Yuksekoğretim Kurumları Ozurluler Danışma ve Koordinasyon Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik
14 Şubat 2014 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 28913
YONETMELİK
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından:
YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI OZURLULER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 18/8/2010 tarihli ve 27672 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yuksekoğretim Kurumları Ozurluler Danışma ve Koordinasyon Yonetmeliğinin adı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"YUKSEKOĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA
VE KOORDİNASYON YONETMELİĞİ"
MADDE 2 - Aynı Yonetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı; yuksekoğrenim goren engelli oğrencilerin oğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek icin gerekli akademik ortamın hazırlanmasını ve eğitim-oğretim sureclerine tam katılımlarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri almak ve duzenlemeler yapmak uzere, Yuksekoğretim Kurulu Engelli Oğrenciler Komisyonu, Engelli Oğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi, OSYM Engelli Oğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi ile yuksekoğretim kurumları bunyesinde oluşturulacak engelli oğrenci birimlerinin calışma usul ve esaslarını duzenlemektir."
MADDE 3 - Aynı Yonetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, Yuksekoğretim Kurulu Engelli Oğrenciler Komisyonu, Engelli Oğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi ile OSYM Engelli Oğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi ve yuksekoğretim kurumları bunyesinde oluşturulacak engelli oğrenci birimlerinin gorev ve faaliyet alanlarına ilişkin hukumleri kapsar."
MADDE 4 - Aynı Yonetmeliğin 3 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun 15 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır."
MADDE 5 - Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Komisyon: Yuksekoğretim Kurulu Engelli Oğrenciler Komisyonunu,"
"c) Engelli oğrenci: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini ceşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve gunluk gereksinimlerini karşılama guclukleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyac duyan yuksekoğrenim oğrencisini,"
MADDE 6 - Aynı Yonetmeliğin İkinci Bolumunun başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Engelli Oğrenciler ile İlgili Komisyon ve Birimler"
MADDE 7 - Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yuksekoğretim kurulu engelli oğrenciler komisyonu
MADDE 5(1) Yuksekoğretim Kurulu bunyesinde yuksekoğrenim aşamasına gelen veya yuksekoğrenim goren engelli oğrencilerin ihtiyaclarını belirlemek, belirlenen ihtiyaclara gore yapılması gereken idari duzenlemeleri planlamak ve gerekli alt yapı standartlarını oluşturarak ilgili yuksekoğretim kurumları arasında koordinasyonu sağlamak uzere Yuksekoğretim Kurulu Engelli Oğrenciler Komisyonu oluşturulur. Komisyon, Yuksekoğretim Yurutme Kurulu uyelerinden birinin başkanlığında ucu engellilik alanında bilgi sahibi, tercihen ilgili alanlardaki akademisyenlerden ve en az yuksek lisans duzeyinde eğitim gormekte olan engelli bir oğrenci temsilcisinden olmak uzere en az beş kişiden oluşur. Komisyon uyeleri Yuksekoğretim Kurulu Başkanı tarafından uc yıl icin gorevlendirilir. Suresi biten uyelerin yeniden gorevlendirilmeleri mumkundur."
MADDE 8 - Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 6(1) Komisyonun gorevleri şunlardır:
a) Engelli oğrencilerin oğrenim hayatlarını desteklemek, oğrenim ve eğitim sureclerine tam katılımlarını sağlamak amacı ile sorunlarını belirlemek, cozume yonelik gerekli planlamaları yapmak, politikalar ve stratejiler uretmek ve bunları Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına sunmak.
b) Engelli oğrencilerin, yuksekoğrenimde karşılaşabilecekleri ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik sorunlarına cozum uretmek.
c) Engelli oğrencilere uygun eğitim arac-gerecleri, ders materyalleri, ders gecme ve sınav koşullarının hazırlanmasına yonelik standartları oluşturmak.
c) Engelli oğrencilerin yatay ve dikey geciş ile ders denkliklerinin olcutlerini duzenlemek uzere onerilerini ilgili kurullara sunmak.
d) Universitelerde kurulacak engelli oğrenci birimlerinin işleyiş koşullarını ve ilkelerini belirlemek.
e) Universite yerleşkelerinin engellilere gore duzenlenmesine ilişkin yapılanmaları takip etmek veya ettirmek.
f) Engellilerle ilgili derslerin veya konuların yuksekoğretim kurumlarının lisans programlarına alınması yonunde calışmalar yapmak ve ilgili kurullara sunmak."
