Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasını Dair Yonetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi. Dershanelerin ozel okula donuşumu programı kapsamında acılan ortaokullar ile temel liselerin her sınıf duzeyinde kayıtlı oğrenci sayısı toplam kontenjanın yuzde 30'unu gecemeyecek. Okuldaki toplam oğrenci sayısı da kurum kontenjanından fazla olamayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasını Dair Yonetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi. Yonetmelikle, ozel oğretim kurumlarının tanımı icerisinden "dershane" ibaresi cıkarıldı, donuşumu gercekleşecek okullarının ismi olarak belirlenen temel lise ibaresi ise eklendi. Yonetmelikte, temel lise "Donuşum programına alınan kurumların kurucuları tarafından acılan ve faaliyetleri 2018-2019 eğitim oğretim yılının sonuna kadar devam eden ortaoğretim ozel okullar" olarak tanımlandı.
Yonetmeliğe gore, gercek ve tuzel kişiler tarafından yetkili makamlardan kurum acma izni alınmadan veya her ne ad altında olursa olsun eğitim ve oğretim sunmak amacıyla yurutulen faaliyetlerin izinsiz yapıldığı tespit edildiğinde, bu yerler valiliklerce kapatılacak.
Donuşum programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 eğitim oğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerini surdurecek okulların, 1 Eylul 2015'e kadar kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatını almış olmaları gerekecek.
Donuşum programına alınan kurumlardan okul icin duzenlenen kurum acma izni ile işyeri acma ve calışma ruhsatını aldığı tarih itibari ile mevcut kurumlarının kurum acma izni ile işyeri acma ve calışma ruhsatları iptal edilecek.
Donuşum surecinin bitiminde donuşme talebinde bulundukları orgun eğitim kurumunun haiz olması gereken şartları karşılayamayan kurumların kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı iptal edilerek faaliyetlerine son verilecek.
Donuşum programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 oğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerini surduren okullar dışındaki tum okullarda normal oğretim yapılacak.
Kurslarda ortaoğretime veya yuksekoğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde eğitim verilemeyecek.
Okullar, haftalık ders cizelgesinde belirtilen saatler dışında veya cumartesi gunleri kendi oğrencileri icin valilik izni ile derslere takviye kursu acabilecek. Ancak, okullar 2014-2015 oğretim yılında pazar gunleri de kendi oğrencileri icin valilik izniyle derslere takviye kursları acabilecek.

Oğrenci etut eğitim merkezlerinde, oğrencilerin gelişim duzeyleri, ilgileri dikkate alınarak haftalık eğitimlerinin en az yuzde 50'si sosyal, kulturel, sanatsal veya sportif alanlarda verilecek.
Oğrenci bilgileri MEBBİS'e kaydedilecek
Temel liselerin 9. sınıfına, ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirenlerin kaydı yapılacak. 9. ve diğer sınıflarına ise aynı veya farklı program uygulayan ortaoğretim okullarından oğrenci nakil ve gecişleri yapılacak.
Donuşum programı kapsamında acılan ortaokullar ile temel liselerin her sınıf duzeyinde kayıtlı oğrenci sayısı toplam kontenjanın yuzde 30'unu gecemeyecek. Okuldaki toplam oğrenci sayısı da kurum kontenjanından fazla olamayacak.
Ozel oğretim kurumlarının oğrenci ve kursiyer kayıtları MEBBİS'te oluşturulan elektronik moduller uzerinden yapılacak.

Başvurular değerlendirme formuna gore değerlendirilecek
Donuşum programına başvurular, 1 Eylul 2015'e kadar MEBBİS'te oluşturulan Donuşum Programı Modulu uzerinden yapılacak. Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gosteren birden cok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tuzel kişiliği adına yetkili genel kurul veya yonetim kurulunca yetkilendirilen kurucu temsilcisi muracaat edecek.
Onaylanan başvurular, inceleme ve değerlendirme komisyonunca Donuşum Programı Değerlendirme Formuna gore değerlendirilerek, her bir kurum icin Donuşum Programı Değerlendirme Puanı oluşturulacak. Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gosteren birden cok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tuzel kişiliği adına yapılan başvurunun Donuşum Programı Değerlendirme Puanı, yeni tuzel kişiliği oluşturan kurumlardan en yuksek olanının puanı olacak. Uygun gorulen kurumlar icin Donuşum Programı Kabul Formu duzenlenecek.
Donuşum Programına alınan kurumların kurucu veya kurucu temsilcilerinden başvuru esnasında gercek dışı bilgi ve belge sunduğu tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suc duyurusunda bulunulacak. Bu kurumlar donuşum programından cıkartılacak.
Bu kurumların kurucularına 5 yıl gecmeden tekrar kurum acma veya bir kurumu devir alma ya da ortak olma izni verilmeyecek.

Donuşum programına başvuran kurumların donuşmeyi taahhut ettikleri kurum, orgun eğitim kurumu değilse, desteklerden yararlanamayacak.
Ozel oğretim kurumlarına Turkce isim verilecek
Ozel oğretim kurumlarına, Turk milli eğitiminin genel ve ozel amacları ile temel ilkeleri doğrultusunda kurumun amacına, eğitim programına ve duzeyine uygun, belli bir anlam taşıyan ve Turkce ad verecek. Yabancı ve milletlerarası okullar haric, diğer kurumlara ulke, millet, yabancı kurum ve kuruluş adları verilemeyecek.
Ozel oğretim kurumları, oğrenci ve kursiyer ucretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları ozel sozleşmelerinde sağlayacaklarını belirttikleri eğitim ve oğretim imkanlarına, gelişmelerine imkan verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine gore tespit edilecek. Ancak, okulların ara sınıflarının eğitim ucreti bir onceki eğitim oğretim yılında ilan edilen eğitim ucretine (Y.İ-UFE+TUFE)/2 oranına en fazla yuzde 5 oranında artış yapılarak belirlenecek.
Kurumlarda eğitim ucreti kurum adına acılan ve bakanlığa veya valiliğe bildirilen banka hesap numarasına yatırılarak tahsil edilecek. Ozel oğretim kurumları tarafından oğrenci ve kursiyerden alınan oğrenim ucretleri MEBBİS'te oluşturulan elektronik modullere işlenecek.
Ozel oğretim kurumlarından ayrılanlara duzenlenen faturada belirtilen tutar uzerinden ayrılış tarihinden sonraki gunlere ve saatlere isabet eden odenmiş ucretleri iade edilecek.
Haklarında koruma kararı verilen cocuklara oncelik verilecek
Kurumlar, kurumda okuma hakkını kazananlardan, harp veya vazife malulu sayılanların ilk ve orta oğrenim cağındaki cocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen cocuklara oncelik verecek.
