Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Mudurluğu Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik
12 Mart 2014 CARŞAMBA
Resmi Gazete
Sayı : 28939
YONETMELİK
Başbakanlık (Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Mudurluğu)'tan:
BASIN-YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MUDURLUĞU PERSONELİ
GOREVDE YUKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 15/7/2005 tarihli ve 25866 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Mudurluğu Personeli Gorevde Yukselme ve Unvan Değişikliği Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Bakanlık", "Gorevde yukselme eğitimi" ve "Gorevde yukselme sınavı" tanımları ile "Unvan değişikliği sınavı" tanımında gecen "eğitime tabi tutulmaksızın" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 5Bu Yonetmelik kapsamında gorevde yukselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir.
Gorevde yukselme suretiyle atama yapılacak kadrolar:
a) Yonetim Hizmetleri Grubu;
1) Şube Muduru,
2) Şef,
b) Hukuk Hizmetleri Grubu;
1) Hukuk Muşaviri,
c) Araştırma ve Planlama Hizmetleri Grubu;
1) Eğitim uzmanı, uzman, araştırmacı,
c) Bilgi İşlem Hizmetleri Grubu;
1) Cozumleyici,
d) İdari Hizmetler Grubu;
1) Ayniyat saymanı,
2) Redaktor, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, koruma ve guvenlik gorevlisi, memur, ambar memuru, satınalma memuru, fotoğrafcı, santral memuru, şofor, matbaacı,
e) Yardımcı Hizmetler Grubu;
1) Aşcı, bekci, hizmetli,
Unvan değişikliğine tabi kadrolar:
a) Muhendis, istatistikci, avukat, mutercim, tercuman, kutuphaneci, programcı, tekniker, teknisyen."
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 6Bu Yonetmelikte belirtilen kadrolara gorevde yukselme suretiyle atanabilmek icin;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde belirtilen şartlara sahip olmak,
b) Şube muduru duzeyindeki gorevler icin yazılı ve sozlu; diğer gorevlere atanacak personel icin ise yazılı sınavda başarılı olmak,
gerekir."
MADDE 4 - Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 8Gorevde yukselme suretiyle atama yapılacak kadrolar yazılı sınavlardan once duyurulur. İlan edilen kadrolar icin belirlenen başvuru tarihinin son gunu itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadrolardan sadece biri icin duyuruda belirtilen şekilde başvuruda bulunabilir. Aylıksız izinde bulunanlar da dahil olmak uzere, ilgili mevzuatı uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanların da sınava katılmaları mumkundur."
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başvuru
Madde 98 inci maddedeki duyuru uzerine başvuruda bulunanların dilekceleri, birim amirleri aracılığıyla İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığına gonderilir. Başvuruda bulunanların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı tarafından incelenir ve aranan şartları taşıyanlar Genel Mudurluk resmi internet sitesinde ilan edilir."
MADDE 7Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 8Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 11Şube Muduru kadrosuna gorevde yukselme suretiyle atanacakların yazılı ve sozlu sınavda; diğer gorevlere gorevde yukselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir.
Yazılı sınav, bu sınava ilişkin konu başlıklarına duyuruda yer verilmek suretiyle, Genel Mudurlukce belirlenecek konularda yapılır. Yazılı sınav Genel Mudurlukce yapılabileceği gibi, Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Turkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitusu Genel Mudurluğune veya yuksekoğretim kurumlarından birine yaptırılabilir.
Yazılı sınav, yuz tam puan uzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda başarılı sayılmak icin en az yetmiş puan alınması şarttır.
Sozlu sınav, şube muduru duzeyindeki kadrolara yazılı sınavda en yuksek puan alan adaydan başlamak uzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday sozlu sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sozlu sınava alınır.
İlgili personel, sınav kurulunun her bir uyesi tarafından;
a) Sınav konularına ilişkin bilgi duzeyi,
b) Bir konuyu kavrayıp ozetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gucu,
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının goreve uygunluğu,
c) Ozguveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
d) Genel kulturu ve genel yeteneği,
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere acıklığı,
esas alınarak yuz tam puan uzerinden değerlendirilir. Her uyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sozlu sınav puanı tespit edilir. Sozlu sınavda yuz uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır."
