5 Kasım 2013 SALI
Resmi Gazete
Sayı : 28812
YONETMELİK
Spor Genel Mudurluğunden:
OKUL SPOR FAALİYETLERİ YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı butun eğitim ve oğretim kurumlarının yurt ici ve yurt dışı spor faaliyetlerinin programlanması, beden eğitimi ve spor faaliyetleri esaslarının tespit edilmesi, okullar arası spor yarışmalarının yurutulmesi, yarışmalara ait arac, gerec ve benzeri ihtiyacların sağlanması, beden eğitimi ve spor calışmalarını yapacak kişiler ile spor faaliyetlerine katılacaklarla ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı butun eğitim ve oğretim kurumlarının yurt ici ve yurt dışı spor faaliyetleri ve oyun yolu ile beden eğitimi etkinliklerinin planlanmasını ve duzenlenmesini kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Spor Genel Mudurluğunun Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunun 2 nci ve 10 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Antrenor: Spor Genel Mudurluğu ve ilgili federasyonlardan alınan antrenorluk belgesine sahip calıştırıcı kişiyi,
b) Bakanlık: Genclik ve Spor Bakanlığını,
c) Daire Başkanlığı: Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığını,
c) Federasyon: Spor Genel Mudurluğu bunyesinde bulunan spor federasyonları ile bağımsız spor federasyonlarını,
d) Genel Mudur: Spor Genel Mudurunu,
e) Genel Mudurluk: Spor Genel Mudurluğunu,
f) ISF: Uluslararası Okul Sporları Federasyonunu,
g) İdareci: Yarışmalarda kafileden sorumlu kişiyi,
ğ) İl muduru: Genclik Hizmetleri ve Spor İl Mudurunu,
h) İl mudurluğu: Genclik Hizmetleri ve Spor İl Mudurluğunu,
ı) İl Tertip Komitesi: İl Okul Sporları Organizasyon Tertip Komitesini,
i) İlce mudurluğu: Genclik Hizmetleri ve Spor İlce Mudurluğunu,
j) İlce Tertip Komitesi: İlce Okul Sporları Organizasyon Tertip Komitesini,
k) Kademe: İlkokul, ortaokul ve lise ve dengi eğitim ve oğretim kurumlarını,
l) Kategori: Cinsiyeti ve belirlenmiş yaş aralıklarını,
m) Lisans: Okul spor yarışmalarına katılacak oğrenciler icin duzenlenen belgeyi,
n) Okul: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı butun eğitim ve oğretim kurumlarını,
o) Oğrenci belgesi: Okul mudurluklerince sporcuya oğrenci olduğuna dair verilen belgeyi,
o) Sağlık izin belgesi: Oğrencinin lisans veya sporcu oyun kartı cıkaracağı spor dalında spor yapmasında sağlık yonunden sakınca bulunmadığını gosterir yetkili kurum veya kişiden alınmış belgeyi,
p) Spor faaliyeti: Spor yarışmaları ile sportif eğitim calışmalarını,
r) Spor kulubu: Spor Genel Mudurluğu tarafından tescil edilmiş spor kulubunu,
s) Spor tesisleri: Spor faaliyetlerinin duzenlenebileceği tesisleri,
ş) Sporcu oyun kartı: Fiziksel etkinlik ve oyunlara katılacak oğrenciler icin duzenlenen belgeyi,
t) Tertip Komitesi Başkanı: Genclik Hizmetleri ve Spor İl Mudurunu,
u) Veli izin belgesi: Oğrencinin lisans veya sporcu oyun kartı cıkaracağı spor dalında spor yapmasında sakınca olmadığına dair oğrenci velisince izin verildiğini gosterir belgeyi,
u) Yarışma muduru: İl Mudurluğunce gorevlendirilen kişiyi,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Genel Hukumler
Uygulama esasları
MADDE 5(1) Okul spor faaliyetlerine ilişkin uygulama esasları aşağıda belirtilmiştir:
a) Okullar arası spor yarışmaları, fiziksel etkinlikler ve oyunlar; Genel Mudurluk mevzuatı, uluslararası oyun kuralları, spor federasyonlarının ve ISF'nin ilgili mevzuat ve talimatları esas alınarak yapılır.
