10 Ekim 2010 PAZARResmî GazeteSayı : 27725
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
2011-2013 DONEMİ BUTCE CAĞRISI
Merkezi Yonetim Butce Kanunu Tasarısı hazırlık calışmalarını yonlendirmek uzere Orta Vadeli Program (2011-2013) Bakanlar Kurulu tarafından, Orta Vadeli Program esas alınarak hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan (2011-2013) ise Yuksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilmiştir.
Merkezi yonetim kapsamındaki kamu idareleri, Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve Butce Cağrısının ekinde yer alan Butce Hazırlama Rehberi ile Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığınca hazırlanan Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberine uygun olarak 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin butce tekliflerini hazırlayacaklardır.
2011-2013 doneminde, buyumeye istikrar kazandırılması, istihdamın artırılması ve kamu dengelerinin iyileştirilmesi maliye politikasının temel onceliklerini oluşturmaktadır.
Kamu kaynaklarının kullanımında, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Planda belirlenen politika ve oncelikler doğrultusunda hareket edilecek, yurutulmekte olan faaliyet ve projeler gereklilik, etkinlik ve verimlilik acısından gozden gecirilerek kamu harcamalarının sağlıklı bir temele kavuşturulması sağlanacaktır.
Mali yonetim ve ic kontrol ile ic denetim faaliyetlerinin genel yonetim kapsamındaki kamu idarelerinde etkin bir şekilde uygulanması icin gerekli calışmalar surdurulecek, bu faaliyetlere yonelik teknik ve idari kapasite artırılacaktır. Mali saydamlık ve hesap verebilirliğin guclendirilmesi amacıyla kamu idarelerinde stratejik planlama ve performans esaslı butceleme uygulamaları yaygınlaştırılacak ve diğer idari ve hukuki duzenlemelere devam edilecektir.
Kamu idareleri, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan, Butce Cağrısı ve eki Butce Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberinde yer alan makro politikalar, hedef ve gosterge niteliğindeki temel ekonomik buyuklukler, odenek teklif tavanları, genel ilkeler ve standartlar ile cok yıllı butceleme anlayışını esas alarak gider ve gelir tekliflerini sunacaklardır.
2011-2013 yılları butce hazırlık calışmalarına katılacak kamu idareleri ile personeline, yoğun emek ve mesai isteyen bu surecte uzerlerine duşecek gorevi en iyi şekilde yerine getirecekleri inancıyla başarılar diler, bilgi ve gereğini onemle arz ve rica ederim.
Mehmet ŞİMŞEK
Maliye Bakanı
Ek: 2011-2013 Donemi Butce Hazırlama Rehberi
2011 ? 2013 DONEMİ BUTCE HAZIRLAMA REHBERİ
5018 sayılı Kamu Malî Yonetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan idareler odenek tekliflerini; Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan, Butce Cağrısı ve eki Butce Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberinde yer alan esaslara gore hazırlayacaklardır.
A. GENEL İLKELER
1. Butce teklifleri; merkezi yonetim butcesi ve cok yıllı butceleme anlayışı cercevesinde 2011-2013 donemini kapsayacak şekilde hazırlanacaktır.
2. İdareler butce tekliflerini, 5018 sayılı Kanunun ongorduğu ilke ve esasları dikkate alarak mali saydamlığa, hesap verilebilirliğe katkı sağlayacak ve somut hizmet oncelikleri ve hedeflerini ortaya koyacak şekilde hazırlayacaklardır.
3.2011 yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu Tasarısı, 2011-2013 yıllarını kapsayacağından hizmet planlamalarının, odenek tekliflerinin ve gelir tahminlerinin hizmet oncelikleriyle kurum hedeflerine uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.
4. Odenek teklifleri ile gelir tahminlerine ilişkin butce fişleri, hizmet maliyeti ile gelir tahminlerinin hesaplanmasına ilişkin ayrıntılı ve somut verilere dayandırılacaktır.
5. Genel butce kapsamındaki kamu idareleri ile ozel butceli idareler, butcelerini hizmet oncelikleri ve performans hedeflerini dikkate alarak Orta Vadeli Mali Plan ekinde yer alan odenek teklif tavanları dahilinde hazırlayacaklardır. Tavana sığmayan odenek teklifleri ise bu rehber ekinde yer alan ilgili formlarda gerekceleri ile birlikte gosterilecektir.
6. 03.9 Tedavi ve Cenaze Giderleri icin odenek tavanı belirlenen kurumlar, tedavi ve cenaze giderlerine ilişkin odenek tekliflerini bu tavanlar dahilinde yapacaklardır.
7. Butce teklifleri hazırlanırken,
Yılsonu tuketici fiyatları endeksindeki artış 2011 yılı icin % 5,3, 2012 yılı icin % 5,0 ve 2013 yılı icin % 4,9,
- GSYH buyume oranı 2011 yılı icin % 4,5, 2012 yılı icin % 5,0 ve 2013 yılı icin % 5,5
olarak dikkate alınacaktır.
8. İdareler, butce tekliflerini Analitik Butce Sınıflandırmasına ilişkin izleyen bolumlerde yer verilen esas ve usullere uygun olarak hazırlayacaklardır.
9. Butce tekliflerinin hazırlanmasında her bir birimin yurutmekte olduğu hizmetler gozden gecirilerek ihtiyac duyulmayan, oncelik taşımayan veya mukerrerlik arz eden hizmetler icin odenek teklif edilmeyecek, devamına ihtiyac duyulan hizmetler icin onceki yıl verileri de ortaya konularak bu rehberde belirtilen esaslar dÂhilinde odenek teklif edilecektir.
10. Doner sermaye gelirleri ile butce kaynakları birlikte kullanılarak yurutulen hizmetlerde, doner sermayeler aracılığı ile karşılanabilecek ihtiyaclar icin butceden odenek talebinde bulunulmayacaktır.
11. Yuksekoğretim kurumları dışında kalan ozel butceli idareler ile duzenleyici ve denetleyici kurumlar son uc yıla ait bilanco, gelir tablosu ve yılsonu kesin mizanı ile 2010 yılı altı aylık bilanco, gelir tablosu ve mizanını tekliflerine ekleyeceklerdir.
12. Genel butcenin gelir (B) cetveli Maliye Bakanlığınca hazırlanacaktır. Ozel butceli idareler ile duzenleyici ve denetleyici kurumların gelir (B) cetvelleri ise bu idarelerce hazırlanarak butce tekliflerine eklenecektir.
İdareler, gelir tahminlerinde doner sermaye ve fon gelirleri dışında kalan tum gelir kaynaklarını dikkate alacaklardır.
13. Mali hizmetler birimleri, butce tekliflerinin tavan dahilinde hazırlanmasını sağlamak uzere gerekli koordinasyonu yuruteceklerdir. Butce teklifleri e-butce sisteminde onaylanacaktır.
14. 14/9/1991 tarihli ve 91/2268 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yonetmeliğinde 07/05/2010 tarihli ve 2010/508 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yapılan değişiklikle bazı personele yapılacak giyecek yardımının nakdi olarak odenmesi ongorulduğunden, soz konusu personelin yer aldığı idareler, bu kapsamda nakdi olarak odenecek giyecek yardımına ilişkin odenek tekliflerini ?03.2.5- Giyim ve Kuşam Alımları? ekonomik kodu yerine ?01.1.4- Sosyal Haklar? ekonomik kodundan teklif edeceklerdir.
