Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik 26 Haziran 2014PERŞEMBE
Resmi Gazete
Sayı : 29042
YONETMELİK
Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan:
YUKSEK OĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU YURT
İDARE VE İŞLETME YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YONETMELİK
MADDE 1 -3/1/1999 tarihli ve 23572 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurt İdare ve İşletme Yonetmeliğinin 4 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 4 - Bu Yonetmelikte gecen;
a) Artık yıl oğrencisi: Kurum yurtlarında barınıp, devam ettiği yuksek oğretim kurumunu normal suresinde bitiremeyenleri,
b) Ay başı: Her ayın ilk işgununu,
c) Bakan: Genclik ve Spor Bakanını,
d) Bakanlık: Genclik ve Spor Bakanlığını,
e) Beslenme yardımı: Merkezi yonetim butce kanunları ile tahsis edilen odenek ile yurtta kalan oğrencilerin beslenmesine yapılan katkıyı,
f) Depozito: Oğrencilerin zamanında yatırılmayan yurt ucretlerine veya yurtta yapacakları zarara karşılık olarak tutulan parayı,
g) Genel Mudurluk: Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Mudurluğunu,
h) İşletici: Kucuk işletmeleri sozleşme şartlarına gore calıştıran gercek veya tuzel kişileri,
ı) İşletici depozitosu: İşleticiye verilen demirbaş eşya ve zamanında odenmeyen zaruri masraf bedelleri ile Kurumun diğer alacaklarına karşılık alınan parayı,
j) Kurum: Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunu,
k) Kucuk işletme : Yurtlardaki lokanta, kantin, kafeterya, terzi, kuru temizleyici, berber, kuafor, butik, bufe, manav, ayakkabı tamircisi ve benzeri işletmeleri,
l) Lisans: Ortaoğretime dayalı en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan yuksekoğretimi,
m) Lisansustu: Yuksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarını,
n) Misafir: Bu maddenin (p) bendinde tanımlananların dışında gecici olarak yurtlarda barınanları,
o) Normal oğrenim suresi: Oğrencinin oğrenim gorduğu bolumun oğrenim suresini (hazırlık sınıfları, bilimsel hazırlık, yabancı dil destek birimi ve benzerleri dahil),
p) Oğrenci: Bir yuksek oğretim kurumuna kayıtlı olup, Kurum yurtlarında barındırılan gecici veya kesin kayıtlı oğrencileri, yuksek oğretim kurumlarının sınavlarına girmek uzere gelip, yurtlarda gecici olarak barındırılan aday oğrencileri, Turkce Oğretim Merkezi oğrencilerini,
r) Oğretim yılı : Yuksek oğretim kurumlarının eğitim ve oğretim takvimine gore yurtların hizmete acıldığı ve kapandığı tarihler arasındaki sureyi,
s) On Lisans: Ortaoğretim yeterliliklerine dayalı, en az iki yıllık bir programı kapsayan nitelikli insan gucu yetiştirmeyi amaclayan veya lisans oğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yuksekoğretimi,
t) Orgun eğitim: Oğrencilerin, eğitim-oğretim suresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları eğitim-oğretim turunu,
u) Yonetim Kurulu: Kurum Yonetim Kurulunu,
v) Yurt: Kurum tarafından işletilen oğrenci yurtlarını,
y) Yurt ucreti: Yurtlarda barınma ve diğer hizmetler karşılığında alınan ucreti,
z) Zaruri Masraf: İşleticilerden demirbaş eşya ve sabit tesislerin amortismanı ile elektrik, su, sıcak su ve benzeri giderlerine karşılık aylık olarak alınan parayı,
ifade eder."
MADDE 2 - Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci cumlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yuksekoğretim kurumlarının yeri ve oğrenci sayıları, mevcut yurtların kapasitesi, talebi karşılama oranları, binaların fiziki durumları ile sosyal ve bolgesel faktorler dikkate alınarak ulke genelinde yurt ihtiyacı belirlenir."
MADDE 3 - Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin başlığı "Yurtlara başvuru ve barınma şartları" olarak,birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (f) ve (g) bentleri eklenmiştir.
