Turk Patent Enstitusu Personelinin Yetiştirilmesi Amacıyla Yurt Dışına Gonderilmesi Hakkında Yonetmelik
29 Mayıs 2014 PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 29014
YONETMELİK
Turk Patent Enstitusunden:
TURK PATENT ENSTİTUSU PERSONELİNİN YETİŞTİRİLMESİ
AMACIYLA YURT DIŞINA GONDERİLMESİ
HAKKINDA YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Yurt Dışı Eğitim Esasları
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, Turk Patent Enstitusu personelinin mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmeleri, eğitilmeleri, bilgilerini artırmaları, lisansustu oğrenim (yuksek lisans/doktora), staj veya ihtisas yapmaları amacıyla yurt dışında eğitim ve araştırma kuruluşlarına, hizmetle ilgili yabancı kurum veya kuruluşlara ve uluslararası resmi veya ozel kuruluşlara gonderilmeleri ve secilmeleri ile bu personelin soz konusu programlar suresince tabi olacakları hak ve yukumluluklerin belirlenmesine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yonetmelik hukumleri, yurt dışı eğitime gonderilecek olan Turk Patent Enstitusu personeli hakkında uygulanır.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Başkan: Turk Patent Enstitusu Başkanını,
b) Başkan Yardımcısı: Turk Patent Enstitusu Başkan Yardımcılarını,
c) Birim Amiri: Hizmet biriminin en ust amirini,
c) Dış burs veya teknik işbirliği programları: Yabancı ulkeler veya kuruluşlarca verilen Devlet Personel Başkanlığınca tahsis edilen bursları veya teknik işbirliği anlaşmalarıyla sağlanan eğitim programlarını,
d) Donem: Yurt dışı eğitime gidenlerin devam ettikleri eğitim kurumu tarafından belirlenmiş olan eğitim suresini,
e) Enstitu: Turk Patent Enstitusunu,
f) Kurul: Turk Patent Enstitusu Eğitim Kurulunu,
g) Kurul Başkanı: Turk Patent Enstitusu Eğitim Kurulu Başkanını,
ğ) Lisansustu oğrenim: Lisans diplomasını alan oğrencinin yuksek lisans veya doktora oğrenimi yaparak uzmanlaşma imkanı veren eğitim programını,
h) Personel: Turk Patent Enstitusunde gorev yapan memurları,
ı) YOK: Yuksekoğretim Kurulunu,
i) Yurt dışı eğitim: Personelin mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmesine, eğitilmesine, oğrenim almasına, bilgilerinin artırılmasına, staj veya ihtisas yapmasına yonelik yurt dışında alınan eğitimi,
j) Yuksek lisans: Bir lisans oğretimine dayalı, Enstitunun gorev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili konularda eğitim-oğretim ve araştırmanın sonuclarını ortaya koymayı amaclayan bir yuksek oğretimi,
ifade eder.
Yurt dışı eğitimin esasları
MADDE 5 - (1) Yurt dışı eğitimi aşağıdaki esaslara gore yurutulur:
a) Yurt dışı eğitimi, Enstitu Birimlerinin ilgili mali yıl butcesinde yeterli odeneğinin bulunması koşuluyla; Enstitunun gorev ve fonksiyonlarının gerektirdiği onceliklere ve ihtiyaclara uygun olarak Kurulca belirlenecek eğitim politika ve prensipleri cercevesinde duzenlenir.
b) Bu Yonetmelikte belirtilen esaslar dahilinde sadece YOK tarafından secilen ve ilan edilen ve başvuru tarihi itibarıyla yurt dışında lisansustu eğitim yapılabilecek guncel universiteler listesinde yer alan eğitim kurumlarına personel gonderilir. Bu hukum, dış burs veya teknik işbirliği programları icin uygulanmaz.
c)Yurt dışına gonderilecek olan personelin daha once yurt icinde aynı konuda veya yurt dışında aynı duzeyde eğitim veya oğrenim gormemiş olması gerekir.
c) Yabancı dil eğitimi icin yurt dışına personel gonderilemez.
d) Yurt icinde bir lisansustu programa kayıt yaptıranlar yurt dışında lisansustu eğitim programına gonderilmez.
e) Yurt dışı eğitimine gonderilen personelin eğitim calışmaları ve başarı duzeyi yakından izlenerek değerlendirilir.
f) Eğitim amacıyla yurt dışına gonderilecek kamu gorevlilerinin oğrenim konuları, calışmakta oldukları birimlerin gorev alanları ile doğrudan ilgili olmak zorundadır.