15. Rehber tabloları acıklamalarında belirtilen formlar butce tekliflerine eklenmeyecektir.
B. ANALİTİK BUTCE SINIFLANDIRMASI
1. GİRİŞ
Butceler; ekonomide fiyat istikrarının sağlanması, gelir dağılımının duzeltilmesi, yatırımların teşvik edilmesi gibi hedeflerin gercekleştirilmesinde kullanılan en onemli mali araclardan biridir. Butce harcamalarının nitelikleri ve etkileri farklı olduğundan butcenin etkin bir mali arac olarak kullanılabilmesi icin harcamaların temel kriterlere gore sınıflandırılması gerekmektedir.
5018 sayılı Kanunda butcelerin kurumsal, işlevsel ve ekonomik sonucların gorulmesini sağlayacak, gelir ve giderlerin ekonomik ve mali analiz yapılmasına imkan verecek, hesap verilebilirliği ve saydamlığı sağlayacak şekilde Maliye Bakanlığınca uluslararası standartlara uyumlu olarak belirlenen sınıflandırma sistemine gore hazırlanacağı ve uygulanacağı hukum altına alınmıştır.
Bu cercevede oluşturulan Analitik Butce Sınıflandırması; giderin (kurumsal, fonksiyonel, finansman tipi ve ekonomik sınıflandırma), gelirin ve finansmanın sınıflandırması olmak uzere uc bolumden oluşmaktadır.
Butce Hazırlama Rehberi ekinde yer alan; analitik butce sınıflandırmasına ilişkin sınıflandırma tabloları (EK:1), standartlar (EK:2), butce hazırlık calışmalarında kullanılacak formlar (EK:3) ve bu formların doldurulmasına ilişkin bilgiler ile Analitik Butce Sınıflandırmasına İlişkin Rehber Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğunun web adresinde (www.bumko.gov.tr) yer almaktadır.
Bu bolumlerle ilgili olarak 2011-2013 donemi butce teklifleri hazırlanırken dikkat edilecek hususlar izleyen kısımlarda yer almaktadır.
2. KURUMSAL SINIFLANDIRMA
2.1. Genel Esaslar
Kurumsal sınıflandırmada, yonetim yetkisi temel kriter kabul edilmiştir. Kurumsal sınıflandırmayla siyasi ve idari sorumluluğun butcede gosterilmesi hedeflenmektedir.
Ote yandan, 5018 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?Butceyle odenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en ust yoneticisi harcama yetkilisidir.? hukmu uyarınca kurumsal sınıflandırma yapısı, harcama yetkilisinin tespitinde belirleyici olmaktadır.
Kurumsal sınıflandırma, dort duzeyli bir kod yapısından oluşmaktadır. Sınıflandırmanın I. duzeyi, bakanlıklar ve anayasal olarak eşdeğer idareler ile butce turleri esas alınarak oluşturulmuştur. II. duzeyde, I. duzeyde tanımlanan yoneticilere karşı doğrudan sorumlu birimler ile butce turlerine gore idareler; III. duzeyde, ana hizmet birimleri gibi II. duzeye bağlı olan ve kurumsal politikanın uygulanmasından sorumlu olan birimler; IV. duzeyde ise, destek ve lojistik birimler ile politikaları uygulayan ve hizmetten yararlananlarla doğrudan muhatap olan birimler yer almaktadır. Dolayısıyla III. ve IV. duzeyde kurumların teşkilatına ilişkin mevzuatına uygun olarak sınıflandırılan idari birimler yer alacak ve bu birimler harcama yetkilisinin belirlenmesinde esas alınacaktır.
Yukarıda yer alan hususlar ve 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller esas alınarak revize edilmiş olan Kurumsal Sınıflandırma Anahtarı EK: KS1, birinci duzeyde yer alacak olan idarelerin kodları EK: KS2, bağlı kuruluşların birinci ve ikinci duzey kurumsal kodları EK: KS3A, KS3B, KS3C'de yer almaktadır.
Yeni kurulan veya yeniden teşkilatlandırılan idarelerin, butce tekliflerini hazırlamaya başlamadan once kurumsal sınıflandırmanın III. ve IV. duzey (birim) detaylarını Maliye Bakanlığı (Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğu) ile goruşerek belirlemeleri gerekmektedir.
Kurumsal sınıflandırmada teşkilat kanunları esas alınacaktır. Zorunlu haller dışında teşkilat kanunlarında bulunmayan birimlere kodlamada yer verilmeyecektir.
?Ozel Kalem?, ust yonetimi kapsayacak şekilde butcelenecektir.
5018 sayılı Kanuna gore atanan ve doğrudan ust yoneticiye bağlı olarak denetim faaliyetlerinde bulunan ic denetcilerin her turlu giderlerinin karşılanmasına ilişkin odenek tekliflerinin ?Ozel Kalem? altında ve ilgili fonksiyonundan yapılması gerekmektedir.
Birim maliyetlerinin tespitinde, kadronun tahsis edildiği birim esas alınacaktır. Ancak kurumsal sınıflandırmada ayrı birim olarak gosterilemeyen muşavirler ?Ozel Kalem?de izlenecektir.
İdarelerince yurt dışına eğitim-oğrenim amacıyla gonderilen personelin yurt ici maaşları ilgili biriminde; yurt dışı maaşları (01.5.1.05), yollukları (03.3) ve diğer giderleri ise (03.5.9.02) ekonomik kodlarında ve ?Ozel Kalem? altında izlenecektir.
Memurların oğle yemeğine yardım odenekleri İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı altında izlenecektir.
Maliyetlerin birimler itibariyle ayrı ayrı tertiplerde izlenmesi ve teklif edilmesi esas olmakla birlikte, fiili, fiziki veya hukuki zorunluluklar gibi sebeplerle ayrılması mumkun olmayan veya ayrıldığı zaman anlamlı bir sonuca ulaşılamayan maliyetlerde, maliyetin tamamı tek bir birimde gosterilebilecektir. Orneğin, elektrik veya su saati ortak olan idarelerde tum maliyet, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı veya benzer gorevleri yuruten bir birim altında gosterilebilecek veya maliyet, harcamayı ağırlıklı olarak yapan birim tertiplerinde yer alabilecektir.
2.2. Yuksekoğretim Kurumları
Bilindiği uzere, 2010 yılında yuksekoğretim kurumlarının butceleme duzeyi farklılaştırılarak, harcama birimlerinin ayrı olarak gosterildiği birim (başkanlık, fakulte, yuksekokul vb.) esaslı butceleme yerine odeneklerin toplu olarak tertiplendiği kurum esaslı butcelemeye gecilmiştir.
Yuksekoğretim kurumlarının 2011-2013 yıllarını kapsayan butce teklifleri onceki yılda olduğu gibi tek bir kurumsal kod altında kurumsal sınıflandırmanın III ve IV uncu duzeyinde (00.01 Ust yonetim, akademik ve idari birimler) hazırlanarak e-butce sistemine girilecektir.
Gider butce fişleri toplulaştırılmış tertip duzeyinde hazırlanacak ve butce fişlerinin gerekcelerinde genel ifadeler yerine hesaplamalara dayanan ayrıntılı bilgilere yer verilecektir. Butce tekliflerini birimler itibarıyla giriş yaparak oluşturan idarelerin, birimlere ilişkin gider butce fişlerinin acıklama kısımlarını doldurmaları zorunlu değildir.
Gelir butce fişlerinin doldurulması ise onceki yıllarda olduğu gibi kurum esaslı ve ayrıntılı hesaplamalara dayanılarak yapılacaktır.
3. FONKSİYONEL SINIFLANDIRMA
3.1. Genel Esaslar
Fonksiyonel sınıflandırma, devlet faaliyetlerinin turunu gostermektedir. Devlet faaliyetlerinin ve bu faaliyetlere yonelik harcamaların zaman serileri boyunca izlenmesi ve uluslararası karşılaştırma imkanı elde edilmesi, fonksiyonel sınıflandırma ile mumkun olabilmektedir. Ayrıca, butce politikalarının oluşturulmasında sektorel ayrımların yapılabilmesi de bu sınıflandırmanın hedefleri arasındadır.
