Millî Eğitim Şûrası Yonetmeliği 8 Temmuz 2014 SALI
Resmi Gazete
Sayı : 29054
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM ŞURASI YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1(1) Bu Yonetmeliğin amacı, Milli Eğitim Şurasının teşkili ile calışma esas ve usullerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, Milli Eğitim Şurasının teşkili ile calışma esas ve usullerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
c) Genel Kurul: Tabii uyeler ve davetli uyelerden oluşan kurulu,
c) Genel Sekreterlik: Milli Eğitim Şurası Genel Sekreterliğini,
d) Gundem: Şurada ele alınacak konu başlıklarını,
e) Kurul: Talim ve Terbiye Kurulunu,
f) Şura: Milli Eğitim Şurasını
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Şuranın Teşkili ve İşleyişi
Şura
MADDE 5(1) Şura; Bakanlığın en yuksek danışma kuruludur. Turk milli eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yukseltmek icin eğitim ve oğretimle ilgili konuları tetkik eder; tavsiye kararları alır.
Şuranın teşkili
MADDE 6(1) Bakan, Şuranın tabii uyesi ve başkanıdır. Şura, tabii uyeler ile davetli uyelerden teşekkul eder.
Şura genel kurulu uyeleri
MADDE 7(1) Tabii uyeler;
a) Turkiye Buyuk Millet Meclisi Milli Eğitim, Kultur, Genclik ve Spor Komisyonu Başkanı ve uyeleri,
b) Bakanlıktan; Bakan Yardımcısı, Musteşar ve Bakanlık merkez teşkilatı birim amirleri.
(2) Davetli uyeler; Bakanlık, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yonetimler, universiteler ile yurtici ve yurtdışından meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, ozel sektor, basın ve yayın kuruluşları, oğrenci ve veli temsilcileri ile eğitim alanında Şura konusuyla ilgili calışmalarıyla tanınmış uzmanlar arasından Genel Sekreterlikce belirlenerek Bakan onayına sunulur.
Milli eğitim şurası genel sekreterliği
MADDE 8(1) Şura calışmalarını yurutmek uzere Kurul uyeleri arasından belirlenen Genel Sekreterin yonetiminde, Kurul ve Şura İşleri Daire Başkanlığı ve diğer birimlerden gorevlendirilen personelin katılımıyla Genel Sekreterlik birimi oluşturulur.
Genel sekreterin gorevlendirilmesi
MADDE 9(1) Kurulca uyeler arasından bir Genel Sekreter belirlenir. Genel Sekreterin teklifi ile biri Kurul uyesi olmak uzere en cok uc genel sekreter yardımcısı gorevlendirilir. Bu gorevlendirmeler, Kurul Başkanının teklifi ve Bakanın onayı ile kesinleşir.
Genel sekreter ve yardımcısının gorevleri
MADDE 10(1) Genel Sekreterin gorevleri şunlardır:
a) Şura gundemini dikkate alarak ilgili birimlerden sağlanacak personel desteğiyle Şura Genel Sekreterliğini Bakan onayı ile oluşturmak,
b) Şuranın herhangi bir aşamasına katılacak uyeleri belirleyerek Bakan onayına sunmak,
c) Daha once yapılan şuraların genel değerlendirmesini yapmak ve gerektiğinde Kurula bilgi vermek,
c) Şuranın teşkili icin gerekli calışmaları yapmak,
d) Şura butcesini hazırlamak, usulune uygun harcamayı sağlamak ve harcama yetkililiği gorevini yerine getirmek,
e) Şuranın duzenli ve verimli bir şekilde calışmasını sağlamak icin gerekli tedbirleri almak,
f) Genel Kurulda yapılan goruşmeler ve sunulan raporlar ile Şura kararlarının basılı ve/veya elektronik ortamda kitap haline getirilmesi, Şura uyelerine ve ilgili yerlere elektronik ortamda veya CD ile gonderilmesi, Şura kararlarının Tebliğler Dergisinde yayımlanması icin gerekli tedbirleri almak,
g) Şura kararlarını ilgili birimlere gondermek.
(2) Genel sekreter yardımcısının gorevleri şunlardır:
a) Yazışmaları koordine etmek,
b) Davetlerin zamanında yapılmasını ve Şura gundemiyle ilgili dokumanların elektronik ortamda Şura uyelerine gonderilmesini sağlamak,
c) Acılış ve kapanış torenleriyle diğer sosyal ve kulturel faaliyetler ile karşılama, ağırlama ve ulaşım hizmetlerini planlamak,
c) Şura konularıyla ilgili hazırlık calışmalarını koordine ederek hazırlık raporlarını Genel Sekretere sunmak,
d) Şura konularıyla ilgili ozel ihtisas komisyonlarının calışmalarını koordine ederek raporlarını Genel Sekretere sunmak,
e) Calışma gruplarını, Şura uyelerinin goruşleri doğrultusunda dengeli bir şekilde oluşturmak,
f) Calışma grupları tarafından hazırlanan raporları, Genel Kurulda goruşulmek uzere elektronik ortamda veya coğaltarak Başkanlık divanına sunmak,
g) Genel Sekreterin vereceği diğer gorevleri yerine getirmek.
