Millî Eğitim Bakanlığının Yurt Dışı Teşkilatına Surekli Gorevle Atanacak Personel Hakkında Yonetmelik 5 Temmuz 2014 CUMARTESİ
Resmi Gazete
Sayı : 29051
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ YURT DIŞI TEŞKİLATINA SUREKLİ
GOREVLE ATANACAK PERSONEL HAKKINDA YONETMELİK
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışı teşkilatı kadrolarına surekli gorevle atanacakların secimi, atanması ile gorev ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışı teşkilatı kadrolarına surekli gorevle atanacak eğitim muşaviri ve eğitim ataşelerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 31 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4(1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
a) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
c) Eğitim ataşesi: Yurt dışında Turkiye Cumhuriyeti Başkonsoloslukları nezdindeki yurt dışı ihtisas birimlerinden eğitim ataşeliklerinde surekli olarak gorevlendirilen ve eğitim ataşesi kadrolarında bulunan diplomatik statuyu haiz personeli,
c) Eğitim muşaviri: Yurt dışında Turkiye Cumhuriyeti Buyukelcilikleri nezdindeki yurt dışı ihtisas birimlerinden eğitim muşavirliklerinde surekli olarak gorevlendirilen ve eğitim muşaviri kadrolarında bulunan diplomatik statuyu haiz personeli,
d) Misyon şefi: Diplomatik temsilciliklerin, buyukelci, daimi temsilci, temsilci, elci, ortaelci, maslahatguzar unvanlarından birini taşıyan en ust yoneticisi ile başkonsolosu,
e) Musteşar: Milli Eğitim Bakanlığı Musteşarını,
f) Okul: Eğitim işbirliği ve ikili anlaşmalar cercevesinde Milli Eğitim Bakanlığınca yurt dışında acılan okullar ile eğitim-oğretim faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı uhdesinde veya gozetiminde yurutulen okulları,
g) Yurt dışı teşkilatı: Turkiye Cumhuriyeti buyukelcilikleri ve başkonsoloslukları nezdindeki eğitim muşavirlikleri ve eğitim ataşeliklerini,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Atanacaklarda Aranacak Şartlar
Genel şartlar
MADDE 5(1) Yurt dışı teşkilatına surekli gorevle atanacak personelde aranacak genel şartlar şunlardır:
a) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesi ile 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak.
b) Aylıksız izinli gecen sureler haric, atanılan tarih itibarıyla en az bir yıldır fiilen Bakanlık merkez veya taşra teşkilatında ya da universitelerde calışıyor olmak.
c) Gorevlendirmenin yapılacağı ulkenin resmi dilini veya Almanca, Fransızca ya da İngilizce dillerinden birini bilmek. Yabancı dil bilgisi yeterliliği icin Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından son uc yıl icerisinde en az yetmiş puan almış olmak veya Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından buna denk kabul edilen ve uluslararası gecerliliği bulunan bir belgeye sahip bulunmak.
c) Aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.
d) Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak.
(2) Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen dillerin resmi dil olarak konuşulduğu ulkelerde, Yuksekoğretim Kurulunca denkliği kabul edilen lisans, yuksek lisans veya doktora eğitimini tamamlayanlar, resmi dili Turkce ve lehcesi olan ulkelere gorevlendirilecekler ile Bakanlıkta daire başkanı ve uzeri gorevlerde fiilen bulunmuş olanların yurt dışı teşkilatına surekli gorevle atanmalarında, birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen hizmet suresi ve aynı fıkranın (c) bendinde belirtilen yabancı dil şartı aranmaz.
Ozel şartlar
MADDE 6(1) Bu Yonetmelik kapsamındaki kadrolardan;
a) Eğitim muşaviri kadrolarına atanabilmek icin genel şartların yanında aşağıdaki alt bentlerde belirtilen şartlardan en az birini taşımak gerekir:
1) Bakanlıkta; Musteşar, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Musteşar Yardımcısı, Genel Mudur, Rehberlik ve Denetim Başkanı, Strateji Geliştirme Başkanı, Talim ve Terbiye Kurulu Uyesi, I. Hukuk Muşaviri, Daire Başkanı, İl Milli Eğitim Muduru ve Bakanlık Muşaviri kadrolarında fiilen gorev yapmış olmak.
