Turkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik
17 Haziran 2014 SALI
Resmi Gazete
Sayı : 29033
YONETMELİK
Turkiye Barolar Birliği Başkanlığından:
TURKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK STAJ YONETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 19/12/2001 tarihli ve 24615 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Turkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yonetmeliğinin 3 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 3Bu Yonetmelik, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 1 inci, 110 uncu ve 182 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır."
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"ğ) Turkiye Barolar Birliğince yaptırılan staja kabul değerlendirmesi başarı belgesi."
MADDE 3Aynı Yonetmeliğe 4 uncu maddeden sonra gelmek uzere başlığı ile birlikte aşağıdaki madde eklenmiştir.
"Staja kabul değerlendirmesi
MADDE 4/AAvukatlık stajına başlamak icin yazılı olarak yapılan staja kabul değerlendirmesinde başarılı olmak gerekir.
Staja kabul değerlendirmesi, Turkiye Barolar Birliği ile imzalanacak protokole gore Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya yuksekoğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılır.
Staja kabul değerlendirmesi; Turkce, mantıksal akıl yurutme ve genel kultur konuları ile anayasa hukuku, medeni hukuk, borclar hukuku, hukuk yargılaması usulu, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku, ceza hukuku, ceza yargılaması usulu, idare hukuku ve idari yargılama usulu, hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi ve vergi hukuku konularını kapsayan alan bilgisi sorularından yapılır.
Staja kabul değerlendirmesinde Turkce, mantıksal akıl yurutme ve genel kultur soruları otuz, alan bilgisi soruları yetmiş puan ağırlığında olacak şekilde duzenlenir.
Staja kabul değerlendirmesinde yuz uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Staja kabul değerlendirmesinde başarılı olanlara "başarı belgesi" verilir. Bu belgenin gecerlilik suresi iki yıldır.
Staja kabul değerlendirmeleri, yılda en az uc kez yapılır.
Değerlendirmelerin yeri, tarihi ve saati ile başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin duyuru, Turkiye Barolar Birliği Yonetim Kurulu tarafından karara bağlanarak internet sayfasında yayımlanır."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğe 29 uncu maddenin birinci fıkrasında yer alan "kanaat uyandırmış" ibaresinden sonra gelmek uzere "ve Turkiye Barolar Birliği tarafından yazılı olarak yaptırılan staj yeterlilik değerlendirmesinde başarılı" ibaresi ve aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"Staj yeterlilik değerlendirmesi, Turkiye Barolar Birliği ile imzalanacak protokole gore Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya yuksekoğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılır.
Staj yeterlilik değerlendirmesi; otuz puanı mantıksal akıl yurutme, yetmiş puanı avukatlık hukuku ve meslek kurallarına ilişkin sorulardan oluşmak uzere toplam yuz puan uzerinden yapılır. Stajyer, stajının dokuzuncu ayından itibaren yeterlilik değerlendirmesine girebilir. Barolar, avukatlık hukuku ve meslek kurallarına ilişkin eğitimlerini stajın dokuzuncu ayına kadar tamamlanacak şekilde planlar.
Staj yeterlilik değerlendirmesinden yuz uzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
Staj yeterlilik değerlendirmeleri, yılda uc kez yapılır.
Değerlendirmelerin yeri, tarihi ve saati ile başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin duyuru, Turkiye Barolar Birliği Yonetim Kurulu tarafından karara bağlanarak internet sayfasında yayımlanır."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cumlesinde yer alan "Baro Yonetim Kurulu," ibaresinden sonra gelmek uzere "Turkiye Barolar Birliği'nce yaptırılan staj yeterlilik değerlendirmesinde başarılı olan ve" ibaresi eklenmiştir.
Geciş hukmu
GECİCİ MADDE 1Bu Yonetmelik hukumleri, yururluk tarihinden itibaren altı ay icinde (altıncı ayın son gunu dahil) staja başvuranlar ile staj yapmakta olanlar hakkında uygulanmaz.
MADDE 6Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 7Bu Yonetmelik hukumlerini Turkiye Barolar Birliği Yonetim Kurulu yurutur.