Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu Eğitim ve Araştırma Bursları Yonetmeliği 14 Şubat 2014 CUMA
Resmi Gazete
Sayı : 28913
YONETMELİK
Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumundan:
ATATURK KULTUR, DİL VE TARİH YUKSEK KURUMU EĞİTİM
VE ARAŞTIRMA BURSLARI YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amac ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu bunyesindeki Kurumlarca, Kurumların gorev alanları cercevesinde lisans, lisansustu ve doktora sonrası duzeyde yurt icinde ve yurt dışında eğitim ve oğrenim gorecek ve bilimsel araştırma yapacaklara verilecek burslara ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik, 11/10/2011 tarihli ve 664 sayılı Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (h) bendi, 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (k) ve (n) bentleri, 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ı) ve (j) bentleri, 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi, 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bilim Kurulu: Kurumların bunyelerinde oluşturulan bilim kurullarını,
b) Burslu: Lisans, lisansustu, doktora sonrası ve bunlara eş değer duzeyde burs alacakları,
c) Kanun Hukmunde Kararname: 11/10/2011 tarihli ve 664 sayılı Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnameyi,
c) Kurum: Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu bunyesinde bulunan Ataturk Araştırma Merkezi, Turk Dil Kurumu, Turk Tarih Kurumu ve Ataturk Kultur Merkezini,

d) Kurum Başkanı: Ataturk Araştırma Merkezi, Turk Dil Kurumu, Turk Tarih Kurumu ve Ataturk Kultur Merkezi başkanlarını,
e) Yonetim Kurulu: Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu Yonetim Kurulunu,
f) Yuksek Kurum: Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumunu,
g) Yuksek Kurum Başkanı: Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu Başkanını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Bursların Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar
Burs turleri
MADDE 4 - (1) Kurumlar, sosyal ve beşeri bilimler alanında ulke icin oncelikli konularda uygulanacak projelere katılacak lisans oğrencilerine yurt ici ve yurt dışı bursu; Butunleşik Bilgi Sistemi dahilinde, kendi calışma alanlarıyla ilgili veya sosyal ve beşeri bilimler alanında ulke icin oncelikli konularda hazırlanacak projelere katılan, tez konularını bu projeler cercevesinde belirleyen yuksek lisans ve doktora oğrencilerine yurt ici ve yurt dışı bursu ile şartları bu Yonetmelikte belirlenmiş doktora sonrası araştırma bursları verirler.
(2) Kurumlar, Turk dili, tarihi, sanatı, kulturu ve bir butun olarak Turk medeniyeti icerisinde yer alan ulusal ve uluslararası duzeyde kabul gormuş şahsiyetlerin isimlerini burs ismi olarak belirleyebilirler.
(3) Burs tutarı ve burslu sayısının belirlenmesinde ilgili Kurumun butce odeneği dikkate alınır.
Konuların tespiti
MADDE 5 - (1) Kurumlar, Yuksek Kurumun Butunleşik Bilgi Sistemi kapsamında yer alan Burs Veri Tabanı cercevesinde, alan calışma gruplarının tespit edeceği tez konularını, Bilim Kurullarının uygun goruşunu alarak Yonetim Kuruluna sunarlar.
Başvuru şartları
MADDE 6 - (1) Sosyal ve beşeri bilimler alanında ulke icin oncelikli konularda uygulanacak projelere katılacak lisans oğrencileri; Kurumların kendi calışma alanlarıyla ilgili veya sosyal ve beşeri bilimler alanında ulke icin oncelikli konularda hazırlanacak projelere katılan, tez konularını bu projeler cercevesinde belirleyen yuksek lisans ve doktora oğrencileri ile şartları ucuncu bolumunde belirlenmiş doktora sonrası araştırma yapacaklar;
a) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,
c) Bu Yonetmelik ile burs ilanında yer alan, Yonetim Kurulunca belirlenmiş, başarı, yabancı dil, bolum ve tez konusu gibi şartları taşıyor olmak,
şartlarıyla burs talebinde bulunabilirler.
İlan ve bildirim
MADDE 7 - (1) Yonetim Kurulunca onaylanan burs alanları, sureleri, miktarları, sayıları, tez konuları ve başvuruda istenecek belgeler ile burs verilecek kişilerde aranacak şartlar, Yuksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında ve gerektiğinde basın yolu ile ilan edilir.
Başvuru ve istenilen belgeler
MADDE 8 - (1) Kurumlardan burs almak isteyenler, her yıl Ekim ayı icinde Yuksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında yayımlanan başvuru formunu ilanda belirlenen sure zarfında doldurarak elektronik ortamda başvurularını yaparlar.