İKİNCİ BOLUM
Yurt Dışı Eğitim Hizmetlerinin Yurutulmesi
Kurul
MADDE 6 - (1) Kurul, Enstitunun yurt dışı eğitim politikalarının tespiti ve uygulanması ile ilgili konularda kararlar almak ve tavsiyelerde bulunmak uzere Başkan veya Başkan tarafından gorevlendirilecek Başkan Yardımcısı başkanlığında 4 asıl ve 3 yedek uyeden oluşur. Personel Dairesi Başkanı, Kurulun daimi uyesi olup diğer uyeler ve yedekleri Başkan Yardımcıları ve birim amirleri arasından Başkan tarafından secilir. Kurul Başkanı, gerektiğinde ilgili birim amirini Kurul toplantısına cağırabilir.
(2) Kurul, Kurul Başkanı dahil en az uc uye ile toplanır. Kurul Başkanının katılamadığı durumlarda, Kurul Başkanının uyeler arasından vekalet etmesini uygun gorduğu kişi Kurula başkanlık eder.
(3) Kararlar uyelerin oy cokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Kurul Başkanın kullandığı oy yonunde coğunluk sağlanmış sayılır. Kurul kararları Başkanın onayı ile yururluğe girer.
Kurulun gorevleri
MADDE 7 - (1) Kurulun gorevleri şunlardır:
a) Gelecek mali yıl icerisinde butce olanaklarıyla yetiştirilmek amacıyla, yurt dışına gonderilecek Enstitu personelinin sayısını, sınıfını, yaptırılacak oğrenimin, stajın veya ihtisasın konusunu, suresini, gonderilecek ulkeleri ve uluslararası kuruluşları belirlemek ve bir onceki yılın uygulama sonuclarını değerlendirmek.
b) Bakanlar Kurulu kararı ile Enstituye tahsis edilen kontenjan ve 15 inci maddede belirtilen kriterler cercevesinde, yetiştirilmek uzere yurt dışına gonderilecek personeli yarışma sınavı veya secme suretiyle belirlemek.
c) Onemli bir hastalık, kaza veya mucbir sebeplerle oğrenimine ara vermek zorunda kalıp bu durumu belgelendirmeleri halinde yuksek lisans oğrenimine gonderilen personelin eğitim suresinin en cok altı aya, doktora duzeyindekilerin bir yıla, diğerleri icin ise kendileri icin ongorulen program suresinin 1/3'une kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uzatılmasına karar vermek.
c) Butce kontenjanı kapsamı dışındaki dış kaynaklı burs ve teknik işbirliği programlarına katılacak personeli yarışma sınavı veya (oğrenim, hizmetteki durumu, hizmetle ilgili belge ve nitelikleri goz onunde bulundurularak yapılacak) secme usuluyle belirlemek.
d) 30 uncu madde kapsamına girdiğine karar verilen personeli yetkili disiplin kuruluna bildirmek.
e) Yurt dışı eğitimle ilgili diğer konularda karar vermek.
Personel Dairesi Başkanlığının gorevleri
MADDE 8 - (1) Personel Dairesi Başkanlığının yurt dışı eğitimi ile ilgili gorevleri şunlardır:
a) Bu Yonetmelikte ongorulen yurt dışı eğitim faaliyetleri ile ilgili iş ve işlemleri yurutmek ve calışmaları koordine etmek.
b) Kontenjan belirleme safhasında, Kurul tarafından belirlenen eğitim politika ve prensiplerine gore, adaylar tarafından talep edilen yurt dışı eğitim programlarını sure, konu, ulke, bolum, universite ve sıralamadaki yerlerini hazırlayarak Kurula sunmak.
