Resmi Gazete
10 Haziran 2014 -Sayı : 29026

YONETMELİK

Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARI YONETİCİLERİNİN GOREVLENDİRİLMELERİNE İLİŞKİN YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumları yoneticiliklerini ikinci gorev olarak yuruteceklerin gorevlendirilmelerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 37 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası kapsamındakiler haric olmak uzere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında ikinci gorev kapsamında gorevlendirilecek mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcılarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yonetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesi ile 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 36 ve 37 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Ders yılı: Derslerin başladığı tarihten kesildiği tarihe kadar gecen sureyi,
c) Donem: Ders yılının başladığı tarihten yarıyıl tatiline ve yarıyıl tatili bitiminden ders kesimine kadar gecen sureleri,
c) Eğitim kurumu: Bakanlığa bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim faaliyetlerinin yurutuldu kurumlar ile bu kurumlarda yurutulen eğitim-retim etkinlikleri icin program hazırlama, eğitim arac-gereci uretme, inceleme, değerlendirme, oğrenci ve oğrenci adaylarına uygulanacak secme ve/veya yarışma sınavları icin gerekli iş ve işlemleri yurutme, rehberlik ve sosyal hizmetler verme yoluyla yardımcı ve destek olan kurumları,

d) Gorevlendirme: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı gorevlerini yurutmek uzere, 657 sayılı Kanunun 88 inci ve 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 37 nci maddelerine gore verilen ikinci gorevi,
e) Mudur: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında mudurluk gorevini ikinci gorev kapsamında yurutenleri,
f) Mudur başyardımcısı: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında mudur başyardımcılığı gorevini ikinci gorev kapsamında yurutenleri,
g) Mudur yardımcısı: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında mudur yardımcılığı gorevini ikinci gorev kapsamında yurutenleri,
ğ) Yıl: Goreve başlama tarihine gore gecen on iki aylık sureyi,
h) Yonetici: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumlarında mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı gorevlerini 657 sayılı Kanunun 88 inci ve 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 37 nci maddelerine gore ikinci gorev kapsamında yurutenleri,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Yonetici Olarak Gorevlendirileceklerde Aranacak Şartlar
Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aranacak genel şartlar
MADDE 5(1) Yonetici olarak gorevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır;
a) Yuksekoğretim mezunu olmak,
b) Son başvuru tarihi itibarıyla Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak gorev yapıyor olmak,
c) Gorevlendirileceği eğitim kurumuna, gorevlendirileceği tarihte alanı itibarıyla oğretmen olarak atanabilme şartını taşıyor olmak,
c) Gorevlendirileceği tarih itibarıyla, son dort yıl icinde adli veya idari soruşturma sonucu yoneticilik gorevi uzerinden alınmamış olmak.
Mudur olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar
MADDE 6(1) Mudur olarak gorevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:
a) Mudur olarak gorev yapmış olmak.
b) Mudur başyardımcısı olarak en az iki yıl gorev yapmış olmak.
c) Kurucu mudur, mudur yardımcısı ve mudur yetkili oğretmen olarak ayrı ayrı veya mudur başyardımcılığı dahil toplam en az uc yıl gorev yapmış olmak.
c) Bakanlığın eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki şube muduru veya daha ustu kadrolarda gorev yapmış olmak.
d) Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak asaleten en az sekiz yıl gorev yapmış olmak.
Mudur başyardımcısı veya mudur yardımcısı olarak gorevlendirileceklerde aranacak ozel şartlar
MADDE 7(1) Mudur başyardımcısı veya mudur yardımcısı olarak gorevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir:
a) Mudur, kurucu mudur, mudur başyardımcısı, mudur yardımcısı veya mudur yetkili oğretmen olarak gorev yapmış olmak.
b) Bakanlığın eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı dışındaki şube muduru veya daha ustu kadrolarda gorev yapmış olmak.
c) Bakanlık kadrolarında oğretmen olarak asaleten en az dort yıl gorev yapmış olmak.
Yonetici ihtiyacı karşılanamayan eğitim kurumları
MADDE 8(1) 6 ve 7 nci maddelerde ongorulen şartları taşıyan aday bulunamaması nedeniyle yonetici norm kadrosu boş kalan eğitim kurumlarına yapılacak yonetici gorevlendirmelerinde, soz konusu maddelerde aranan hizmet sureleri ihtiyac karşılanana kadar birer yıl durulur.