MADDE 9Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Bu Yonetmelik kapsamındaki personelin 5 inci maddenin ucuncu fıkrasında sayılan ve en az orta oğretim duzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin gorevlere atanmaları, sozlu sınava ilişkin hukumleri haric olmak uzere bu Yonetmelikte belirtilen usul ve esaslar cercevesinde yaptırılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına gore gercekleştirilir."
"Unvan değişikliği sınavlarıyla ilgili iş ve işlemleri sınav kurulu yurutur."
MADDE 10 - Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 13Genel Mudurlukce yaptırılacak sınavlara ilişkin gorevde yukselme işlemlerini yurutmek uzere beş kişiden oluşan sınav kurulu veya kurulları teşkil edilir. Sınav kurulu veya kurulları, atamaya yetkili amir veya gorevlendireceği kişinin başkanlığında atamaya yetkili amirce belirlenecek personel birimi temsilcisi veya temsilcileri ile diğer uyelerden teşekkul eder. İhtiyac duyulması halinde Genel Mudurluk dışından kamu gorevlileri arasından kurullara uye veya uyeler gorevlendirilebilir. Ayrıca aynı usulle iki yedek uye belirlenir. Sınav kurulunu teşkil eden uyeler, gorevde yukselme sınavına alınacak personelden, oğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha duşuk seviyede olamazlar.
Sınav kurulunun başkan ve uyelerinin gorevde yukselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu uye veya uyeler sınav kurulu uyeliğinden cıkartılır ve bunların yerine yeni uye veya uyeler gorevlendirilir.
Sınav kurulu; sınavların yapılması, sınav sonuclarının ilanı, itirazların sonuclandırılması ve sınavlara ilişkin diğer işleri yurutur.
Sınav kurulu, uye tam sayısı ile toplanır ve kararlar oy cokluğu ile alınır. Cekimser oy kullanılamaz. Asil uyenin bulunmadığı toplantıya yedek uye iştirak eder.
Genel Mudurluk, gerekli gormesi halinde taşra teşkilatında beş kişiden muteşekkil sınav kurulu veya kurulları oluşturabilir.
Gorevde yukselmeye ilişkin sekretarya hizmetleri İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı tarafından yurutulur."
MADDE 11 - Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 12Aynı Yonetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 18Gorevde yukselme suretiyle ilan edilen boş kadro sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, şube muduru duzeyindeki kadrolara atanacaklar icin sozlu sınav; diğer kadrolara atanacaklar icin yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilir ve Genel Mudurluk resmi internet sitesinde ilan edilir.
Gorevde yukselme sınavında başarılı olmalarına rağmen, ilan edilen kadro sayısı nedeniyle ataması yapılamayacak personelden en fazla asıl aday sayısı kadar personel, Genel Mudurlukce ihtiyac duyulması halinde başarı sıralaması listesinde yedek olarak belirlenebilir.
Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini muteakip başarı puanlarına gore atanır.
Genel Mudurlukce tercih alınması durumunda ise başarı puanları esas alınarak ilgili personelin tercihlerine gore atamaları yapılır.
Duyurulan kadro veya pozisyonlardan;
a) Atanma şartlarını taşımadıkları icin sınavların gecersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan goreve gecerli bir mazeret olmaksızın suresi icinde başlanmaması ya da atanma hakkından vazgecilmesi,
b) Emeklilik, olum, memurluktan cekilme veya cıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma,
sebepleriyle boş kalan veya boşalanlara, başarı sıralamasının ilan edildiği tarihten itibaren altı aylık sureyi aşmamak uzere aynı unvanlı kadrolar icin yapılacak muteakip sınava ilişkin duyuruya kadar, ikinci fıkraya gore Genel Mudurlukce belirlenmiş olması halinde yedekler arasından başarı sıralamasına gore atama yapılabilir.