Kurumlara, ucretsiz okutmakla yukumlu oldukları oğrenci ya da kursiyer başvurusu olmaması veya başvuranların sayısı kontenjandan az olması halinde, gerekli şartları karşılayanların başvuruları sağlanarak ucretsiz okuma hakkından yararlandırılacak. Bunun mumkun olmaması halinde de ucretsiz okuyacak oğrenci ve kursiyerler kurum tarafından belirlenecek. Okullar, ucretsiz okuma hakkını kazanan bu oğrenciler, okulun oğrenim suresince ucretsiz okutulacak.
Bursluya ek yuk getirecek belge duzenlenemeyecek
Burslu okumaya hak kazananlardan burs verilmesine esas olan belgeler dışında burslu oğrenci veya kursiyere maddi yukumluluk getirecek herhangi bir belge duzenlenemeyecek.
Kurumda, oğrenimi suresince burslu olarak okutulan oğrenci veya kursiyerler, başarısı devam ettiği surece bu haktan yararlandırılacak. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu oğrencilerden oğrenim gorduğu sure icin ucret talep edilemeyecek.
Burslu okuma hakkı kazanan oğrenci ve kursiyerler MEBBİS'e işlenecek.
En az 12 oğrenci
Ozel eğitim kurumlarına verilecek eğitim ve oğretim desteği icin e-okulda o derslikte en az 12 oğrencinin kayıtlı olması gerekecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasını Dair Yonetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girdi.
Okullarda sınıf mevcutları; okul oncesi eğitimde 20, organize sanayi bolgelerinde acılan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 30, diğer okullarda ise 24'ten fazla olamayacak.
Eğitim ve oğretim desteği verilebilmesi icin e-okulda o derslikte en az 12 oğrencinin kayıtlı olması gerekecek.
Bir eğitim ve oğretim yılı icin verilecek eğitim ve oğretim desteğinin yuzde 35'i kasım, yuzde 35'i şubat ve yuzde 30'u da haziran aylarında okula odenecek.
Her yıl temmuz ayında Maliye Bakanlığı ile muştereken hazırlanacak olan tebliğde, illere gore belirlenen sayıdaki oğrenciler icin belirlenen okul turleri ve gruplarına gore eğitim ve oğretim desteği verilebilinecek. Tebliğde, her bir oğrenci icin verilebilecek eğitim oğretim desteği tutarı resmi okullarda oğrenim goren bir oğrencinin okul oncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde devlete maliyetinin 1,5 katını gecmemek uzere, bir onceki yılın verileri esas alınarak belirlenecek.
Eğitim ve oğretim desteği, okul oncesi eğitim kurumlarında oğrenim goren oğrencilerden yaşları 48-66 ay arasında olmak uzere en fazla bir eğitim-oğretim yılı suresince, diğer okullarda ise okulun oğretim suresi kadar verilecek. Nakil yoluyla gelen oğrenciler icin ise eğitim ve oğretim desteği suresi okulun kalan oğretim suresinden fazla olamayacak.
Eğitim ve oğretim desteğinden yararlanmak isteyen okullar ve oğrenciler, ağustosun ilk haftası icerisinde, MEBBİS'te oluşturulan modul uzerinden muracaat edecek. Eğitim ve oğretim desteği verilecek okullar ve asil oğrenciler ile bu oğrenci sayısının yuzde onu kadar yedek oğrenci, eylul ayının ilk iş gunune kadar tespit edilecek.
Eğitim ve oğretim desteğinden yararlanacak oğrenciler, MEBBİS'te oluşturulan modul uzerinden tercihlerine uygun okula yerleştirilecek.
Oğrencinin, eğitim ve oğretim desteğinden yararlanabilmesi icin, eylul ayının son iş gunune kadar okula kaydının veya naklinin yapılmış olması gerekecek. İle ayrılan eğitim ve oğretim desteği alacak oğrenci sayısının tamamının kullanılmaması durumunda, ailesi sağlık veya zorunlu bir nedenle nakil olan oğrenciler eğitim ve oğretim desteğinden yararlandırılabilecek.
Sınıf tekrarı yapan oğrenciye destek verilmeyecek
Eğitim ve oğretim desteği verilecek oğrencinin uzun sureli tedavi gorduğunu sağlık raporu ile belgelendirenler haric olmak uzere bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olması gerekecek. Eğitim oğretim desteği verilen okullar ile ucretsiz veya burslu okutulan oğrenciler icin eğitim ve oğretim desteği verilmeyecek.
Tespit edilen okulların dersliklerine gore eğitim ve oğretim desteği verilebilecek oğrenci sayıları, okulun eylul ayının 3. iş gunu dersliklerinde kayıtlı olan oğrenci sayıları esas alınarak belirlenecek.
Destek verilirken, yapılacak değerlendirmede eşitlik olması durumunda, derslik duzeyinde boş kontenjanı fazla olan okullar, oğrencilerde ise oncelikle bir onceki yılın yıl sonu başarı puanı yuksek olan, eşitliğin bozulmaması durumunda ozursuz devamsızlığı az olan, eşitliğin yine bozulmaması halinde ise yaşı kucuk olan oğrenci tercih edilecek.
İnceleme raporu veren denetleyemeyecek
Ozel oğretim kurumları, kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı aldıkları tarihten itibaren en gec 1 yıl icerisinde denetlenecek. Bu denetim, kurumun acılışında inceleme raporunu duzenleyen maarif mufettişlerince yapılamayacak.
Ozel Okullar Değerlendirme Yonergesine gore yapılan denetimler sonucunda, durumunda değişiklik olduğu tespit edilen okulların grupları durumuna uygun grupla değiştirilecek.
Donuşum programına alınan okullar ve diğer ozel oğretim kurumları ise maarif mufettişlerince her yıl denetlenecek.
Kurum binalarında, Kanun kapsamına girmeyen eğitim icerikli kulturel faaliyetler kaymakamlıktan veya valilikten izin alınarak yapılacak.
Bakanlıkca surekli kapatma kararı verilen okullar hakkında, kademeli kapatma uygulanmayacak.
Genel mudurler TC vatandaşı olacak
Yabancı okullar ve milletlerarası ozel oğretim kurumları dışındaki kurumlarda gorevlendirilen genel mudur ve genel mudur yardımcılarının Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekecek.