UCUNCU BOLUM
Yonetici Gorevlendirmelerine İlişkin Genel Esaslar
Mudurluğe gorevlendirme usulleri
MADDE 9(1) Mudurluğe gorevlendirme;
a) Gorev suresinin uzatılması,
b) İlk defa veya yeniden gorevlendirme,
usulleriyle yapılır.
Yonetici gorevlendirmede esas alınacak hususlar
MADDE 10(1) Yoneticiler dort yıllığına gorevlendirilir.
(2) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla sureyle yonetici olarak gorev yapılamaz.
(3) Bulundukları eğitim kurumunda aynı unvanla dort yıldan fazla sekiz yıldan az gorev yapanlardan aynı eğitim kurumuna yonetici olarak gorevlendirilenlerin gorevleri, sekiz yılın dolduğu tarih itibarıyla bu Yonetmelikte ongorulduğu şekilde sonlandırılır.
(4) Yoneticilik gorev suresi uzatılmayanlardan yeniden gorevlendirilmek isteğinde bulunanlar, aynı gorevlendirme donemiyle sınırlı olmak uzere, en son gorev yaptıkları eğitim kurumlarında gorevlendirilemez.
(5) İmam hatip ortaokulu mudur yardımcılarından en az biri Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi veya meslek dersleri alan oğretmenleri arasından; imam hatip liseleri ile mesleki ve teknik eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri meslek dersleri alan oğretmenleri arasından; sosyal bilimler liseleri mudur yardımcılarından en az biri Turk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe veya Psikoloji alan oğretmenleri arasından; guzel sanatlar liseleri mudur yardımcılarından en az biri Gorsel Sanatlar, Resim veya Muzik alan oğretmenleri arasından; spor liseleri mudur yardımcılarından en az biri Beden Eğitimi alan oğretmenleri arasından; ozel eğitim kurumları mudur yardımcılarından en az biri ise rehberlik veya ozel eğitim alan oğretmenleri arasından gorevlendirilir.
(6) Oğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının mudurleri ile bu kurumlar ve yatılı kız oğrencisi bulunan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri kadın adaylar arasından gorevlendirilir.
(7) Karma eğitim yapılan ve mudur yardımcısı sayısı uc ve daha fazla olan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri kadın adaylar arasından gorevlendirilir.
(8) Yoneticilikte dort yıllık gorev suresini dolduranlardan gorev yaptıkları eğitim kurumu bakımından 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen şartı taşımayanların gorev sureleri, gorev yapmakta oldukları eğitim kurumunda uzatılamaz. Bunların gorev sureleri istemeleri halinde 17 nci maddeye gore durumlarına uygun diğer eğitim kurumlarında uzatılabilir.
(9) Mudur gorevlendirmesi yapılan eğitim kurumlarına mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı gorevlendirmeleri yeni gorevlendirilen mudurun inhası, il milli eğitim mudurunun teklifi ve valinin onayı ile yapılır.
(10) Yonetici gorevlendirmeleri takvimi her yıl Bakanlıkca belirlenerek Bakanlık internet sitesinde duyurulur ve valiliklere yazı ile bildirilir.
DORDUNCU BOLUM
Komisyonlar
Değerlendirme komisyonu
MADDE 11(1) Değerlendirme komisyonu; il milli eğitim mudurunun veya gorevlendireceği bir il milli eğitim mudur yardımcısının başkanlığında, il milli eğitim mudurunce belirlenecek iki ilce milli eğitim muduru ile il ve ilce milli eğitim mudurluklerinde gorev yapan iki şube mudurunden oluşur.
(2) Birinci fıkrada belirtilen usulle beş yedek uye belirlenir. Asıl uyenin bulunmadığı toplantıya komisyon başkanının cağrısı uzerine yedek uye katılır. Komisyon kararları oy cokluğu ile alınır.
(3) Değerlendirme Komisyonu başkan ve uyeleri, boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının ve evlatlıklarının değerlendirmelerinde gorev alamaz.
(4) Değerlendirme komisyonunun sekretarya işlemleri, il milli eğitim mudurluklerinin insan kaynakları hizmetlerinden sorumlu şube mudurluğunce yurutulur.