"a) Orgun eğitim veren bir yuksek oğretim kurumuna kayıtlı olmak."
"b) Şehir ici nakil araclarından yardımsız faydalanamayan gorme engelli, felcli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayan, skolyoz hastaları olan oğrenciler haric, oğrencinin ailesinin yurdun bulunduğu şehrin belediye sınırları dışında ikamet etmesi (Ancak buyukşehir belediyeleri sınırları icinde bulunan yurtlara, ailesinin ikamet durumuna gore başvuru alınabilecek yerleşim yerleri Kurumca belirlenir)."
"f) Tatil donemlerinde gecici olarak en fazla 120 gun calışan veya ucretli staj yapanlar dışında, en az asgari ucret duzeyinde ucretle surekli bir işte calışmaması veya surekli geliri olmaması."
"g) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmaması."
MADDE 4 - Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 5 - Aynı Yonetmeliğin 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başvuru, kayıt, kabul, değerlendirme ve yerleştirme usul ve esasları
Madde 8 - Gercek ve tuzel kişilerle Kurum arasında yapılan protokoller ile Bakanlıkca imzalanan uluslararası anlaşma ve protokollere gore yerleştirilecek oğrenciler, 24/3/2010 tarihli ve 5978 sayılı Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun ile diğer ilgili mevzuat uyarınca burslu uluslararası oğrenciler, Yuksekoğretim Kurulu tarafından yurutulen uluslararası değişim programlarından yararlanacak oğrenciler ve her oğretim yılında; doğal afet, sosyal olay, ekonomik kriz, oğrenim sırasında ekonomik ve sosyal durumunda değişiklik ve benzeri herhangi bir nedenle Bakanlıkca yurda yerleştirilmesi uygun gorulen oğrenciler icin yurt bazında boş yatak ayrılır.
Bu cercevede yurtlara başvuru, kayıt, kabul, değerlendirme ve yerleştirme usul ve esaslarıGenel Mudurlukce hazırlanarak Yonetim Kurulunca belirlenir."
MADDE 6 - Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "Genel Mudurun teklifi uzerine Yonetim Kurulunca" ibaresi "Bakanlıkca" olarak ve (c), (d), (g) ve (ı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, mulga (h) bendi aşağıdaki şekilde yeniden duzenlenmiş, (e) bendi yururlukten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki bentler eklenmiştir.
"c) Yurt ucretleri aylık olarak tahsil edilir. Kayıt olunan ay ile kayıt sildirilen ayda ise gunluk ucret hesabı yapılır. Bir ay 30 gun uzerinden hesap edilir. Kayıtlarda kayıt gununun de ucreti alınır. Kayıt sildirmelerde ise işlem gununden sonraki gunlerin ucreti iade edilir."
"d) Yurt ucretleri en gec ayın son gunu saat 21.00'a kadar banka aracılığıyla odenir. İlk kayıtta yurt ucreti ve depozito ucreti kayıt sırasında yurt kasasına yatırılacaktır. Oğrenci, kayıt tarihine gore odeyeceği yurt ucretini ve depozito miktarını, yayınlanması halinde Kurum internet sitesinden veya kaydolacağı yurt mudurluğunden oğrenir."
"g) Kayıt sildirme durumunda ucret ve depozito iade işlemleri ile depozito tamamlama işlemleri yurt kasasından yapılır."
"ı) Yurtta barınmakta iken kendi isteği ile kaydını sildiren oğrencilerin tekrar başvurmaları ve yurtta boş yer olması halinde, o oğretim yılı icin iki kat yurt ucreti alınarak yeniden yurda kayıtları yapılır."
"h) Yaz okulu, staj gibi nedenlerle yaz aylarında nobetci yurtlarda kalan oğrenciler, asıl kayıtlı bulunduğu yurdun ucretini odemeye devam eder."
"j)Yurtta barınmakta iken vefat eden oğrencilerin son ay yurt ucreti mahsup edilmeden depozitosu talep edilmesi halinde varislerine iade edilir. Talep edilmemesi halinde depozitosu 5 yıl bekletilir ve 5 yılın sonunda irat kaydedilir."
