23 Ekim 2010 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27738
YONETMELİK
Sosyal Guvenlik Kurumundan:
SOSYAL GUVENLİK KURUMU PERSONELİNİN YETİŞTİRİLMEK AMACIYLA
YURT DIŞINA GONDERİLMESİ HAKKINDA YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Yurt Dışı Eğitim Esasları
Amac
MADDE 1 ? (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı personelinin mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmeleri, eğitilmeleri, bilgilerini artırmaları, staj veya oğrenim yapmaları amacıyla, yurt dışında eğitim ve araştırma kuruluşlarına, hizmetle ilgili yabancı kurum veya kuruluşlara ve uluslararası resmi veya ozel kuruluşlara gonderilmeleri ve secilmeleri ile tabi olacakları hak ve yukumluluklere ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 ? (1) Bu Yonetmelik, 1 inci maddede belirtilen amaclarla yurt dışına gonderilecek Sosyal Guvenlik Kurumunda calışan personeli kapsar.
Dayanak
MADDE 3 ? (1) Bu Yonetmelik, 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumu Kanununun 24 uncu ve 41 inci maddelerine ve 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 ? (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Başkan: Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanını,
b) Başkanlık: Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığını,
c) Birim Amiri: Merkez teşkilatındaki ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimleri ile taşra teşkilatında gorev yapan en ust amiri,
c) Daire Başkanlığı: İnsan Kaynakları Daire Başkanlığını,
d) Komisyon: Yetiştirilmek uzere yurt dışına gonderilecek personeli belirlemek amacıyla kurulan Yurt Dışı Eğitim Komisyonunu,
e) Kurum: Sosyal Guvenlik Kurumunu,
f) Personel: Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak calışan memurları,
g) Yurt Dışı Eğitimi: Yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilen personelin mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmeleri, eğitilmeleri ve bilgilerini artırmaları icin takip ettiği staj, ihtisas veya lisansustu oğrenimlerini,
ifade eder.
Yurt dışı eğitimin esasları
MADDE 5 ? (1) Yurt dışı eğitimi aşağıdaki esaslara gore duzenlenir.
a) Yurt dışı eğitimi, Başkanlığın ilgili mali yıl butcesinde yeterli odeneğinin bulunması koşuluyla, Başkanlığın gorev ve fonksiyonlarının gerektirdiği onceliklere ve ihtiyaclara uygun olarak belirlenir.
b) Dış burs veya teknik işbirliği programları icin eğitim kurumunun belirlenmiş olması hali haric, lisansustu oğrenim icin Yuksekoğretim Kurulu tarafından tespit edilen universitelerin dışındaki universite veya yuksek okullara personel gonderilmez.
c) Yabancı dil eğitimi icin yurt dışına personel gonderilmez.
İKİNCİ BOLUM
Komisyon ve Komisyon ile Daire Başkanlığının Gorevleri
Komisyon
MADDE 6 ? (1) Yurt Dışı Eğitim Komisyonu, Başkan veya Başkanın gorevlendireceği bir Başkan Yardımcısının başkanlığında, dort asıl ve iki yedek uyeden oluşur. Daire Başkanı, Komisyonun tabii uyesi olup, diğer uyeler ve yedekleri, Başkan Yardımcıları ve birim amirleri arasından Başkan tarafından secilir.
(2) Komisyon, gerekli gorduğu hallerde goruşlerini almak uzere ilgili birim amirlerini toplantıya cağırabilir.
(3) Komisyon, kararlarını katılanların salt coğunluğuyla alır. Eşitlik halinde Başkanın oyu yonundeki karar kabul edilir.
(4) Komisyon, gerektiğinde Başkanın cağrısı uzerine olağanustu toplanabilir.
(5) Komisyon kararları Başkan onayı ile yururluğe girer.
(6) Komisyonun sekretarya hizmetleri Daire Başkanlığınca yerine getirilir.
Komisyonun gorevleri
MADDE 7 ? (1) Komisyonun gorevleri şunlardır:
a) Gelecek mali yıl icerisinde butce olanaklarıyla yetiştirilmek amacıyla, yurt dışına gonderilecek Kurum personelinin sayısını, sınıfını, yaptırılacak oğrenimin, stajın veya ihtisasın konusunu, suresini, gonderilecek ulkeleri ve uluslararası kuruluşları belirlemek.
b) Bakanlar Kurulu kararı ile Kuruma tahsis edilen kontenjan ve 12 nci maddede belirtilen şartlar cercevesinde, yetiştirilmek uzere yurt dışına gonderilecek personeli secme veya yarışma sınavı yapmak suretiyle tespit etmek.
c) Lisansustu eğitim icin yurt dışına gonderilecek personelin; Bakanlar Kurulu kararı ile Kuruma tahsis edilen kontenjan dÂhilinde oğrenim konusunun değiştirilmesine ilişkin taleplerini karara bağlamak.
