4 Şubat 2014 SALI
Resmi Gazete
Sayı : 28903
YONETMELİK
Sağlık Bakanlığından:
SAĞLIK BAKANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve kapsam

MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, sağlık alanında Sağlık Bakanlığınca tescil edilecek sertifikalara ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
(2) Bu Yonetmelik; sağlık alanında Bakanlıkca tescil edilecek sertifikaları, bu sertifikaların verildiği eğitim programlarını, bu programları yuruten kamu kurum ve kuruluşları ile ozel hukuk tuzel kişilerini ve gercek kişileri kapsar.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3 uncu ve 9 uncu maddeleri ile 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 2 nci ve 8 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
b) Eğitici: Sertifikalı eğitim vermek icin gerekli şartlara sahip kişiyi,
c) Genel Mudurluk: Sağlık Hizmetleri Genel Mudurluğunu,
c) İlgili birim: Her bir sertifikalı eğitimin ilgili olduğu, Bakanlık merkez teşkilatındaki hizmet birimini veya Bakanlığın bağlı kuruluşunu,

d) İl mudurluğu: Bakanlık il sağlık mudurluklerini,
e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak uzere sertifikalı eğitim programına katılan kişiyi,
f) Program sorumlusu: Sertifikalı eğitim faaliyetlerinin yurutulmesinden sorumlu kişiyi,
g) Sertifikalı eğitim programı: Mezuniyet sonrası; belli bir konuda ozel bilgi ve/veya beceriye dayalı yeterlik kazandırmak amacıyla sağlık alanında duzenlenecek orgun ve/veya uzaktan eğitim programını,
ğ) Sertifika: Mezuniyet sonrası; belli bir konuda ozel bilgi ve/veya beceriye dayalı yeterlik kazandırmak amacıyla duzenlenen eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara verilen belgeyi,
h) Sertifika tescili: Bu Yonetmeliğe gore belirlenmiş alanlarda ve standartlarda yapılan eğitimler sonrası verilmiş sertifikaların Bakanlıkca kayıt altına alınmasını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Genel Esaslar, Sertifikalı Eğitim Alanları ile Standartlarının
Belirlenmesi ve Muracaatlar
Genel esaslar
MADDE 4 - (1) Sertifikalı eğitim alanları ve bu alanlarda eğitim programlarının standartları ulusal sağlık politikaları ve Bakanlığın stratejik planları doğrultusunda, ulkenin ihtiyacı olan nitelikli insan gucunu yetiştirmeye yonelik olarak Bakanlığa yapılan başvurular değerlendirilerek ya da doğrudan Bakanlıkca belirlenir.
(2) Bakanlıkca belirlenmiş alanlarda ve standartlarda yapılan eğitimler sonrası verilen sertifikalar tescil edilir, bunun dışındaki sertifikalar tescil edilmez.
Sertifikalı eğitim alanları ile standartlarının belirlenmesi
MADDE 5 - (1) Sertifikalı eğitim alanları ve standartlarının belirlenmesi icin iceriği Genel Mudurlukce belirlenecek başvuru formu doldurularak il mudurluğune veya Bakanlığın ilgili birimine başvurulur. İl mudurluğu kendisine yapılan sertifikalı eğitim alanı belirleme başvurularını ve varsa kendi başvurusunu Bakanlığın ilgili birimine iletir.
(2) Sertifikalı eğitim alanları ile standartlarının belirlenmesi işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:
a) İlgili birim başvuruyu değerlendirir ve talebi uygun gormesi halinde kendi goruşleri ile birlikte Genel Mudurluğe iletir.
b) Genel Mudurluk başvuruları değerlendirmek uzere her bir alanda, Genel Mudurluğun eğitim ve sertifikasyon hizmetlerinden sorumlu genel mudur yardımcısı ya da daire başkanı başkanlığında; sertifikalı eğitimin ilgili olduğu Bakanlık biriminin ilgili genel mudur yardımcısı/başkan yardımcısı veya daire başkanı ve o alanda deneyimli kişilerden uye sayısı ve gorev suresi belirlenmiş bilimsel komisyon kurar.
c) Komisyon tıpta ve diş hekimliğinde uzman olanlara yonelik verilecek sertifikalı eğitimlerde Tıpta Uzmanlık Kurulunun uygun goruşunu, diğer sertifikalı eğitimler icin gerekli gorurse Sağlık Meslekleri Kurulunun goruşunu alır.