Fonksiyonel sınıflandırma, dort duzeyli bir kod grubundan oluşmaktadır. I. duzey, Devlet faaliyetlerini on ana fonksiyona ayırmaktadır. Ana fonksiyonlar, II. duzeyde alt fonksiyonlara bolunmektedir. III. duzey kodlar ise, nihai hizmetleri gostermektedir. Fonksiyonel sınıflandırmanın IV. duzeyi de, ozel olarak izlemeyi gerektiren bazı kurumsal planlama ihtiyaclarının karşılanması ve izlenmesi amacıyla yapıya dahil edilmiş olup, boyle bir ihtiyac ortaya cıktığında IV. duzeye ilişkin kodlar ve bu kodların acıklamaları, Bakanlığımızla mutabakat sağlanarak belirlenecektir.
Butce teklifleri hazırlanırken fonksiyonel sınıflandırma ile ilgili olarak takip edilmesi gereken yardımcı kılavuz EK: FS1, 2 ve 3'te gosterilmiştir. Bircok kurumda aynı veya benzer isimlerle teşkilatlandığı tespit edilen ve kurumsal kodlamada ortak kod ve isimle belirlenmiş olan yardımcı hizmet birimleri ile danışma ve denetim birimlerinin fonksiyonel kodlarını gosteren anahtar cizelge EK: FS4'de yer almaktadır. Ancak, bu birimlerin yuruttukleri hizmetlerin, anahtar cizelgede gosterilen fonksiyonel kodlarla ortuşmemesi durumunda, birimin yuruttuğu ilgili hizmete gore fonksiyonel kod verilmesi gerekmektedir.
İdarelerin merkez ve taşra birimlerince yurutulen hizmetlerin birden fazla fonksiyon icermesi halinde maliyetler itibariyle ayrılabilen ve anlamlı veri uretilebilen her bir fonksiyon icin ayrı kod acılacaktır. Bu durumda, yardımcı hizmet birimleri icin kodlama anahtarında belirtilen fonksiyonun yanında, yurutulen hizmetler dikkate alınarak gerekli diğer fonksiyonlar da ayrıca gosterilecektir.
Maliyetlerin birimler itibariyle ayrı ayrı izlenmesi ve teklif edilmesi esas olmakla birlikte, fiili, fiziki veya hukuki zorunluluklar gibi sebeplerle ayrılması mumkun olmayan veya ayrıldığı zaman anlamlı bir sonuca ulaşılamayan maliyetlerin, odeneğin konulduğu birimin fonksiyonunda değil kurumun ana fonksiyonunda gosterilmesi gerekmektedir.
Kurumların guvenlik ve koruma hizmetlerinin ihale suretiyle temini durumunda, buna ilişkin odenek teklifleri ?03.1.4 Kurumsal Guvenlik Hizmetleri? fonksiyonel kodunda ve ?03.5.1.09 Ozel Guvenlik Hizmeti Alım Giderleri? ekonomik kodunda gosterilecektir.
3.2. Yuksekoğretim Kurumları
Yuksekoğretim kurumları, yukarıda belirtilen genel esaslarla birlikte aşağıda belirtilen ozel esaslara da uyacaklardır:
- Yuksekoğretim kurumlarında, rektorluğe ait giderlere (09.9.9), genel sekreterliğe ait giderlere (01.3.9), Kutuphane ve Dokumantasyon Dairesi Başkanlığına ait giderlere (08.2.0), Sağlık, Kultur ve Spor Dairesi ile Oğrenci İşleri Daire Başkanlığına ait giderlere ise (09.6.0) fonksiyonları altında yer verilecektir.
- 5018 sayılı Kanuna gore atanan ve doğrudan ust yoneticiye bağlı olarak gorev yapan ic denetcilerin her turlu giderlerinin karşılanmasına ilişkin odenekleri ?09.9.9.03 İc Denetim Hizmetleri? fonksiyonu altında teklif edilecektir.
Yuksekoğretim kurumlarında ilgili mevzuatına gore belli amaclarla kullanılması ongorulen oz gelirler ile bunlara ilişkin giderlerin butcelenmesinde aşağıdaki esaslara uyulacaktır:
- 2547 sayılı Kanunun ek 25 inci maddesine gore taşınmaz mallardan elde edilen kira, satış ve işletme gelirleri, IV. duzeyde ilgili gelir kodunda, buna ilişkin giderler ise (A) işaretli cetvelde ?01.3.9.06 Taşınmaz Mal Gelirleri İle Yurutulecek Hizmetler? fonksiyonunda,
- 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesi gereğince elde edilen ikinci oğretim gelirleri, (B) işaretli cetvelde ?03.1.2.31 İkinci Oğretimden Elde Edilen Gelirler? gelir kodunda, buna ilişkin giderler ise (A) işaretli cetvelde ?09.4.1.07 İkinci Oğretim Gelirleri İle Yurutulecek Hizmetler? fonksiyonunda (Sağlık, Kultur ve Spor Dairesi Başkanlığı ihtiyacları icin kullanılacak paya bu fonksiyon altında yer verilmeyecektir),
- 2547 sayılı Kanunun ek 26 ncı maddesi gereğince elde edilen gelirler, (B) işaretli cetvelde ?03.1.2.32 Yaz Okulu Gelirleri? gelir kodunda, buna ilişkin giderler ise (A) işaretli cetvelde ?09.4.1.08 Yaz Okulu Gelirleri İle Yurutulecek Hizmetler? fonksiyonunda,
- 2547 sayılı Kanunun ek 27 nci maddesi gereğince elde edilen gelirler (B) işaretli cetvelde ?03.1.2.33 Tezsiz Yuksek Lisans Gelirleri? gelir kodunda, buna ilişkin giderler ise (A) işaretli cetvelde ?09.4.1.09 Tezsiz Yuksek Lisans Gelirleri İle Yurutulecek Hizmetler? fonksiyonunda,
- 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin (b) bendine gore bilimsel araştırma projelerinin finansmanında kullanılmak uzere elde edilen gelirler (B) işaretli cetvelde ?(05.2.6.16) Araştırma Projeleri Gelirler Payı? gelir kodunda, buna ilişkin giderler ise (A) işaretli cetvelde ?(09.8.8.01) Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Hizmetleri? fonksiyonunda,
- 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin (a) bendine gore devam etmekte olan projelerin tamamlanmasına yonelik inşaat işleri ile her turlu bakım ve onarım icin aktarılan tutarlar, (B) işaretli cetvelde ?03.5.1.01 Doner Sermayelerin Aylık Gayri Safi Hasılatından Aktarmalar? gelir kodunda, buna ilişkin giderler ise (A) işaretli cetvelde ?09.4.1.10 Doner Sermaye Gelirlerinden Ayrılan Tutarlar ile Yurutulecek Hizmetler? fonksiyonunda,
- Bağış ve yardımlarla ilgili işlemler; (B) işaretli cetvelde ?04 Alınan Bağış ve Yardımlar ile Ozel Gelirler? gelir kodu altında uygun detay kodunda, buna ilişkin giderler ise (A) işaretli cetvelde ?09.4.1.11 Alınan Bağış ve Yardımlarla Yurutulecek Hizmetler? fonksiyonunda,
- 2547 sayılı Kanunun 43 uncu maddesinin (d) bendi gereğince elde edilen yurtici oğrenim ucretlerine ilişkin gelirler, (B) işaretli cetvelde ?03.1.2.41 Uluslararası Ortak Eğitim ve Oğretim Program Gelirleri? gelir kodunda, buna ilişkin giderler ise (A) işaretli cetvelde ?09.4.1.13 Uluslararası Ortak Eğitim ve Oğretim Program Gelirleri İle Yurutulecek Hizmetler? fonksiyonunda,
Eğitime yardımcı hizmetlerin yurutulmesi bakımından;
-Sağlık, Kultur ve Spor Dairesi Başkanlığının faaliyetlerinin yurutulmesi icin zorunlu olan giderler (oğrencilere ilişkin yapılacak giderler haric) (09.6.0.00) fonksiyonunda,
-Oğrencilerin beslenmesine ilişkin giderler (09.6.0.03) fonksiyonunda,
-Oğrencilerin barınmasına ilişkin giderler (09.6.0.04) fonksiyonunda,
-Oğrencilerin sağlık hizmetlerinin karşılanması amacıyla yapılan her turlu giderler (tedavi ve ilac haric) ?09.6.0.05 Oğrencilerin Sağlığına İlişkin Giderler? fonksiyonunda,
-Oğrencilerin kultur ve spor faaliyetlerine ilişkin giderler (09.6.0.06) fonksiyonunda,
-Sağlık, Kultur ve Spor Dairesi Başkanlığının gelirlerinden karşılanacak olan yuksekoğretim kurumunun diğer birimlerinin giderleri; Diğer giderler (09.6.0.07) fonksiyonunda,
ilgili ekonomik kodunda tertiplenecektir.