b) Okullarda mudur, mudur yardımcısı, oğretmen, sporcu oğrenci ve antrenorlerin okul sporları faaliyetlerinin duzenlenmesine ilişkin iş ve işlemler il mudurluklerince, Milli Eğitim Bakanlığında gorevli katılımcıların her turlu idari iş ve işlemler ise Milli Eğitim Bakanlığı il/ilce milli eğitim mudurluklerince yurutulur.
c) Okul takımları veya ferdi sporcuları calıştıracakların, oncelikle beden eğitimi oğretmenleri, antrenorluk belgesine sahip diğer oğretmenlerden ya da antrenorluk belgesine sahip kişilerden olması esastır. Oyunsal etkinliklerde gorevlendirilenlerin ise oğretmen olmaları yeterlidir.
c) Mahalli musabakalar kapsamında hangi ilcelerde okullar arası yarışmaların, sportif faaliyetlerin, fiziksel etkinliklerin ve oyunların duzenleneceğine il tertip komiteleri karar verir.
d) Mahalli, grup merkezi ve yarı final merkezi yarışmalarında birinci olan ve ek kontenjandan dolayı katılım hakkı tanınan takım ve/veya ferdi sporcular, spor dalının ozelliğine gore bir ust kademedeki yarışmalara katılmak zorundadır. Ancak bir ust kademedeki yarışmalara katılamayacak okul takımları ve/veya ferdi sporcu oğrenciler, yarışma tarihinden en az beş iş gunu oncesinde il veya ilce milli eğitim mudurlukleri kanalıyla mazeretlerini belgelendirerek il mudurluğune bildirimde bulunmak zorundadır. Taahhut ettikleri yarışmalara mazeretsiz katılmayanlar hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda sportif mueyyide uygulanır, ayrıca bu durum il milli eğitim mudurluklerine bildirilir.
e) İl/ilce milli eğitim mudurlukleri ve il/ilce mudurlukleri arasında spor tesislerinin ortak kullanımı ve ucretsiz tahsis edilmesi ile karşılıklı personel gorevlendirilmesi sağlanır. Spor faaliyetlerinin niteliğine gore kullanılacak tesislere ilişkin kararlar il tertip komitelerince alınır.
f) Okullar, eğitim ve oğretim yılı başında mahalli yarışmalara katılacakları spor dallarını ve kategorilerini Okul Sporları Bilgi Yonetim Sistemi uzerinden bildirirler. Genel Mudurlukce yayımlanan yıllık faaliyet programı ve takvimine uygun olarak mahalli yarışmalarını yapıp sonuclandıran illerin, başarı sıralaması ve kontenjan durumuna gore bir ust yarışmalara katılmaya hak kazanan okul takımları ile ferdi sporcuları, sırasıyla grup, yarı final ve Turkiye birinciliği yarışmalarına katılırlar. Duzenlenecek mahalli, grup, yarı final ve Turkiye birinciliği kademelerindeki spor yarışmalarında yarışma muduru ve personel il mudurluğunce gorevlendirilir.
g) Eğitim ve oğretim hizmetlerini aynı fiziki yapı ve aynı okul mudurluğu altında birleşik olarak surduren okulların sporcu oğrencileri bulundukları kademenin takım veya ferdi yarışmalarına katılabilir. Sporcu oğrencinin okul adına yarışmalarda yer alması icin oncelikle ilgili kademede okuması gerekir. Bir veya birkac kademede birlikte eğitim ve oğretim verilen ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri arasında sporcu gecişi yapılamaz.