(2) Yapılan değerlendirme sonucu kendisine burs verilmesi kararlaştırılanlar, başvuru formunda belirlenen ve belgelendirilmesi gereken hususlara ait belgeler ile,
a) Adli sicil beyanını,
b) Lisans eğitimi icin burs almaya hak kazananlardan eğitime yeni başlayacaklar OSYM sonuc belgesini, ara sınıftakiler başarı durumunu gosterir onaylı not dokum cizelgesini,
c) Lisansustu burs adayları bitirdikleri eğitim kurumuna ait diploma veya bitirme belgesinin aslı veya ilgili Kurumca onaylı orneği ile not ortalamasını gosteren not dokum cizelgesinin aslını,
c) Burs adayının oğrenci işlerinden son bir ay icerisinde aldığı lisans, lisansustu veya bunlara eş değer oğretim programına kayıt tarihini gun-ay-yıl olarak belirten oğrenci belgesinin aslını,
d) Araştırma gorevlisi ise bu goreve atandığını gosteren onaylı belgeyi,
Kuruma teslim ederler.
(3) İkinci fıkrada istenilen belgeler, aslı gosterilmek şartıyla Kurum tarafından onaylanabilir.
Başvuruların değerlendirilmesi
MADDE 9 - (1) Başvuru formları, bu Yonetmelik ile ilanda belirtilen şartlara uygunluk acısından Kurumlar tarafından incelenip uygun bulunan lisans, lisansustu oğrenim ve doktora sonrası araştırma bursu adayları, Yuksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında ilan edilerek mulakata cağrılır.
Juri ve mulakat
MADDE 10 - (1) Mulakat jurisi, Kurum başkanı ile Bilim Kurulunun kendi aralarından veya burs verilecek alanda calışma yapan akademisyenler arasından sececekleri en az beş oğretim uyesinden oluşur.
(2) Mulakatın yeri, tarihi ve saati Yuksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında ilan edilir.
(3) Değerlendirmeler, Burs Veri Tabanı uzerinden yapılır.
(4) Mulakat sonucunda burs almaya hak kazananların listesi Yonetim Kurulu kararıyla kesinleşir.
Bursluların ilanı
MADDE 11 - (1) Mulakat sonrasında burs almaya hak kazananların listesi, Yuksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında ilan edilir.
(2) Burs almaya hak kazananlar, listenin ilanından itibaren on iş gunu icinde, istenilen belgeleri Yuksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarındaki burs sistemine yukler ve yukledikleri butun belgeleri şahsen veya posta ile ilgili Kuruma ulaştırırlar.
(3) Burs adaylarının beyanları ile belgeleri Kurum tarafından karşılaştırılır. İnceleme sonucunda yanıltıcı ve gerceğe aykırı bilgi verenler ile belgelerini suresi icinde gondermeyenler tespit edilerek bursiyerlikleri iptal edilir ve konuya ilişkin Yonetim Kuruluna bilgi verilir.
Burs suresi
MADDE 12 - (1) Lisans bursu en fazla beş, yuksek lisans bursu iki, doktora veya buna eş değer eğitim bursu dort yıl sureyle verilir. Ancak Yonetim Kurulunun kararıyla yuksek lisans bursu en fazla altı ay, doktora bursları ise en fazla bir yıla kadar uzatılabilir.
Sozleşme
MADDE 13 - (1) Lisansustu, doktora sonrası veya buna eş değer burs almaya hak kazananlarla Kurum Başkanı arasında bir sozleşme imzalanır. Sozleşmede, her altı ayda bir tez calışmasının ilerleyişine dair bir raporu ve calışma tamamlandığında bir kopyasını burs veri tabanına kaydetmekle yukumlu olduğu, burs almaya hak kazanılan alanın ve tez konusunun Yonetim Kurulunca kabul edilebilecek gecerli bir mazereti olmaksızın oğrenim boyunca değiştirilemeyeceği, oğrenim sonunda hazırlanan tezin basılı ve dijital bir suretinin Kuruma verileceği, araştırma sırasında elde edilen verilerin ve belgelerin sisteme yukleneceği, aksi takdirde uygulanacak yaptırımlar, tezin basım hakkının oncelikle Kurumda olduğu gibi hususlar yer alır.
Alan calışma grubu
MADDE 14 - (1) Her Kurum bunyesinde, Bilim Kurulunca burs verilmesi kararlaştırılan her alan icin, o alanın uzmanı olan Bilim Kurulu uyeleri veya diğer oğretim uyeleri arasından, Kurum başkanının onerisi ve Yonetim Kurulu kararıyla beş kişiden oluşan alan calışma grupları secilir. Calışma grubu uyeleri kendi aralarından birini başkan secer. Kurum başkanı alan calışma grubu toplantılarına katılabilir.
