Yuksekoğretim Kurumları Oğrenci Konseyleri ve Yuksekoğretim Kurumları Ulusal Oğrenci Konseyi Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 31 Ekim 2013 PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 28807
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI OĞRENCİ KONSEYLERİ VE
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI ULUSAL OĞRENCİ
KONSEYİ YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 20/9/2005 tarihli ve 25942 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumları Oğrenci Konseyleri ve Yuksekoğretim Kurumları Ulusal Oğrenci Konseyi Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (m) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"f) Oğrenci Konseyi Kurultayı: Bir yuksekoğretim kurumunun fakulte, yuksekokul, konservatuvar, meslek yuksekokulu ve enstitu oğrenci temsilcilerinin katılımıyla gercekleştirilen Oğrenci Konseyinin genel kurul toplantısını,"
"m) Ulusal Oğrenci Konseyi Kurultayı: Yuksekoğretim kurumları oğrenci konseyleri başkanlarının katılımıyla gercekleştirilen oğrenci konseylerinin genel kurul toplantısını,"
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 5Bir yuksekoğretim kurumunda Oğrenci Konseyi uyelerinin belirlenmesi ve organlarının oluşturulması icin yapılacak secimler, Yuksekoğretim Kurulunun belirleyeceği bir takvim, sure ve program esas alınarak ilgili yuksekoğretim kurumu rektorluğu tarafından gercekleştirilir. Bu sure ve program icerisinde yapılan secimlerde, bir birimde herhangi bir nedenle sonuc alınamaz ise, o birimde temsilci secilmemiş olur. Oğrenci temsilciliklerine aday olacak oğrenciler, secim tarihinden en az bir hafta once adaylıklarını ilan ederler ve secimlerin yapılacağı tarihten bir onceki gunun mesai bitimine kadar secim kampanyasını yurutebilirler."
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Oğrenci Konseyi Genel Kurulu, her yıl en az bir kere olmak uzere bağlı bulunduğu ilgili yuksekoğretim kurumunun Oğrenci Konseyi Kurultayı adıyla olağan olarak toplanır ve Oğrenci Konseyi organlarını oluşturur."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 17Oğrenci Konseyi Kurultayı Divan Kurulu, Yuksekoğretim Kurulunun belirleyeceği bir takvim esas alınarak Oğrenci Konseyi Kurultayı adı altında gercekleşen Oğrenci Konseyi seciminde Oğrenci Konseyi Genel Kurulu uyelerinin, uyelerini, kendi aralarından, secime katılanların salt coğunluğuyla sectiği bir başkan ve iki başkan yardımcısından oluşur. Divan Kurulu uyeleri, Oğrenci Konseyi Yonetim ve Denetleme Kurulu secimlerinde aday olamazlar."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin ucuncu kısmının ikinci bolumunun başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ulusal Oğrenci Konseyi Secimi ve Genel Kurulu"
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ulusal Oğrenci Konseyi Secimi ve Genel Kurulu
Madde 26Ulusal Oğrenci Konseyi uyelerinin belirlenmesi ve organlarının oluşturulması icin yapılacak secimler, Yuksekoğretim Kurulunun belirleyeceği bir takvim, program esas alınarak Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen sure icerisinde Ulusal Oğrenci Konseyi Kurultayı adı altında gercekleştirilir. Bu sure ve program icerisinde yapılan secimlerde, bir birimde herhangi bir nedenle sonuc alınamaz ise, o birimde temsilci secilmemiş olur.
Ulusal Oğrenci Konseyi Genel Kurulu, Turkiye'deki yuksekoğretim kurumlarının oğrenci konseyleri başkanlarından oluşur ve Ulusal Oğrenci Konseyinde en yuksek karar organıdır.
Ulusal Oğrenci Konseyi Genel Kurulunun toplanabilmesi icin uyelerinin salt coğunluğunun toplantıya katılması gerekir.
Ulusal Oğrenci Konseyi Genel Kurulu, her yıl en az bir kere toplanır. Ulusal Oğrenci Konseyi Genel Kurulu ve gundemi, Ulusal Oğrenci Konseyi Başkanı tarafından en az on beş gun once uyelere duyurulmak uzere yazıyla ilgili yuksekoğretim kurumu rektorluklerine bildirilir. Yapılan duyuru uzerine bu Yonetmelikte belirtilen toplantı yeter sayısı sağlanamadığı takdirde duyuru işlemi aynı şekilde tekrarlanır.
Ulusal Oğrenci Konseyi Genel Kurulunda, organların oluşturulması kararları, toplantıya katılanların salt coğunluğu, gizli oylama ve acık sayım ile, bunların dışındaki kararlar toplantıya katılanların salt coğunluğu ve acık oylama ile yapılır.
Ulusal Oğrenci Konseyi Genel Kurulu, Ulusal Oğrenci Konseyi Yonetim Kurulunun kararı veya genel kurul uyelerinin 1/4'unun Yonetim Kuruluna yazılı başvurusu sonucu Yonetim Kurulu tarafından yukarıda belirtilen aynı usulle olağanustu toplantıya cağrılabilir. Bu durumda Ulusal Oğrenci Konseyi Genel Kurulu toplantısı otuz gun icinde gercekleştirilir. Ulusal Oğrenci Konseyinin olağanustu yapılan Genel Kurul toplantılarını ve gundemini Ulusal Oğrenci Konseyi Yonetim Kurulu belirler ve yurutur."
MADDE 7Aynı Yonetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 28Ulusal Oğrenci Konseyi Kurultayı Divan Kurulu, Yuksekoğretim Kurulunun belirleyeceği bir takvim, program esas alınarak Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen sure icerisinde Ulusal Oğrenci Konseyi Kurultayı adı altında gercekleştirilen secimde Ulusal Oğrenci Konseyi Genel Kurulu uyelerinin, uyelerini, kendi uyeleri arasından, secime katılanların salt coğunluğuyla sectiği bir başkan ve iki başkan yardımcısından oluşur. Ulusal Oğrenci Konseyi Divan Kurulu uyeleri, Ulusal Oğrenci Konseyi Yonetim ve Denetleme Kurulu secimlerinde aday olamazlar."
MADDE 8Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 9Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.