Gorevde yukselme sınavına herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya yedeklerden altı ay icindeki muteakip sınava ilişkin duyuruya kadar atanmamış olanlar ya da atanma haklarından herhangi bir sebeple feragat edenler, aynı unvanlı kadrolara yapılacak atamalar icin bu Yonetmelikte ongorulen butun usul ve esaslara tabidir."
MADDE 13Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 19Avukat kadrosundan hukuk muşaviri kadrosuna yapılacak atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz.
Gorevde yukselme sınavı suretiyle atanacak personelde aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir:
a) Hukuk muşaviri kadrosuna atanabilmek icin;
1) Yurt ici veya bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından onaylanmış yurt dışındaki hukuk fakultelerinden mezun olmak,
2) Avukatlık stajını yapmış olmak,
3) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde ongorulen şartları taşımak,
4) Yazılı sınavda başarılı olmak,
b) Şube muduru kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık eğitim veren yurt ici veya bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından onaylanmış yurt dışındaki fakulte veya yuksekokullardan mezun olmak,
2) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinde ongorulen şartları taşımak,
3) Apk uzmanı, basın muşaviri, ataşe, eğitim uzmanı, şef, ayniyat saymanı, cozumleyici veya araştırmacı unvanlarından birinde bulunmuş olmak,
4) Yazılı ve sozlu sınavda başarılı olmak,
c) Eğitim uzmanı kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık eğitim veren yurt ici veya bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından onaylanmış yurt dışındaki eğitim fakulteleri veya fen edebiyat fakultelerinden mezun olmak,
2) Fen edebiyat fakultelerinden mezun olanlar icin pedagojik formasyon belgesine sahip olmak,
3) Şef, kutuphaneci, cozumleyici unvanlarından birinde en az uc yıl calışmış olmak kaydıyla en az 8 yıl hizmeti bulunmak,
4) Yazılı sınavda başarılı olmak,
c) Şef kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az iki yıllık eğitim veren yurt ici veya bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından onaylanmış yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
2) Şef (İdari) kadrolarına atanabilmek icin; memur, ambar memuru, santral memuru, fotoğrafcı, satınalma memuru, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, kutuphaneci, tekniker, teknisyen, matbaacı, şofor ve programcı unvanlarında; on lisans mezunu olanlar icin altı yıl, lisans mezunu olanlar icin beş yıl, yuksek lisans mezunu olanlar icin dort yıl hizmeti bulunmak,
3) Şef (Tercume) kadrolarına atanabilmek icin; en az uc yıl mutercim veya tercuman unvanlarında olmak uzere altı yıl hizmeti bulunmak,
4) Şef (Redaktor) kadrolarına atanabilmek icin; en az uc yıl redaktor unvanında olmak uzere altı yıl hizmeti bulunmak,
5) Yazılı sınavda başarılı olmak,
d) Cozumleyici kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık eğitim veren yurt ici veya bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından onaylanmış yurt dışındaki fakulte veya yuksekokullardan mezun olmak,
2) Bilgisayar sistemleri yonetimi ile sistem cozumleme veya sistem programlama konularını bildiğini belgelemek,
3) En az iki bilgisayar işletim sisteminin uygulamasını bildiğini belgelemek,
4) Programcı veya tekniker unvanlarında en az uc yıl hizmeti bulunmak,
5) Yazılı sınavda başarılı olmak,
e) Redaktor, fotoğrafcı, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, memur, ambar memuru, santral memuru, satınalma memuru, şofor ve matbaacı kadrolarına atanabilmek icin;
1) Redaktor kadrosuna atanabilmek icin; iletişim fakultesi veya fakultelerin Turk Dili ve Edebiyatı ile Turkce Oğretmenliği bolumlerinden mezun olmak veya bu alanların birinde yuksek lisans ya da doktora yapmış olmak veya lisans mezunu olup Genel Mudurluk haber ve redaksiyon hizmetlerinde en az bir yıl calışmış olmak kaydıyla konuya ilişkin olarak Genel Mudurlukce verilecek kursta başarılı olmak,
