Benim WordPress Seo Rehberini yazmaya başlıyorum.Artık herkezin bir bloğu var.Buda milyonlarca blog ediyor.Tabi ki hepimiz hit kazanmak icin yazıyoruz bunun icinde seo bilgimizi artırmak gerekiyor.Artık seo konusunusunda nirvanaya ulaştığımı duşunuyorum.Daha once basit bir makale yazmıştık bu makalede daha kapsamlısını bulacaksınız.
Temel Teknik Optimizasyon(Basit calışmayla yuksek odul)
WordPress seo konusunda benim kullandığım başarılı sistemler arasında demek yanlış olmaz.Ancak herkez kullandığı icin bunu geliştirmek gerekiyor.Bu başlıkta bunları oğrencez.
Kalıcı Bağlantılar
İlk once kalıcı bağlantıları değiştirmek gerekiyor.Permalink WordPressteki link yapsıdır.Ornek:
3tt.org/?p=
Eğer onceden farklı bir kalıcı link yapsı kullanıyorsanız yenilere değiştirmek icin yonlerdirme plugin‘i kurun.Ve şu adımları takip edin Yonetim Paneli ->Redirection -> Options(Turkcesi şuanlık olmadığı icin ingilizcelerini yazıyorum) ordaki ” URL Monitoring” kutularından ” Modified posts” işaretleyin.Şimdi kalıcı linkleri değiştirebilirsiniz.
Ben /mesaj-basligi/ ya da /katagori-ismi/mesaj-basligi/ gibi teci ediyorum.Bunun icin Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılara gidiyoruz.
/katagori-ismi/mesaj-basligi/ gibi kalıcı link icin: /%category%/%postname%/
/mesaj-basligi/ gibi kalıcı link icin: /%postname%/
Not: Bunun icin WordPressin .htaccess dosyasını oluşturması lazım.Bunu elle ya da gerekli chmod değerleri ile kendisi yapabiliyor.
Başlıklarınızı(Title) Seo icin Optimazsyon Edin
Otomatik olarak WordPress tarafından “Blog ismi » Blog Arşivi»…” gibi title ekleniyor.Bunları daha guzel hale getirmemiz gerekiyor.Bunun iki nedeni var:
* Arama motorları aranan kelimeye en yakın başlıklı siteyi ilk sırada gosterir.
* İnsanlar genellikler ilk sıralardaki sitelere bakarlar.İlk sırada cıkan sitenin hitti yukselir.
Bunun icin bir cok yol var.Bunlardan en kolayı pluginle optimazsyon etmektir.Ben all in one seo kullanıyorum.Bu cok iyi işe yarıyor tabiki secim.Siz isterseniz araştırıp size gore en iyisini bullabilirsiniz.
Otomatik ayarlar dışında olanları anlatıyorum:
Plugin Status: Enabled ’ı secin
Home Title: Site başlığını yazın.(10-15 harf arası olsun)
Home Description: Sitenizin genel acıklamsını yazın(100-150 harf arası olursa daha iyi)
Home Keywords (comma separated):Sitenizin iceriği ile ilgili anahtar kelimeleri yazın (10-15 tane ayrı kelime yazın)
Canonical URLs: Secin
Rewrite Titles: Secin
Use Categories for META keywords: Secin
Use Tags for META keywords:Secin
Dynamically Generate Keywords for Posts Page: secin
Autogenerate Descriptions:secin
Capitalize Category Titles:secin
bu kadar bunun ayarıda.
Devamını Goruntule Yazısını Optimize Edin
Bu yazı en fazla tekrar eden yazıdır.Sitenizin ozgunluğunu duşurur.Bu yazıyı değiştirmek yararınıza olur.Detaya girmeye gerek yok.
Resim Optimizasyonu
Seo ’nun buyuk bir bolumu resim optimazsyonudur.WordPress bunu otomatik olarak yapmıyor ancak WordPress 2.5 ve yukarsı(oyle hatırlıyorum) bunu elle girilmesini sağlıyor.Resimlerinizin iyi bir alt etiketi girilmelidir.Bunu yaparak resimleri indexleyen botlara buyuk bir yardım etmiş oluyorsunuz.Onlarda sitenize resimlerden hit sağlıyor.
Bunun icin tabiki herşeyden once iyi bir konu başlığı ile uyumlu resim alt etiketi lazım.Bunu elle girmek biraz daha avantajlı ancak resim isimlerini konu başlığı ile aynı oalrak yazarsanız bu eklenti işinizi gorur.
http://cdn.yoast.com/wp-content/uploads/2008/04/seo-friendly-images.png
Not: photo yerine Resmi yazarsanız işinizi guvence altına alırsınız.Ve Turkiye hiti alabilirsiniz.
Tema Optimazsyonu
Breacrumbs(Ben Nerdeyim)
Siz sayfalarınıza ve blog mesajlarınıza ben nerdeyim eklentisini koymak isteyeceksiniz.Bu eklenti sayfalarınıza ve blog mesajlarınıza “Anasayfa > Katagori > Blog Mesajı” gibi yerler ekler.Bunun iki amacı vardır:
* Saylarınıza giren kullanıcılarının gezinmesini kolaylaştırmak
* Arama motoru orumceklerinin sitenizin yapısını kolay olarak belirlemesini sağlar.
Yakında kurulumunu ve eklentiyi vericem.
Başlıklar
Sitenizdeki başlıklara onem sırasına gore , , ekleyerek arama motorlarının sitenizin onemli başlıklarını bulmasınnda yardımcı olun.Konu icinde onemli yerleri kullanırken başlıklarda kullanın.Bunu kolayca yapmak icin post.php ve page.php sayfalarını editleyin.
Gereksiz kodları silin ve sitenizi hızlandırın
Bu konumda belirtiğim şeyleri uygulayın.
Kaynak:Wordpress Seo Rehberi