c) Yurt dışı eğitimde olan personel ve oğrenim gordukleri eğitim kurumlarından eğitimin başlangıcı, devamı ve bitimi safhalarında periyodik bilgiler almak, değerlendirmek ve Kurula raporlamak.
c) Yurt dışı eğitim konusunda gerektiğinde Dışişleri Bakanlığı ve Eğitim Ataşelik ve Muşavirlikleri ile işbirliğinde bulunmak.
d) Kurulun sekretarya hizmetlerini yerine getirmek.
e) Yurt dışı eğitimi ile ilgili olarak Başkanlıkca verilen diğer gorevleri yapmak.
UCUNCU BOLUM
Yurt Dışına Gonderilmede Uygulanacak Usul ve Esaslar
Yurt dışı eğitim ihtiyaclarının tespiti
MADDE 9 - (1) Personel Dairesi Başkanlığı tarafından, bir sonraki yıl icin yurt dışı eğitime gonderilecek personelle ilgili olarak her yıl Ocak ayının ikinci haftasında duyuru yapılır.
(2) Duyuruda, bir sonraki yıl icin eğitim yapmak uzere yurt dışına gonderilecek ve 12 nci maddedeki şartları taşıyanların; eğitim yapmayı duşundukleri universite isimleri, eğitim konuları, ulkeleri, sureleri ve eğitim planları ile bu planların Enstitude yapılan gorevle ilişkisini gosteren raporlarının, bağlı bulundukları birimler tarafından en gec Şubat ayının ikinci haftasına kadar Personel Dairesi Başkanlığına bildirilmesi istenir.
Kontenjan taleplerinin belirlenmesi
MADDE 10 - (1) Personel Dairesi Başkanlığı birimlerden gelen yurt dışı eğitim taleplerini konularına, sure ve seviyelerine gore sınıflandırarak Şubat ayının ucuncu haftasına kadar Kurula bildirir.
Kontenjan taleplerinin kesinleşmesi
MADDE 11 - (1) Kurul, yurt dışı eğitim taleplerinin intikalinden itibaren en gec beş işgunu icinde toplanarak bir sonraki yılın kontenjan taleplerinin konu, sayı ve suresini belirler ve toplantı sonunda Personel Dairesi Başkanlığına bildirir.
(2) Personel Dairesi Başkanlığı, Kurul tarafından belirlenen kontenjan talebini Yonetim Kurulu onayından sonra en gec Mart ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına gonderir.
Adaylarda aranan şartlar
MADDE 12 - (1) Lisansustu oğrenim ve uluslararası kuruluşlara staj amacıyla yurt dışına gonderilecek personelde;
a) En az dort yıllık yuksekoğretim kurumlarından veya bunlara denkliği YOK tarafından kabul edilen yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
b) Marka veya patent uzmanı unvanıyla istihdam edilmiş olmak,
c) Son uc yıl icinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını almamış olmak,
c) Başvuru tarihinin son gunu itibarıyla Enstitu kadrolarında, adaylık dahil en az 3 yıl fiilen calışmış olmak,
d) Başvuru tarihinin son gunu itibarıyla askerlikle ilişiği bulunmamak,
e) Başvuru tarihinin son gunu itibarıyla 40 yaşını tamamlamamış olmak,
f) Daha once yurt icinde aynı konuda veya yurt dışında aynı duzeyde eğitim veya oğrenim gormemiş olmak,
g) Enstitu tarafından kendilerine bildirilen son başvuru tarihinden onceki iki yıl icinde alınmış olması kaydıyla, İngilizce icin TOEFL sınavından en az PBT-550, CBT-213, IBT-80 puan veya IELTS sınavından en az 6 puan alındığını veya Fransızca, Almanca gibi diğer diller icin ise ilgili ulke kurumlarının yaptığı sınavlarda TOEFL veya IELTS sınavlarında belirlenen puanlara eşdeğer puan alındığını gecerli bir belgeyle ispatlamış olmak,
ğ) Uzun sureli tedavi gerektiren bir hastalık, kaza veya mucbir sebepten dolayı yurt dışı eğitimine ara vermelerine Kurulca karar verilenler haric, yurt dışı eğitiminden geri cağrılmamış olmak,
şartları aranır.
