sorumlu birim amirleri tarafından her yıl bir kez denetlenir ve denetlemeyi muteakip bir ay icinde denetleme sonuc raporu, erteleme teklif ve iptal formlarıyla birleştirilerek silsile takip etmek suretiyle ilgili bakanlık veya kuruma gonderilir. İlgili bakanlık veya kurum denetleme sonuc raporunu inceleyerek aksayan hususlarla ilgili gerekli tedbirleri alır.
c) Kurum ve kuruluşlar, her yıl Ekim ayında yedek personelin, ertelemesine esas gorevine devam edip etmediğini araştırır; gorevinden ayrılmış olanların ertelemesinin iptali icin ilgili bakanlık veya kurum aracılığıyla Kasım ayının onbeşinci gunune kadar Seferberlik Dairesi Başkanlığına bildirimde bulunur.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yonerge
MADDE 9 ? (1) Bu Yonetmelikte yonerge ile duzenleneceği belirtilen hususlar Milli Savunma Bakanının onayı ile yururluğe konulan Seferberlik ve Savaş Hali Erteleme Yonergesinde gosterilir. Yonergede yer alan ertelemeye ilişkin formlar ve gerekli bilgiler Milli Savunma Bakanlığı internet sayfasında yayımlanır.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 10 ? (1) 12/12/1991 tarihli ve 91/2512 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Yedek Personel Erteleme Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 11 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 12 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.