ğ) Okul spor yarışmalarının her aşamasında, kardeşlik, yardımlaşma, centilmenlik, kaynaşma ve hoşgoru değerleri one cıkarılır. Oğrencilerin bulunduğu ilin tarihi, kulturel değerleri hakkında bilgi edinmesi ve gezi etkinliklerinin duzenlenmesi imkanlar dahilinde sağlanır. Bu faaliyetler tertip komitesi tarafından gercekleştirilir. İlgili mevzuat cercevesinde kamu kurum ve kuruluşları ile ozel kuruluşlardan destek sağlanabilir.
h) Okullar, ilgili branş acıklamalarında farklı bir hukum belirtilmediyse yarışmalara kız ve erkek olmak uzere, aynı kategori veya branşta birer takım ile katılabilirler. Karma takım ve ferdi katılımlar ise, ilgili branşın teknik acıklamaları bolumunde belirtildiği şekli ile yapılabilir. Ferdi spor dallarında yarışmalara katılacak sporcu sayıları Genel Mudurlukce belirlenir.
ı) Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ni temsilen yarışmalara katılacak takım ve/veya ferdi sporcular da bu Yonetmelik hukumlerine tabidir.
i) Genel Mudurlukce spor dallarının gelişimi icin oğretmen, antrenor ve sporcu oğrencilere yonelik gerekli calışmalar Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği icinde yapılarak antrenorluk, hakemlik, gelişim seminerleri, kursları ve kamplar duzenlenir.
j) Eğitim ve oğretim yılı icerisinde Turkiye birinciliği yarışmalarına katılarak dereceye giren okul takımları ve ferdi sporcuları, ISF programına ve takvimine gore ilan edilen spor branşında ve kategoride ulkemizi temsil etme hakkı elde ederler.
k) Okullar arası spor yarışmalarında gorevlendirilen idareci, oğretmen, antrenor ve sporcu oğrenciler kurumlarınca yarışma suresince gorevli izinli sayılırlar.
l) Genel Mudurluk, organizasyonlarla ilgili her turlu reklam, sponsorluk, pazarlama ve yayın haklarını ilgili mevzuat cercevesinde duzenler.
m) İlde yapılan tum mahalli yarışmaların ve her yıl Genel Mudurlukce belirlenen illerde duzenlenmesi planlanan grup, yarı final ve Turkiye birinciliklerinde yarışmaları tescil etme yetkisi il tertip komitesine aittir.
n) Spor dalının ozelliğine gore ferdi veya takım halinde yapılan grup, yarı final ve Turkiye birinciliği yarışmalarına katılacak idareci, calıştırıcı ve sporcu oğrenci sayıları ilgili spor branşı acıklamalarında belirlenir.
o) Genel Mudurluk, spor branşlarının gelişimi icin gerekli onlemleri alır, hangi spor branşlarının yapılacağına ve ne şekilde uygulanacağına karar verir.
Tertip komiteleri
MADDE 6(1) İl tertip komitesi, il mudurluğu tarafından valilikten alınacak onay ile Ekim ayının ilk haftası icerisinde oluşturulur.
(2) İl tertip komitesi, il muduru başkanlığında, il milli eğitim mudurluğu şube muduru, il mudurluğu şube muduru, Turkiye Okul Sporları Federasyonu il temsilcisi, ilgili spor dalının federasyon il temsilcisi, il mudurluğunce gorevlendirilen iki personel ile il milli eğitim mudurluğu tarafından gorevlendirilen iki beden eğitimi oğretmeninden oluşur.
(3) İl tertip komitesinin gorev suresi bir eğitim ve oğretim yılı olup, sekretarya işlemleri il mudurluğunce yurutulur.
(4) İl tertip komitesi, başkanın cağrısı uzerine toplanır ve gerekli kararları alır.
(5) İl veya ilcelerde yapılacak her turlu okullar arası sportif yarışmalar ve sportif etkinlikler il tertip komitesinin kararı ve valinin onayı ile yapılır.