(2) Lisansustu oğrenim amacıyla yurt dışına ve Dışişleri Bakanlığınca bildirilecek uluslararası kurum ve kuruluşlar dışında belirli bir program dahilinde, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek uzere yurt dışı eğitime gonderilecek personelde;
a) En az dort yıllık yuksekoğretim kurumlarından veya bunlara denkliği YOK tarafından kabul edilen yurt dışındaki yuksekoğretim kurumlarından mezun olmak,
b) Başvuru tarihinin son gunu itibarıyla Enstitu kadrolarında en az 3 yıl fiilen calışmış olmak,
c) Son uc yıl icinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını almamış olmak,
c) Başvuru tarihinin son gunu itibarıyla askerlikle ilişiği bulunmamak,
d) Daha once yurt icinde aynı konuda veya yurt dışında aynı duzeyde eğitim veya oğrenim gormemiş olmak,
e) Başvuru tarihinin son gunu itibarıyla 50 yaşını tamamlamamış olmak,
f) Enstitu tarafından kendilerine bildirilen son başvuru tarihinden onceki iki yıl icinde alınmış olmak kaydıyla, İngilizce dili icin Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az 70 puan veya TOEFL sınavından en az PBT-550, CBT-213, IBT-80 puan veya IELTS sınavından en az 6 puan alındığını veya Fransızca, Almanca gibi diğer diller icin ise ilgili ulke kurumlarının yaptığı sınavlarda Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, TOEFL veya IELTS sınavlarında belirlenen puanlara eşdeğer puan alındığını gecerli bir belgeyle ispatlamış olmak,
şartları aranır.
(3) Dışişleri Bakanlığınca bildirilen uluslararası kuruluşlara staj yapmak amacıyla gonderilecekler hakkında Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmeliğin ilgili hukumleri uygulanır.
(4) Dış burs ve teknik işbirliği programları ile butce imkanları kapsamında uluslararası kuruluşlarda staja gonderilecekler icin yukarıdaki şartlarla birlikte bursu veren ulke veya kuruluşun aradığı şartlara da sahip olmak gereklidir.
(5) Belirtilen şartları taşıyan personelden askerlik gorevini yapmakta olup da yurt dışına gidiş tarihinde askerlik gorevini bitirecek olanlar da başvuruda bulunabilirler.
Duyuru
MADDE 13 - (1) Bakanlar Kurulu kararı ile Enstituye tahsis edilen kontenjan ve gerekli diğer bilgiler ile Kurul tarafından tespit edilen uluslararası kuruluşlardaki staj ve kurslara ilişkin bilgiler ilgili personele duyurulmak uzere Personel Dairesi Başkanlığınca birimlerine bildirilir. Birimler durumu uc iş gunu icerisinde imza karşılığında tum personele duyurur.
Başvuru
MADDE 14 - (1) Tahsis edilen kontenjandan yararlanmak isteyenler, yapılan duyuru uzerine, bağlı oldukları birimlere on beş iş gunu icerisinde yazılı başvuruda bulunurlar. Bu başvurular, uc iş gunu icerisinde Personel Dairesi Başkanlığına intikal ettirilir.
Adayların belirlenmesi
MADDE 15 - (1) Her yıl Nisan ayının sonuna kadar toplanan Kurul, adaylar arasından yurt dışı eğitime gonderilecek personeli;
a) Yabancı dil puanı,
b) Kabul belgesi alınan yurt dışı bolumun uluslararası sıralamalardaki yeri,
c) İlgili birim amirinin yazılı goruşu,
c) Eğitim konusu ve personelin yurt dışı eğitimine gonderilmesinin ayrıntılı gerekcesi,
d) Enstitudeki toplam calışma suresi,
e) Hizmetle ilgili belge ve nitelikler,
f) Oğrenim durumu,
kriterlerini dikkate alarak, secme veya yarışma sınavıyla belirler. Bu şekilde belirlenen yurt dışı eğitim adaylarının nihai listesini iki gun icinde Personel Dairesi Başkanlığına gonderir.