c) Komisyon; uygun gorulen alanda sertifikalı eğitimin suresini, mufredatı, eğitim verilecek merkezin niteliklerini, program sorumlusunu, eğitici ve programa katılacak katılımcının niteliklerini, eğitim materyallerini, eğitimin sonunda uygulanacak sınavın usul ve esaslarını, sertifikanın gecerlilik suresi ve sertifikanın yenilenmesi ile eğitim programının denetim usul ve esaslarına ilişkin standartları belirler.
d) Komisyon standartları belirlenmiş alanda sertifikalı insan gucu ihtiyacı ile ilgili olarak Bakanlık planlamalarına esas olmak uzere goruş oluşturur.
e) Komisyon salt coğunlukla toplanır. Toplantıya katılanların en az ucte iki coğunluğuyla karar alınır.
f) Komisyon kararları Bakanlıkca onaylanması halinde yururluğe girer.
g) Değerlendirme sonunda uygun gorulmeyen başvuru, gerekcesi de belirtilerek Bakanlıkca reddedilir.
ğ) Belirlenen sertifikalı eğitim alanları ile standartları Bakanlığın internet sayfasında ilan edilir.
UCUNCU BOLUM
Eğitime İlişkin Hukumler
Sertifikalı eğitim programı başvuru, yetkilendirme ve acılış işlemleri
MADDE 6 - (1) Sertifikalı eğitim programları; kamu ve ozel hukuk tuzel kişileri ile gercek kişiler tarafından, Bakanlıkca belirlenmiş standartlara uygun olarak yurutulur.
(2) Bakanlıkca standardı belirlenmiş alanlarda eğitim programlarının acılma izni ilgili birim tarafından verilir.
(3) Bakanlık merkez teşkilatı ve bağlı kuruluşları, diğer kamu tuzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşlar ile il mudurluğu sertifikalı eğitim programı acmak icin başvuruyu ilgili birime, ozel hukuk tuzel kişileri ve gercek kişiler ise ilgili birime bildirilmek uzere il mudurluğune yaparlar.
(4) Başvuruya istinaden aşağıdaki işlemler uygulanır.
a) İlgili birim, talebi değerlendirmek uzere bir on inceleme ekibi kurar.
b) Başvuru on inceleme ekibi tarafından Bakanlıkca belirlenen standartlara uygunluğu acısından değerlendirilir ve bir on inceleme raporu hazırlanır.
c) On inceleme raporuna istinaden ilgili birimce acılması uygun gorulen eğitim programı icin yine ilgili birimce ilgili kamu kurumuna ve kuruluşuna/ozel hukuk tuzel kişisine/gercek kişiye iceriği Bakanlıkca belirlenecek "Sertifikalı Eğitim Programı Uygulama Yetki Belgesi" duzenlenir.
c) Standartlara uymayan ve/veya ilgili birimce uygun gorulmeyen başvurular, gerekceleri ile birlikte reddedilir. Başvuruları belge ve bilgilerde eksiklik ve/veya standartlara uygunsuzluk nedeni ile reddedilen başvuru sahipleri, eksikliklerini tamamlayarak ve/veya standartlara uygunluk sağlayarak yeniden değerlendirilmek uzere ilgili birime tekrar başvurabilir.
d) Eğitim programının acılması ile ilgili iş ve işlemler başvurunun yapılmasından itibaren en gec iki ay icerisinde tamamlanır.
e) Eğitim programı icin yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşu/ozel hukuk tuzel kişisi/gercek kişi eğitim programının başlamasından en az otuz iş gunu once yazılı olarak ilgili birime veya il mudurluğune bilgi vererek eğitimi duzenleyebilir.
f) Standartlarda belirtilmiş olmak kaydıyla, eğitimin uygulamalı kısmını aynı il icerisinde başka bir merkezde verecek olan kamu kurum ve kuruluşu/ozel hukuk tuzel kişisi/gercek kişiler ilgili merkezle yaptıkları protokolu başvuru esnasında sunarlar.
(5) Bakanlık; sertifikalı eğitim alanı olarak belirlenmiş alanlarda sağlık politikaları ve Bakanlığın stratejik planları doğrultusunda ulkenin ihtiyacı olan nitelikli insan gucunu dikkate alarak yeni eğitim programlarının acılmasına izin vermeyebilir. Ancak başlamış olan eğitimler tamamlanır.