Aynı bina veya kampuste bulunan okullar dışında diğer okullarda isteğe bağlı olarak mudur yardımcısı gorevlendirilebil. Ozel eğitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilkokullarda oğrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaokul ve ortaoğretim okullarında oğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber oğretmen; ilkokul, ortaokul ve ortaoğretim okullarında oğrenci sayısının 500 ve daha fazla olması halinde ikinci rehber oğretmen; kurumun faaliyet gostereceği sosyal, kulturel, sanatsal veya sportif alanların her biri icin ayrı ayrı oğretmen, uzman oğretici ve/veya usta oğretici, gorevlendirilecek.
Oğretmenler en fazla 40 saat ders okutabilecek
Okullarda gorevli oğretmenler ile ders saati ucretli gorevlendirilen uzman oğreticiler, haftada en fazla aylık karşılığı 20 saat, ders saati ucretli 20 saat olmak uzere 40 saate kadar ders okutabilecek. Mesleki ve teknik liseler ile okul oncesi eğitim kurumlarında ise oğretmenler ile ders saati ucretli olarak gorevlendirilen uzman oğreticilerin toplam haftalık ders saati sayısı dengi resmi orgun eğitim kurumunda eğitim personelinin girebileceği aylık karşılığı ve ders saat ucretli girebileceği toplam ders saati sayısını gecemeyecek.
Okullarda gorevli yoneticiler haftada 6 saat aylık karşılığı, 6 saat ders saati ucretli olmak uzere 12 saat, diğer kurumlarda gorevli yoneticiler ise haftada 12 saat ders okutabilecek.
Mahkumiyet almış kişilere ozel eğitim kurumlarında gorevlendirilemeyecek
Kurumlarda, hizmet satın alınması yontemiyle istihdam edilen personelde, kasten işlenen bir suctan dolayı bir yıl veya daha fazla sureyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin guvenliğine karşı suclar, Anayasal duzene ve bu duzenin işleyişine karşı suclar, milli savunmaya karşı suclar, devlet sırlarına karşı suclar ve casusluk, zimmet, irtikap, ruşvet, hırsızlık, dolandırıcılık ile cinsel dokunulmazlığa karşı suclar gibi suclardan mahkum edilmemiş olma şartı aranacak.
On izin belgesi icin Bakanlıkca kabul edilen belge istenecek
Yabancı uyruklu eğitim personeline on izin belgesi duzenlenmesinde, kişinin alanında eğitim aldığına ilişkin Bakanlıkca kabul edilen belge veya sertifikası ile lisans mezunu olduğuna ilişkin belgenin Turkce tercumesiyle aslının noter onaylı ornekleri istenecek.
Yabancı uyruklu oğretmen veya uzman oğreticinin yurt dışından alınmış lisans ve lisansustu diploma veya diploma yerine gecen belgesinin denkliğine ilişkin Yuksekoğretim Kurulu'ndan alınmış belge istenecek. Ancak oğretmenin ulkesinin resmi makamlarından oğretmen olduğuna ilişkin resmi belgenin Turkce tercumesiyle aslının noter onaylı ornekleri olması halinde Yuksekoğretim Kurulu'ndan alınmış denklik belgesi istenmeyecek. Yabancı uyruklu usta oğreticiye ait diploma veya diploma yerine gecen belgeler Genel Mudurlukce Yuksekoğretim Kurulu'na gonderilerek ilgilinin mezun olduğu yuksekoğretim kurumuna tanınıp tanınmadığı konusunda bilgi istenecek.
Kurumlarda gorev yapan yonetici ve rehber oğretmen dışındaki eğitim personeline, başka kurumlarda da ders saati ucretli olarak gorev verilebilinecek. Eğitim personelinin toplam ders saati sayısı kurumlarda 40 saati gecemeyecek.
Calıştığı iş yerinden ayrılanlar icin valiliklerce verilen ayrılış onayı duzenlenenlere altı ay gecmeden aynı kurumda gorev verilmeyecek.
Akşam liselerinde cumartesi gunu de oğretim yapılması halinde buna ilişkin haftalık calışma saatlerini gosteren cizelgeler, valilikten izin alınarak uygulanacak.
5 Temmuz 2014 CUMARTESİResmi GazeteSayı : 29051
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OZEL OĞRETİM KURUMLARI
YONETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YONETMELİK
MADDE 1 - 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinin 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (g) ve (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (n) ve (o) bentleri eklenmiştir.
"g) Kurum: Okul oncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, ortaretim yabancı, azınlık ve ozel eğitim okullarından Genel Mudurlukce belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara ve Ozel Okullar Değerlendirme Yonergesine gore grubu belirlenen okulları, milletlerarası ozel oğretim kurumları, ceşitli kursları, uzaktan oğretim yapan kuruluşları, motorlu taşıt suruculeri kursları, hizmet ici eğitim merkezleri, oğrenci etut eğitim merkezleri, ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile benzeri ozel oğretim kurumlarını,"
"l) Ucretsiz okutulacak oğrenci ve kursiyer: Bir oğretim yılı veya donem icinde ucretsiz oğrenim goren oğrenci ve kursiyeri,"
"n) Donuşum programı: 14/3/2014 tarihi itibariyle Kanun hukumlerine gore dershane veya oğrenci etut eğitim merkezi olarak faaliyet gostermekte iken 1/9/2015 tarihine kadar ozel oğretim kurumuna donuşmek isteyenlerin başvuru sureclerinin, değerlendirme kriterlerinin, kurucuların donuşmek istedikleri okul ve kurum ile donuşumu tamamlayacakları sureye ilişkin taahhutlerinin yer aldığı programı,"
"o) Temel Lise: Kanunun gecici 5 inci maddesi kapsamında donuşum programına alınan kurumların kurucuları tarafından alan ve faaliyetleri 2018-2019 eğitim oğretim yılının sonuna kadar devam eden ortaoğretim ozel okullarını,"
MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan "belirlendiği" ibaresinden sonra gelmek uzere "genel kurul veya" ibaresi eklenmiş, (d), (h) ve (i) bentleri ile dorduncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (ğ) bendinde yer alan "Anadolu sağlık meslek lisesi" ibaresi "Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sağlık hizmetleri alanı" şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasına (o) ve (o) bentleri eklenmiştir.
"d) Binanın kurum acılacak kat veya katları icin ayrı ayrı, okul ve ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olarak kullanılacak binaların ayrıca bahceleri icin de uc adet 35x50 cm veya A3 ebadında kağıtlara cizilmiş yerleşim planı ve CD'si"
"h) Kurum binası kurucuya ait ise tapu senedinin milli eğitim mudurluğunce onaylı orneği; kurum binası kiralık ise binanın tapu senedi orneği ile başvuru tarihi itibariyle okullarda oğretim suresi kadar, diğer kurumlarda da en az bir yıllık kira sozleşmesinin aslı veya milli eğitim mudurluğunce onaylı orneği, Tapu kutuğunde konut olarak kayıtlı bir ana taşınmazın bağımsız bolumlerinde acılacak anaokullarının bahce kullanımı icin kat malikleri kurulu muvafakat belgesi. (Belgede her kat sahibi veya vekillerinin ayrı ayrı muvafakatlerine ilişkin imzaları ile binanın kac daireli olduğu ve imzaların kat sahibi veya vekillerine ait olduğuna ilişkin apartman yoneticisinin imzası bulunur.)"