MADDE 9 - Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Engelli oğrenciler danışma ve koordinasyon birimi
MADDE 7(1) Yuksekoğretim Kurulu bunyesinde; Komisyona destek hizmetleri vermek, raportorluk yapmak, engelli universite oğrencilerine destekleyici ve iyi kaynaklarla donatılmış bir akademik ortam sağlamak icin yuksekoğretim kurumları engelli oğrenci birimleri ile koordinasyon halinde calışmak uzere kadrolu Engelli Oğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi kurulur. Bu birimde gorev alacak gorevlilerden birinin engellilik alanlarıyla ilgili en az lisans mezunu olmasına ozen gosterilir."
MADDE 10 - Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Engelli oğrenciler danışma ve koordinasyon biriminin gorevleri
MADDE 8(1) Engelli Oğrenciler Danışma ve Koordinasyon Biriminin gorevleri şunlardır:
a) Komisyona iletilecek oğrenci başvurularını duzenlemek.
b) Yapılacak işlemlere esas olmak uzere komisyona raportorluk yapmak.
c) Komisyon toplantı tutanak ve evraklarını duzenlemek.
c) Universitelerde kayıtlı engelli oğrencilerle ilgili istatistiki verileri tutmak.
d) Ders materyallerinin hazırlanmasında, engellilere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamlarının duzenlenmesinde universiteler arası koordinasyonu sağlamak.
e) Universitelerden gelen raporları ve Yuksekoğretim Kurulu ile OSYM bunyesinde yapılan calışmaları her oğretim yılı sonunda rapor haline getirmek.
f) Yuksekoğretim Kurulu internet sitesinde engellilerin erişebilirliklerine uygun bir bolum hazırlamak ve bilgileri surekli guncellemek."
MADDE 11 - Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"OSYM engelli oğrenciler danışma ve koordinasyon birimi
MADDE 9(1) OSYM bunyesinde Engelli Oğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi oluşturulur. Birimin calışma usul ve esasları OSYM Başkanlığınca belirlenir. Birimde engellilik alanında bilgi sahibi ve deneyimli, tercihen ilgili alanlardan mezun en az bir uzman bulunur. Gerektiğinde bu birimde engellilikle ilgili oğretim elemanları, uzman ve oğretmenler danışman olarak gorevlendirilebilir."
MADDE 12 - Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"OSYM engelli oğrenciler danışma ve koordinasyon biriminin gorevleri
MADDE 10(1) OSYM Engelli Oğrenciler Danışma ve Koordinasyon Biriminin gorevleri şunlardır:
a) Yuksekoğretim programlarında oğrenim gormek isteyen engelli oğrencilere oğrenim gormek istedikleri program hakkında danışmanlık yapmak.
b) Universitelerin engelli oğrenciler icin acılmış olan entegre yuksekoğretim programları listesini, yuksekoğretim kurumları ile işbirliği yapmak suretiyle oluşturarak sınav kılavuzuna konulması icin gerekli acıklamaları hazırlamak.
c) Adayın OSYM'ye gondermesi gereken engel turu ve rapor bilgileri ile sınav sırasında ne tur desteğe gereksinimi olduğuna dair dilekce ve benzeri bilgilere ilişkin sınav kılavuzuna konacak acıklamaları hazırlamak.
c) Uzmanlar tarafından incelenen sağlık raporları ve talep formlarının kabul veya ret şeklindeki sonuclarını sınav oncesi engelli adaya bildirmek.
d) Sınav ortamlarının engel durumuna gore secilmesi veya duzenlenmesi konusunda gerekli calışmaları yapmak.
e) Merkezi sınavlarla yerleştirilen engelli adayların istatistiki verilerini oluşturmak ve kamuoyunun bilgisine sunmak.
f) Bireylerin engel durumları esas alınarak sınavlarda gorev alan okuyucuların secimi hakkında calışmalar yapmak."
MADDE 13 - Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yuksekoğretim kurumları engelli oğrenci birimleri
MADDE 11(1) Yuksekoğretim kurumları tarafından eğitim oğretim işlerinden sorumlu bir rektor yardımcısı başkanlığında ve sorumluluğunda, engelliler alanında uzmanlaşmış veya ozel eğitim alanına yakın alanda uzmanlaşmış koordinator oğretim elemanları veya yardımcıları ile ilgili daire başkanlıkları, fakulte, yuksekokullar ve enstitulerin gorevlendireceği yonetici veya akademik kişilerden secilmiş temsilcilerden oluşan, engelli oğrencilerin idari, fiziksel, barınma ihtiyacları ile sosyal ve akademik alanlarla ilgili ihtiyaclarını tespit etmek ve bu ihtiyacların karşılanması icin yapılması gerekenleri belirleyip, yapılacak calışmaları planlamak, uygulamak, geliştirmek ve yapılan calışmaların sonuclarını değerlendirmek uzere, doğrudan rektorluğe bağlı engelli oğrenci birimleri oluşturulur. Yuksekoğretim kurumları bu birimlerin amaclarını gercekleştirebilmeleri icin gerekli olan kaynağı butcelerinden tahsis ederler. Birimlerin calışma usul ve esasları yuksekoğretim kurumlarınca belirlenir.