(2) Tahsis edilen kontenjanlar dolmadığı takdirde, kalan kontenjanlar icin yeni bir duyuru yapılır. 13 uncu maddeye gore yapılacak başvuruları değerlendirmek icin Kurul en gec Temmuz ayında yeniden toplanır.
(3) Kurul; Şubat, Nisan ve Temmuz aylarındaki olağan toplantısı dışında, Başkanın cağrısı uzerine her zaman olağanustu olarak da toplanabilir.
Dış burs ve teknik işbirliği programları icin aday tespiti
MADDE 16 - (1) Enstitunun muhtelif birimlerine gelen butun dış burs veya teknik işbirliği programları, ilgili birimlerce, gecikmeye meydan verilmeksizin Personel Dairesi Başkanlığına bildirilir. Bildirilen tum programlar, Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Enstitu birimlerine sureli olarak duyurulur.
(2) Birimler yurt dışı adaylarını, adayın yurt dışı eğitime gonderilmesinin Enstitunun gorevleri itibarıyla onemini acıklayan ayrıntılı raporu Personel Dairesi Başkanlığına bildirir.
(3) Birimlerce teklif edilen adaylar, Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Kurula iki gun icerisinde intikal ettirilir. Kurulda bir hafta icerisinde goruşuldukten sonra alınan karar iki gun icinde Personel Dairesi Başkanlığına bildirilir.
(4) Başvuru suresi sınırlı programlara gonderilmek uzere birimlerce teklif edilen adaylar, Kurulca belirlenen eğitim politika ve prensipleri doğrultusunda Kurulun teklifi ve Yonetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.
(5) Evrak kayıtlarına girdiği gun itibarıyla başvuru suresi beş gunden az kalan programlar icin adaylar Kurul Başkanı tarafından doğrudan belirlenir ve belirlenen adaylar Yonetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.
Şahsen ozel burs icin aylıksız izin verilmesinin şartları
MADDE 17 - (1) Şahsen ozel burs, memurun şahsi girişimleri sonucunda;
a) Yuksekoğretim Kurulunca yabancı memleketlerin uygun gorulen universite, yuksekokul, enstitu, eğitim merkezleri ve diğer oğretim kuruluşlarından veya Başbakanlıkca uygun gorulen yurt dışındaki dernek, vakıf veya mesleki teşekkulu niteliğindeki kuruluşlardan,
b) Uluslararası resmi kuruluşlardan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmeliğin amacına gore temin ettiği burslardır.
(2) Şahsen ozel burs sağlayan memurlara iki yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Gerekirse bu sure bir katına kadar artırılabilir.
(3) Şahsen ozel burs sağlayan memurlara, burs verilme konusuyla ilgili dalda dort yıllık yuksek oğrenim gormuş olması kaydıyla, Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmeliğin 6, 8, 10, 11, 18, 19, 21 ve 23 uncu maddeleri hukumleri uygulanır.
(4) Yurt dışı eğitim icin ucretsiz izin talebinde bulunan aday, katılmayı planladığı yurt dışı eğitim programının seviyesini, konusunu, suresini ve iceriğini belirten bir dilekce ile Personel Dairesi Başkanlığına muracaat eder. Bu dilekceye calıştığı birim amirinin uygun goruşu ile bağlı olduğu Başkan Yardımcısının muvafakatini iceren yazıyı, yurt dışı eğitim kurumundan temin edilen kabul belgesini ve 12 nci maddenin birinci fıkrasında sayılan yabancı dil belgelerinden birini ekler.
(5) Personel Dairesi ilgilinin talebini Kurula sunar. Kurul tarafından talebin uygun gorulmesi halinde adaya ucretsiz izin verilmesine ilişkin iş ve işlemler Personel Dairesi Başkanlığınca sonuclandırılır.