"i) Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sağlık hizmetleri alanı acacakların, oğrencilerinin beceri eğitimi/staj calışması/yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okulla aynı il sınırları icerisinde, okula kara yolu ile uzaklığı 30 km'yi gecmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına gore gorevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastane/hastanelerle yapacakları, en az 10 yıl sureli ve il sağlık mudurluğunce onaylı protokol."
"o) Donuşum programına alınan kurumlardan donuşum programına alındığına ilişkin Genel Mudurlukce duzenlenecek Donuşum Programı Kabul Formu (Ek-14)."
"o) Donuşum programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda okul acmak amacıyla başvuran kurucular 2018-2019 eğitim oğretim yılı bitimine kadar okul binalarını Genel Mudurlukce belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara uygun hale getireceğine veya standartlara uygun başka bir binaya nakil yapacağına ilişkin noter onaylı donuşum taahhutnamesi."
"(4) Gercek ve tuzel kişiler tarafından Kanun kapsamında belirtilen faaliyetlerin Kanuna gore yetkili makamlardan kurum acma izni alınmadan veya her ne ad altında olursa olsun eğitim ve oğretim sunmak amacıyla yurutulen faaliyetlerin izinsiz yapıldığının tespiti halinde soz konusu yerler 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu hukumleri uyarınca valilikce kapatılır."
MADDE 3Aynı Yonetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde, altıncı fıkrasında yer alan "bir" ibaresi "birer" şeklinde değiştirilmiş, ucuncu fıkrasında yer alan "(EK-3)" ibaresinden sonra gelmek uzere "ve (EK-3/A)" ibaresi eklenmiş ve aşağıdaki yedinci, sekizinci ve dokuzuncu fıkralar eklenmiştir.
"(1) Yapılan muracaatın; bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şartlara, kurum acılacak binanın ve bolumlerinin kurumun turune ve gruplarına gore Genel Mudurlukce belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara, 3/4/2004 tarihli ve 25422 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Umuma Acık Yerler ve İckili Yerler ile Resmi veya Ozel Oğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yonetmelik hukumlerine uygun olup olmadığını incelemek uzere il milli eğitim mudurluğunce en az iki maarif mufettişi, maarif mufettişi sayısı beş ve daha az olan illerde ise bir maarif mufettişi ile bir şube muduru gorevlendirilir."
"(2) Maarif mufettişlerince gorevlendirme onay tarihinden itibaren en gec 15 gun icinde duzenlenen inceleme raporunda, kurumun acılmasında bir sakınca bulunmadığının belirtilmesi halinde, okullara ilişkin dosya beş iş gunu icinde Bakanlığa gonderilir. Diğer kurumlara ise valilikce beş iş gunu icinde kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı (EK-2) ve (EK-2/A) duzenlenir."
"(7) Okulların grupları, Genel Mudurlukce belirlenen bina standartlarına gore bir yıllık gecici sure icin belirlenerek kurum acma izninde (EK-3/A) belirtilir. Bir yıllık sure icinde Genel Mudurlukce belirlenen ve internet sayfasında yayınlanan Ozel Okullar Değerlendirme Yonergesine gore Genel Mudurlukce veya maarif mufettişlerince yapılan denetim sonucunda duzenlenecek rapor doğrultusunda valiliğin uygun goruşu de dikkate alınarak hazırlanan sertifikaya gore okulun grubu belirlenerek kurum acma izni (EK-3/B) yeniden duzenlenir."
"(8) Donuşum programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 eğitim oğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerini surdurecek olan okulların 1/9/2015 tarihine kadar kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatını almış olmaları gerekir."
"(9) Donuşum programına alınan kurumlardan okul icin duzenlenen kurum acma izni ile işyeri acma ve calışma ruhsatını aldığı tarih itibari ile mevcut kurumlarının kurum acma izni ile işyeri acma ve calışma ruhsatları iptal edilir."
MADDE 4Aynı Yonetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kurumlara, 1739 sayılı Kanunda belirtilen Turk milli eğitiminin genel ve ozel amacları ile temel ilkeleri doğrultusunda kurumun amacına, eğitim programına ve duzeyine uygun, belli bir anlam taşıyan ve Turkce ad verilir. Yabancı ve milletlerarası okullar haric, diğer kurumlara ulke, millet, yabancı kurum ve kuruluş adları verilemez."
MADDE 5Aynı Yonetmeliğin 9 uncu maddesine aşağıdaki ucuncu ve dorduncu fıkralar eklenmiştir.
"(3) Donuşum surecinin bitiminde donuşme talebinde bulundukları orgun eğitim kurumunun haiz olması gereken şartları karşılayamayan kurumların kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı iptal edilerek faaliyetlerine son verilir."
"(4) Gecici kapatma cezaları okullarda ders yılı bitiminden, diğer kurumlarda ise verildiği ayı izleyen ayın birinci iş gununden itibaren uygulanır. Gecici kapatma cezası verilen kurumlar bu sure icerisinde eğitim oğretim faaliyeti ve oğrenci/kursiyer kaydı yapamazlar."
MADDE 6Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yururlukten kaldırılmış, ucuncu, dorduncu ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(3) Akşam liselerinde hafta ici saat 17.00'den sonra oğretim yapılır. Okulda cumartesi gunleri de oğretim faaliyeti yapılması halinde buna ilişkin haftalık calışma saatlerini gosteren cizelgeler, valilikten izin alınarak uygulanır."
"(4) Ozel oğrenci etut eğitim merkezleri, kurslar, hizmet ici eğitim merkezleri ve uzaktan oğretim yapan kuruluşlar yıllık calışma takvimlerini ve haftalık calışma saatlerini gosteren cizelgelerini ve eğitim personelinin listesini valiliğe gonderir."
"(5) Donuşum programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 eğitim oğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerini surduren okullar dışındaki tum okullarda normal oğretim yapılır ve oğretim seviyesine gore dengi resmi okullardaki ders saati suresi uygulanması esas alınır. Bakanlıkca uygun gorulmesi halinde farklı uygulamalar da yapılabilir."
MADDE 7Aynı Yonetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.