(2) Alan calışma grubu, burs verilecek tez konularını ve burs sayısını tespit ederek Kurum Başkanına sunar. Verilecek burs sayısı, Kurumların stratejik planlarında belirlenerek bir yıl onceki Nisan ayı sonuna kadar butce hazırlamakla sorumlu birime bildirilir.
Bursla ilgili diğer esaslar
MADDE 15 - (1) Burslar, burs almaya hak kazanılan tarihi takip eden yılın Ocak ayında başlatılır, tatil ayları da dahil olmak uzere oğrenim devam ettiği surece odenir.
(2) Mulakat sonucunun ilanından sonra istenilen belgelerin incelenmesi neticesinde gerceğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlere 20 nci maddede yer alan yaptırımlar uygulanır.
(3) Lisansustu burslusu araştırma gorevlisi olarak atandığı takdirde, bu tarihten sonraki ay itibarıyla daha once almakta olduğu burs miktarının yarısı odenir.
(4) Bursların miktarları, 3/3/2004 tarihli 5102 sayılı Yuksek Oğrenim Oğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna gore odenen burs tutarlarının iki katını gecmemek uzere Yonetim Kurulu tarafından kararlaştırılır. Burs almaya hak kazananların listesi Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirilerek odemeler bu Kurum aracılığı ile yapılır.
(5) Yurt dışı burslarının tutarları hakkında 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gonderilecek Talebe Hakkında Kanun hukumleri uygulanır.
(6) Yuksek Kurum Burs Sistemi cercevesinde hazırlanan tezler, Yuksek Kurum ve Kurumlar tarafından yayımlandığı takdirde ilgililere telif ucreti odenmez. Bu durum sozleşme ile hukme bağlanır.
(7) Kurum bursu, bu Yonetmelik hukumleri saklı kalmak şartıyla karşılıksızdır.
(8) Bu Yonetmelik kapsamındaki burslular, burs aldıkları Kurumun talebi uzerine gerektiğinde burs sisteminin işleyişinde, Kurumlarca duzenlenen konferans, kongre, sempozyum ve diğer bilimsel calışmalarda karşılıksız olarak gorevlendirilebilirler.
(9) Yonetim Kurulunca belirlenecek seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmaları ve kabul almaları şartıyla, yuksek lisans ve doktora bursluları bir yılı gecmemek uzere araştırma yapmak icin yurt dışındaki bir universiteye gonderilebilirler.
(10) Burslular, bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde Yonetim Kurulunca alınacak kararlara uymakla yukumludurler.
(11) Bu Yonetmeliğe uygun olarak burs verilmesine ilişkin iş ve işlemler Kurumlarla işbirliği icerisinde Bilimsel Calışmalar Koordinasyon Dairesi Başkanlığınca yurutulur.
UCUNCU BOLUM
Doktora Sonrası Araştırma Bursları
Başvuru
MADDE 16 - (1) Doktora sonrası araştırma bursları, butce odenekleri dikkate alınarak Kurumların gorev alanına giren konularda yurt ici ve yurt dışında bilimsel araştırma yapacak olan doktorasını tamamlamış araştırmacılara verilir.
(2) İlgililer başvurularını, Yuksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında yayımlanan elektronik başvuru formunu doldurup araştırma projelerini de buna ekleyerek yaparlar.
(3) Projelerin değerlendirilmesi ve adayların secimi Yonetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslara gore yapılır.
(4) Doktora sonrası araştırma bursu almaya hak kazananlardan calışmakta olanlar, burs suresi boyunca calıştıkları kurumdan izinli sayılacaklarına dair belgeyi ilgili Kuruma vermedikleri takdirde bursları başlamaz.
Burs suresi
MADDE 17 - (1) Doktora sonrası araştırma burslarının suresi en fazla iki yıldır. İki yıl icerisinde araştırma tamamlanmamış olsa dahi burs kesilir. Yurt dışı burslarında belirtilen surenin tamamının yurt dışında kullanılması zorunludur.
(2) Yurt ici araştırma burslarının miktarları ve masrafların karşılanmasında uyulacak esaslar Yonetim Kurulu tarafından kararlaştırılır. Yonetim Kurulu, yurt dışı araştırma burslarının miktarları ve masrafların karşılanmasında 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gonderilecek Talebe Hakkında Kanunu emsal olarak alır.