(6) İlce tertip komitesi, il tertip komitesince ihtiyac gorulen ilcelerde kurulur. İlce tertip komitesi ilce mudurluğunce kaymakamlık onayı ile Ekim ayının ikinci haftası icerisinde oluşturulur.
(7) İlce tertip komitesi; ilce muduru başkanlığında, ilce milli eğitim şube muduru ve ilce milli eğitim mudurluğunce belirlenen bir beden eğitimi oğretmeninden oluşur. İlce tertip komitesinin gorev suresi bir eğitim ve oğretim yılı olup, sekretarya işlemleri, ilce mudurluğunce yurutulur. İlce mudurluğu bulunmayan ilcelerde bu işlemler ilce milli eğitim mudurluğunce yurutulur.
(8) Tertip komiteleri, illerde vali, ilcelerde ise kaymakama karşı sorumludur.
(9) Yarışmanın yapılacağı ilin il tertip komitesi; mahalli, grup, yarı final ve Turkiye birinciliği yarışmaları organizasyonu tertip komitesi olarak gorev yapar. Gerektiğinde Genel Mudurluğu temsilen daire başkanı ve ustundeki personel il tertip komitesi başkanı, bunların dışındaki diğer personel ise komite uyesi olarak yer alır.
Yarışmalara başvurular ve kontenjanlar
MADDE 7(1) İl yarışmalarına katılım başvurusu; il tertip komitesinin belirlediği başvuru tarihlerinin, il mudurluklerince il milli eğitim mudurluklerine bildirilmesi ve il milli eğitim mudurluklerince bilgilendirilen okulların ilgili formu doldurarak il tertip komitesine başvurması yoluyla yapılır. İl tertip komiteleri yapılan başvuruları inceleyerek katılacak takım ve ferdi sporcu sayısına gore yarışma takvimini hazırlar. Yarışmalara başvurularda katılım ucreti alınmaz.
(2) Yarışmalarını tamamlayamayan iller, Daire Başkanlığından ek sure talebinde bulunabilir. Bu sure bir sonraki kademe icin belirlenen yarışmalarının tarihleri ve ISF takvimi goz onune alınarak Daire Başkanlığınca değerlendirilir.
(3) İl mudurlukleri; tertip komitelerinden aldıkları resmi yarışma sonuclarını, ilan edilen sonuc bildirme tarihine kadar Daire Başkanlığına bildirir. Daire Başkanlığı, sonuc bildirme tarihine kadar yarışmalarını tamamlayarak bildirimde bulunan illerin ferdi ve takım yarışma sonuclarını inceleyerek bir sonraki yarışmalara katılımlarıyla ilgili hazırlıkları yapar. Yarışmalar hakkında hazırlanan dokumanlar Genel Mudurluk Okul Sporları internet sitesinde yayımlanır.
(4) Daire Başkanlığı mahalli yarışmalarını tamamlayarak resmi olarak bildirimde bulunan illere bir takım veya ferdi il kontenjanı verir. Diğer kontenjanlar, spor branşlarının kategorilerinde mahalli yarışmalara katılan takım ve ferdi sporcu sayılarına ve bir onceki yıl takım olarak Turkiye birinciliklerinde elde edilen ilk dort dereceye istinaden verilir.
Yaş kategorileri
MADDE 8(1) Okul spor yarışmalarına katılacak olan oğrencilerin kategori, yaş ve terfi bilgileri ilgili spor dalının teknik acıklamalarında belirtilir.
(2) ISF takvimine gore icinde bulunulan eğitim ve oğretim yılında iştirak edilecek spor dallarının yaş kategorilerine ait bilgilendirme spor dalları yaş ve terfi tablosunda gosterilir.
(3) İlkokullar arası faaliyetler, yarışmalar, oyunlar, şenlikler hakkında branş acıklamalarında farklı bir uygulama belirtilmediyse mahalli olarak yapılır.