"b) İlkokul, ortaokul, ortaoğretim okulu ve ozel eğitim okulu kullanım hakkının tamamı okula ait bahce icerisinde ve mustakil olan binalarda acılır."
"c) Okullar,
1) Bahcesi bulunan inşaat ruhsatı/yapı kullanma izin belgesi okul binası olarak alınan mustakil binalarda ya da bahce icerisinde tamamı okul olarak kullanılan aynı binanın birbirine gecişi olmayan farklı bloklarında okuloncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, fen ve sosyal bilimler liseleri ile diğer ortaoğretim kurumlarından sadece biri,
2) Bahcesi bulunan ve mustakil binalarda; okuloncesi eğitim, ilkokul ve ortaokul ya da ortaokul ve ortaoğretim okulu veyahut birden fazla ortaoğretim okulu (fen ve sosyal bilimler liseleri haric) birlikte,
3) Genel Mudurlukce belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara uygun olculerde bahcesi bulunmayan okuloncesi eğitim, ilkokul, ortaokul veya Anadolu lisesinden sadece biri en az 250 m2 bahcesi bulunan mustakil binalarda,
4) Donuşum programına alınan kurumlardan faaliyetleri 2018-2019 eğitim oğretim yılının sonuna kadar devam edecek olan okul oncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve temel lise turunden sadece biri mevcut binalarında veya farklı binalarda
acılabilir. Yukarıdaki şartlar dikkate alınarak okullar standart alanlarına gore gruplandırılır."
"c) Ozel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri bahcesi bulunan ve mustakil binalarda, diğer kurumlar ise butun birimleri aynı binanın birbirine bitişik daire veya bitişik alt ve ust katlarında ya da bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında yahut aynı bahce icerisinde tamamı kuruma ait binalarda olması gerekir."
"(2) Binanın zemin katının dışında birden fazla katı bulunan kurumlarda veya binanın zemin katı dışında kurum acılacak binalarda asansor bulunması gerekir. Asansorun engelliler icin Turk Standartları Enstitusunun belirlediği standartlara uygun olması zorunludur."
MADDE 8Aynı Yonetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında gecen "Okul oncesi eğitim kurumları" ibaresi "Donuşum programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda acılan okullar ile okul oncesi eğitim kurumları" ibaresi olarak ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Aynı kurucuya ait kurumlardan sadece okulların belirli bolumleri birlikte kullanılabilir. Aynı kurucu tarafından farklı seviyelerde okulların aynı binada acılmak istenmesi durumunda; giriş-cıkış, merdiven, oyun bahcesi, tuvalet ve lavabolar her okul icin ayrı duzenlenir. Ancak, ilkokul ve ortaokul veya ortaokulla ortaoğretim okulunun aynı binada acılmak istenmesi durumunda; tuvalet ve lavabolar her okul icin ayrı ayrı duzenlenir. Aynı katta birden fazla okul acılamaz. Milletlerarası okullar diğer okullarla aynı binada bulunamaz. Aynı binada aynı kurucu tarafından başka bir okul acılabilmesi icin kurucu veya kurucu temsilcisi bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a), (d), (e), (g), (ğ), (h) ve (i) bentlerinde belirtilen belgelerle muracaat eder. Bu Yonetmeliğin 6 ncı maddesine gore valilikce gerekli inceleme yapılarak acılması uygun gorulen okullara ilişkin başvurular, ekleriyle birlikte kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı verilmek uzere Bakanlığa gonderilir. Bakanlıkca acılması uygun gorulen okullara, beş iş gunu icinde yine Bakanlıkca kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı verilir. Bu sure, valilik teklifinin Genel Mudurluk evrakına giriş kayıt tarihinden itibaren hesaplanır."
MADDE 9Aynı Yonetmeliğin 13 uncu maddesinin birinci ve ucuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kurumuna program ilavesi yaptırmak isteyen kurucu veya kurucu temsilcisi;
a) Dilekce,
b) Kurumun son yerleşimini gosteren uc adet 35x50 cm veya A3 ebadında kağıtlara cizilmiş yerleşim planı ve CD'si,
c) Okullar dışındaki kurumlara ilave edilecek oğretim programının onaylandığı Talim ve Terbiye Kurulu kararının tarih ve sayısı,
c) Programa ait arac ve gerec listesi,
d) Okullara ilave edilecek her program icin en az dort derslik ve uygulama derslikleri,
e) Gorevlendirilecek eğitim personeline ilişkin calışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı ile valiliğe başvurur."
"(3) Yapılan inceleme sonucunda program ilavesinde sakınca bulunmadığının belirtilmesi halinde, okullar dışındaki kurumlara beş iş gunu icinde valilikce program ilavesi yapılarak kurum acma izni ile iş yeri acma ve calışma ruhsatı (EK-2) duzenlenir. Okullarda ise hazırlanan dosya beş iş gunu icinde Bakanlığa gonderilir. Bakanlıkca okullara beş iş gunu icinde kurum acma izni (EK-3/A) duzenlenir."
MADDE 10Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş sekizinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
"a) Kurucu temsilcisi değişikliğine ait genel kurul veya yonetim kurulu kararı,"
MADDE 11Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "(EK-2) veya (EK-3)" ibareleri "(EK-2) ve (EK-2/A) veya (EK-3), (EK-3/A) ve (EK-3/B)" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 12Aynı Yonetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 19(1) Kurum binaları, kuruluşlarına esas olan eğitim ve oğretim hizmetleri dışında başka bir amacla kullanılamaz. Ancak, eğitim ve oğretim faaliyetlerinin yapılmadığı zamanlarda ucretli veya ucretsiz, kısa sureli gecici ve Kanun kapsamına girmeyen eğitim icerikli kulturel faaliyetler kaymakamlıktan veya valilikten izin alınarak yapılabilir."
MADDE 13Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin birinci, ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ucuncu fıkra eklenmiştir.
"(1) Kurucunun veya kurucu temsilcisinin kademeli kapatma talebi uzerine ya da Bakanlıkca hakkında kademeli kapatma kararı verilen okul, kararın verildiği tarihi takip eden oğretim yılından itibaren ve ilk sınıfından başlamak uzere okulun mevcut oğrencileri normal suresi icinde mezun oluncaya veya nakil ve diğer nedenlerle ayrılıncaya kadar kademeli olarak kapatılır."
"(2) Hakkında Bakanlıkca kademeli kapatma kararı verilen okulun, kapatılmamış sınıflarına naklen oğrenci alınabilir."
"(3) Bakanlıkca surekli kapatma kararı verilen okullar hakkında kademeli kapatma uygulanamaz."