Sosyal tesislerin tumu yukarıda belirtilen ilkeler cercevesinde universite butcesi altında tertiplenecektir.
Ancak yuksekoğretim kurumları bunyesinde faaliyet gosteren ve Kurumlar Vergisi ve/veya Katma Değer Vergisi mukellefi olan ya da bu vergilerden muaf tutulan iktisadi işletmeler, ozel butce kapsamında yer almayacaktır.
4. FİNANSMAN TİPİ SINIFLANDIRMA
Finansman tipi sınıflandırma, yapılan harcamaların hangi kaynaktan finanse edildiğini gostermektedir. Bu sınıflandırma tipinin belirlenmesinde odemenin nereye yapıldığı hususu onem taşımamaktadır.
Finansman tipi sınıflandırma aynı zamanda dış proje kredileri, ozel odenekler ile şartlı bağış ve yardımların da takibine imkan vermekte olup, ozellikle mali mevzuatımız gereği ayrı tertiplerde izlenmesi gereken odeneklerin takibine de olanak sağlamaktadır. Finansman tipi sınıflandırma ile ilgili kodlar, EK: FTS1'de yer almaktadır.
5. EKONOMİK SINIFLANDIRMA
Ekonomik sınıflandırmayla, Devletin, gorev ve fonksiyonlarını yerine getirirken yuruttuğu faaliyetlerin, milli ekonomiye, piyasalara ve gelir dağılımına etkilerinin planlanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Ekonomik sınıflandırma; gelirlerin, harcama ve borc vermenin, finansmanın (gelir-gider farkı) sınıflandırması şeklinde uc bolumden oluşmaktadır.
Gelir ile harcama ve borc vermenin sınıflandırılmasında, karşılıklı veya karşılıksız, cari veya sermaye ayrımı oncelik taşımaktadır. Karşılıksız işlemler, kanunun emrettiği hususlarda bir mal veya hizmet karşılığı olmadan yapılan, burs odemeleri veya vergi gelirleri gibi tahsilat ve odemeleri kapsar. Sermaye ve cari harcama ayrımında ise, butce hazırlama rehberi ve merkezi yonetim butce kanununda belirlenen asgari değerler ile kullanım omru dikkate alınmaktadır.
Finansman (gelir-gider farkının) sınıflandırması, butce gelirleri ile giderleri arasındaki acığın hangi kaynaklardan, hangi şartlarla finanse edildiğini gosterir. Aynı şekilde butce gelirleri ile giderleri arasında bir fazlalığın soz konusu olması halinde de bu fazlalığın nasıl değerlendirildiği hususu, finansman sınıflandırması kapsamına girer. Ozel butceli idareler ile duzenleyici ve denetleyici kurumlar kendi butcelerine ilişkin olarak finansman sınıflandırmasını esas alarak (F) işaretli cetveli hazırlayacaklardır (Form 16).
5.1. Harcama ve Borc Vermenin Sınıflandırması
Harcamaların ekonomik sınıflandırmasında, harcamanın cari veya sermaye, karşılıklı veya karşılıksız, karşılıklı ise hangi mallar ve hizmetler karşılığında, karşılıksız ise yerleşiklerle veya yerleşik olmayanlarla bağlantısı, harcamaların Devlet ici veya Devlet dışı kesimlere yapılması, teşebbuslere veya bunun dışındaki sektore yapılması gibi ozellikler dikkate alınır.
Harcama, geri odenmeyen, bir başka deyişle herhangi bir mali hak yaratmayan veya mevcut bir mali hakkı ortadan kaldırmayan devlet odemeleri olarak tanımlanabilir. Harcama, cari ya da sermaye nitelikli olabilir; mal veya hizmet alımında olduğu gibi bir şey karşılığında yapılabileceği gibi karşılıksız olarak da yapılabilir. Devletin itfa odemeleri (kamu borclarının anapara geri odemeleri), finansman kısmında; kamusal amaclarla verilen borclar ise, borc verme bolumunde sınıflandırılacaktır.
Harcamalar ve borc verme, bu ilkeler ve kriterler cercevesinde, uc ana başlık altında incelenebilir:
5.1.1. Cari Giderler
Bu gider grubu, cari giderler ile cari transferlerden oluşmaktadır.
Personel giderleri, sosyal guvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, butce hazırlama rehberi ve merkezi yonetim butce kanunları ile belirlenen asgari değerleri aşmayan ve normal omru bir yıl ya da bir yıldan az olan mal ve hizmet alım giderleri ile faiz giderleri cari giderlerdir. Askeri lojman alımı, yapımı ve buyuk onarımı icin yapılan harcamalar haric, savunmaya yonelik harcamalar cari nitelikli harcamalardır.
Ekonomik sınıflandırmada, her bir alım icin vergiler dahil olmak uzere;
- Menkul mal alımlarında 17 bin Turk Lirasına kadar,
- Gayrimaddi hak alımında 13 bin Turk Lirasına kadar,
- Menkul malların bakım ve onarımlarında 17 bin Turk Lirasına kadar,
- Gayrimenkullerin bakım ve onarımlarında 40 bin Turk Lirasına kadar,
olan odenek ihtiyacları mal ve hizmet alımları altında teklif edilecektir.
İlgili idare butcesinden, kişi veya kurumların cari nitelikli ihtiyaclarını karşılamak amacıyla, karşılıksız olarak yapılan kaynak aktarımları cari transferleri oluşturmaktadır.
5.1.2. Sermaye Giderleri
Bu gider grubu, sermaye giderleri ve sermaye transferlerinden oluşmaktadır.
Sermaye giderleri, normal omru bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi icin yapılan, butce hazırlama rehberi ve merkezi yonetim butce kanunları ile belirlenen asgari değerleri aşan odemelerdir.
İlgili idare butcesinden, kişi veya kurumların sermaye nitelikli ihtiyaclarını karşılamak amacıyla, karşılıksız olarak yapılan kaynak aktarımları sermaye transferlerini oluşturmaktadır.