Değerlendirme komisyonunun gorevleri
MADDE 12(1) Değerlendirme komisyonu; eğitim kurumu mudurluğunde ilk defa veya yeniden gorevlendirilmek uzere başvuran adaylardan sozlu sınava alınacakları, Ek-2'de yer alan Eğitim Kurumu Mudurluğune İlk Defa ve Yeniden Gorevlendirileceklere İlişkin Değerlendirme Formu uzerinden belirlemekle gorevlidir.
(2) Değerlendirme komisyonunun birinci fıkraya gore yapacağı değerlendirme sonucları değerlendirmenin yapıldığı tarihten itibaren en gec 10 iş gunu icinde başvuran yonetici adayları ile il milli eğitim mudurluğune bildirilir.
(3) Değerlendirme komisyonunun birinci fıkraya gore yapacağı değerlendirme sonuclarına itirazlar il milli eğitim mudurluklerine yapılır. Bu itirazlar değerlendirme komisyonu tarafından sozlu sınavlardan once sonuclandırılır.
Sozlu sınav komisyonu ve calışma usulu
MADDE 13(1) Sozlu sınav komisyonu; il milli eğitim mudurunun gorevlendireceği bir il milli eğitim mudur yardımcısı veya bir ilce milli eğitim mudurunun başkanlığında, il milli eğitim mudurunce il milli eğitim mudurluğunden belirlenen bir şube muduru ile farklı ilce milli eğitim mudurluklerinden belirlenen uc şube mudurunden oluşur.
(2) Birinci fıkrada belirtilen usulle beş yedek uye belirlenir. Asıl uyenin bulunmadığı toplantıya komisyon başkanının cağrısı uzerine yedek uye katılır. Komisyon kararları oy cokluğu ile alınır.
(3) Gerek gorulmesi halinde aynı usulle birden fazla sozlu sınav komisyonu kurulabilir.
(4) Sozlu sınav komisyonu başkan ve uyeleri, boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının ve evlatlıklarının katıldığı sozlu sınavlarda gorev alamaz.
(5) Sozlu sınav komisyonu uye tam sayısı ile toplanır. Asıl uyenin bulunmadığı toplantıya komisyon başkanının cağrısıyla yedek uye katılır. Komisyon kararları oy cokluğu ile alınır.
(6) Sozlu sınav komisyonunun sekretarya işlemleri, il milli eğitim mudurluklerinin insan kaynakları hizmetlerinden sorumlu şube mudurluğunce yurutulur.
Sozlu sınav komisyonunun gorevleri
MADDE 14(1) Sozlu sınav komisyonunun gorevleri şunlardır:
a) Sozlu sınav sorularını hazırlamak veya hazırlatmak, sozlu sınavları yapmak ve değerlendirmek,
b) Sozlu sınava katılan adayların sınav sonuclarını duyurmak,
c) Sozlu sınava ilişkin itirazları sonuclandırmak,
c) Sozlu sınava ilişkin diğer iş ve işlemleri yurutmek.
BEŞİNCİ BOLUM
Yonetici Gorevlendirmesi
Mudurluk gorev suresinin uzatılması
MADDE 15(1) Gorev surelerinin uzatılmasını isteyen mudurler elektronik ortamda başvuruda bulunur. Mudurlukte dort yıllık gorev suresini dolduranlar ile gorev yaptıkları eğitim kurumunda sekiz yıllık gorev suresini dolduran mudurler, Ek-1'de yer alan Gorev Sureleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Mudurleri Değerlendirme Formu uzerinden değerlendirilir.
(2) Ek-1'de yer alan Form uzerinden yapılacak değerlendirme, mudurluk gorev suresinin sona ereceği ders yılının son gunune gore uc ay oncesinden itibaren yapılır.
(3) Ek-1'de yer alan Formun değerlendirilme surecine ilişkin iş ve işlemler, il milli eğitim mudurluklerinin koordinesinde eğitim kurumunun bağlı olduğu ilce milli eğitim mudurluklerince yurutulur.
Mudurluk gorev suresinin gorev yapılmakta olunan eğitim kurumunda uzatılması
MADDE 16(1) Dort yıllık gorev suresi sona eren mudurlerden halen gorev yapmakta oldukları eğitim kurumundaki gorevlerinin uzatılması icin başvuruda bulunanların gorev sureleri, Ek-1'de yer alan Form uzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 uzerinden 75 ve daha ustu puan almaları halinde, il milli eğitim mudurunun teklifi uzerine valinin onayı ile uzatılır.
