WordPress Kullanımı ve Yonetici Paneline Genel Bakış

a. Yonetim Paneli
WordPress yonetim paneli sitemize yazı yazmak, sitemiz ile alakalı ayarları yapmak,
bağlantıları kontrol etmek, sitemizin gorunumunu değiştirmek gibi bircok işlemin yapıldığı
paneldir. Kısaca panelimize bir goz atalım ve fonksiyonlarını oğrenelim.
1-YAZILAR
Yazılar sekmesi isminden de anlaşılacağı gibi sitemize yazıların eklenmesini ve eklenen
yazıların duzenlenmesini sağlar. Ayrıca kategori ve etiket yonetimini buradan yapabilirsiniz.
Kategori ve Etiket: Sitemize yazacağımız yazıları belirli bir duzene koymak, ana başlıkları, vurgulanan noktaları ve konusunu belirlemek icin kullanabileceğimiz sekmelerdir. Kategoriler ile yazılarımızı belirli bir konu cercevesine alabilir ve etiketler sayesinde konularımızda bahsettiğimiz noktaları vurgulayabiliriz. Şimdi sitemize ornek bir yazı yazalım. Yazılar
sekmesine tıklayarak yeni bir yazı ekleyelim. Yazdığımız yazının metni orneğin, “WordPress GPL lisansına sahip acık kaynaklı, ucretsiz dağıtılan, PHP ve MySQL uzerine kurulan kişisel yayınlama platformudur. WordPress, Michel V tarafından geliştirilmiş olan B2/Cafelog ’un resmi devamı niteliğindedir. Bu calışma WordPress geliştiricileri tarafından devam ettirilmektedir.” olsun.
Yazımız ile alakalı bir konu secelim ve bu bizim kategorimiz olsun. Yazımızın konusu WordPress sitemize WordPress adında bir kategori ekleyelim. Konumuzda bahsettiğimiz noktalar da etiketlerimiz olsun. Bu yazımızın etiketleri “WordPress, GPL, Php ve MYSQL, Blog” olsun. Bu kelimeleri de aralarına virgul koyarak etiketler bolumune ekleyelim. Yayımla sekmesine tıklayarak yazınızı yayımlayabilirsiniz.

Ornek Yazı Ekleme Paneli:



Şimdi diğer sekmelerimizi kısaca bir tanıyalım.
2-MEDYA
Yeni bir yazı eklerken Yukle/Ekle panelini kullanarak sitenize gorsel oğeler vs. ceşitli dosyalar ekleyebilir ve yazılarınızın gorunumlerini değiştirebilirsiniz. Medya sekmesi ile sitenize yeni gorsel oğeler ekleyebilir veya eklediğiniz gorsel oğeleri duzenleyebilirsiniz.
3- BAĞLANTILAR
İlginizi ceken sitelere veya yazılara bağlantılar bolumunden link verebilir, sitenize uğrayan ziyaretcilere o bağlantıya gitmeleri icin tavsiyede bulunabilirsiniz. Aynı zamanda var olan bağlantılarınızı buradan duzenleyebilirsiniz.
4- SAYFALAR
Sitenize yazı ekler gibi sayfada ekleyebilirsiniz. Web sitelerinde genelde “Ana Sayfa, Hakkımızda, İletişim vs.” gibi sayfalar bulunmaktadır. Siz de sitenize bu tur sayfalar ekleyebilir ve duzenleyebilirsiniz.
5- YORUMLAR
Sitenize yazmış olduğunuz yazılar, okuyucularınız tarafından yorumlandığı zaman, yorumları onaylayacağınız gerekirse kontrol edip duzenleyeceğiniz sekmedir.
6- GORUNUM
Sitenizin gorsel yapısını değiştirebileceğiniz, tema yukleyip duzenleyebileceğiniz ve sitenizdeki menu bileşenlerini ayarlayabileceğiniz sekmedir.
7- EKLENTİLER
Sitenizin teknik altyapısını kontrol eden ve işlevselliği ile sitenize zenginlik katan eklentileri yukleyip duzenleyebileceğiniz ve etkinleştirme işlemlerini yapabileceğiniz sekmedir.

8- KULLANICILAR
Sitenize uye olan ziyaretcileri profillerini ve kendi profil bilgilerinizi duzenleyebileceğiniz, yetki sistemi ile sitenize yonetici, editor vs. ekleyebileceğiniz sekmedir.

9- ARACLAR
Sitenizle alakalı ceşitli yardımcı uygulamaların bulunduğu sekmedir. Başka bir blog sisteminden WordPress ’e yazılarınızı aktarmanızı veya var olan yazılarınızı yedeklemenizi sağlayan sekmedir. Araclar bolumunden WordPress surum guncelleme işlemini de yapabilirsiniz. Şimdi araclar bolumunde bulunan iki yardımcı uygulamadan biraz bahsedelim.