Askeri amaclar dışında uretim amacıyla kullanılacak olan dayanıklı malların piyasadan satın alınması ya da uretilmesi icin yapılan odemeler sermaye giderleri kapsamında yer alır. Bu bolume dahil olan dayanıklı mal turleri, silahlı kuvvetler mensuplarına tahsis edilen lojmanları da iceren ikamete mahsus binalar, ikamete mahsus olmayan binalar ve diğer inşaat işlerini kapsayan gayrimenkul sabit sermaye malları ile ulaşım aracları, makineler ve diğer techizat gibi menkul sabit sermaye mallarıdır.
Sermaye giderleri aynı zamanda, mevcut sabit sermaye mallarına dahil edilen mal ve hizmetler icin bunları geliştirmek, ekonomik omurlerini uzatmak, verimlerini artırmak, performanslarını geliştirmek veya bunları yeniden oluşturmak veya yapılandırmak amacıyla yapılan odemeleri de kapsar. Mutad bakım-onarım odemeleri ise, cari giderlere dahil edilecektir. Bu gruba aynı şekilde, gayrimenkule dahil olan mal ve hizmetler icin yapılan harcamalar, araziler, binalar ve diğer sabit sermaye malları ile gayrimaddi aktifler uzerindeki mulkiyetin devredilmesi sırasında maruz kalınan masraflar ile iktisap edilmiş sabit sermaye aktiflerinin değeri icinde bulunan tum hizmetler icin yapılan harcamalar da dahildir.
Ote yandan, amortismana tabi kıymetler arasında yer alsalar bile, kucuk aletler, iş kıyafetleri, mutad bakımda kullanılan yedek parcalar, normal omurleri bir yıldan fazla olsa dahi duşuk değerli alet ve edevat ile benzeri kıymetler, sermaye giderleri arasında yer almayacaktır.
Sabit sermaye varlıkları icin yapılan harcamanın miktarı, bunların satın alınması durumunda devlet tarafından odenen fiyattır. Devlet tarafından uretildiği takdirde harcama miktarı, emek de dahil olmak uzere uretim faktorleri ile malzemeler icin yapılan odemeler toplamıdır. Ancak, ulkemizdeki mevcut istihdam ve ucret rejimimizde calışanlara yapılan odemeler uretimle ve uretim donemi ile doğrudan bağlı olmadığından, diğer bir ifadeyle uretim olmasa bile ucretler odendiğinden ucretlerin tamamı cari harcamalar bolumune dahil edilmiştir. Bu nedenle yatırım projeleri kapsamında personel giderlerine yer verilmeyecektir.
5.1.3. Borc Verme-Geri Odeme
Kamusal bir amacla ve bir mali hakka ya da taahhude dayalı olarak yapılan işlemlerdir.
Bu bolum, bir mali hakka veya devletin teşebbus mulkiyetinde hisse (sermaye) katılımına neden olan odemeleri, nakit yonetimi ya da gelir elde etme amacları dışında, kamu politikası amaclarıyla elde tutulan hisseyi azaltan ya da sona erdiren gelirleri kapsar. Bu bolume, devlet tarafından verilen krediler (orman koylusune iş imkanı yaratmak icin veya vatandaşın konut sahibi olabilmesi icin kredi verilmesi vb. krediler), alınan hisseler, verilen kredilerden devlete yapılan geri odemeler, satılan hisselerden elde edilen gelirler dahildir. Verilen borclar, giderler bolumunde sınıflandırılırken, geri odemeler de gelirler bolumune dahil edilecektir.
5.1.4. Birinci Duzey Ekonomik Kodlar
Onceki kısımlarda değinilen tanım ve acıklamalar cercevesinde, giderlerin ekonomik sınıflandırması dort duzeyli bir kod grubundan oluşmakta olup, I. duzeyde yer alan gider gruplarının acıklamaları ve bunlara ilişkin butce hazırlama esasları aşağıda yer almaktadır:
01- Personel Giderleri
Kamu personeli ile kamu personeli olmamakla birlikte mevzuatı gereğince ilgililere bordroya dayalı olarak yapılan odemeleri (er-erbaş harclıkları, oğrenci harclıkları vb.) kapsamaktadır. Devletin işveren sıfatıyla odediği sosyal guvenlik primleri ?02- Sosyal Guvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri?ne dahil edilecektir. Ayni nitelikteki odemeler ile işcilere odenen seyyar gorev tazminatı ise ?03- Mal ve Hizmet Alımları?na dahil edilecektir.
a) Kuruluşların personel giderleri ve sosyal guvenlik kurumlarına devlet primi giderlerine ilişkin odenekleri e-butce sisteminde yer alan maaş ve yuk hesabı modulundeki bilgi ve veriler esas alınmak suretiyle Genel Mudurluğumuz tarafından hesaplanacağından, kuruluşlar ayrıca butce tekliflerinde ?01- Personel Giderleri? ve ?02- Sosyal Guvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri? tertipleri icin butce fişi acıklamalarını doldurmayacak ve bu ekonomik kodlara ilişkin butce fişlerini Bakanlığımıza gondermeyeceklerdir.
b) Mevcut personelin etkin ve verimli calışmasını sağlamak uzere, yerleşim merkezleri ve birimler arasında personel dağılımındaki dengesizliği giderecek tedbirler alınacak ve acıktan atama talepleri asgari seviyede tutulacaktır.
c) İdareler, 2011-2013 yılları icin atama izni almayı planladıkları memur kadroları ve sozleşmeli personel pozisyonlarının tutar olarak ilave odenek ihtiyacını her yıl icin hesaplayacaklar ve odenek teklifinde bulunacaklardır. Tavanı aşan odenek teklifleri ise bu rehber ekinde yer alan ilgili formlarda gerekceleriyle birlikte gosterilecektir.
c) Doner sermayelere ait vizeli kadro ve pozisyonlarda gorev yapan personelin ucretleri bu kaynaklardan odenmesi gerektiğinden, soz konusu personel icin butceden odenek talebinde bulunulmayacaktır.
02- Sosyal Guvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri
Devletin işveren sıfatıyla Sosyal Guvenlik Kurumuna odeyeceği sigorta primleri, bu bolumde izlenecektir.
İşveren sıfatıyla odenecek sigorta ve sağlık prim odemeleri, I. duzeyde ?02- Sosyal Guvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri? altında, II. duzeyde istihdam turune gore detaylandırıldıktan sonra III. duzeyde ?6-Sosyal Guvenlik Kurumuna? kodu ile IV. duzeyde ilgisine gore ?01- Sosyal Guvenlik Primi Odemeleri? ve ?02- Sağlık Primi Odemeleri? ekonomik kodundan teklif edilecektir.
03- Mal ve Hizmet Alım Giderleri
Bu kısımdaki giderler, mal ve hizmet karşılığında yapılan faturalı odemeleri kapsamaktadır. Devletin, karşılığında herhangi bir mal veya hizmet almadığı karşılıksız odemeler ile sermaye giderleri bu kapsam dışındadır.
Ote yandan her turlu askeri amaclı inşaat, tesis, mal ve malzemeler (askeri lojmanlar haric) vb. alımlar mal ve hizmet alımları kapsamında değerlendirilecektir.