Sozleşme
MADDE 18 - (1) Doktora sonrası araştırma bursu almaya hak kazananlarla Kurum Başkanı arasında bir sozleşme imzalanır. Bu sozleşmede araştırmacının, sunduğu araştırma projesi cercevesinde calışmalarını tamamlayacağı, hazırlayacağı eseri Kuruma zamanında teslim edeceği, eserin basım hakkının oncelikle Kurumda olacağı, basılması durumunda telif odenmeyeceği, aksi takdirde kendisine odenen burs miktarının yasal faizi ile birlikte geri alınacağı ve bu Yonetmelik ile belirlenmiş benzeri hukumler yer alır.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Bursun kesileceği haller
MADDE 19 - (1) Kurumlarca verilen burslar;
a) Burslunun aynı zamanda başka bir kurum veya kuruluştan burs aldığının tespit edilmesi,
b) Araştırma gorevlileri haric, burslunun herhangi bir kurum veya kuruluşta devamlı gorev alması, ucret karşılığı bir gorevde calışıyor olması,
c) Burslunun gerceğe aykırı beyanda bulunması, gerceğe aykırı bilgi veya belge ibraz etmesi,
c) Yonetim Kurulunca kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın burs almaya hak kazanılan alanın ve tez konusunun değiştirilmesi,
d) Yonetim Kurulunca belirlenen başarı olcutlerinin sağlanamaması,
e) Taksirli suclar haric hukum giymiş olması,
f) Yonetim Kurulunca kabul edilen gecerli bir mazereti olmaksızın oğrenimine en az bir yarıyıl ara vermiş olması,
hallerinde Yonetim Kurulu kararıyla kesilir.
Yukumlulukler ve bursun devamı
MADDE 20 - (1) Mulakat sonucunun ilanını takiben istenilen belgelerin incelenmesi sonucunda gerceğe aykırı beyanda bulunanların bursları iptal edilir ve eğer odeme yapılmışsa bu tutarlar yasal faiziyle birlikte tahsil edilir.
(2) Her yarıyıl sonunda ders aşamasındaki burslular not dokum cizelgesi ve oğrenci belgesi, tez aşamasındaki yuksek lisans bursluları tez danışmanlarının goruşunu belirten raporu, tez aşamasında olan doktora bursluları tez izleme komitesine sundukları raporu ve tez izleme komitesi tutanağını burs aldığı Kuruma iletir.
(3) Burslularının başarı durumu hakkında Kurumca yapılan inceleme sonuclarına gore yıl sonunda burs verilmesine devam edilip edilmeyeceği kararlaştırılır.
(4) Yonetim Kurulunca kabul edilebilecek mazereti olmaksızın tez/araştırma konusunu değiştiren burslunun bursu kesilir ve tez konusunu değiştirdiği tarihten sonra odenen burs miktarı yasal faiziyle geri alınır.
(5) Oğrenimini bitirdiği halde bu durumu Kuruma bildirmeyip burs almaya devam edenlere oğrenim suresi bittikten sonraki donemde odenen burs miktarları yasal faiziyle geri alınır.
(6) Hakkında adli kovuşturma acılmış bulunan burslunun, durumunu bir ay icinde yazılı olarak burs aldığı Kuruma bildirmesi gerekir.
(7) Burslu, ucret, maaş, ticari gelir elde etme, yurt icinde veya yurt dışında başka kamu kurum veya kuruluşundan burs almaya başlama, kayıt dondurma, akademik calışmayı bırakma, isim değişiklikleri ve benzeri durumları en gec yedi gun icinde e-posta ile bildirmekle, on beş gun icerisinde de ilgili belgeleri bir dilekce ekinde burs aldığı Kuruma ulaştırmakla yukumludur.
(8) Burslu, burs veren Kurumca kendisinden istenilen her turlu bilgi ve belgeyi en gec bir ay icinde Kuruma gondermek zorundadır.
(9) Yurt ici bursu alan oğrenci, herhangi bir sebeple bir aydan fazla sureyle yurt dışına gidecekse bu durumu yazılı olarak ilgili Kuruma bildirir.
(10) Burslu bir muddet burs aldıktan sonra, Yonetim Kurulunca kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın eğitimini bırakırsa odenen burslar yasal faiziyle geri alınır.
Burslunun desteklenmesi
MADDE 21 - (1) Lisansustu burslulara, kendi talepleri uzerine, bilimsel etkinliklere katılmak, bilimsel kaynak ve dokuman temini, saha araştırması, kazı masrafları veya benzeri masraflar icin, Kurumun teklifi ve Yonetim Kurulunun kararıyla, bir yıl icerisinde bir aylık burs miktarının dort katını aşmamak uzere ek odeme yapılabilir.
(2) Yurt ici veya yurt dışı bilimsel bir etkinliğe katılmak icin destek istenilmesi durumunda, destek isteyen burslunun, Kuruma, bu etkinliğe davet edildiğini veya katılacağını ispat eder belge sunması, etkinlikten en az bir ay once başvuruda bulunması gerekmektedir.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 22 - (1) 19/7/1987 tarihli ve 19522 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu Yurt İci ve Yurt Dışı Eğitim ve Araştırma Bursları Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 23 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 24 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Yuksek Kurumu Başkanı yurutur.