Terfiler
MADDE 9(1) Okul kademeleri arasında geciş yapılmaz.
(2) Yaşları kucukler kategorisi yarışmalarına katılmaya uygun olan sporcu oğrenciler, velisinin izni ile il tertip komitelerine yapılacak başvuruların kabul edilmesi kaydıyla yıldızlar kategorisinde yarıştırılabilir.
(3) Eğitim ve oğretim yaşamına yaşıtlarından once başlayan sporcu oğrenci, spor dalları, yaş ve terfi tablosunda belirtilen yaş gruplarına gore olması gereken kademede eğitim ve oğretim gormuyor ise velisinin izni ile il tertip komitesine yapılacak başvurunun uygun gorulmesi durumunda eğitim ve oğretim gorduğu kademede okulunu temsilen yarışmalara katılabilir. Bu koşullarda mahalli, grup, yarı final ve Turkiye birinciliği yarışmalarına iştirak edecek sporcu oğrenciler icin alınan il tertip komitesi kararının yarışmalar oncesinde ibraz edilmesi zorunludur. Terfi ettirilen oğrenci, o eğitim ve oğretim yılında alt kategorideki hicbir okullar arası yarışmaya katılamaz.
(4) Ozel eğitim okullarının/merkezlerinin yarışmalara katılım ve yaş durumları ile ilgili acıklamalar branş talimatlarında yapılır.
Oğrencilerin fiziki gorunumu
MADDE 10(1) İl tertip komitelerince uygun gorulmesi koşuluyla, fiziki gorunumleri nedeniyle yaşıtlarından buyuk gosteren oğrencilerin il tertip komitelerince istenmesi halinde hastanelerden alınacak yaş tespit raporu ile kendi okuduğu kademedeki bir ust yaş kategorisine terfisi yapılır.
(2) Yaşıtlarından fiziki olarak buyuk gorunen sporcuların durumlarını belgelemek icin sporcunun doğduğu hastaneye veya devlet ya da universite hastanelerine yazılı başvurularak biyolojik yaşı doktor raporu ile tespit edilir.
(3) Doğum raporu bulunan oğrenciler fiziki uygunluk kontrolune alınmadan yarışmalara katılırlar.
(4) Doğum raporu olmaması durumunda, sporcunun biyolojik yaşının tespiti icin devlet ya da universite hastanelerinden alınacak olan yaş tespit raporu gecerlidir. Raporda belirtilen yaş aralığında tamamlanmış ust yaş sınırı kabul edilir. Raporda belirtilen ust yaş sınırı ilgili eğitim ve oğretim yılı sonu dikkate alınarak değerlendirilir.
(5) İstenilen belgelerin veya raporun sunulamaması durumunda tertip komiteleri, yaşıtlarından buyuk gorunen sporcuların yarışmalara tedbirli olarak katılmasına izin verebilir. Bu durumda olan sporcu oğrencilerin tertip komitesinin istemesi durumunda kemik testi raporunu yarışmayı izleyen uc iş gunu icerisinde il tertip komitelerine ibraz etmeleri zorunludur. Soz konusu belgenin verilmemesi durumunda bu sporcular yarışmadan men edilmiş sayılır. Bu durumda olan ferdi sporcuların dereceleri iptal edilir. Takım sporcusu ise sporcu takımdan men edilir.
(6) İl tertip komitelerince yarışmalardan alıkonulan sporcuların isim, okul ve il bilgileri Daire Başkanlığına gonderilecek olan yarışma raporunda belirtilir.
(7) Yapılacak itirazlar, tertip komitesince değerlendirilerek karara bağlanır, ihtiyac halinde yaş tashih raporu istenir.
(8) Yaş tespiti konusunda yukarıda belirtilen hukumler yarışmaların tum aşamalarında uygulanır.