DORDUNCU BOLUM
Program Suresi, Sure Uzatımı, Eğitim Konusu ve
Eğitim Kurumunu Değiştirme
Program suresi ve sure uzatımı
MADDE 18 - (1) Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgileri artırılmak, staj, oğrenim veya ihtisas yaptırılmak amacıyla yurt dışına gonderilen memurlardan, yuksek lisans duzeyindekilerin oğrenimlerini iki yılda, doktora duzeyindekilerin oğrenimlerini uc yılda, diğerlerinin ise kendi programlarını suresi icinde tamamlamaları esastır. Ancak, suresi icinde eğitim veya oğrenimini tamamlayamayan ve Enstitu tarafından kabul edilebilir bir mazereti bulunan memurlardan;
a) Doktora duzeyindekilere bir yıla,
b) Yuksek lisans duzeyindekilere altı aya,
c) Diğerlerine, kendileri icin ongorulen program suresinin 1/3'une,
kadar sure uzatımı verilebilir.
(2) Sure uzatımları, Devlet Personel Başkanlığına bildirilmek kaydıyla, Enstituce yapılır.
Eğitim konusu veya eğitim kurumunu değiştirme
MADDE 19 - (1) Enstitu tarafından yurt dışına gonderilen personelin eğitim konusunu ve eğitim kurumunu değiştirmemesi esastır.
(2) Ancak kabul edilebilir bir gerekcesi olması halinde, ilgilinin eğitim planında ongorulen konusunu veya eğitim kurumunu ek sure ve maliyete neden olmayacak şekilde değiştirebilmesi, Devlet Personel Başkanlığının goruşu cercevesinde Kurulun kararına bağlıdır.
BEŞİNCİ BOLUM
Hak ve Yukumlulukler
Aylık
MADDE 20 - (1) Yurt dışına gonderilen Devlet memurlarına aylık ve diğer odemeler hususunda Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmelik hukumleri uygulanır.
Zorunlu Giderler
MADDE 21 - (1) Butce imkanları ile yurt dışına gonderilen personele, personelin gittiği universite, yuksekoğretim kurumu veya diğer kurum ve kuruluşlara odenen oğrenim ucreti yanında;
a) Gidiş-donuş yol giderleri,
b) Pasaport harcı ile yurt dışına cıkışlarda alınan diğer harclar,
c) Yolculuk suresince seyahat gundeliği ile diğer zorunlu giderler,
c) Eğitim sırasında ihtiyac duyulan kitap, defter, kalem ve kırtasiye masraflarını karşılamak icin 1416 sayılı Kanuna tabi oğrencilere odenen miktarda ve zamanlarda ek odenek,
d) Taahhutname ve kefalet senedi giderleri,
odenir.
(2) Dış burslardan faydalanılmak suretiyle gonderilenlere birinci fıkrada belirtilen zorunlu giderlerden bursu veren ulke veya kuruluşca karşılanmayanlar Enstituce odenir.
Diğer hak ve yukumlulukler
MADDE 22 - (1) Şahsen burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi icin kendilerine maaşsız izin verilenler haric, yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilen personelin kademe ilerlemesi, emeklilik ve diğer butun hak ve yukumlulukleri devam eder.
Sağlık sigortası ve tedavi giderleri
MADDE 23 - (1) Bu Yonetmeliğe gore Devlet memurlarına, başka memleket veya teşkilat tarafından sağlık sigortası imkanlarının sağlanmaması halinde, ilgili kurumlarca sağlık sigortası yaptırılır. Sağlık sigortası imkanlarının sağlanamaması halinde tedavi giderleri ve personelin olumu halinde cenaze giderleri 27/7/1973 tarihli ve 7/6913 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yonetmeliği hukumlerine gore odenir.
Taahhut ve kefalet senedi
MADDE 24 - (1) Yetiştirilmek uzere yurt dışına gonderilecek personel, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmış orneklerine uygun mecburi hizmet yukumluluk taahhutnamesi ve muteber imzalı muteselsil kefalet senedini yurt dışı cıkışından once Birimine, bir orneğini de Personel Dairesi Başkanlığına teslim etmek zorundadır.
(2) Bu belgeleri tamamlamayanların yurt dışına cıkışlarına izin verilmez.