Program sorumlusu ve gorevleri
MADDE 7 - (1) Program sorumlusu, sadece bir eğitim programında gorev alır ve programın her turlu iş ve işlemlerinin yurutulmesinden sorumludur.
(2) Program sorumlusu aşağıdaki gorevleri yerine getirir:
a) Programın işleyişiyle ilgili her turlu işlemi yurutmek.
b) Eğitimlerin standartlara uygun verilmesini ve surdurulmesini sağlamak.
c) Katılımcıların eğitime devamsızlık ve eğitim disiplinine aykırı davranışlarıyla ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamak.
c) Eğitim faaliyeti ile ilgili belge, form, rapor ve diğer evrakın duzenlenmesini ve Mudurluğe/ilgili birime sunulmasını sağlamak.
d) Denetim sırasında yetkililere gereken bilgi ve belgeleri sunmak ve denetime yardımcı olmak.
e) Verilen sertifikaların tescil ettirilmesiyle ilgili iş ve işlemleri yurutmek.
Denetim
MADDE 8 - (1) Eğitim programları, Bakanlığın talebi, şikayet ve soruşturma halleri uzerine yapılacak denetimler haric olmak uzere, alanına gore belirlenen standart ve aralıklarla olağan olarak ilgili birimce ilgili alanda uzman kişilerin yer aldığı denetim ekibi tarafından denetlenir. Rutin denetimler dışında Genel Mudurlukce denetim yapılabilir.
(2) Olağan/Olağan dışı denetimler sonucunda, standartlarda belirtilen niteliklerin kaybedilmesi ya da uygulamada eksiklikler tespit edilmesi halinde; eğitim programının uygulaması durdurulur.
(3) Tamamlanabilecek eksiklikler icin ek sure verilir. Bu sure ilgili sertifikalı eğitim programının standartlarında belirlenen eğitim suresini aşamaz.
(4) Belirlenen standartlara uymadığı belgelendirilen ve/veya eksiklikleri tamamlanmayan eğitim programı ve verilmiş olan Sertifikalı Eğitim Programı Uygulama Yetki Belgesi iptal edilir. Belgenin iptal edildiği Bakanlık internet sayfasında ilan edilir.
(5) Eğitim programı durdurulduğu veya iptal edildiği halde eğitime devam edilerek verilen sertifikalar Bakanlıkca tescil edilmez.
Eğitim ucreti
MADDE 9 - (1) Eğitim programları icin kişi başına odenecek eğitim ucreti, konusuna gore ilgili birimlerce belirlenir ve Bakanlığın internet sayfasında duyurulur.
(2) Kişi başına eğitim ucreti, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununun 11 inci maddesine gore docentler icin ongorulmuş ek ders ucreti gostergesinin memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu hesaplanan tutarın, eğitim programının Bakanlıkca belirlenmiş olan toplam ders saati sayısı ile carpımı sonucu bulunur. Ortaya cıkan meblağ, o eğitim icin kişi başı tavan ucreti olarak alınır ve kişi başına alınacak eğitim ucreti tavan eğitim ucretini aşamaz.
(3) Bakanlık merkez ve bağlı kuruluşları tarafından duzenlenen sertifikalı eğitimlere gorevi gereği katılması gereken kamu personelinden eğitim ucreti alınmaz.
DORDUNCU BOLUM
Sertifika Duzenleme, Yenileme, Tescil ve Denklik İşlemleri
Sertifika duzenleme, tescil ve yenileme
MADDE 10 - (1) Duzenlenen sertifikalı eğitim programı sonunda, ilgili alanın standartlarında belirlenmiş usul ve esaslara gore sınav yapılır. Sınavda başarılı olanlara eğitimi duzenleyen kurum/kuruluş/ozel hukuk tuzel kişileri/gercek kişiler tarafından sertifika duzenlenir. Duzenlenen sertifikalı eğitim;
a) Bakanlık merkez teşkilatı ve bağlı kuruluşları, diğer kamu tuzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşlar ile il mudurluğune yapılmış ise program sorumlusu ve ilgili birimce,
b) Ozel hukuk tuzel kişileri ve gercek kişilerce duzenlenmiş ise program sorumlusu ve il mudurluğunce,
imzalanır.