(9) Fiziki durumları nedeniyle bir alt kademedeki yarışmalarda yaş tespiti konusunda iş ve işlem yapılmış sporcu oğrencinin raporlarını ve tertip komitesi kararlarını yanlarında bulundurmaları zorunludur.
Yaş tashihi
MADDE 11(1) Yapıldığı tarihe bakılmaksızın mahkeme kararı ile yaşını kucultenler duzeltme yapılmadan onceki yaşı, yaşını buyutenler ise duzeltilen yeni yaşı ile lisans cıkartabilirler.
Okul değiştirme ve nakil
MADDE 12(1) Bir sporcu oğrenci bir eğitim ve oğretim yılında en fazla iki okul adına yarışmalara katılabilir.
(2) İl icinde ve il dışında bir okuldan diğer bir okula naklen giden oğrenciler; ilgili eğitim ve oğretim yılının Ekim ayının sonuna kadar, yeni kayıt oldukları okullarında okula kayıt gununden başlamak uzere otuz gun gectikten sonra, 1 Kasım sonrası yapılacak nakillerde ise okula kayıt gununden başlamak uzere altmış gun gectikten sonra yarışmalara katılabilirler.
(3) İl icinde ve il dışında birinci donemin son iş gunu mesai bitimine kadar nakil işlemleri yapılabilir. Bu tarihten sonra nakil yapan sporcu oğrenciler okullar arası yarışmalara katılamazlar.
(4) Mucbir sebepler nedeniyle yapılan nakillerde il tertip komitesinin kararı ile sporcu oğrenciler okula kayıt tarihinden otuz gun gectikten sonra okullar arası yarışmalara katılabilirler.
(5) Ortaoğretimde beklemeli son sınıf oğrencileri yarışmalara katılamazlar.
Okula devam zorunluluğu
MADDE 13(1) Oğrencilerin okullar arası spor yarışmalarına katılabilmeleri icin okullarına, eğitim ve oğretime devam zorunluluğu aranır.
(2) Bir oğrencinin herhangi bir sebeple okulla ilişiğinin kesilmesi halinde okul spor yarışmaları ile de ilişkisi kesilir.
Okul spor yarışmalarında istenen belgeler
MADDE 14(1) Okul spor yarışmalarına katılım icin aşağıda belirtilen belgeler istenir;
a) Sporcu oğrenci lisansı,
b) T.C. kimlik numarası beyanı veya oturma izin belgesi ile pasaport,
c) İl dışında yapılacak grup, yarı final ve Turkiye birinciliği yarışmalarına katılacaklar icin mulki amir onayı,
c) Kafile listesi,
d) Veli izin belgesi.
(2) Veli izin belgesi tum sporcular icin duzenlenir, il ici ve il dışı yarışmalara katılacak sporcu oğrencilerin yazılı veli izin belgeleri okul mudurluğunce alınır.
(3) Ortaoğretimde okuyan sporcu oğrencilerin nufus cuzdanlarının fotoğraflı olması zorunludur.
Lisans
MADDE 15(1) Sporcu oğrenci lisansları, okul mudurluğunce Okul Sporları Bilgi Yonetim Sistemi uzerinden duzenlenir.
(2) Lisans cıkarmak icin; oğrenci belgesi, sağlık izin belgesi, veli izin belgesi, T.C. kimlik numarası beyanı ile fotoğraf istenir.
(3) Lisans, icinde bulunulan eğitim ve oğretim yılı suresince gecerlidir.
(4) Oğrenci, yarışacağı spor dalına ek olarak atletizm ve/veya satranc spor dallarını secebilir, yarışmalarına katılabilir.
(5) Futbol ile futsal lisansları ayrı cıkarılır. Futbol yarışmalarında oynayan sporcu oğrenci, futsal yarışmalarında; futsal yarışmalarında oynayan sporcu oğrenci futbol yarışmalarında oynayamaz.