MADDE 14Aynı Yonetmeliğin 24 uncu maddesinin birinci ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Her kurumun bir mudur tarafından yonetilmesi esastır. Ancak, bir kurucuya ait aynı bina veya kampuste bulunan (Donuşum programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 eğitim oğretim yılı bitimine kadar faaliyetlerini surduren okullar haric);
a) Okul oncesi eğitim kurumu ile ilkokul ve ortaokul,
b) Ortaokul ile lise,
c) Birden fazla ortaoğretim okulu
bir mudur tarafından yonetilebilir. Yonetimleri birleştirilen okullarda her kurum veya kısım icin ayrı ayrı mudur yardımcıları gorevlendirilir. Bir kurucuya ait aynı il sınırları icerisinde bulunan okulların eğitim ve oğretim dışındaki yonetim ve organizasyon planlaması icin kurucu tarafından ihtiyaca gore personel gorevlendirilebilir."
"(4) Birden fazla kurumu bulunan kurucu, kurumları arasındaki koordinasyonu ve kurumlarda eğitim oğretimin kaliteli olarak surdurulmesi, oğrenci/kursiyerlerin en iyi şekilde yetiştirilmesini sağlamak uzere, en az lisans mezunu olup kamu veya ozel sektorde iki yıldan az olmamak kaydıyla yoneticilik gorevi yapmış olanlardan genel mudur ve genel mudur yardımcısı gorevlendirebilir. Yabancı okullar ve milletlerarası ozel oğretim kurumları dışındaki kurumlarda gorevlendirilen genel mudur ve genel mudur yardımcılarının Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. Genel mudur ve genel mudur yardımcıları, kurumlarda yurutulen tum iş ve işlemlerden kurum muduru ile birlikte sorumludur."
MADDE 15Aynı Yonetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin iki, dort ve beş numaralı alt bentleri ile (c) bendinin ucuncu alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (c) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
"2) Aynı bina veya kampuste bulunan okullar dışında diğer okullarda isteğe bağlı olarak mudur yardımcısı,"
"4) Ozel eğitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilkokullarda oğrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaokul ve ortaoğretim okullarında oğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber oğretmen,"
"5) İlkokul, ortaokul ve ortaoğretim okullarında oğrenci sayısının 500 ve daha fazla olması halinde ikinci rehber oğretmen,"
"3) Kurumun faaliyet gostereceği sosyal, kulturel, sanatsal veya sportif alanların her biri icin ayrı ayrı oğretmen, uzman oğretici ve/veya usta oğretici,"
MADDE 16Aynı Yonetmeliğin 26 ncı maddesinin ucuncu fıkrasında yer alan "eğitim personelinin" ibaresinden sonra gelmek uzere "ve diğer personelin" ibaresi eklenmiş, dorduncu, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(4) Okullarda gorevli oğretmenler ile ders saati ucretli olarak gorevlendirilen uzman oğreticiler haftada en fazla aylık karşılığı 20 saat, ders saati ucretli 20 saat olmak uzere toplam 40 saate kadar ders okutabilir. Mesleki ve teknik liseler ile okul oncesi eğitim kurumlarında ise oğretmenler ile ders saati ucretli olarak gorevlendirilen uzman oğreticilerin toplam haftalık ders saati sayısı dengi resmi orgun eğitim kurumunda eğitim personelinin girebileceği aylık karşılığı ve ders saat ucretli girebileceği toplam ders saati sayısını gecemez. Okul oncesi eğitim kurumlarından derslik sayısı ucten az olan okullarda okul oncesi oğretmenliğine kaynak teşkil eden fakultelerden mezun olan okul muduru tam gun ders okutabilir."
"(6) Okullarda gorevli yoneticiler haftada 6 saat aylık karşılığı, 6 saat ders saati ucretli olmak uzere toplam 12 saat, diğer kurumlarda gorevli yoneticiler ise haftada toplam 12 saat ders okutabilir."
"(7) Kurumlarda, hizmet satın alınması yontemiyle istihdam edilen personelde bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suclardan mahkum edilmemiş olma şartı aranır. Hizmet satın alınan işletme tarafından kurumda istihdam edilen personelin belgeleri en gec uc gun icerisinde kurum yonetimine teslim edilir ve kurum yonetimince saklanır."
MADDE 17Aynı Yonetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ile ikinci ve ucuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve altıncı fıkra eklenmiştir.
"1) Alanında eğitim aldığına ilişkin Bakanlıkca kabul edilen belge veya sertifikası ile lisans mezunu olduğuna ilişkin belgenin Turkce tercumesiyle aslının noter onaylı ornekleri,"
" (2) On izin belgesi icin istenen belgeler, kurum yetkilisince milli eğitim mudurluğune gonderilir. Valiliklerce şartları taşıdığı anlaşılanların beş iş gunu icerisinde on izin talepleri Bakanlığa gonderilir. Bakanlıkca şartları taşıyanlara beş iş gunu icinde on izin belgesi duzenlenerek ilgili valiliklere gonderilir. Yabancı uyruklu oğretmen ve uzman oğreticinin yurt dışından alınmış lisans ve lisansustu diploma veya diploma yerine gecen belgesinin denkliğine ilişkin Yuksekoğretim Kurulundan alınmış belge istenir. Ancak oğretmenin ulkesinin resmi makamlarından oğretmen olduğuna ilişkin resmi belgenin Turkce tercumesiyle aslının noter onaylı ornekleri olması halinde Yuksekoğretim Kurulundan alınmış denklik belgesi istenmez. Yabancı uyruklu usta oğreticiye ait diploma veya diploma yerine gecen belgeler, Genel Mudurlukce Yuksekoğretim Kuruluna gonderilerek ilgilinin mezun olduğu yuksekoğretim kurumunun tanınıp tanınmadığı konusunda bilgi istenir."
"(3) Yabancı uyruklu usta oğreticinin diplomasına sahip olduğu yuksekoğretim kurumunun, Yuksekoğretim Kurulu tarafından tanınmadığının bildirilmesi durumunda, Bakanlık, calışma izninin iptali icin durumu Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığına bildirir. Ayrıca gereği ilgili valilikten istenir."
"(6) Yabancı uyruklu eğitim personeline şartlarını taşıdığı sadece bir alanda ve bir kurumda gorev verilir."
MADDE 18Aynı Yonetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ucuncu fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
"(1) İlkokullarda sınıf oğretmenliği esas olmakla birlikte ozel bilgi, beceri ve yetenek isteyen dersler icin alan oğretmenleri de gorevlendirilebilir. İlkokul dorduncu sınıflarda sınıf oğretmeni bulunması şartıyla ayrıca alan oğretmenleri de gorevlendirilebilir."