Mudurluk gorev suresinin gorev yapılmakta olunan eğitim kurumu dışında uzatılması
MADDE 17(1) Mudurluk gorev suresi aynı eğitim kurumunda uzatılacaklara ilişkin işlemler sonuclandıktan sonra;
a) Mudurluğu boş bulunan eğitim kurumları,
b) Mudurluk gorev suresi aynı eğitim kurumunda uzatılmayan mudurlerin gorev yapmakta oldukları eğitim kurumları,
c) Gorev surelerinin gorev yaptıkları eğitim kurumlarında uzatılmasını talep etmeyen mudurlerin gorev yapmakta oldukları eğitim kurumları,
c) Aynı eğitim kurumunda sekiz yıllık mudurluk suresinin dolmasına bağlı olarak mudurluğu boşalacak eğitim kurumları
il milli eğitim mudurluklerinin internet sitesinde duyurulur.
(2) Mudurlukte dort yıllık veya aynı eğitim kurumunda sekiz yıllık mudurluk suresini tamamlayıp Ek-1'de yer alan Form uzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 uzerinden 75 ve daha ustu puan alanlardan gorev suresinin başka eğitim kurumunda uzatılmasını isteyenlerin başvuruları elektronik ortamda alınır.
(3) Gorev suresinin diğer eğitim kurumlarında uzatılması icin bu maddenin ikinci fıkrasına gore başvuruda bulunan mudurlerin gorev sureleri, tercihleri de dikkate alınarak puan ustunluğune gore il milli eğitim mudurunun teklifi uzerine valinin onayı ile uzatılır.
(4) Bu maddeye gore gorev suresinin uzatılmasını isteyen adayların puanlarının eşitliği halinde sırasıyla; hizmet puanı, yoneticilikteki hizmet suresi, oğretmenlikteki hizmet suresi fazla olan adayın gorevlendirmesi yapılır. Eşitliğin devamı halinde gorevlendirilecek aday kura ile belirlenir.
İlk defa ve yeniden mudur olarak gorevlendirileceklere ilişkin duyuru ve başvuru
MADDE 18(1) Mudurluk gorev suresinin uzatılması işlemlerinin tamamlanmasından sonra mudurluk norm kadrosu boş kalan eğitim kurumları, il milli eğitim mudurluklerinin internet sitesinde duyurulur.
(2) Mudurluk gorev suresi uzatılmayanlar ve daha once mudurluk gorevinde bulunmuş olanlar ile duyurunun yapıldığı tarihten once mudurluk gorevinde bulunmamış olup duyurunun son gunu itibarıyla 5 ve 6 ncı maddelerde belirtilen şartları taşıyanlardan mudur olarak gorevlendirilmek isteyenlerin başvuruları elektronik ortamda alınır.
Değerlendirme ve sozlu sınav
MADDE 19(1) İlk defa ve yeniden mudur olarak gorevlendirilmek uzere başvuruda bulunanlar, Ek-2'de yer alan Form uzerinden değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda oluşan puan sıralamasına gore en yuksek puan alandan başlamak uzere, boş eğitim kurumu mudurluğu sayısının uc katı aday sozlu sınava alınır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sozlu sınava alınır.
(2) Adaylar, Ek-3'te yer alan Sozlu Sınav Değerlendirme Formuna gore 100 tam puan uzerinden değerlendirilir.
Sozlu sınav konuları ve puan değerleri
MADDE 20(1) Sozlu sınavda adaylar;
a) Mevzuat (T.C. Anayasası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunu, 5018 sayılı Kamu Mali Yonetimi ve Kontrol Kanunu, 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu, 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname ve ilgili diğer mevzuat),
b) Analitik duşunme ve analiz yapabilme kabiliyeti,
c) Temsil kabiliyeti ve liyakat duzeyi,
c) Muhakeme gucu ve kavrayış duzeyi,
d) İletişim becerileri, ozguveni ve ikna kabiliyeti,
e) Genel kultur,
yonlerinden değerlendirilir.
(2) Birinci fıkraya gore yapılacak değerlendirmede (a) bendinin ağırlığı yuzde elli, (b) ila (e) bentlerinin her birinin ağırlığı ise yuzde ondur.
(3) Sozlu sınavda 70 ve uzerinde puan alanlar başarılı sayılır.