Yabancı uyruklu oğrenciler
MADDE 16(1) Yabancı uyruklu oğrencilere bu Yonetmelikte yer alan usul ve esaslara gore lisans duzenlenir ve bu oğrenciler yarışmalara katılabilir.
(2) Uluslararası yarışmalarda ulkemizi temsil edecek sporcu oğrencilerin Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunludur.
Mali hususlar
MADDE 17(1) Grup, yarı final ve Turkiye birinciliğine katılan sporcu oğrenci, antrenor, oğretmen ve idarecilerin yolluk ve yevmiyeleri, ilgili mevzuata gore bağlı bulundukları il mudurluğunce, yurt dışı faaliyetlere katılacaklara yapılacak odemeler ise Genel Mudurluğun yetki verdiği ilgili birimince yapılır.
(2) Gorev ucretlerinin odenmesinde, 23/7/2001 tarihli ve 2001/2863 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen Genclik ve Spor Hizmetleri Uygulamasında Gorevlendirileceklere Odenecek Ucretlerle İlgili Esaslara gore işlem yapılır.
(3) Yarışmaları teknik olarak izlemek ve raporlamak uzere gorevlendirilen temsilci, milli takım veya alt yapı antrenorunun yolluk, yevmiye ve gorev ucretleri gorevlendirmeyi yapan branş federasyonunca yapılır.
(4) Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti'ni temsilen yarışmalara katılacak olan takım ve sporcuların yolluk ve yevmiyeleri Turkiye Cumhuriyeti sınırlarına kadar kendilerince, Ulkemiz sınırları icindeki yolluk ve yevmiyeleri ise ulaştıkları il ile yarışmanın yapılacağı il arasındaki otobus rayic ucretleri esas alınmak suretiyle yarışmanın duzenlendiği il mudurluğu tarafından odenir.
(5) Yarışmaları teknik veya idari olarak incelemek ve raporlamak uzere gorevlendirilen Genel Mudurluk personelinin kanuni harcırahları Daire Başkanlığınca karşılanır.
Disiplin işlemleri
MADDE 18(1) Yarışmalarda, spor ahlakına ve disiplin kurallarına aykırı fiil ve davranışların işlenmesi halinde 7/7/1993 tarihli ve 21458 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Genclik ve Spor Genel Mudurluğu Amator Spor Dalları Ceza Yonetmeliği hukumlerine gore işlem tesis edilir, durum okulun bağlı olduğu milli eğitim mudurluğune bildirilir. Dosyalar il mudurluğunce arşivlenir.
(2) Okullar arası yarışmalarda ve resmi yarışmalarda herhangi bir nedenle; tedbir veya ceza alan idareci, calıştırıcı ve sporcular tedbirli veya cezalı oldukları sure icerisinde yarışmalara katılamazlar.
(3) Okullar arası futbol ve futsal yarışmalarında alınan cezalar, okul spor yarışmalarında uygulanır. Turkiye Futbol Federasyonu'nca verilen cezalar okullar arası yarışmalarda uygulanmaz.
İtirazlar
MADDE 19(1) İtirazlar; kafile idarecisi veya calıştırıcısı tarafından ilgili spor dalı oyun kuralları veya mevzuat hukumlerine gore yarışmanın bitiminden itibaren en gec iki iş gunu icerisinde tertip komitesine yazılı olarak yapılır.
(2) İtiraz icin yarışmanın yapıldığı il mudurluğu hesabına Genel Mudurlukce her yıl belirlenen ucret yatırılır. İtirazın kabulu halinde bu ucret iade edilir, reddedilmesi halinde il mudurluğunun ilgili hesabına gelir olarak kaydedilir.
(3) İtirazlar, tertip komitesince en gec iki iş gunu icerisinde karara bağlanır.