c) Adayların yarışma sınavı ile belirlenmesine karar verilmesi halinde, sınavın yeri, tarihi ve saatini, ilgililere tebliğ edilmek uzere ilgili Başkanlık birimlerine bildirmek.
d) Adayların secme suretiyle belirlenmesine karar verilmesi halinde, secme komisyonunu oluşturmak.
e) Onemli bir hastalık, kaza veya diğer mucbir sebeplerle eğitim programına ara vermek zorunda kalıp, bu durumu belgelendirmeleri halinde yuksek lisans oğrenimine gonderilen personelin eğitim suresinin en cok altı aya, diğerlerinin ise kendileri icin ongorulen program suresinin 1/3'une kadar oğrenim surelerinin uzatılmasına ya da geri cağrılmalarına karar vermek.
f) Kuruma tahsis edilen dış kaynaklı burs ve teknik işbirliği programlarına katılacak personeli belirlemek.
g) Personelin geri cağrılmasına karar vermek.
ğ) Yurt dışı eğitimle ilgili diğer konularda karar vermek.
Daire Başkanlığının gorevleri
MADDE 8 ? (1) Daire Başkanlığının yurt dışı eğitimi ile ilgili gorevleri şunlardır:
a) Başkanlık birimleri ile işbirliği yaparak takip eden yılda yurutulecek yurt dışı eğitim programlarını hazırlamak.
b) Başkanlık birimlerinin taleplerini de dikkate alarak hazırlanan ve Komisyonca onaylanan yurt dışı eğitim programlarını, butce olanaklarıyla gelecek mali yıl icinde yurt dışına gondermek istedikleri personelin sayısını, sınıfını, yaptırılacak eğitim veya oğretimin konu ve suresini, gonderilecek ulkenin adını en gec Mart ayı sonuna kadar, tahsisi yapılan dış kaynaklı burslar icin de yukarıda sayılan bilgileri, ilgili eğitim programının kesinleşmesini takip eden on beş gun icinde Devlet Personel Başkanlığına bildirmek.
c) Bakanlar Kurulu kararı ile Kuruma tahsis edilen yurt dışı eğitimi kontenjan listesini Başkanlık birimlerine duyurmak.
c) Bakanlar Kurulu kararı ile Kuruma tahsis edilen yurt dışı kontenjanında yer alan eğitimler icin birimlerce bildirilen bilgileri derleyerek Komisyona sunmak.
d) Bu Yonetmelikte ongorulen yurt dışı eğitim faaliyetleri ile Komisyonun sekretarya hizmetlerini yurutmek.
e) Yurt dışı eğitime gonderilecek personelin Komisyonca belirlenmesini muteakip, secilen personelin yuklenme senedi, muteber imzalı muteselsil kefalet senedi, yurt dışı aylığı, yolluk, sağlık sigortası, eğitim goreceği yerdeki oğrenim ucretinin odenmesi gibi işlerinin yurutulmesi icin alınan onayları ilgili birimlere gondermek.
f) Yurt dışı eğitimi ile ilgili olarak Başkanlıkca verilen diğer gorevleri yapmak.
UCUNCU BOLUM
Personelde Aranacak Şartlar, Kontenjan Tespiti,
Başvuru, Adayların Belirlenmesi, Eğitim Kurumlarının Belirlenmesi ve Kayıt
Personelde aranacak şartlar
MADDE 9 ? (1) Personelden;
a) Lisansustu eğitim amacıyla yurt dışına gonderilecek olanlarda;
1) Universitelerin en az 4 yıllık fakulte veya yuksekokullarından mezun olmak,
2) 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumu Kanununun 30 uncu maddesinde belirtilenler arasında sayılmış olmak,
3) Kurum kadrolarında, adaylık dÂhil en az 3 yıl fiilen calışmış olmak,
4) Son uc yıllık sicil doneminde olumlu sicil almış olmak,
5) Son uc yıl icinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını almamış olmak,
6) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
7) 40 yaşını tamamlamamış olmak,
8) Daha once yurt icinde aynı konuda veya yurt dışında aynı duzeyde eğitim veya oğrenim gormemiş olmak,
9) Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen ve denklik verilen yurt dışı yuksekoğretim kurumlarından kabul belgesi almış olmak,
10) Kurumlarınca kendilerine bildirilen son başvuru tarihinden onceki iki yıl icinde alınmış olması kaydıyla, İngilizce icin en az 213 puanlık gecerli TOEFL veya en az 6,5 puanlık IELTS belgesine, Fransızca ve Almanca icin ise ilgili ulke kurumlarının yaptığı sınavlarda alınan eşdeğer belgeye sahip olmak,
11) Hastalık sebebiyle eğitim veya oğrenimini gercekleştiremeyeceği genel hukumler cercevesinde hastalık raporuyla tespit edilenler haric, yurt dışı eğitiminden geri cağrılmamış olmak,
şartları aranır.
b) Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, staj veya ihtisas yapmak amacıyla yurt dışına gonderilecek olanlarda;
1) Universitelerin en az 4 yıllık fakulte veya yuksekokullarından mezun olmak,
2) (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde belirtilen personel icin adaylık dÂhil en az 4 yıl calışmış olmak, diğer personel icin adaylık dÂhil en az 3 yıldır fiilen Kurum kadrolarında calışıyor olmak,
3) Son uc yıllık sicil doneminde olumlu sicil almış olmak,
4) Son uc yıl icinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını almamış olmak,
5) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
6) Daha once aynı seviyede eğitim ve oğrenim gormemiş olmak,
7) 50 yaşını tamamlamamış olmak,
8) Kurumlarınca kendilerine bildirilen son başvuru tarihinden onceki iki yıl icinde alınmış olması kaydıyla, Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit sınavından en az 70 veya en az 190 puanlık gecerli TOEFL ya da en az 6 puanlık IELTS belgesine, Fransızca ve Almanca icin ise ilgili ulke kurumlarının yaptığı sınavlarda alınan eşdeğer belgeye sahip bulunmak,
şartları aranır.
(2) Dış burslarla gonderilecekler icin yukarıdaki şartlarla birlikte bursu veren ulke veya kuruluşun aradığı şartlara da sahip olmak gereklidir.
Kontenjan tespiti
MADDE 10 ? (1) Birimlerin, her yıl Şubat ayı sonuna kadar, takip eden mali yılda yetiştirilmek uzere yurt dışına gonderilecek personelin sayısı, yaptırılacak oğrenimin veya stajın konusu, gonderilecek ulkeler ve uluslararası kuruluşlar, butce olanakları ve konulara ilişkin goruşlerini de ekleyerek oluşturdukları teklifler, Komisyona sunulmak uzere Daire Başkanlığına bildirilir.
Başvuru
MADDE 11 ? (1) Komisyonca tahsis edilen kontenjandan yararlanmak isteyen birim personeli, yapılan duyuru uzerine, bağlı oldukları birimlere on beş işgunu icerisinde istenen belgelerle yazılı başvuruda bulunurlar.
(2) Bu başvurular, uc işgunu icerisinde Daire Başkanlığına intikal ettirilir.
Adayların belirlenmesi
MADDE 12 ? (1) Mayıs ayının sonuna kadar toplanan Komisyon, adaylar arasından yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilecekleri sırasıyla;
a) Yabancı dil duzeyleri,
b) Kabul belgeleri,
c) Sicil durumları,
c) Hizmet sureleri,
d) Staj, ihtisas, yuksek lisans konuları,
e) Birim amirlerinin goruşleri,
dikkate alınarak, secme veya yarışma sınavı yapmak suretiyle tespit eder.
(2) Tahsis edilen kontenjanlar dolmadığı takdirde, kalan kontenjanlar icin Komisyonca belirlenen ve butce imkÂnı bulunan birimlere Daire Başkanlığınca yeni bir duyuru yapılır. Ek duyuru icin verilen sure on beş işgununu gecemez.
(3) Ek duyuruya yapılacak başvuruları değerlendirmek icin Komisyon en gec Eylul ayında yeniden toplanır.
Eğitim kurumlarının belirlenmesi
MADDE 13 ? (1) Staj veya ihtisas yaptırılacak hizmetle ilgili yabancı kurum veya kuruluşlarla uluslararası resmi ve ozel kuruluşlar, Dışişleri Bakanlığının goruşu alınmak suretiyle Komisyon tarafından belirlenir.
(2) Ancak, Turkiye'nin uyesi olduğu ve bunyesinde dış temsilciliği bulunan uluslararası kuruluşlar icin Dışişleri Bakanlığının goruşu aranmaz.
(3) Yuksek lisans programlarına katılacak personel, ancak Yuksekoğretim Kurulu tarafından tespit edilen universitelere gonderilebilir.
MADDE 14 ? (1) Universite veya yuksekoğretim kurumlarına kesin kayıtlarının yapılması hususunda tum işlemler ve gereken belgeler ilgili personel tarafından, kayıt ucretlerinin odenmesi ve oğrenim giderlerinin karşılanmasıyla ilgili taahhutlerde bulunulması ise Daire Başkanlığı tarafından sağlanır.
DORDUNCU BOLUM
Zorunlu Nedenlerle Yurda Geri Donme ve Hukum Bulunmayan Haller
Zorunlu nedenlerle yurda geri donme
MADDE 15 ? (1) Hastalık, kaza veya zorunlu nedenlerle eğitim programını gercekleştiremeyeceğini belgelendirmiş olan personel, Komisyon kararı ile yurda doner. Bunlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun mecburi hizmete ilişkin hukumleri uygulanır.
Hukum bulunmayan haller
MADDE 16 ? (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5502 sayılı Sosyal Guvenlik Kurumu Kanunu ve 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmelik hukumleri uygulanır.
BEŞİNCİ BOLUM
Son Hukumler
Yururluk
MADDE 17 ? (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 18 ? (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanı yurutur.