Mal ve hizmet alımları ile ilgili odenek tekliflerinde aşağıdaki esaslara uyulacaktır:
a) Yurt ici ve ozellikle yurt dışı gorevlendirmelerde azami tasarruf anlayışı esas alınacak, gorevlendirmeler titiz bir şekilde sorgulanmak suretiyle asgari sure ve sayıda tutulacak ve buna gore odenek teklifinde bulunulacaktır.
b) Eğitim, kurs, seminer, panel vb. faaliyetler personelin gorev mahallinde duzenlenmek suretiyle yolluk odeneği ihtiyacı asgari seviyeye indirilecektir. Bu faaliyetlerin gorev mahalli dışında gercekleştirilmesinin zorunlu olduğu durumlarda;
- Faaliyetin hizmet satın alınması yoluyla,
- Yolluk verilmek suretiyle,
gercekleştirilmesi seceneklerinde ortaya cıkacak maliyetler arasında karşılaştırma yapılarak teklif yapılacaktır.
c) Kurum ve kuruluşlar, asli gorevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belli bir gorev bolgesi icinde fiilen gezici olarak gorev yapan memur ve işciler icin seyyar gorev tazminatı odeneği talebinde bulunacaklardır. Seyyar gorev tazminatından yararlanacak personel sayısı 10 No'lu formda (Yolluk karşılığı tazminat alan personel sayısı bolumunde) gosterilecektir.
c) Eğitim ve dinlenme tesisleri ile benzeri sosyal tesislerin işletme giderlerinin kendi gelirleriyle karşılanması zorunludur. Mevcut tesislerin bakım ve onarımları icin hicbir şekilde odenek talebinde bulunulmayacaktır.
d) Temizlik ve diğer hizmet alımı ihaleleri icin bir onceki yıl ihale kapsamında calıştırılan eleman sayısı aşılmayacaktır.
e) Hizmet alımı suretiyle guvenlik hizmetlerini karşılayacak kurumlar, bu ihtiyaclarını asgari duzeyde elemanla karşılayacak şekilde planlama yapacaklardır. 21 No'lu Ozel Guvenlik Hizmetine İlişkin Bilgi Formuna Valilik yazısının bir orneği eklenecektir. Ancak soz konusu yazıda yer alan eleman sayısı gosterge niteliğinde olduğundan imkanlar cercevesinde değerlendirme yapılabilecektir.
f) Hizmetler, mevcut hizmet binalarında surdurulecek ve kesinleşmiş mahkeme kararı veya tahliye kararı olan hizmet binaları dışında yeni kiralama, satın alma veya yeni inşaatlar icin odenek istenilmeyecektir.
g) Telefon, mobil telefon, uydu bağlantılı mobil telefon, faks ve benzeri haberleşme imkanları icin odenek talep edilirken azami tasarruf anlayışıyla hareket edilecek, tasarruf genelgelerine uygun olarak mevcut cihazların ekonomik kullanımı sağlanacaktır.
ğ) Personelin işe gidiş ve gelişine yardımcı olmak amacıyla ilave servis aracı kiralanmasına ilişkin odenek teklif edilmeyecektir.
h) Hizmet alımı suretiyle taşıt kullanılmasındaki amac, kamudaki taşıt giderlerinin asgari seviyeye indirilmesi ve kaynakların savurganlığa yol acılmadan, butce olanaklarıyla uyumlu bir bicimde kullanımının sağlanmasıdır. Kurumların bu konudaki teklifleri 17/3/2006 tarihli ve 2006/10193 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan esaslar cercevesinde değerlendirileceğinden, tekliflerde ayrıntılı maliyet analizinin gosterilmesi, buna ilişkin bilgi ve dokumanların (tasfiye edilen/edilecek taşıtlar nedeniyle tasarruf edilen/edilecek işletme ve bakım onarıma ilişkin bilgiler gibi) eklenmesi ve 20 (1-2) nolu formların doldurulması gerekmektedir. Hizmet alımı suretiyle kiralanan taşıt sayısı, bir onceki ihale kapsamında kiralanan taşıt sayısını gecmeyecektir.
Hizmet alımı suretiyle taşıt kullanılmasına ilişkin odenek tekliflerinde kurumun insan kaynakları da dikkate alınarak oncelikle şoforsuz taşıt kiralaması tercih edilecektir.
ı) Temsil, ağırlama, toren, fuar, kongre ve benzeri faaliyet ve etkinlikler icin katılım sayısı asgari seviyede tutulmak suretiyle odenek talep edilecek ve mali yıl icinde bu alandaki uygulama tasarruf anlayışı icerisinde yurutulecektir.
i) Sadece zorunlu hallerde doşeme ve demirbaş alımı icin odenek talep edilecek ve ihtiyacın zorunluluğu ayrıntılı bir şekilde gerekcelendirilecektir. Doşeme ve demirbaş alımı icin odenek talep edilirken demirbaş standardizasyonu ilkelerine uyulacak ve mevcut imkÂnlarla yetinme gayreti icinde olunacaktır.
j) Bazı hizmet ve malzeme maliyetlerinin hesaplanmasında EK:Standart 1, 2, 3, 4 ve 5'te yer alan listelerde gosterilen tutarlar; buro makineleri ve demirbaş alımları ile ilgili odenek tekliflerinde ise Devlet Malzeme Ofisi Genel Mudurluğu'nun 30/6/2010 tarihi itibariyle gecerli olan satış fiyatları dikkate alınacaktır.
k) Bilgisayar ve bilgi işlem sistemlerinin yenilenmesi ve genişletilmesine ilişkin olarak mevcut kapasitenin etkili, ekonomik ve verimli kullanımı esas alınacaktır. Bu amacla teklif edilecek odeneklerde mevcut kapasite ile hizmet hedefleri arasındaki ilişki goz onunde bulundurulacaktır.
l) Yayın alımlarında azami tasarruf anlayışı icerisinde hareket edilecektir.
04- Faiz Giderleri
Faiz, odunc alınan paranın kullanımı karşılığında yapılan odeme olarak tanımlanmaktadır. Bu itibarla, faiz odemeleri borc alınan paranın anapara geri odemesinden ve borclanma icin odenen komisyon ve ihrac giderlerinden ayrılır. Sadece Devlet borclarına ilişkin faiz odemeleri bu bolumde yer alacaktır. Borclanmaya ilişkin olarak odenen komisyon ve ihrac giderleri ise mal ve hizmet alımları kapsamında ve genel butceli idareler icin sadece Hazine Musteşarlığı butcesinde gosterilecektir. Bunun dışında, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borc Yonetiminin Duzenlenmesi Hakkında Kanun hukumleri cercevesinde genel butceli idarelerin dışında kalan ve borc alma yetkisine sahip idarelerin borclanmaları halinde bu borclara ilişkin faizlerini kendi butcelerinde gostereceklerdir.
İskontolu işlemlerde faiz, ihrac fiyatı ile geri odeme fiyatı arasındaki farktır. Bu bolum, devletin garantor veya kefil olarak odediği faiz giderlerini kapsamaz. Boyle bir odeme, devletin borc verme işlemi olarak sınıflandırılır.
05- Cari Transferler
Sermaye birikimi hedeflemeyen ve cari nitelikli mal ve hizmet alımını finanse etmek amacıyla yapılan karşılıksız odemelerdir. Genel olarak ayni işlemler Analitik Butce Sınıflandırmasının kapsamı dışında olduğundan ayni transferler de bu kapsamda yer almayacaktır. Transferler nihai olarak kimin yararlandığına gore değil, kime odendiğine gore sınıflandırılmalıdır. Bu cercevede aşağıda belirtilen hususların dikkate alınması gerekmektedir;
a. Transfer odemelerinin cari veya sermaye nitelikli olduğu hususunda bir ayrım yapılamıyorsa soz konusu gider, cari transferler arasında yer alacaktır.
b. Her kuruluş, uyesi bulunduğu uluslararası kuruluşları yeniden gozden gecirecek ve gerekli olmayanlar icin odenek teklifinde bulunmayacaktır.
c. Sosyal Guvenlik Kurumunun tahsilatını artıracak ve giderlerinde tasarruf ve etkinlik sağlayacak tedbirlere ağırlık verilecek ve butceden bu kuruluşa yapılacak transferler asgari duzeyde tutulacaktır.
c. Ozel butceli idareler ile duzenleyici ve denetleyici kurumlar, Sosyal Guvenlik Kurumuna, mevcut sosyal guvenlik mevzuatı hukumlerine gore ek karşılıklar, emeklilik ikramiyeleri ve makam tazminatı gibi mali yukumluluklerin odenebilmesi icin butcelerinde gerekli odenek tekliflerini (05.1.2.05) ekonomik kodunda yapacaklardır.
d. Memurların oğle yemeğine yardım odenekleri (05.3.1.05) kodunda teklif edilecektir.
e. Turk Cumhuriyetleri ile Turk Akraba Topluluklarından ve diğer ulkelerden gelen orta ve yuksekoğretim oğrencileri ile diğer personele yapılan hizmetlerle ilgili odenekler, kuruluş butcelerinin ekonomik sınıflandırma bolumunde (05.4) kodu altında amacına gore ilgili III. ve IV. duzey kodlarda gosterilecektir.