MADDE 19Aynı Yonetmeliğin 38 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Okul oncesi eğitim kurumlarında gorevlendirilen usta oğreticiler ile diğer okullarda ders saati ucretli olarak gorevlendirilen uzman oğreticiler bağımsız olarak derse girebilir. Okullarda gorevlendirilen usta oğreticiler ise dersin oğretmeniyle birlikte haftada 40 saate kadar derse girebilirler."
MADDE 20Aynı Yonetmeliğin 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, ucuncu fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ucuncu fıkrasının (b) bendinde yer alan "veya ilkoğretim okulu" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
"b) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suclardan mahkum edilmemiş olduğuna dair yazılı beyanı,"
"a) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suclardan mahkum edilmemiş olduğuna dair yazılı beyanı,"
MADDE 21Aynı Yonetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (c) bendinde yer alan "veya kaymakamlıktan gecici olur veya" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
"b) Kurumlarda gorev yapan yonetici ve rehber oğretmen dışındaki eğitim personeline, başka kurumlarda da ders saati ucretli olarak gorev verilebilir. Eğitim personelinin toplam ders saati sayısı kurumlarda 40 saati gecemez. Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile okul oncesi eğitim kurumlarında ise eğitim personelinin toplam haftalık ders saati sayısı asıl gorevli aylık ucretli olarak calıştığı kurumun dengi resmi orgun veya yaygın eğitim kurumunda eğitim personelinin girebileceği ders saati sayısını gecemez."
"c) Eğitim personeli olarak gorev yapma nitelik ve şartlarını taşıyan ve herhangi bir kurumda calışmayanlara kurumlarda haftada 40 saati, mesleki ve teknik liseler ile okul oncesi eğitim kurumlarında ise dengi resmi okul oğretmenlerinin haftada girebileceği ders saati kadar ucretli olarak gorev verilebilir. Eğitim personeli olma nitelik ve şartlarını taşıyan ve ozel sektorde calışanlara iş yerlerinin izni ile haftada on saati gecmemek uzere ucretli ders gorevi verilebilir."
MADDE 22Aynı Yonetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suclardan mahkum edilmemiş olduğuna dair yazılı beyanı,"
MADDE 23Aynı Yonetmeliğin 43 uncu maddesinin ucuncu fıkrası ile altıncı fıkrasında yer alan "veya gecici olurun" ibaresi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 24Aynı Yonetmeliğin 44 uncu maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cumle eklenmiş ve ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ayrılış onayı duzenlenenlere altı ay gecmeden aynı kurumda gorev verilmez."
"(3) Zorunlu sebeplerle mudurluğun boşalması halinde kurucunun teklifi de dikkate alınarak yeni mudur teklifi yapılıncaya kadar kurumda mudurluk veya mudur yardımcılığı yapma nitelik ve şartlarını haiz biri, valilikce mudurluğe vekaleten gorevlendirilir. Vekalet suresi uc aydan fazla olamaz ve bu sure uzatılamaz. Vekaleten gorevlendirilenler, vekalet ettikleri personelin haftada girebileceği ders saati kadar derse girebilirler."
MADDE 25Aynı Yonetmeliğin 46 ncı maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları yururlukten kaldırılmış, ucuncu ve dorduncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki yedinci ve sekizinci fıkralar eklenmiştir.
"(3) Okullar dışındaki diğer kurumlarda, Bakanlıkca onaylanan oğretim programları uygulanır. Kurslarda ortaoğretime veya yuksekoğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde eğitim verilemez. Kurslar ve hizmet ici eğitim merkezlerinde duzenlenecek 20 ders saatini gecmeyen kurs faaliyeti dışındaki diğer etkinliklerin programları, milli eğitim mudurluğunce uygun bulunması durumunda gercekleştirilir."
"(4) Kurslar, uzaktan oğretim kurumları ve hizmet ici eğitim merkezlerinde oğrenci ve kursiyer başarısının tespitine ilişkin esaslar Bakanlıkca belirlenir. Kurslar, uzaktan oğretim kurumları ve hizmet ici eğitim merkezlerinde sınavlarda başarı gosterenlere Bakanlığımız Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemlerinde (MEBBİS) duzenlenen Kurs Bitirme Belgesi (EK-6) duzenlenir."
"(7) Okullarda haftalık ders cizelgesinde belirtilen saatler dışında ve/veya cumartesi gunleri kendi oğrencileri icin valilik izni ile derslere takviye kursları acılabilir."
"(8) Oğrenci etut eğitim merkezlerinde, oğrencilerin gelişim duzeyleri, ilgileri dikkate alınarak haftalık eğitimlerinin en az yuzde ellisi sosyal, kulturel, sanatsal veya sportif alanlarda verilir."
MADDE 26Aynı Yonetmeliğin 48 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki ucuncu fıkra eklenmiştir.
"(1) Okullarda sınıf mevcutları; okul oncesi eğitimde 20, organize sanayi bolgelerinde acılan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 30, diğer okullarda ise 24'ten fazla olamaz."
"(3) Kanunun ek birinci maddesi kapsamında eğitim ve oğretim desteği verilebilmesi icin e-okulda o derslikte en az 12 oğrenci kayıtlı olması gerekir."
MADDE 27Aynı Yonetmeliğin 49 uncu maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.
"(2) Ozel okullarda Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilen Turk vatandaşlarının gunluk yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehcelerde eğitim ve oğretim yapılabilir. Bu okullarda:
a) Farklı dil ve lehcelerde okutulacak dersler Bakanlıkca belirlenir.
b) Okulun seviyesine gore Bakanlıkca onaylanan dersler ve oğretim programları ile haftalık ders dağıtım cizelgeleri uygulanır."
MADDE 28Aynı Yonetmeliğin 51 inci maddesinin birinci fıkrası, ikinci fıkrasının ilk paragrafı ile (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasına aşağıdaki (d) bendi, dorduncu fıkrasına aşağıdaki cumle ve aşağıdaki on birinci fıkra eklenmiş, dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve altıncı fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
"(1) Okullardan, kayıt bolgesi şartı dışında dengi resmi okulların tabi oldukları yonetmelik hukumlerini uygulayacaklar, ayrıca kurum yonetmeliği duzenlemezler. Ortaoğretim okullarına oğrenci kaydı ve nakli başvuru oncelik sırasına gore veya ortaoğretime yerleştirmeye esas puana gore yapılır."