Sozlu sınav sonuclarının duyurulması ve itiraz
MADDE 21(1) Sozlu sınav sonucları, sınavların yapıldığı tarihten itibaren en gec 10 iş gunu icinde il milli eğitim mudurluklerinin internet sitesinde duyurulur.
(2) Sozlu sınav sonuclarına, sınav sonuclarının acıklandığı tarihten itibaren en gec beş iş gunu icinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar en gec beş iş gunu icinde incelenerek karara bağlanır. İtiraz sonucları, il milli eğitim mudurluklerince itiraz sahiplerine duyurulur.
Mudurluğe ilk defa ve yeniden gorevlendirme
MADDE 22(1) Sozlu sınavda başarılı olan adayların gorevlendirmeye esas puanları; Ek-2'de yer alan Form uzerinden aldıkları puanın yuzde ellisi ile sozlu sınavdan aldıkları puanının yuzde ellisinin toplamı uzerinden belirlenir.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasına gore belirlenen puanlara; 10 uncu maddenin beşinci fıkrasında belirtilen alanlarda gorev yapmakta olanlardan aynı fıkrada bu alanlarda gorev yapanlar icin istisna olarak belirtilen eğitim kurumlarında gorevlendirilme isteğinde bulunanlar icin bu eğitim kurumları ile sınırlı olmak uzere iki puan, aynı maddenin altıncı fıkrasında belirtilen eğitim kurumlarında gorevlendirilme isteğinde bulunan kadın adaylar icin bu eğitim kurumları ile sınırlı olmak uzere uc puan, kurucu mudur olarak gorev yaptıkları eğitim kurumlarında gorevlendirilme isteğinde bulunanlar icin bu eğitim kurumları ile sınırlı olmak uzere beş puan ilave edilir.
(3) Sozlu sınavda 70 ve uzerinde puan alanlar, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarına gore hesaplanan puan ustunluğune gore tercihleri de dikkate alınarak il milli eğitim mudurunun teklifi uzerine valinin onayı ile mudur olarak gorevlendirilir.
(4) Adayların puanlarının eşitliği halinde, sırasıyla Ek-2'de yer alan Forma gore değerlendirme puanı, Ek-3'te yer alan Forma gore sozlu sınav puanı, yoneticilikteki hizmet suresi, oğretmenlikteki hizmet suresi fazla olan adayın gorevlendirmesi yapılır. Eşitliğin devamı halinde gorevlendirilecek aday kura ile belirlenir.
(5) Gorevlendirme işlemleri, itirazların sonuclandırıldığı tarihten itibaren en gec on iş gunu icinde tamamlanır.
Mudur başyardımcılığı ve mudur yardımcılığına gorevlendirme
MADDE 23(1) Mudur başyardımcısı ve/veya mudur yardımcısı norm kadrosu boş bulunan eğitim kurumlarına, gorevlendirilecekleri tarih itibarıyla 5 ve 7 nci maddelerde belirtilen şartları taşıyor olmaları kaydıyla, gorevlendirme yapılacak eğitim kurumunda veya eğitim kurumunun bulunduğu ilce ve ildeki eğitim kurumlarında halen yonetici veya oğretmen olarak gorev yapanlar arasından, eğitim kurumu mudurunun inhası ve il milli eğitim mudurunun teklifi uzerine valinin onayı ile mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı gorevlendirilir.
(2) Mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı olarak gorevlendirilenlerden dort yıllık gorev suresini tamamlayanların gorev suresi, bu maddenin birinci fıkrasında ongorulen usulle uzatılabilir.
(3) Aynı eğitim kurumunda aynı unvanla sekiz yıllık gorev suresini tamamlayan mudur başyardımcıları ve mudur yardımcılarından yeniden gorevlendirilmek isteyenler, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen usulle başka bir eğitim kurumunda gorevlendirilebilir.
ALTINCI BOLUM
Ortak Hukumler
Yoneticilik gorev suresi hesaplanması
MADDE 24(1) Yoneticilikte gecen dort yıllık surenin hesabında aynı unvanla gecirilen hizmet sureleri esas alınır. Yoneticilik gorevinin sona ereceği tarih; ders yılının icinde olması halinde dort yıllık surenin dolduğu tarihin icinde bulunduğu ders yılının son gunu, ders yılının dışında olması halinde dort yıllık surenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının son gunudur.
(2) Kurucu mudurluk ve mudur yetkili oğretmenlikte gecen sureler ile yoneticilikte vekaleten ve gecici gorev kapsamında gecen sureler, dort yıllık surenin hesabında değerlendirilmez.