06- Sermaye Giderleri
Sermaye giderleri, normal omru bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi icin yapılan, butce hazırlama rehberi ve butce kanunları ile belirlenmiş asgari değeri aşan odemelerdir.
İdareler, 5018 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi gereğince, yatırımlarla ilgili hususlarda Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberinde yer alan ilke, esas ve onceliklere uyacaklardır.
2003 yılı başından itibaren yururluğe giren 4749 sayılı Kanunda yer alan borclanma limitleri de dikkate alınarak, halen yatırım programında devam eden dış kredili projelerin kredi kullanımlarında ve dolayısıyla uygulamada yaşanan sorunların azaltılması icin projelerin ihtiyac duyacağı yıllık odenekler mevcut yatırım tavanları icinde kullanılacak şekilde yatırım programına konulacaktır. Yıl ici revizyonlar da soz konusu Kanunda belirtilen limitler ile sınırlandırılmış durumdadır.
Kamulaştırma Kanunu uyarınca, yeterli odenek temin edilmeden kamulaştırma işlemine başlanamayacağından, odenek teklifleri projelerin gercek kamulaştırma ihtiyacını yansıtacak şekilde yapılacaktır.
Araştırma projelerine ilişkin yatırım tekliflerinde personel giderlerine yer verilmeyecektir.
07- Sermaye Transferleri
Butce dışına sermaye birikimi amaclayan ve sermaye nitelikli mal ve hizmetlerin finansmanı amacıyla yapılan karşılıksız odemelerdir. Transferin cari nitelikli mi yoksa sermaye nitelikli mi olduğunu belirlemek icin cari?sermaye ayrımında esas alınan kriterler kullanılmalıdır.
a.Sermaye transferi niteliğindeki tekliflerde, sermaye giderleri icin gecerli olan hususlar dikkate alınacak ve sermaye giderleri teklifleriyle birlikte DPT Musteşarlığına iletilecektir.
b. Kamu iktisadi teşebbuslerine butceden yapılacak transferler, bu kuruluşların verimlilik ve karlılıklarını artırmalarını teşvik etmek amacıyla ve ozelleştirme uygulamaları da dikkate alınarak en az seviyede tespit edilecektir.
08- Borc Verme
Bir mali hakka veya devletin mulkiyetinde hisse (sermaye) katılımına neden olan odemeleri kapsar. Devlet tarafından verilen krediler ve alınan hisseler borc verme olarak sınıflandırılırken, KİT'lerin gorev zararları cari transferler icerisinde yer alacaktır.
09- Yedek Odenekler
Butcede başlangıcta ongorulemeyen hizmet karşılıkları olarak veya yapılan tahminlerin yıl ici gelişmeler neticesinde tutmaması ihtimaline karşılık hizmetlerin aksamaması icin ihtiyat olarak ayrılan odeneklerdir. Bu odenekler, Maliye Bakanlığı butcesinde yer almaktadır. Merkezi yonetim butcesi kapsamında yer alan diğer kurumlar butce tekliflerinde yedek odeneklere yer vermeyeceklerdir.
5.1.5. Diğer Hususlar
Yukarıda 9 grupta gosterilen I. duzey ekonomik kodların II. III. ve IV. duzey detayları EK: ES 2,3 ve 4'te yer almaktadır.
- Harcamaların ekonomik sınıflandırması yapılırken, fiziki ve fiili olarak ayrılabilen ve ayrı izlenmesi anlamlı olan butun giderler ayrı tertiplerde butcelenmelidir.
- Gecen yıl borcları ve ilama bağlı borclar ayrı tertiplerde izlenmeyecek ve borcun kaynağına gore cari yıl butcesinin ilgili tertiplerinden odenecektir.
- Red ve iadeler butcede gider olarak gosterilmeyecek, iadesi gereken tutarlar gelirlerden duşme şeklinde ve muhasebe sisteminde gosterilecektir.
Giderin ve gelirin ekonomik kodları ve acıklamaları ile fonksiyonel kodlar ve acıklamaları Analitik Butce Sınıflandırmasına İlişkin Rehberde (www.bumko.gov.tr) yer almaktadır. Butce tekliflerinin hazırlanması ile gider ve gelir kayıtlarında bu Rehber esas alınacaktır.
5.2. Gelirlerin Ekonomik Sınıflandırması
Gelirler, karşılıklı veya karşılıksız olarak herhangi bir mali hakka dayanmaksızın yapılan tahsilatlardır. Gelirlerin ekonomik sınıflandırması EK: ES5'de yer almakta olup, (B) işaretli cetvellerin hazırlanmasında bu sınıflandırma esas alınacaktır.
5.3. Finansmanın Ekonomik Sınıflandırması
Devletin finansman acıklarını karşılamak amacıyla, kendi yukumlulukleri karşılığında yaptığı odeme ve tahsilatlar olarak tanımlanan finansmanın ekonomik sınıflandırması EK: ES6'da yer almakta olup, genel butce acısından Hazine Musteşarlığınca hazırlanacaktır. Ozel butceli idareler ile duzenleyici ve denetleyici kurumlar da bu sınıflandırmayı esas alarak hazırlayacakları (F) işaretli cetvellerini butce tekliflerine ekleyeceklerdir.
C. DİĞER HUSUSLAR
1. Merkezi yonetim butce kanununa eklenecek belgelere esas olmak uzere idareler bunyelerinde bulunan doner sermaye ve fonlara ait bilgileri 23 ve 24 No'lu formları doldurmak suretiyle bildireceklerdir.
2. Giderin sınıflandırılmasında kurumsal, fonksiyonel, finansman tipi ve ekonomik kodların en detayını icerecek duzeyde hazırlanacak olan butceler, ekonomik sınıflandırmanın ilk iki duzeyini icerecek şekilde kanunlaşacak ve uygulanacaktır.
3. 2011-2013 donemi butce tekliflerinde 100 TL ve katlarındaki tutarlara yer verilecektir.
4. Butce Hazırlama Rehberiyle tekliflere eklenmesi istenen formlardan sistem tarafından uretilen icmal formlar, idareler tarafından e-butce sisteminden alınarak tekliflere eklenecektir.
5. Ozel butceli idareler ile duzenleyici ve denetleyici kurumlar, 2011-2013 donemine ilişkin gelir tahminlerini gelirin ekonomik sınıflandırmasının IV. duzeyinde hazırlayarak butce tekliflerine ekleyeceklerdir. Gelir tekliflerinin de e-butce'ye girişi yapılacaktır.
6. İdareler, sermaye nitelikli odeneklerin butce tertiplerine dağılımını ekonomik sınıflandırmanın IV. duzeyini icerecek şekilde hazırlayarak, sınıflandırmaya uygunluğu acısından Maliye Bakanlığı (Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğu) ile mutabakat sağladıktan sonra vize icin DPT Musteşarlığına başvuracaklardır.