"Dengi resmi okulların tabi oldukları yonetmelik hukumlerinden farklı uygulama yapmak isteyen okullar, Bakanlık tarafından onaylı kurum yonetmeliklerine gore kayıt ve nakil işlemlerini gercekleştirirler. Ortaoğretim okullarına oncelikle aynı kurucunun ortaokulundan mezun olanlar, başvuru oncelik sırası veya ortaoğretime yerleştirmeye esas puanlarına gore yerleştirilir. Bu durumdaki okullar tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulacak kurum yonetmelik taslaklarında;"
"c) Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sağlık hizmetleri alanında her sınıf duzeyindeki oğrenci sayısı, bu Yonetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen protokolde yer alan hastanede gorevli meslek gruplarına gore sağlık personeli sayılarının yarısını gecemez. Ayrıca, her asıl gorevli aylık ucretli alan/dal dersleri oğretmeni icin dokuzuncu sınıflar haric en fazla iki şubeye oğrenci kaydı yapılabilir."
"d) Temel liselerin dokuzuncu sınıfına, ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirenlerin kaydı yapılır. Dokuzuncu ve diğer sınıflarına ise aynı veya farklı program uygulayan ortaoğretim okullarından oğrenci nakil ve gecişleri yapılır."
"Donuşum programı kapsamında acılan ortaokullar ile temel liselerin her sınıf duzeyinde kayıtlı oğrenci sayısı toplam kontenjanın yuzde otuzunu gecemez. Okuldaki toplam oğrenci sayısı da kurum kontenjanından fazla olamaz."
"(11) Ozel oğretim kurumlarının oğrenci ve kursiyer kayıtları MEBBİS'te oluşturulan elektronik moduller uzerinden yapılır."
"(9) Oğrenci etut eğitim merkezlerine 12 yaş ve altındaki oğrencilerin kaydında; T.C. kimlik numarası, oğrenci belgesi veya kurumca onaylı orneği istenir."
MADDE 29Aynı Yonetmeliğin 52 nci maddesinin başlığı "Merkezi ortak sınavlar" olarak değiştirilmiş ve birinci fıkrası yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 30Aynı Yonetmeliğin 53 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kurumlar, Kanunun 12 nci maddesinde yer alan hukumlere uygun olarak oğrenci ve kursiyer ucretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkca belirlenerek Genel Mudurluk internet sayfasında yayımlanan ozel sozleşmelerinde sağlayacaklarını belirttikleri eğitim ve oğretim imkanlarına, gelişmelerine imkan verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine gore tespit ederler. Ancak, okulların ara sınıflarının eğitim ucreti bir onceki eğitim oğretim yılında ilan edilen eğitim ucretine (Y.İ-UFE+TUFE)/2 oranına en fazla % 5 oranında artış yapılarak belirlenir."
MADDE 31Aynı Yonetmeliğin 54 uncu maddesinde yer alan "yetiştirme" ibaresi "takviye" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 32Aynı Yonetmeliğin 55 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan "Dershaneler," ibaresi yururlukten kaldırılmış ve aşağıdaki ucuncu fıkra eklenmiştir.
"(3) Kurumlarda eğitim ucreti kurum adına acılan ve Bakanlığa/valiliğe bildirilen banka hesap numarasına yatırılarak tahsil edilir. Ozel oğretim kurumları tarafından oğrenci ve kursiyerden alınan oğrenim ucretleri MEBBİS'te oluşturulan elektronik modullere işlenir."
MADDE 33Aynı Yonetmeliğin 56 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasının (a) bendi yururlukten kaldırılmıştır.
"(1) Aşağıda belirtilen sebeplerden bir veya birkacının oluşması halinde kurumdan ayrılanlara duzenlenen faturada belirtilen tutar uzerinden ayrılış tarihinden sonraki gunlere ve saatlere isabet eden odenmiş ucretleri iade edilir."
MADDE 34Aynı Yonetmeliğin 57 nci maddesinin birinci fıkrası ve ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kurumlar, kurumda okuma hakkını kazananlardan Kanunun 13 uncu maddesinde belirtilen harp veya vazife malulu sayılanların ilk ve orta oğrenim cağındaki cocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen cocuklara oncelik verilir."
"(3) Kurumlara, ucretsiz okutmakla yukumlu oldukları oğrenci ya da kursiyer başvurusu olmaması veya başvuranların sayısı kontenjandan az olması halinde, durumları 58 inci maddeye uygun olanların başvuruları sağlanarak ucretsiz okuma hakkından yararlandırılır. Bunun mumkun olmaması halinde de ucretsiz okuyacak oğrenci ve kursiyerler kurum tarafından belirlenir."
MADDE 35Aynı Yonetmeliğin 58 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kurumlarda ucretsiz veya indirim uygulanarak okumak icin başvuracak oğrenci ve kursiyerlerden, okullarda ucretsiz okuyacak Kanunun 13 uncu maddesinde belirtilen harp veya vazife malulu sayılanların ilk ve orta oğrenim cağındaki cocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen cocuklar dışındaki oğrencilerin bir onceki sınıfını gecmiş ve davranış notunun tam olması şartları aranır."
"(2) Kanunun 13 uncu maddesinde belirtilen harp veya vazife malulu sayılanların ilk ve orta oğrenim cağındaki cocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen cocuklardan, ayrıca Kanunun 13 uncu maddesinde belirtilen harp veya vazife malulu sayılanların mensubu olduğu kurumdan alınacak harp veya vazife malulu olduğunu gosterir belge istenir."
MADDE 36Aynı Yonetmeliğin 59 uncu maddesine aşağıdaki dorduncu fıkra eklenmiştir.
"(4) Ozel oğretim kurumlarında ucretsiz okuma hakkı kazanan oğrenci ve kursiyerler MEBBİS'te oluşturulan elektronik modullere işlenir."
MADDE 37Aynı Yonetmeliğin 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "okul ve dershanelerde" ibaresi "okullarda" olarak değiştirilmiş ve aynı fıkranın son cumlesi yururlukten kaldırılmıştır.
MADDE 38Aynı Yonetmeliğin 61 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Okullar, ucretsiz okuma hakkını kazanan Kanunun 13 uncu maddesinde belirtilen harp veya vazife malulu sayılanların ilk ve orta oğrenim cağındaki cocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen cocukları, okulun oğrenim suresince ucretsiz okutur."
MADDE 39Aynı Yonetmeliğin 62 nci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiştir.
"(3) Burslu okumaya hak kazananlardan burs verilmesine esas olan belgeler dışında burslu oğrenci/kursiyere maddi yukumluluk getirecek herhangi bir belge duzenlenemez."
"(5) Kurumda, oğrenimi suresince burslu olarak okutulan oğrenci veya kursiyerler başarısı devam ettiği surece bu haktan yararlandırılır. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu oğ