(3) Dort yıllık surenin hesabına; yıllık izin, hastalık izni, aylıksız izin, yoneticilik dışındaki gecici gorev ve benzeri nedenlerle fiilen yapılmayan yoneticilik gorevleri de dahil edilir.
Kurucu mudurluğe gorevlendirme
MADDE 25(1) Yeni acılmakta olan eğitim kurumlarını eğitim ve oğretime hazır hale getirmek uzere, eğitim kurumunun eğitim ve oğretime acılıp kuruma norm kadroya bağlı mudur gorevlendirmesi yapılana kadar gecen sure icerisinde yonetim hizmetlerini yurutmek uzere, mudur gorevlendirilmesine ilişkin şartları taşıyanlar arasından il milli eğitim mudurunun teklifi uzerine vali tarafından kurucu mudur gorevlendirilir.
Mudur yetkili oğretmenliğe gorevlendirme
MADDE 26(1) Mudur norm kadrosu bulunmayan eğitim kurumlarında gorev yapmak uzere, o eğitim kurumunda gorevli oğretmenler arasından, oğretmenlik gorevi yanında yonetim hizmetlerini de yurutmek uzere, il milli eğitim mudurunun teklifi uzerine vali tarafından mudur yetkili oğretmen gorevlendirilir.
YEDİNCİ BOLUM
Yoneticilik Gorevinin Sonlandırılması
Yoneticilik gorevinin sona ereceği durumlar
MADDE 27(1) Yoneticilik gorevi;
a) Gorevlendirildikleri tarihe gore dort yıllık surenin dolduğu tarihin icinde bulunduğu ders yılının, dort yıllık surenin dolduğu tarihin ders yılının dışında olması halinde ise dort yıllık surenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının bittiği,
b) Birleştirilen eğitim kurumlarında gorev yapanlar bakımından bu işlemlerin gercekleştiği,
c) Kapatılan eğitim kurumlarında gorev yapanlar bakımından bu işlemlerin gercekleştiği,
c) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesi olarak atananlar ile Bakanlıklararası Ortak Kultur Komisyonu kararıyla yurt dışında gorevlendirilenler ve uluslararası kuruluşlarda gorevlendirilenlerin bu atama veya gorevlendirmenin yapıldığı,
d) Yurt icinde veya yurt dışında başka bir goreve bir yıl veya daha fazla sureyle gecici veya surekli olarak gorevlendirilenlerin bu gorevlendirmenin yapıldığı,
e) Bir yıl veya daha fazla sureyle aylıksız izin alanların aylıksız izinlerinin başladığı,
f) 4688 sayılı Kamu Gorevlileri Sendikaları ve Toplu Sozleşme Kanununun 18 inci maddesine gore bir yıl veya daha fazla sureyle aylıksız izne ayrılanların aylıksız izinlerinin başladığı,
tarihten itibaren sona erer.
(2) Yoneticilikleri bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine gore sona erenler, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna, aksi durumda oncelikle kadrolarının bulunduğu ilcede olmak uzere, il sınırları icinde durumlarına uygun ihtiyac bulunan eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanır.
(3) Yoneticilikleri bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendine gore sona erenler, oncelikle kadrolarının bulunduğu ilcede olmak uzere, il sınırları icinde durumlarına uygun ihtiyac bulunan eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanır.
(4) Yoneticilikleri birinci fıkranın (c), (d), (e) ve (f) bentlerine gore sona erenler, soz konusu gorev veya aylıksız iznin bitimini muteakip, en son gorev yaptıkları ilde durumlarına uygun acık norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanır.
Yoneticilik gorevinden ayrılma
MADDE 28(1) Yoneticilik gorevlerinden istekleri uzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise kadrolarının bulunduğu ilce ve/veya il sınırları icinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır.
(2) 30 uncu maddenin birinci fıkrasına gore ayrılanlar haric olmak uzere, yoneticilik gorevlerinden istekleri ile ayrılmış olanlar, aradan bir yıl gecmeden tekrar yonetici olarak gorevlendirilemez.