"k) Artık yıl oğrencileri % 50 fazla yurt ucreti oderler."
MADDE 7 - Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 10 - Yurt ucretini odemeyenler hakkında aşağıdaki işlemler uygulanır:
a) Yurt ucretini ayın son gunune kadar odemeyen oğrencinin yurt ucreti takip eden ayın ilk işgunu depozitosundan mahsup edilir. Depozitosunu tamamlaması icin ayın 10'u mesai bitimine kadar (ayın 10'unun resmi tatil olması durumunda takip eden işgunu mesai bitimine kadar) sure verilir. Bu surenin sonunda depozitosunu tamamlamaz ise bu gunlerin ucreti de depozitosundan mahsup edilerek kaydı silinir. Kalan depozitosu talebi halinde iade edilir. Talep edilmemesi halinde depozitosu 5 yıl bekletilir ve 5 yılın sonunda irat kaydedilir.
b) Oğrenciler (a) bendinde belirtilen depozito tamamlama hakkından oğretim donemi ve takip eden tatil ayları icinde en fazla iki kez yararlanabilirler. Ucuncu tekrarında oğrencinin yurt ucreti depozitosundan mahsup edilerek kaydı silinir. Kalan depozitosu talebi halinde iade edilir. Talep edilmemesi halinde depozitosu 5 yıl bekletilir ve 5 yılın sonunda irat kaydedilir.
c) Yangın, sel ve deprem gibi tabii afetler, ikinci dereceye kadar akrabalarının vefatı, kaza veya hastalık ve diğer zorunlu haller sebebiyle yurt ucretlerini zamanında yatıramayan veya verilen surede depozitosunu tamamlayamayanların, hastalık durumunda rapor bitim tarihinden itibaren 5 gun, diğer durumlarda ayın 15'ine kadar durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla, odenmesi gereken yurt ucreti tahsil edilerek barındırılmalarına devam edilir. Sağlık raporlarının gecerli olması icin, aile hekimliği, Sağlık Bakanlığına bağlı diğer resmi sağlık kurumları veya Sosyal Guvenlik Kurumu ile sozleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından duzenlenmesi şarttır."
MADDE 8 - Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine "oğrencilerden," ibaresinden sonra gelmek uzere "anne ve babası vefat etmiş olanlar," ibaresi eklenmiş ve (b) bendindeki "Genel Mudurun teklifi uzerine Yonetim Kurulunca" ibaresi "Bakanlıkca" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 9 - Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin sonunaaşağıdaki bent eklenmiştir.
"f) Artık yıl oğrencileri % 50 fazla depozito oderler."
MADDE 10 - Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Barınma hak ve sureleri
Madde 13 - Oğrencilerin barınma hak ve sureleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
a) Oğrenciler yurtlarda, oğrenim gordukleri bolumun normal oğrenim suresi kadar kalabilirler.
b) Yurtta barınan oğrenciler, yuksekoğretim programına devam ederken aynı il/ilcede universite veya bolum değiştirirse, yatay veya dikey geciş yaparsa yeni oğretim kurumunun normal oğrenim suresi sonuna kadar yurtta kalmaya devam ederler.
c) Yurtta barınan oğrenciler, yuksekoğretim programına devam ederken farklı il/ilcede universite veya bolum değiştirirse, yatay veya dikey geciş yaparsa oğrenim gorecekleri il veya ilcede yurda yerleşmek icin yeniden muracaat ederler. Bu oğrenciler yeni oğretim kurumunun normal oğrenim suresi sonuna kadar yurtta barınırlar.
d) Yurtta barınmayan oğrenciler, yuksekoğretim programına devam ederken aynı veya farklı il/ilcede universite veya bolum değiştirirse, yatay veya dikey geciş yaparsa, yurtta kalmaya hak kazanması durumunda yeni oğretim kurumunun normal oğrenim suresi sonuna kadar yurtta kalabilirler.
e) Ara sınıfta yurtta kalmaya başlayan oğrenciler, okula kayıt tarihleri esas alınarak normal oğrenim suresi kadar barındırılır.