Oduller
MADDE 20(1) Bu Yonetmelik kapsamında yapılan yarışmalarda verilecek kupa, madalya, başarı ve katılım belgeleri ilgili branşın ozellikleri dikkate alınarak her yıl Genel Mudurlukce belirlenir.
Hakem, gozlemci, temsilci ve diğer personel gorevlendirmeleri
MADDE 21(1) Mahalli okul spor yarışmalarında, il tertip komitesinin talebi uzerine il hakem komitelerince oncelikle mahallinden, gerekli hallerde ise il mudurluğunun onayı ile yakın illerden hakem, gozlemci ve diğer personel gorevlendirilir.
(2) Grup, yarı final ve Turkiye birinciliği yarışmalarında, Daire Başkanlığının talebi uzerine ilgili branş federasyonunca oncelikle mahallinden, gerekli hallerde ise yakın illerden hakem, gozlemci ve diğer personel gorevlendirilir.
(3) Grup, yarı final ve Turkiye birinciliği yarışmalarında, Daire Başkanlığının talebi uzerine federasyonca temsilci gorevlendirilir.
(4) İlgili branşın federasyonu, Turkiye birinciliği yarışmalarını teknik olarak izlemek ve raporlamak uzere Milli takım veya alt yapı antrenoru gorevlendirir.
(5) Okul spor yarışmalarında, Daire Başkanlığınca temsilci ve gozlemci gorevlendirilir.
(6) Turkiye Birinciliği yarışmalarına, Milli Eğitim Bakanlığınca temsilci gorevlendirilir.
Kıyafet ve torenler
MADDE 22(1) Sporcu oğrenciler yarışmalara ve torenlere, temsil ettikleri okullarca temin edilen spor kıyafetleriyle katılırlar. Acılış toreni ve dereceye girdiği halde odul torenine katılmayanlar hakkında ilgili mevzuat hukumlerine gore işlem yapılır.
(2) Yarışmalarda giyilecek spor kıyafetleri, ilgili spor federasyonunun talimatlarına aykırı olamaz.
(3) Torenlerin amacına uygun olarak gercekleştirilmesinden tertip komitesi sorumludur.
Teknik toplantı
MADDE 23(1) Teknik toplantı tertip komitesince yarışma oncesinde yapılır. Toplantıya tertip komitesi, kafile idarecisi veya calıştırıcısı ile temsilen bir hakem katılır. Toplantıda yarışma programı belirlenir.
(2) Teknik toplantıya mazeretsiz olarak katılmayanlar yarışmalara alınmaz.
Uluslararası yarışmalar
MADDE 24(1) Uluslararası yarışmalara katılacak takım ve sporcular Genel Mudurlukce belirlenir.
(2) ISF tarafından duzenlenen yarışmalara katılan sporcu oğrenciler ISF bultenleri icerisinde belirtilen kultur gunune katılmak zorundadır. Kultur gunu etkinliklerine katılmayanlar hakkında disiplin işlemi yapılır.
Doping
MADDE 25(1) Doping iceren maddelerin kullanılmasının onune gecilmesi icin gereken tedbirler alınarak sporcu oğrencilerin bilinclenmesi sağlanır. Doping iceren maddelerin kullanılmasının tespiti halinde sporcu oğrenci ve antrenor/calıştırıcı hakkında ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
Saha ve tesislerin kullanımı
MADDE 26(1) Milli Eğitim Bakanlığı ile Genel Mudurluğe ait tesislerin etkin ve verimli kullanılabilmesi icin il mudurlukleri ile il milli eğitim mudurlukleri tarafından gerekli tedbirler alınır, yarışma ve organizasyonlarda herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi sağlanır.
İşbirliği ve koordinasyon
MADDE 27(1) Milli Eğitim Bakanlığı ile Genclik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Mudurluğunce hazırlanan bu Yonetmelik koordinasyon ve işbirliği cercevesinde uygulanır.
Yururluk
MADDE 28(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 29(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Spor Genel Muduru yurutur.