Millî Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 21 Haziran 2014 CUMARTESİResmi GazeteSayı : 29037
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAOĞRETİM KURUMLARI YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, guzel sanatlar liseleri ve spor liseleri,"
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 23 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Rehberlik ve araştırma merkezleri bunyesinde hizmet veren ozel eğitim değerlendirme kurulu kararına gore ozel eğitime ihtiyacı olan ve kaynaştırma yoluyla eğitim alacak oğrencileri yetenek, sağlık ve ikamet durumlarını dikkate alarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, cok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine dengeli bir şekilde yerleştirir. İl/ilce ozel eğitim hizmetleri kuruluyla işbirliği yaparak gerekli onlemleri alır."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Hazırlık sınıfı ve 9 uncu sınıflara her yıl alınacak oğrenci ve oluşturulacak şube sayısı, okulun fiziki imkan ve donanımı dikkate alınarak komisyon tarafından tutanakla tespit edilir. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri ile guzel sanatlar liselerinde bir şubeye alınacak oğrenci sayısı 30; Anadolu liselerinde, Anadolu imam hatip liselerinde, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, cok programlı Anadolu liselerinde ve mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde ise bir şubeye alınacak oğrenci sayısı 34'tur. Sınıf tekrarına kalan oğrenciler bu sayıya dahil edilmez."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan " Anadolu oğretmen" ibaresi madde metninden cıkarılmış, aynı fıkranın (a) bendi ile beşinci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) Okulların her birinin kendi arasında ve fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinden Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde"
"(5) Askeri lise ve polis kolejlerinden mesleki ve teknik ortaoğretim kurumu dışındaki diğer okullara nakil ve gecişlerde nakil ve geciş şartlarını taşımaları kaydıyla birinci fıkranın (b) bendi, mesleki ve teknik ortaoğretim programı uygulayan okullara nakil ve gecişlerde ise ikinci fıkranın (b) bendi hukumleri uygulanır. Ancak bu okullardan Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde nakil ve geciş yapılır."
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(4) a) Nakil ve geciş başvurusu, Temmuz, Ağustos, Eylul ve Şubat aylarında haftada bir, diğer aylarda ise ayda bir kez olmak uzere veli tarafından oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune yapılır. Oğrencinin nakil şartlarını taşıması halinde başvurusu okul mudurluğunce naklen gidilmek istenilen okul mudurluğune e-Okul sistemi uzerinden iletilir. Onay veya ret işlemi nakil istenilen okul mudurluğunce e-Okul sistemi uzerinden gercekleştirilir.
b) Her yıl Bakanlıkca yayımlanan tercih ve yerleştirme kılavuzuna gore yapılan merkezi yerleştirme işleminin tamamlanmasından sonra hazırlık/dokuzuncu sınıfta yerleştirme donemi icin acık kontenjan bulunması halinde Eylul ayının sonuna kadar taban puana bakılmaksızın puan ustunluğune gore yapılan nakil ve gecişlerin onay işlemleri Bakanlıkca yurutulur. Okulların hazırlık/dokuzuncu sınıflarına ait nakle esas taban puanları Ekim ayı başında ilan edilir."
MADDE 7Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici 4 uncu madde eklenmiştir.
"GECİCİ MADDE 4(1) Anadolu imam hatip liselerinde, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, cok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde oğrenci sayısının fazla, derslik sayısının yetersiz olduğu durumlarda, oğrenci kontenjanı veya bir şubedeki oğrenci sayısı en fazla 4 yıl icin Bakanlıkca artırılabilir. Sınıf tekrarına kalan oğrenciler bu sayıya dahil edilmez."
MADDE 8Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 9Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.