f) Bir oğretim kurumundan mezun olan oğrenciler, ikinci bir oğretim kurumunda oğrenim gormeye başlayacakları takdirde yurda yerleşmek icin yeniden muracaat ederler. Bu oğrencilerin başvuruları ara sınıflar gibi değerlendirilir.
g) Bir lisans programına kayıtlı olan ve yurtta barınan oğrencinin, diğer bir lisans programında cift anadal veya yandal eğitimi alması halinde, anadal normal oğrenim suresinin bitiminden sonra bir oğretim yılı daha normal oğrenci statusunde barındırılır.
h) Yurtlara kayıt işlemi, oğretim yılı icinde hangi tarihte yapılmış olursa olsun, oğretim yılı sonunda oğrenci bir yıllık yurtta barınma hakkını kullanmış sayılır.
ı) Normal oğrenim suresi icerisinde oğrenimlerini bitirememiş yurt oğrencilerinden, ihtiyac sahibi oldukları ve oğrenimi suresince yurttaki iyi hali tespit edilenlere, bir oğretim yılı daha yurtlarda barınma imkanı sağlanır.
j) Aftan yararlanarak yeniden oğrenime başlayan oğrenciler başvuruda bulundukları tarihte bulundukları sınıf esas alınarak normal oğrenim suresince barındırılır.
k) Lisansustu oğrencilerinin barınma sureleri, 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Lisans Ustu Eğitim Oğretim Enstitulerinin Teşkilat ve İşleyişYonetmeliğine gore belirlenir.
l) Oğrenci değişim programları kapsamında gecici olarak yurt icinde farklı şehirde eğitim gorecek yurt oğrencileri, boş yer olması durumunda oncelikli olarak oğrenim goreceği şehirdeki yurtlara yerleştirilir. Donuşlerinde ise esas oğrenim gordukleri şehirdeki yurtlarda boş yer olması durumunda, yine oncelikli olarak yurda yerleştirilirler. Yurt oğrencisi olmayan değişim programı oğrencileri ise ara sınıf gibi başvururlar.
m) Oğrenci değişim programları kapsamında gecici olarak yurt dışında oğrenim goren oğrenciler, donuşlerinde yurtlarda boş yer olması durumunda yine oncelikli olarak yurda yerleştirilirler."
MADDE 11 - Aynı Yonetmeliğin 14 ve 15 inci maddeleri yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 12 - Aynı Yonetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (f) ve (g) bentleri eklenmiş ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"f) Yurdun bulunmasına esas Universite veya birimlerinin faaliyetine son verilmesi."
"g)Yurtta barınmakta olan oğrencilerin bu Yonetmelik hukumlerine acık, aykırı davranışta bulunmaları."
"Kapatma kararı vermeye ve suresini tespite Bakanlık yetkilidir."
MADDE 13 - Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasına (k) bendinden sonra gelmek uzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bent buna gore teselsul ettirilmiştir.
"l) Basın, sosyal ve gorsel medyada yurt oğrencileri ile Kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşları aleyhinde gerceğe aykırı beyanlarda bulunmak,"
MADDE 14 - Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "olarak" ibaresinden sonra gelmek uzere " veya Adres Kayıt Sistemindekayıtlı adresine" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 15 - Aynı Yonetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yurda girmek icin aranan şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar veya herhangi birini sonradan kaybetmiş olanlar ile taksirli suclar haric, haklarında mahkumiyet kararı verilenlerinyurtla ilişkileri suresiz olarak kesilir."
MADDE 16 - Aynı Yonetmeliğin 34 uncu maddesinin ucuncu fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 17 - Aynı Yonetmeliğin 35 inci maddesinde yer alan"alınmaması icin kararvermeye Genel Mudur yetkilidir" ibaresi " alınmamasına Bakanlıkca karar verilebilir"şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 18 - Aynı Yonetmeliğin 43 uncu maddesinde yer alan "Genel Mudurluk" ibaresi "Bakanlık" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 19 - Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
MADDE 20 - Bu Yonetmelik hukumlerini Yuksek Oğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Muduru yurutur.