(2) Duzenlenecek sertifikaların formatı; eğitimi alan kişinin T.C. kimlik numarasını, yabancı uyruklu ise yabancı kimlik numarasını, ad ve soyadını, unvanını, sertifikanın adını, sertifika numarasını, eğitimin başlangıc ve bitiş tarihini, sertifikanın gecerlilik suresini, eğitimi yapan kurum/kuruluş/ozel hukuk tuzel kişisi/gercek kişinin adını ve ilgili birimin kendi ihtiyacı doğrultusunda ilave edeceği diğer bilgileri icerecek şekilde ilgili birim tarafından belirlenir.
(3) Sertifikaların gecerlilik suresi, tescil edildikleri tarihten itibaren başlar.
(4) Duzenlenen sertifikalara ilişkin olarak Genel Mudurlukce Eğitim Sertifikaları Bilgi Sistemi oluşturulur. Bakanlık merkez teşkilatı ve bağlı kuruluşları, diğer kamu tuzel kişiliğine haiz kurum ve kuruluşlar ile il mudurluğunce verilen eğitim sonucu hazırlanan sertifikalar, ilgili birimce Eğitim Sertifikaları Bilgi Sisteminde kayıt altına alınarak tescil edilir. Ozel hukuk tuzel kişileri ve gercek kişilerce duzenlenen eğitim sonucu hazırlanan sertifikalar, il mudurluğunce Eğitim Sertifikaları Bilgi Sisteminde kayıt altına alınarak tescil edilir. Tescil edilmiş sertifikalar, eğitimi duzenleyenler tarafından sahiplerine teslim edilir.
(5) Eğitime katılanların eğitim ve sınavla ilgili tum belgeleri; eğitimi duzenleyen Bakanlık ve bağlı kuruluşları, il mudurlukleri, diğer kamu kurum, kuruluş, ozel hukuk kişileri ve gercek kişiler tarafından 16/5/1988 tarihli ve 19816 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yonetmelik hukumlerine uygun olarak saklanır.
(6) Sertifika yenileme işlemi, 5 inci madde uyarınca kurulmuş komisyonlarca belirlenen standartlar esas alınarak ilgili birim sorumluluğunda eğitimi duzenleyen kamu kurum ve kuruluşu/ozel hukuk tuzel kişileri ve gercek kişiler tarafından yapılır.
Sertifika denkliği
MADDE 11 - (1) Sertifikalı eğitim alanı olarak belirlenmiş bir alanda yurt icinde veya dışında onceden alınmış olan sertifikaların denklik talebi; Bakanlıkca belirlenecek başvuru formu ve talep edilen bilgi ve belgeler ile birlikte ilgili birime yapılır.
(2) Denklik işlemleri o sertifika alanında belirlenmiş olan standartlara gore ilgili birimce yapılır.
(3) Uygun gorulen başvurular icin ilgili birimce denklik belgesi duzenlenir ve elektronik bilgi sistemine kaydedilerek tescil edilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 12 - (1) 21/8/2010 tarihli ve 27679 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Mevcut sertifikaların tescili ve gecerlilik sureleri
GECİCİ MADDE 1 - (1) Yururlukten kaldırılan Yonetmelik hukumleri uyarınca Bakanlıkca sertifikalı eğitim alanı olarak belirlenmiş alanlarda ve standartlar doğrultusunda eğitim programları duzenlenmeye devam edilir ve bu eğitimler sonucunda verilen sertifikalar 10 uncu maddenin dorduncu fıkrasında belirtilen esaslara gore tescil edilir.
(2) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once duzenlenen eğitim programları ile ilgili olarak bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten itibaren bir yıl icerisinde Bakanlığa başvuruda bulunulması kaydıyla, eğitim verilen alanın sertifikalı eğitim alanı olup olmayacağı hususunda bu yonetmelik kapsamında Bakanlıkca değerlendirme yapılır. Bakanlıkca sertifikalı eğitim alanı olarak belirlenmesi halinde verilen eğitim programlarından ilgili sertifikalı eğitim alanı standartlarına uygun olanların sertifikaları 10 uncu maddenin dorduncu fıkrasında belirtilen esaslara gore tescil edilir.
Yururluk
MADDE 13 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 14 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Sağlık Bakanı yurutur.