2) Fotoğrafcı kadrosuna atanabilmek icin; fakulte, yuksekokul veya liselerin ilgili bolumlerinden mezun olmak veya Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarınca fotoğrafcılık konusunda verilmiş diploma veya kurs bitirme belgesine sahip olmak,
3) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrolarına atanabilmek icin; en az lise veya dengi okul mezunu olmak kaydıyla Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına veya bitirdiği okul itibarıyla verilen ders mufredatında bilgisayar işletmenliği ile ilgili ders aldığına dair belgeye sahip olmak ya da kamu kurum ve kuruluşlarınca duzenlenen aynı mahiyetteki kursta başarılı olmak,
4) Şofor kadrosuna atanabilmek icin; en az lise veya dengi okul mezunu olmak kaydıyla uc yıllık (B) sınıfı surucu belgesine sahip olmak,
5) Memur, ambar memuru, santral memuru, satınalma memuru ve matbaacı kadrolarına atanabilmek icin; en az lise veya dengi okul mezunu olmak,
6) Yazılı sınavda başarılı olmak,
f) Koruma ve guvenlik gorevlisi kadrosuna atanabilmek icin;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
2) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Ozel Guvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen diğer şartları taşımak,
3) Yazılı sınavda başarılı olmak,
Unvan değişikliği suretiyle atanacak personelde aranacak atanma şartları aşağıda belirtilmiştir:
a) Mutercim ve tercuman kadrolarına atanabilmek icin;
1) En az dort yıllık eğitim veren yurt ici veya bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından onaylanmış yurt dışındaki fakulte veya yuksekokulların filoloji, mutercimlik, tercumanlık veya ilgili diğer bolumlerinden mezun olmak ya da fakulte veya dort yıllık yuksekokul mezunu olmak kaydıyla Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)'ndan (B) duzeyinde başarılı olmak veya buna denk kabul edilen ve uluslararası gecerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak,
2) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
b) Kutuphaneci kadrosuna atanabilmek icin;
1) Atanılacak kadro unvanını oğrenim durumu itibarıyla ihraz etmiş olmak,
c) Muhendis kadrosuna atanabilmek icin;
c) Programcı kadrosuna atanabilmek icin;
1) Atanılacak kadro unvanının gorev alanıyla ilgili en az iki yıllık yuksekokuldan mezun olmak veya yuksekokul mezunu olmak kaydıyla oğrenimi sırasında bilgisayar programcılığı alanında ders aldığına ilişkin belge veya Milli Eğitim Bakanlığından onaylı bilgisayar programcılığı kurslarını bitirdiğine ilişkin sertifika sahibi olmak,
2) En az iki programlama dilini bildiğini belgelemek,
3) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
d) Tekniker kadrosuna atanabilmek icin;
1) Atanılacak kadro unvanının gorev alanıyla ilgili en az iki yıl sureli mesleki veya teknik yuksekokuldan mezun olmak kaydıyla tekniker unvanını ihraz etmiş olmak,
e) Teknisyen kadrosuna atanabilmek icin;
1) Atanılacak kadro unvanının gorev alanıyla ilgili en az lise dengi mesleki veya teknik eğitim veren okullardan mezun olmak,
f) Avukat kadrosuna atanabilmek icin;
1) Yurt ici veya bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından onaylanmış yurt dışındaki hukuk fakultelerinden mezun olmak,
2) Avukatlık stajını yapmış olmak,
3) Unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,
g) İstatistikci kadrosuna atanabilmek icin;
Bu Yonetmelik kapsamında bulunan ve doktora oğrenimini bitiren personelden, atanılacak gorev icin aranan ve bu Yonetmeliğe gore hesaplanan toplam hizmet suresine sahip olmaları ve aranılan oğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı duzeydeki gorevler ile daha alt gorevlere yapılacak atamalarda bu Yonetmelik hukumleri uygulanmaz."
MADDE 14 - Aynı Yonetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin birinci ve ikinci cumlelerinde yer alan "eğitimi ve" ibareleri yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 15 - Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 16Bu Yonetmelik hukumlerini Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Mudurluğunun bağlı olduğu Bakan yurutur.