Adres bildirme
MADDE 25(1) Yurt dışına bir aydan uzun sure ile eğitime giden personel; ikametgah adresi, telefon numarası, maaş odemelerinin yapılacağı banka hesap numarası ve adresi ile eğitim veya oğrenim gorulecek kurum adresi, telefon ve faks numaralarını eğitim mahalline varışından itibaren, adres değişikliklerini ise değişiklik tarihinden itibaren on beş gun icerisinde kadrosunun bulunduğu Birime bildirmekle yukumludur. Ayrıca, yabancı ulkelere intikal ettikleri tarih itibariyle bir ay icinde, kimlik ve memurlukla ilgili bilgiler ile eğitim veya oğrenim gorecekleri yer, konu ve calışmalarıyla ilgili bilgileri en yakın dış temsilcilik amirliğine bildirirler.
Rapor verme
MADDE 26 - (1) Yurt dışı eğitimine başlayan personel başlama raporunu, eğitimin devamında değerlendirme raporunu, eğitimin tamamlanmasından sonra da sonuc raporunu aşağıdaki esaslar dahilinde ve suresi icerisinde Personel Dairesi Başkanlığına gonderir.
a) Başlama Raporu: Yurt dışına uc aydan fazla sure ile gonderilen personel tarafından eğitime başlanıldığı tarihten itibaren on beş gun icerisinde gonderilmesi gereken rapordur. Bu rapor; eğitim programı, donem sureleri, alınacak dersler ve krediler, sınav ve benzeri konulardaki bilgileri kapsamak uzere universiteden alınan belge ile bildirilmesi gereken diğer goruşleri icerir.
b) Değerlendirme Raporu: Eğitim suresi bir yıl ya da daha fazla olan personelin donemler itibarıyla ve yeni donemin başlama tarihinden itibaren en gec on beş gun icerisinde Personel Dairesi Başkanlığına gondermesi gereken rapordur. Bu raporda onceki donem boyunca alınan derslerin başarı durumu, yeni donemin başlangıc ve bitiş tarihleri, donem boyunca alınacak dersler ve krediler gibi hususlar yer alır. Ayrıca değerlendirme raporuna universiteye devam ettiğini gosterir belgenin ve varsa universitenin hazırlamış olduğu benzer raporların eklenmesi zorunludur. Herhangi bir donem itibarıyla ve Enstitunun izni olmaksızın eğitime başlamadığı anlaşılanların yurt dışı eğitim ile ilgili odemeleri kesilir.
c) Sonuc Raporu: Yurt dışı eğitimini tamamladıktan sonra yurda donen personelin gorevine başladıktan sonra bir ay icinde vermesi gereken rapordur. Bu raporda ilgilinin katıldığı yurt dışı eğitim faaliyetlerinin sonucları, hazırlanan tez, alınan belgeler, ihtisas yapılan konudaki genel bilgi ve goruşler ile yurt dışı eğitim programları ile ilgili gozlemleri, goruş, duşunce ve değerlendirmeleri yer alır.
c) Yurt dışına eğitime gonderilenlerden eğitim suresi uc aydan az olanlar sadece sonuc raporu hazırlar.
(2) Makul veya mucbir sebep olmaksızın raporlarını suresi icerisinde, yeterli ve eksiksiz bir şekilde Personel Dairesi Başkanlığına bildirmeyenler hakkında disiplin hukumleri uygulanır.
Yurt dışı eğitiminin izlenmesi
MADDE 27 - (1) Yurt dışına gonderilen personel donemler itibarıyla genel başarı durumunu belgelemek uzere derslerin not dokumunu, tum notların ilanından sonra en gec bir hafta icerisinde Personel Dairesi Başkanlığına bildirir.
(2) Ders notları ve personelin gonderdiği diğer raporlar gerekli gorulen hallerde Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Kurula intikal ettirilir.
(3) İntikal ettirilen konularda Kurul gerekli değerlendirmeyi yapar. İlgili personelin donem ortalamasındaki başarı duzeyinin universitenin kabul ettiği başarı duzeyinden duşuk olması halinde bu durum ilgiliye ve bağlı olduğu birime yazılı olarak bildirilir.
