Windows 10 işletim sistemi, Windows 7 ve Windows 8.1 cihaz kullanıcılarının yukseltme yaptıktan sonra da temiz kurulum yapmalarına izin verecek ki bunun mumkun olacağı Microsoft calışanı tarafından resmi olarak acıklandı. Peki yukseltmeden sonra herhangi bir sebeple temiz kurulum yapmaya karar verdiğinizde bunu nasıl yapacaksınız? Verileriniz ve lisansınız ne olacak? Yanıtı bu rehber yazımızda.
Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10, şu anda Teknik Onizleme surumu adı altında resmi olarak yapı 10130’a ulaştı, 29 Temmuz gunu itibarıyla da final surumuyle karşımıza cıkacak. Windows 7 ile Windows 8’in en sevilen ozelliklerini birleştiren Windows 10’a geciş yapmayı duşunuyorsanız, bunu ISO dosyası aramakla uğraşmadan masaustunuze gelecek bildirim ışığında doğrudan cihazınıza indirip yukseltme yolunu izleyerek yapabileceksiniz. Tabii ki bunu yaptığınızda eski Windows bilgisayarınızın kalıntı dosyaları da beraberinde gelecek. Bu durumda sistem dosyalarına zarar vermeden, verilerinizi kaybetmeden ve lisansınızı da koruyarak yapabileceğiniz en iyi işlem temiz kurulum yapmak. Peki yukseltmeden sonra temiz kurulum icin hangi adımları izlemek gerekiyor? Bu sorunun yanıtını Windows 10 Teknik Onizleme surumunu -ilk cıktığı gunden bu yana- deneyen Insider kullanıcısı olarak vermeye calışacağım.
Windows 7 ve 8.1’den Yukseltme Sonrası Temiz Kurulum:
ISO dosyasını indirmek ve USB belleğe yazdırıp kurulum yapmak yerine masaustunuze gelen bildirim yoluyla yukseltme yapmayı tercih ettiyseniz, istemeseniz de Windows.old adıyla yeni Windows 10’lu bilgisayarınızda bir klasor oluşturulacak. Boyutu GB’lara varan bu klasor –kafanızı karıştırmamak acısından yuzeysel geceyim- basit bir komutla veya doğrudan silinebiliyor. Ancak silinse de hem temiz kurulumdaki gibi tertemiz bir işletim sisteminiz olmuyor, hem de silinirken sistem dosyalarını da zarar verme durumunuz var. Bu noktada verilerinizi ve lisansınızı tehlikeye atmadan temiz kurulum yapmanıza imkan tanıyan bir secenek var: “Her şeyi kaldır".
Evet, Windows 8.1 ile birlikte kullanıma acılan bu secenek Windows 10'da da bulunuyor ve hem temiz bir işletim sistemine kavuşma imkanı tanıyor, hem de bunu yaparken lisansınızı korumuş oluyorsunuz. Bu seceneğe ulaşmak icin Windows Tuşu + I kısayoluyla veya sistem tepsisine yerleştirilmiş bildirim menusunde bulunan Yeni Ayarlar’a tıklayarak ulaşabileceğiniz Ayarlar menusune gidiyor ve Guncelleştirme ve Guvenlik - Kurtarma – Bu Bilgisayarı Sıfırla yolunu izliyorsunuz.

Bu noktadan sonra iki seceneğiniz var. Tum uygulama ve ayarlarınızın kaldırılacağı sadece kişisel dosyalarınızın bırakılacağı dosyaları etkilemeden bilgisayarı yenileme seceneği veya tum kişisel dosyalarınızın, uygulamalarınızın ve ayarlarınızın kaldırılacağı her şeyi kaldır seceneği. İkisinde de lisansınız korunacak ve tertemiz bir sisteme sahip olacaksınız.

ISO Dosyasıyla Temiz Kurulum:
Evet, Windows 8.1 ile birlikte kullanıma acılan bu secenek Windows 10'da da bulunuyor ve hem temiz bir işletim sistemine kavuşma imkanı tanıyor, hem de bunu yaparken lisansınızı korumuş oluyorsunuz. Bu seceneğe ulaşmak icin Windows Tuşu + I kısayoluyla veya sistem tepsisine yerleştirilmiş bildirim menusunde bulunan Yeni Ayarlar’a tıklayarak ulaşabileceğiniz Ayarlar menusune gidiyor ve Guncelleştirme ve Guvenlik - Kurtarma – Bu Bilgisayarı Sıfırla yolunu izliyorsunuz.

Bu noktadan sonra iki seceneğiniz var. Tum uygulama ve ayarlarınızın kaldırılacağı sadece kişisel dosyalarınızın bırakılacağı dosyaları etkilemeden bilgisayarı yenileme seceneği veya tum kişisel dosyalarınızın, uygulamalarınızın ve ayarlarınızın kaldırılacağı her şeyi kaldır seceneği. İkisinde de lisansınız korunacak ve tertemiz bir sisteme sahip olacaksınız.

ISO Dosyasıyla Temiz Kurulum:
Windows 10’u kişisel bilgisayarınızdan başka bir bilgisayara da kurmak istiyor veya yukseltme yaptıktan sonra ek işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız ISO dosyasıyla kurulum kararı yerinde olacaktır. Temiz kurulum yapmak icin en ideal olan bu cozumde izlenmesi gereken uc adım var. Aşağıdaki bağlantıdan Windows 10’u ISO formatında indiriyorsunuz ve onyuklenebilir USB flaş surucusu oluşturuyorsunuz. Son aşamada da kuruluma geciyorsunuz.
TAMİNDİR
TAMİNDİR