2) Oğretim uyesi olarak gorev yapıyor olmak.
3) Milli Eğitim Uzmanı, İc Denetci ve Hukuk Muşaviri kadrolarında fiilen gorev yapıyor olmak.
b) Eğitim ataşesi kadrolarına atanabilmek icin genel şartların yanında bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kadrolarda veya Maarif Mufettişi, İl Milli Eğitim Mudur Yardımcısı ya da İlce Milli Eğitim Muduru kadrolarında fiilen gorev yapmış olmak şarttır.
UCUNCU BOLUM
Atama ve Eğitim
Atama
MADDE 7(1) Eğitim muşaviri veya eğitim ataşesi kadrolarına atamalar, 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulune İlişkin Kanunun 4 uncu maddesine gore Dışişleri Bakanının da imzasının bulunduğu muşterek kararla yapılır.
(2) Haklarında ceza soruşturması veya kovuşturması ya da aylıktan kesme veya daha ağır bir cezayı gerektirecek disiplin soruşturması acılanların yurt dışı goreve atanmaları, soruşturma veya kovuşturma sonucuna kadar ertelenir.
Atananların gorev sureleri
MADDE 8(1) Bu Yonetmelik hukumlerine gore atanan eğitim muşaviri ve eğitim ataşelerinin yurt dışı gorev sureleri uc yıldır. Bu sure hizmetin gerektirdiği hallerde Bakan onayıyla bir katına kadar uzatılabilir.
(2) Gorev suresi sona erenler, Bakanlıkca durumlarına uygun kadrolara atanırlar.
Atamaya engel haller
MADDE 9(1) Devletin guven ve itibarına golge duşurenler, yurt icinde veya yurt dışında yıkıcı ve bolucu orgutlerle işbirliği yapanlar ile haklarında bu gorevlere atanmaya engel teşkil edecek suclardan mahkumiyet kararı verilmiş olanlar yurt dışında gorevlendirilemezler.
(2) Bu Yonetmelik hukumlerine gore atananlar, yurt ici goreve donmelerinin uzerinden en az iki yıl gecmeden yeniden atanamazlar.
(3) Yurt dışı goreve, sure uzatmaları haric en fazla iki kez atanılabilir.
Atananların yurt ici goreve dondurulmeleri
MADDE 10(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesi kadrolarında gorev yapmakta olanlardan;
a) Haklarında bu Yonetmelik kapsamındaki gorevlere atanmalarına engel olacak nitelikteki bir suctan kovuşturma veya soruşturma acılanlardan, kovuşturma veya soruşturma sonucunda suc işlediği sabit olanlar,
b) Bu Yonetmelikte ongorulen nitelikleri taşımadıkları sonradan anlaşılanlar,
c) Bakanlıkca belirlenecek performans değerlendirmesine gore gorevlerinde başarılı olmadığı veya Devlet memurluğu ve yurt dışındaki temsil gorevi ile bağdaşmayan davranış ve faaliyetlerde bulunduğu tespit edilenler,
bu Yonetmelikte belirtilen sure beklenmeksizin yurt icinde durumlarına uygun goreve dondurulur. Bu kişiler, bu Yonetmelik kapsamındaki gorevlere tekrar atanmak uzere başvuruda bulunamaz.
Personelin eğitimi
MADDE 11(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesi kadrolarına atananlar, atandığı gorevin gereklerine uygun hizmet ici eğitime tabi tutulur.
(2) Eğitimin kapsamı ve hizmet ici eğitime ilişkin diğer hususlar Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Mudurluğunce belirlenir.