(4) Yurt dışı eğitim programına gonderilenler, eğitim gordukleri programdan mezun olduklarına dair belgeyi (diploma, sertifika ve benzeri belgeler) Personel Dairesi Başkanlığına ibraz etmek zorundadırlar. Belge ibraz edilmediği takdirde ilgiliden yurt dışı eğitimi icin yapılan tum odemeler kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir. Buna ilişkin hususlar taahhut senedinde yer alır.
Goreve başlama
MADDE 28 - (1) Yetiştirilmek amacıyla butce imkanlarıyla veya dış burslara dayanılarak yurt dışına gonderilen personel, eğitim suresinin veya tabi oldukları programın bitiminden itibaren yol suresi haric on beş gun icerisinde Enstitudeki gorevine başlamak zorundadır.
(2) Eğitim goren personelin goreve başlamadaki mehil muddetinin hesabında yurt dışı eğitim kurumundan alınan programın bitiş tarihini gosteren yazıdaki tarih esas alınır.
(3) Bu surenin bitiminde, ozursuz olarak gorevlerine başlamayanlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hukumleri uygulanır.
Mecburi hizmet yukumluluğu
MADDE 29 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerine gore uc ay ve daha fazla sure ile yurt dışına gonderilenler yurt dışında kaldıkları surenin iki katı kadar mecburi hizmetle yukumludurler.
(2) Evvelce yuklendiği mecburi hizmeti tamamlamadan, bu Yonetmeliğe gore yurt dışına gonderilenlerin eski yukumluluklerinin artan kısmı yenisine eklenir.
(3) Mecburi hizmeti tamamlamadan gorevinden ayrılanlar ile memuriyetten cıkarılanların hizmetlerinin eksik kalan kısmına ait yukumluluklerinin tazmini konusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hukumleri uygulanır.
(4) Askerlikte gecen sureler mecburi hizmetten sayılmaz.
ALTINCI BOLUM
Geri Cağrılma ve Zorunlu Nedenlerle Yurda Geri Donme
Personelin geri cağrılması
MADDE 30 - (1) Yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gonderilen personelden;
a) Turk vatandaşlığının ve gorevin, şeref ve haysiyetini ihlal edecek davranışlarda bulunduğu resmi makamlarca belgelendirilenler,
b) Hukuki ve zorunlu sebepler dışında calışma programını gercekleştirmeyen ve geciktirenler ile eğitim planındaki yer, kurum, kuruluş veya calışma konusunu izinsiz değiştirenler,
c) Eğitim veya oğrenim gorduğu kurum veya kuruluşa duzenli ve surekli devam etmeyenler,
c) Devam ettiği eğitim kurum veya kuruluşlarından kendi kusurları sebebiyle ilişiği kesilenler,
d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi kapsamında ticari ve diğer kazanc getirici faaliyetlerde bulunanlar,
e) Eğitimleri ile ilgili konularda yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunduğu tespit edilenler,
f) Hastalığı sebebiyle, programını gercekleştiremeyeceği tespit edilenler,
disiplin kurulu kararı ile geri cağrılırlar.
(2) Bu maddeye gore geri cağrılanlara 657 sayılı Kanunun Ek-34 uncu maddesindeki hukumler uygulanır.
(3) Soz konusu eylemleri gercekleştirenler icin 657 sayılı Kanunda ongorulen disiplin hukumleri uygulanır.
(4) Geri cağırma işlemine yapılan itiraz, bu işlemi durdurmaz.
Zorunlu nedenlerle yurda geri donme
MADDE 31 - (1) 30 uncu maddede belirtilen haller dışında; kaza veya zorunlu nedenlerle eğitim programını gercekleştiremeyeceğini belgelendirmiş olan personel, Kurul kararı ile yurda doner. Bunlar hakkında 657 sayılı Kanunun mecburi hizmete ilişkin hukumleri uygulanır.
YEDİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Hukum bulunmayan haller
MADDE 32 - (1) Bu Yonetmelikte hukum bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gonderilecek Devlet Memurları Hakkında Yonetmelik ve ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
Yururluk
MADDE 33 - (1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 34 - (1) Bu Yonetmelik hukumlerini Turk Patent Enstitusu Başkanı yurutur