Yoneticilik gorevinden alınma
MADDE 29(1) Eğitim kurumu yoneticilerinden haklarında yapılan adli ve idari soruşturma sonucu hazırlanan raporların yetkili amir ve kurullarca değerlendirilmesi sonucuna gore yoneticilik gorevinden alınanlar, durumlarına uygun ihtiyac bulunan eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanır. Bu şekilde gorevinden alınanlar, aradan dort yıl gecmeden yonetici olarak gorevlendirilmek uzere başvuruda bulunamaz.
Yonetici norm kadrosunda değişiklik
MADDE 30(1) İlgili mevzuatında belirtilen yoneticilik norm kadrosuna esas kriterler cercevesinde mudur, mudur başyardımcısı veya mudur yardımcısı norm kadrolarının bazıları veya tamamı kaldırılan eğitim kurumlarında norm kadro fazlası olanlar, ders yılı sonuna kadar bu eğitim kurumlarındaki yoneticilik gorevlerine devam ederler. Bu kişiler, yoneticilik gorevlerinin ders yılıyla birlikte sona ermesini muteakip, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında acık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna, aksi durumda ise istekleri de dikkate alınarak kadrolarının bulunduğu ilce ve/veya il sınırları icinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna oğretmen olarak atanır.
(2) Norm kadro fazlası mudur yardımcıları, hizmet puanı daha az olandan başlamak uzere belirlenir. Hizmet puanının eşit olması durumunda ise sırasıyla yoneticilikteki hizmet suresi, oğretmenlikteki hizmet suresi daha az olan norm kadro fazlası olarak belirlenir.
SEKİZİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 31(1) 4/8/2013 tarihli ve 28728 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yoneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Mevcut yoneticiler
GECİ MADDE 1(1) Aynı unvanda olmak uzere, 14/3/2014 tarihi itibarıyla gorev sureleri dort yıl ve daha fazla olan yoneticilerin gorevi, 2013-2014 ders yılının bitimi tarihinde başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Gorev sureleri 14/3/2014 tarihi itibarıyla dort yıldan daha az olan yoneticilerin gorevi ise, dort yıllık surenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasına gore yoneticilik gorevi 2013-2014 ders yılının bitiminde sona eren mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcıları, bu Yonetmelikte ongorulen usul ve esaslara gore yerlerine gorevlendirilen yoneticiler goreve başlayana kadar gorevlerine devam eder.
2011 yılı Eğitim kurumları mudur başyardımcılığı ve mudur yardımcılığı ile mudurluk secme sınavı
GECİCİ MADDE 2(1) 2011 yılı Ekim ayında yapılan eğitim kurumu mudurluğu secme sınavında başarılı olanlardan sınav sonucuna gore mudurluğe gorevlendirilmesi yapılmamış olup mudurluğe gorevlendirmek uzere başvuruda bulunanlar, bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk gorevlendirme ile sınırlı olmak uzere, başka bir şart aranmaksızın ve değerlendirmeye tabi tutulmaksızın doğrudan sozlu sınava alınır. Bunlardan sozlu sınavda başarılı olanların gorevlendirmeye esas puanları, Ek-2'de yer alan Form uzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda alacakları puan da dikkate alınarak 22 nci maddeye gore belirlenir.
(2) 2011 yılı Ekim ayında yapılan eğitim kurumu mudurluğu ile mudur başyardımcılığı ve mudur yardımcılığı secme sınavında başarılı olanlardan sınav sonucuna gore yoneticiliğe gorevlendirilmesi yapılmamış olanlar, bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk gorevlendirme ile sınırlı olmak uzere, başka bir şart aranmaksızın mudur başyardımcılığı veya mudur yardımcılığında gorevlendirilebilir.
Donuşturulen eğitim kurumları
GECİCİ MADDE 3(1) Donuşturulen eğitim kurumlarının donuşturulmeden onceki yoneticileri, kalan gorev surelerini donuşturulen eğitim kurumunda tamamlar.
Değerlendirme ve gorevlendirme işlemleri
GECİCİ MADDE 4(1) Bu Yonetmeliğin yayımı tarihinde mudurlukte dort yıllık gorev suresini dolduran eğitim kurumu mudurlerinin Ek-1'de yer alan Form uzerinden yapılacak değerlendirme işlemleri, 15 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen sure sınırlamasına tabi olmaksızın 10 uncu maddenin onuncu fıkrası kapsamında Bakanlıkca belirlenecek yonetici gorevlendirmeleri takviminde belirtilecek tarihler arasında yapılır.
Yururluk
MADDE 32(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 33(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.
Yonetmeliğin ekleri icin tıklayınız.