DORDUNCU BOLUM
Gorevler ve Sorumluluklar
Gorevler ve sorumluluklar
MADDE 12(1) Eğitim muşaviri, ilgili mevzuatla kendisine verilen gorevlerin, yapacağı iş bolumu cizelgesine gore, kendisine bağlı personel vasıtasıyla yapılmasından ve eğitim muşavirliği adına temsil ve ağırlama gorevlerinin yerine getirilmesinden sorumludur.
(2) Eğitim ataşesi, eğitim muşavirinin yaptığı iş bolumune uygun olarak kendisine verilen gorevleri yerine getirmekle yukumludur. Eğitim muşavirinin gecici olarak gorevden ayrılması halinde ona misyon şefinin onayı ile eğitim ataşelerinden birisi vekalet eder.
(3) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesinin başlıca gorevleri şunlardır:
a) Gorev alanındaki hizmetlerin daha iyi yurutulmesini ve geliştirilmesini sağlamak, gerektiğinde ilgili makamlara teklifte bulunmak.
b) Yurt dışı teşkilatı bunyesindeki gerekli iş bolumunun yapılmasını, yazışma ve işlemlerin hızlı, duzgun ve doğru bir şekilde yurutulmesini, gerekli kayıt, defter ve dosyaların duzenli tutulmasını ve arşivlenmesini sağlamak.
c) Gorev alanında bulunan, Bakanlıkca acılan her derece ve turdeki okullarda ders kitapları ve diğer arac-gereclerin zamanında temini icin gerekli tedbirleri almak.
c) Okullarda ve diğer eğitim kurumlarında yapılan sınavlar ile Yuksekoğretim Kurulu tarafından yapılan sınavların zamanında ilgili kurumlara duyurulmasını, sınav yerlerinin tespitini ve sınavların sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlamak.
d) Gorev alanında bulunan okullar ile Turkiye Turkcesi Eğitim-Oğretim Merkezleri ve diğer eğitim kurumlarında gorevli eğitim personeli icin personel dosyası tutmak, bu konuda Bakanlık ile koordinasyonu sağlamak, mevcut yonetici ve oğretmen sayılarını ve gelecek oğretim yılı icin gerekli ihtiyacı ilgili makamlara zamanında bildirmek.
e) Okullar ve diğer eğitim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenlerin ustun başarılı olanlarını tespit etmek, taltif edilmeleri icin ilgili makamlara teklifte bulunmak.
f) Gorev alanında bulunan okul ve diğer eğitim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenlere gerektiğinde yetkisi kapsamında bulunan disiplin cezalarını vermek.
g) İlgili ulke ve kuruluşlarla eğitim alanında ilişkileri geliştirmek.
ğ) İlgili ulke makamları ile imzalanan ikili anlaşmalar, protokoller, mutabakat zabıtları ve daimi komisyon toplantılarının gercekleştirilmesini, alınan kararların uygulanmasını izlemek ve değerlendirmesini yapmak.
h) İlgili kanun ve yonetmeliklerle belirlenen eğitimin amaclarının okul ve diğer eğitim kurumlarında gercekleştirilmesini sağlamak.
ı) Ortak Turk Dili ve Turk Tarihi alanlarındaki calışmaların yaygınlaştırılmasını ve yararlı bir şekilde yurutulmesini sağlamak.
i) Oğrenim gormek uzere ilgili ulkeye giden Turk oğrencilerle ilgili her turlu işlemleri yurutmek, istatistiklerini tutmak, ulke yetkilileri nezdinde sorunlarının cozumu yonunde girişimlerde bulunmak.
j) Oğrenim gormek uzere ilgili ulkeden ulkemize gelecek oğrencilerle ilgili olarak secim, sınav, denklik ve benzeri iş ve işlemleri yurutmek.
k) Okullarda ve diğer eğitim kurumlarında uygulanan eğitim programlarının hazırlanmasını ve geliştirilmesini sağlamak, uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi icin ilgili makamlar nezdinde girişimlerde bulunmak ve cozumlenmeyen hususlarda Bakanlığa rapor sunmak.