Şuranın toplanması
MADDE 11(1) Şuranın, Bakanın daveti uzerine 4 yılda bir toplanması esastır. Bakan, gerektiğinde Şurayı olağanustu toplantıya cağırabilir.
Şura gundemi
MADDE 12(1) Şuranın gundemi ve toplantı tarihi, doğrudan Bakan tarafından tespit edilebilir ya da Kurul tarafından belirlenerek Bakana sunulur. Gundemin belirlenmesinde merkez ve taşra birimleriyle diğer kurum ve kuruluşların goruşleri de alınabilir.
Şura on hazırlıkları
MADDE 13(1) Şura Genel Sekreterliğince gundem konularıyla ilgili olarak,
a) Bakan tarafından uygun gorulecek merkezlerde, illerde, bolgelerde ve/veya yurtdışı merkezlerinde Şura hazırlık calışmaları yapılarak Hazırlık Raporları duzenlenir.
b) Gerektiğinde diğer Bakanlık, universite, şahıslar ile kurum ve kuruluşların da goruşleri alınarak hazırlık calışmalarının boyutları genişletilebilir.
c) Gundem konularıyla ilgili raporlar hazırlanması, hazırlık calışmalarının değerlendirilmesi, belirlenen tespit ve goruşlerin Şura icin hazır hale getirilmesi amacıyla ozel ihtisas komisyonları oluşturularak Ozel İhtisas Komisyonu Raporları duzenlenir.
(2) Bu calışmaların esas ve usulleri Genel Sekreterlikce belirlenir.
Dokumanların gonderilmesi
MADDE 14(1) Şura gundemiyle ilgili Ozel İhtisas Komisyonu Raporları toplantıdan en az 10 gun once uyelere elektronik ortamda gonderilir.
Şuranın calışma esas ve usulleri
MADDE 15(1) Şura calışmalarında aşağıdaki esas ve usuller uygulanır:
a) Genel Kurul; ilk oturumunda Başkanlık Divanında gorev yapacak, biri Bakanlık mensubu uyeler arasından olmak uzere, iki başkan vekili ve dort raportor secer.
b) Gundem konularının her biri icin uyelerin ilgi ve tercihleri doğrultusunda calışma grupları oluşturulur.
c) Uye dağılımında denge sağlanması da dikkate alınarak ilgilileri bilgilendirmek kaydıyla calışma grupları arasında Genel Sekreterlikce uye değişikliği yapılabilir. Bu değişiklik, grup calışmaları başlamadan once sonuclandırılır.
c) Hazırlanan raporlar calışma grubu başkanlarınca veya secilen bir sozcu tarafından Şura Genel Kuruluna sunulur. Şura Genel Kurulu bu raporları inceler, goruşur ve karara bağlar.
d) Şura gundeminde olmayan ve raporlarda belirtilmeyen konular Genel Kurulda goruşulmez.
Calışma grupları
MADDE 16(1) Calışma grupları, calışmalarını aşağıdaki esaslara gore yapar:
a) Her calışma grubu, ilk toplantısında kendi uyeleri arasından acık oyla bir başkan, bir başkan yardımcısı ve uc raportor secer. Şura gundemi doğrultusunda bir calışma planı hazırlar.
b) Calışma grupları calışmalarını gerekirse alt gruplar da kurarak hazırlanan plan dahilinde yurutur.
c) Calışma gruplarında kararlar oy cokluğu ile alınır ve alınan kararlar birer tutanağa bağlanır.
c) Her calışma grubu, kendi konusu ile ilgili calışmalar yapar ve raporunu hazırlar. Bu raporlar; calışma grubu başkanı, başkan yardımcısı ve raportorler tarafından imzalanır.
d) Calışma grubu başkanları, raporlarını zamanında Şura Genel Sekreterliğine teslim eder.
e) Divan Başkanlığının sunumuyla Genel Kurulda goruşulen calışma grubu raporları, alınan kararlar doğrultusunda varsa ilave veya cıkarmayı gerektiren duzenlemelerin yapılabilmesi icin calışma grubu başkanlarına verilir.
(2) Calışma grubu başkanları ve raportorleri tarafından yeniden duzenlenen raporlar, imzalanarak toplantı tutanaklarıyla birlikte Genel Sekreterliğe teslim edilir.
Şura kararlarının kabulu
MADDE 17(1) Kararlar, toplantıya katılan uyelerin oy cokluğu ile alınır. Oylamalar acık tasnif usuluyle yapılır. Oyların eşit olması halinde Başkanın katıldığı goruş kabul edilir.
Şura kararlarının yayımlanması
MADDE 18(1) Şura Genel Kurulunda alınan kararlar Bakan oluru ile Tebliğler Dergisinde yayımlanır.
Şura kararlarının uygulanması
MADDE 19(1) Şura kararları tavsiye niteliğindedir. Genel Sekreterlik, Şura kararlarını ilgili birimlere gonderir.
Şuranın sekreterya işleri
MADDE 20(1) Şuranın sekreterya işleri Kurul Başkanlığınca yurutulur.
UCUNCU BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan yonetmelik
MADDE 21(1) 8/9/1995 tarihli ve 22398 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Şurası Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Yururluk
MADDE 22(1) Bu Yonetmelik, yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 23(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.