7. İdareler, projelerinin gercekleştirilmesi ile ilgili olarak alınmış ve alınacak dış proje kredilerinin 30 Haziran 2010 itibariyle uygulama durumlarını, yılsonu tahminlerini ve 2011 yılında kullanacakları dilimlerle ilgili bilgileri, butce teklifleri ile birlikte hem Maliye Bakanlığına hem de Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığına teslim edeceklerdir.
8. Butce teklifleri hazırlanırken ?Butce Hazırlama Rehberi? doğrultusunda tum formlar eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurularak belirtilen ilke ve standartlar ile kodlama sistemine uyulacaktır. Ekonomik sınıflandırmanın IV. duzeyinde hazırlanan butce fişlerinin gerekcelerinde genel ifadeler yerine hesaplamalara dayanan ayrıntılı bilgilere yer verilecektir. Bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen butce teklifleri, noksanlıkları giderildikten sonra değerlendirmeye alınacaktır.
9. Merkezi yonetim kapsamındaki kamu idareleri, Butce Cağrısı ve eki Butce Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve Eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberindeki esas ve usuller cercevesinde butce tekliflerini hazırlayacaklar ve 15 Ekim 2010 tarihine kadar kesinleşen butce tasarılarını (4) nusha olarak Maliye Bakanlığına (Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğu) teslim edeceklerdir. Duzenleyici ve denetleyici kurumlar ise butce tekliflerini Turkiye Buyuk Millet Meclisine ve bir orneğini de Maliye Bakanlığına (Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğu) gondereceklerdir.
10. Performans programı hazırlamakla yukumlu kamu idareleri 2011 yılına ilişkin performans programlarını Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Musteşarlığı'na gondereceklerdir.
11. Sosyal Guvenlik Kurumları 2011-2013 donemi butcelerini bu Rehberde yer alan sınıflandırma kriterleri ve Rehber ekindeki sınıflandırma listelerini esas alarak hazırlayacaklar ve merkezi yonetim butce kanun tasarısına eklenerek Turkiye Buyuk Millet Meclisine gonderilmek uzere Maliye Bakanlığına (Butce ve Mali Kontrol Genel Mudurluğu) gondereceklerdir.
12. Rehberde değişiklik yapılması halinde bu değişiklikler butun idarelere ayrıca duyurulacaktır.
EK-1 ANALİTİK BUTCE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ
EK-1 ANALİTİK BUTCE SINIFLANDIRMASI CETVELLERİ CETVEL NO CETVEL ADI KS-1 Kurumsal Sınıflandırma Anahtarı KS-2 Kurumsal Sınıflandırma Birinci Duzey KS-3A Kurumsal Sınıflandırma İkinci Duzey Genel Butceli İdareler KS-3B Kurumsal Sınıflandırma İkinci Duzey Yuksekoğretim Kurumları KS- 3C Kurumsal Sınıflandırma İkinci Duzey Ozel Butceli Diğer İdareler KS-3D Kurumsal Sınıflandırma İkinci Duzey Duzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Ve Sosyal Guvenlik Kurumları KS-4 Yuksekoğretim Kurumları Kurumsal Sınıflandırma Anahtarı KS-5 Yuksekoğretim Kurumları Kurumsal Sınıflandırması FS-1 Birinci Duzey Fonksiyonel Kodlar FS-2 İkinci Duzey Fonksiyonel Kodlar FS-3 Ucuncu Duzey Fonksiyonel Kodlar FS-4 İdari Birimlerin Fonksiyonel Sınıflandırma Anahtarı FTS-1 Finansman Tipi Sınıflandırma ES-1 Ekonomik Sınıflandırma Birinci Duzey Gider Kodları ES-2 Ekonomik Sınıflandırma İkinci Duzey Gider Kodları ES-3 Ekonomik Sınıflandırma Ucuncu Duzey Gider Kodları ES-4 Ekonomik Sınıflandırma Dorduncu Duzey Gider Kodları ES-5A Ekonomik Sınıflandırma Birinci Duzey Gelir Kodları ES-5B Ekonomik Sınıflandırma İkinci Duzey Gelir Kodları ES- 5C Ekonomik Sınıflandırma Ucuncu Duzey Gelir Kodları ES-5D Ekonomik Sınıflandırma Dorduncu Duzey Gelir Kodları ES-6 Finansmanın Ekonomik Sınıflandırması EK-2 STANDARTLAR
EK-2 STANDARTLAR STANDART NO STANDART ADI 1 Giyecek Yardım Standardı 2 Parasız Yatılı Okul ve Yurt Oğrencisi Yiyecek ve Giyecek Bedeli 3 237 Sayılı Kanuna Tabi Taşıtların İşletme ve Bakım-Onarım Maliyetlerine İlişkin Standartlar 4 Hasta Yatak Maliyetine Katkı 5 Memurların Oğle Yemeğine Yardım EK-3 BUTCE HAZIRLIK CALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLAR
EK-3 BUTCE HAZIRLIK CALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLAR FORM NO FORM ADI 1 Hizmet Gerekcesi ve Hedefleri 2 Fonksiyonel Sınıflandırmaya Gore Odenek Teklifleri İcmali (Birinci Duzey) 3 Ekonomik Sınıflandırmaya Gore Odenek Teklifleri İcmali (Birinci Duzey) 4 Ekonomik Sınıflandırmaya Gore Odenek Teklifleri İcmali (İkinci Duzey) 5(1-3) Fonksiyonel ve Ekonomik Sınıflandırma Duzeyinde Butce Teklif ve Tahminleri (2011-2012-2013) 6(1-3) Ekonomik Sınıflandırma Duzeyinde İlk Defa Yapılması Planlanan Hizmetlerin Gerektirdiği Odenek Teklif ve Tahminleri (2011-2012-2013) 7(1-3) Ekonomik Sınıflandırma Duzeyinde Tamamlanması Planlanan Hizmetlere İlişkin Bilgi Formu (2010-2011-2012) 8 Odenek Cetveli (Ekonomik Dorduncu Duzey) 9 Odenek Cetveli (Ekonomik İkinci Duzey) 10 Birimlerin Hizmet Maliyetinin Tespitine İlişkin Bilgi Formu 11 Fiziksel Değerler Bilgi Formu 12 Cari Giderler Ozet Formu 13(1-2) Gider ve Gelir Butce Fişleri 14 Cok Yıllı Butce 15 Gelir (B) Cetveli 16 Finansman (F) Cetveli 17 Uluslararası Kuruluşlara Uyelik Bilgi Formu 18 237 Sayılı Taşıt Kanununa Gore 2011 Yılında Edinilecek Taşıtlar 19 Mevcut Taşıtlar ile Hizmet Alımı Suretiyle Kullanılan/Kullanılacak Taşıtlara İlişkin Bilgi Formu 20(1-2) Hizmet Alımı Suretiyle Kullanılan Taşıtlara İlişkin Bilgi Formu 21 Ozel Guvenlik Hizmetine İlişkin Bilgi Formu 22 Temizlik Hizmetine İlişkin Formu 23 Doner Sermaye Gelir-Gider Cetveli 24 Fon Gelir-Gider Cetveli 25(1-2) Tavanı Aşan İlave Odenek Teklifleri Formu 26 Ozel Butceli İdare Gelirlerinin Yasal Dayanaklarına İlişkin Form 27 Oğrenci Sayıları Bilgi Formu 28 Hizmet Alımı Suretiyle Calıştırılan Gorevli Sayısına İlişkin Bilgi Formu 29 İdare Performans Hedefleri Maliyet Tablosu