(2) Yuksekoğretim kurumları engelli oğrenci birimleri her yıl hazırlayacakları faaliyet ve değerlendirme sonuclarını iceren raporu Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığına bildirirler."
MADDE 14 - Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yuksekoğretim kurumları engelli oğrenci birimlerinin gorevleri
MADDE 12(1) Yuksekoğretim kurumları engelli oğrenci birimlerinin gorevleri şunlardır:
a) Yuksekoğretim programlarına kaydı yapılan engelli oğrencilerin oğrenimlerini surdurdukleri sırada eğitim, oğretim, burs, idari, fiziksel, barınma, sosyal ve benzeri alanlarla ilgili ihtiyaclarını tespit etmek ve bu ihtiyacların karşılanabilmesi icin alınması gereken onlemleri belirlemek ve ortadan kaldırmak uzere cozum onerileri sunmak, gerekli duzenlemeleri universitede bulunan diğer birimler veya daire başkanlıkları ile eşgudum icerisinde yapmak.
b) Engelli universite oğrencilerinin akademik, fiziksel ve sosyal yaşamlarını engellemeyecek bicimde oğretim programlarını duzenlemek icin engelli oğrencinin devam ettiği eğitim ortamının uygunlaştırılması, engellilere yonelik arac gerec temini, ozel ders materyallerinin hazırlanması, engellilere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamlarının duzenlenmesi konularında calışmalar yapmak.
c) Yuksekoğrenim duzeyindeki oğrenci ve oğretim elemanlarına yonelik yayın faaliyetlerinde bulunmak, oğretim elemanlarına engellilik ile bunun getirdiği sınırlılıkları ve yapılması gereken duzenlemeleri anlatan ve bilgi veren dokuman hazırlamak, bilinc duzeyini arttırmak, ilgililere danışmanlık hizmeti vermek, gerektiği durumlarda hizmet ici eğitim sağlamak.
c) Engellilik alanında bilinc ve duyarlılık duzeyini artırmak icin program ve projeler geliştirmek, seminer, konferans ve benzeri faaliyetler duzenlemek.
d) Birimin calışma programını hazırlamak, yurutmek, faaliyetler icin gerekli butce ihtiyaclarını belirlemek ve yıllık faaliyet raporunu hazırlayıp bağlı bulunduğu rektor yardımcısına sunmak.
e) Yuksekoğretim kurumları engelli oğrenci birimlerinin gorev ve faaliyet alanına giren konularda konunun taraflarına yonelik yayın, dokuman ve bilgilerin yer aldığı, universitelerde okuyan engelli oğrencilerin sorunlarını ve isteklerini dile getirmelerine olanak sağlayan, ilgili birimle iletişimine de imkan veren bir internet sitesi oluşturmak.
f) Alınan kararların ve belirlenen stratejilerin uygulanmasını denetlemek.
g) Maddi gucluğu bulunan engelli oğrencilerin yardımcı arac gereclerinin ucretsiz temini yonunde calışmalarda bulunmak.
ğ) Butun oğrencilerin adil ve doğru bir şekilde olcme ve değerlendirmeye tabi tutulması, fırsat eşitliğini sağlamak ve eğitim surecini engelli oğrenciler icin de anlamlı hale getirmek icin; engelli oğrencinin sınavlarla ilgili sure, mekan, materyal, refakatci okuyucu sağlamak ve engelin doğasından kaynaklanan farklılıklara gore alınacak gerekli tedbirleri almak, duzenlemeleri yapmak.
h) İstihdam olanakları ve mesleklere ilişkin bilgilendirme yapan bilgilendirici kitaplar hazırlanması konusunda calışmalar yapılmasını ve bunların engelli oğrencilere ulaştırılmasını sağlayacak tedbirler almak.
ı) Yuksekoğretim programlarını kazanan engelli oğrencileri kayıt sırasında tespit etmek.
i) Universite yerleşkesinin ve yerleşkede bulunan yapılar ile acık alanların engelli oğrenciler icin ulaşılabilir olmasını sağlamak."
MADDE 15 - Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 16 - Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksekoğretim Kurulu Başkanı yurutur.