l) Bakanlıkca acılan Turkiye Turkcesi Eğitim-Oğretim Merkezlerinde yapılan calışmaların geliştirilmesini, denetlenmesini, merkezlerin daha verimli calışması icin gerekli tedbirlerin alınmasını ve ilgili makamlara bildirilmesini sağlamak.
m) Okullar ve diğer eğitim kurumlarının calışma takvimini hazırlatmak ve uygulanmasını sağlamak.
n) Okullardan ve diğer eğitim kurumlarından gelen butce tekliflerini incelemek, değerlendirmek ve gerekli odeneğin sağlanması icin ilgili makamlara teklifte bulunmak.
o) Yurt dışı teşkilatına ayrılan odeneklerin mevzuata uygun olarak dağıtım ve sarf işlemlerini yapmak, bu konudaki işlemleri denetlemek.
o) Oğrenim amacıyla ulkemizden ilgili ulkeye giden oğrencilerle ilgili istatistiki bilginin toplanmasını, değerlendirilmesini sağlamak, bunlarla ilgili formları kayıtlara uygun şekilde doldurmak, ilgili makamlara bildirmek.
p) Okullara ve diğer eğitim kurumlarına devam eden oğrencilerle ilgili istatistik bilgileri toplamak, değerlendirmek ve ilgili makamlara bildirmek.
r) Yurt dışı teşkilatının yuruttuğu hizmetlerin cabuk ve verimli yurutulmesini sağlamak icin araştırma ve planlama yapmak.
s) İlgili ulkenin eğitim sistemini incelemek, gelişme ve değişmeleri izlemek, rapor olarak Bakanlığa sunmak.
ş) Okullar ve diğer eğitim kurumlarını belli bir plan icinde denetlemek veya denetlenmesini sağlamak, eksiklikleri ve aksaklıkları gidermek icin gerekli tedbirleri almak.
t) Gerekli gorulduğunde yonetici ve oğretmenlerle ilgili inceleme ve soruşturma yapmak veya Bakanlığımız yetkililerince yapılmasını sağlamak icin teklifte bulunmak.
u) Oğrenim gormek uzere ilgili ulkeye giden Turk oğrencilere yonelik rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini yerine getirmek.
u) Ulkemizin ve diğer ulkelerin aynı konumdaki gorevlileri ile paralel calışmalarda bulunarak varsa zararlı faaliyetleri onlemek uzere gerekli tedbirleri almak, milli menfaatlerimizi daima on planda tutmak, ilgili ulkenin eğitim-oğretim kurumlarıyla temas kurarak incelemeler yapmak suretiyle tespit ve tekliflerini Bakanlığa sunmak.
v) İlgili mevzuatla ve Bakanlıkca verilen diğer gorev ve sorumlulukları yerine getirmek.
BEŞİNCİ BOLUM
Koordinasyon, Kurallar ve İlişkiler
Eğitim muşaviri ve eğitim ataşelerinin koordinasyon kuracağı makamlar
MADDE 13(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesi kadrolarına atananlar, misyon şefine bağlıdır.
(2) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesi, bilgi toplanması, değerlendirilmesi ve alınacak tedbirlerin tespit ve uygulanmasında misyon şefinin vereceği talimatlara gore hareket eder.
(3) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesi, gorevli olduğu misyonda veya aynı ulkedeki diğer misyonlarda bulunan gorevliler ile koordineli olarak calışır ve goreviyle ilgili olarak gerekli inceleme ve araştırmaları yapar.
(4) Gorevden ayrılan personelin donuş icin hareket tarihi ve yolu, onceden misyon şefi tarafından Bakanlığa bildirilir.