Turbo: Bu uygulamayı yukledikten sonra, bilgisayarınızdan sitenize girmeniz, ayarlamalarınızı yapmanız daha hızlı olacak. Bir ceşit on bellekleme sistemi ile sitenizin hızlı acılmasını sağlayacaktır. Turbo ’nun halka acık ve ortak bilgisayarlara kurulmaması tavsiye edilir.
Press This: Press This kullanarak herhangi bir web sitesinden yazı, gorsel ya da video alabilir, aldığınız yazıları duzenledikten sonra sitenizde yayınlayabilir veya bir yazıda kullanabilirsiniz.
10- AYARLAR
Ayarlar menusunden sitemiz icin bircok ayarı yapabiliriz. Genel Ayarlar: Bu bolumde sitemizin genel başlığını ve sloganını duzenleyebilir, zaman ve
tarih ayarlamalarını yapabilirsiniz.

Yazma: Sitenize yazmış olduğunuz yazılar ile ilgili aylarları yapabilirsiniz.
Okuma: Sitenizde bir sayfada kac adet yazı gosterileceğini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca RSS ayarlarınızı duzenleyebilir, sitenizin takipcilerine kolaylık sağlayabilirsiniz.
Tartışma: Sitenizde yayımladığınız yazılara yapılan yorumlar ile ilgili ayarları yapabilirsiniz.
Medya: Bu bolumde sitenizde bulunan gorsel oğelerin ayarlamalarını yapabilirsiniz.
Gizlilik: Sitenizin arama motorlarında yer alma ayarlamalarını yapabilirsiniz.
Kalıcı Bağlantılar: Bu ayar kurulumdan sonra yapılması gereken en onemli ayarlardan birisidir. Kalıcı bağlantı ayarları WordPress tarafından desteklenmekte ve tavsiye edilmektedir.
Kurulumdan sonra yazdığımız yazılar şu şekilde oluyor:

http://www.grafiktasarimmedya.com/wordpress/?p=150

Kalıcı bağlantıları duzenlediğimizde sitemizdeki yazılar şu şekilde olabilir.

http://www.grafiktasarimmedya.com/wo...yazi-ismi.html

Bu şekilde olan bağlantılar hem arama motorları tarafından hem de okuyucularınız tarafından daha anlaşılır hale geliyor. Bu sayede arama motorları sitenizi daha kolay indeksleyerek sitenizin daha cok trafik almasını sağlıyor. Google yapılan aramalar icin sonuc sayfasını oluştururken, aranan kelimeleri icinde barındıran sitelere oncelik tanıyarak daha ust sıralara yerleştiriyor.

Arama motorları daha cok sade ve kısa kalıcı bağlantıları on plana cıkarıyor. Cunku bu şekildeki bağlantılar arama motoru dostu olarak nitelendiriliyor. Google da aynı şekilde sade bağlantıları daha cok sevmekte ve on plana cıkarmaktadır. Google muhendislerinden Matt Cutts ’ın da tavsiyeleri bu yondedir. Yani,

/yıl/ay/yazi-ismi/ yerine,
/yazi-ismi/ gibi bir kalıcı bağlantının olması daha mantıklıdır. Bu şekilde yapı oluşturmak icin “Ozel Yapı” bolumune /%postname%/ yazabiliriz.
Gerekli ayarları yapıp, kalıcı bağlantıları kaydettikten sonra WordPress otomatik olarak .htaccess dosyasını guncelleyecektir. Fakat dosya yazma izni (Permission) verilmemiş ise bu duzenlemeyi elle yapmanız gerekmektedir.
WordPress guncelleme işlemini yapamadığı zaman sayfanın alt kısmında bize bir kod verir. Bu durumda kodu kopyalarak WordPress kurulum dizininde bulunan .htaccess dosyasını bilgisayarınıza indirerek veya bir FTP programı (FreeZilla vs.) ile duzenleyebilirsiniz.

Ornek “.htaccess” dosyası


# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond % !-f
RewriteCond % !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress
Eğer sunucunuza .htaccess dosyası yoksa siz de oluşturabilirsiniz. Notepad++ (Buradan İndirebilirsiniz) gibi bir metin duzenleyicisini acarak kodları yapıştırdıktan sonra “.htaccess” olarak kaydedebiliriz.
Sunucumuz .htaccess dosyasının oluşturulmasına veya duzenlenmesine izin vermiyorsa gene arama motoru dostu kalıcı bağlantılar oluşturabiliriz. Bu durumda ise .htaccess ’i devre dışı bırakmamız gerekmektedir. Devre dışı bırakmak icin kalıcı bağlantının başına “index.php” ifadesini getirebiliriz. Bu durumda bağlantımız şu şekilde olur:



Ceşitli Ayarlar: Bu bolumde sitemize yuklediğimiz dosyaların nereye kaydedileceğini ayarlayabiliriz. Standart yukleme yeri “wp-content/uploads/” klasorudur. Burayı değiştirerek “wp-content/klasor/” haline getirebilirsiniz.

Kaynak : http://polyokurnaz.blogspot.com/2013/10/wordpresss-kullanm-ve-ozellikleri.html