Eğitim muşaviri ve eğitim ataşelerinin uyacağı kurallar
MADDE 14(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesi kadrolarına atananlar aşağıdaki kurallara uymak zorundadır:
a) Yabancı devletler, milletlerarası kurumlar ve bunların temsilcilikleriyle yaptığı temaslarda milli cıkarları savunmak.
b) Yabancı ulkelerde Turk milletinin onur ve itibarının korunması hususunda azami titizlik ve duyarlık gostermek.
c) Gorev yerinde Devletin vakar ve şerefine uygun hareket etmek.
c) Yurt dışındaki ilişkilerinde Devletimizin temsilcisi olduğunu ve herhangi bir konuya ilişkin duşuncelerinin Turk Hukumeti ve Turk Devletinin duşuncesi gibi değerlendirilebileceğini goz onunde bulundurarak gorev ve yetki dışı acıklamalardan sakınmak, Devletimizin ve milletimizin menfaatlerini her şeyin ustunde tutmak.
d) Resmi ve ozel yaşamı ile yabancılarla ilişkilerinde dikkatli ve itinalı davranmak.
e) Gorev yapılan ulkenin resmi kurumları ve vatandaşları ile ilişkilerde misyon şefinin talimatına uygun olarak davranmak.
f) Resmi işlere ait temaslarını misyon şefinin bilgisi dahilinde yurutmek.
(2) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşesi kadrolarına atananlar, gorevine başlamadan once gorevlendirildiği yerdeki dış temsilcilikleri ziyaret eder.
(3) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşeleri, milli ve dini bayramlarda dış temsilcilikler ve askeri ataşelikler tarafından tertiplenen resmi kabul ve davetlere katılır.
(4) Personel, yabancı ulke personeli ve aileleri ile gerek resmi, gerek ozel yaşantılarındaki ilişkilerinde, ulkemize ve milletimize karşı sevgi ve saygıyı sağlamakla yukumludur.
Gorevli bulunulan ulkenin resmi makamları ile ilişkiler
MADDE 15(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşeleri, gorevli bulunduğu devletin personeli ile karşılıklı saygı ve nezaket kuralları cercevesinde ilişki kurar.
(2) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşeleri, gorevli bulunduğu ulkenin resmi makamlarına bağlı olduğu misyon şefliği aracılığıyla gondereceği resmi yazılarda, bulunduğu ulkenin resmi dilini veya bu mumkun olmadığı takdirde İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden birini kullanır.
Gorevli bulunulan ulkenin halkı ile ilişkiler
MADDE 16(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşeleri, gorevli bulunduğu ulkenin halkına karşı her zaman dostluk ve samimiyet cercevesinde hareket eder ve iyi ilişkiler kurar.
(2) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşeleri, yerel politikalara ve politikacılara, sosyal ve dini cemaat ve topluluklara karşı tarafsız davranır; yerel halkın orf, adet, inanc ve değerlerine karşı saygılı olur.
ALTINCI BOLUM
Rapor Verme Usulleri
Rapor
MADDE 17(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşeleri, 13/12/1983 tarihli ve 189 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 7 nci maddesinde belirtilen gorevler ile Bakanlıkca verilen gorevlere ilişkin edindikleri bilgileri değerlendirerek ulaştıkları sonucları ucer aylık raporlar halinde hazırlar. Bu raporlar Bakanlığa ve Dışişleri Bakanlığına misyon şefliği aracılığıyla gonderilir.
Yurda donuşte rapor verme
MADDE 18(1) Yurt dışı surekli gorevi sona eren eğitim muşaviri ve eğitim ataşeleri, yurt dışı gorevde iken hazırladığı raporlar doğrultusunda ozet bir rapor hazırlayarak gorevinin sona erdiği tarihten itibaren en gec bir ay icerisinde Bakanlığa verir.
YEDİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Disiplin işleri
MADDE 19(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşelerinin disiplin işlemleri 17/9/1982 tarihli ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yururluğe konulan Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yonetmeliğe gore yurutulur.
İzin işleri
MADDE 20(1) Eğitim muşaviri ve eğitim ataşelerinin izinleri bolge ve gorev şartları esas alınarak misyon şefi tarafından planlanır ve misyon şefinin uygun goruşuyle Bakanlığın onayına sunulur.
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 21(1) 16/12/2011 tarihli ve 28144 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığının Yurt Dışı Teşkilatına Surekli Gorevle Atanacak Personel Hakkında Yonetmelik yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 22(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 23(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.