Milli Eğitim Bakanlığınca tum il ve yurt dışı temsilciliklerinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftası ve yıl icerisinde Gazi Mustafa Kemal Ataturk, Milli Mucadele kahramanları ve vatan sevgisini ele alan etkinlikler duzenlenecek Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla tum il ve yurt dışı temsilciliklerinde toren, etkinlik ve kutlama programları duzenleyecek.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzalı tum il ve ilce milli eğitim mudurluklerine gonderilen genelgede, "Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ilkesi ile hur ve bağımsız yaşama kararlılığını ortaya koyan Turk milletinin, istiklal ve istikbaline olan guclu inancı sayesinde dillere destan bir Milli Mucadele yuruttuğu belirtildi.
Milletin, Gazi Mustafa Kemal Ataturk ve silah arkadaşlarının onculuğunde yalnız kendi tarihine değil, dunya tarihine de etki eden istiklal mucadelesinin, Anadolu'daki bin yıllık millet varlığını pekiştirerek ebedileştirdiği ifade edilen genelgede, Turkiye Cumhuriyeti'nin, kahramanlıklarla dolu bir mucadeleyle kendisine vatan kıldığı bu coğrafyada, binlerce yıllık devlet geleneğinin en son ve en genc temsilcisi olarak koklerinden yukseldiği vurgulandı.
Bir asır oncesinde ortaya cıkan ve milletin kulturel kodlarında varlığı daim olan Milli Mucadele ruhunun, tarihe gomulmek istenen bir milletin kullerinden doğuşunun, şahlanışının ilhamı olmaya devam ettiği bildirilen genelgede, Cumhuriyet'in 100. yılının aynı zamanda Turkiye Yuzyılı'nın da başlangıcı olacağı kaydedildi.
Milli Eğitim Temel Kanunu'nda belirtildiği gibi milli, ahlaki, insani, manevi ve kulturel değerleri gelecek nesillere aktarırken, Milli Mucadelenin koklu hatırasını yaşatmak uzere Cumhuriyet'in 100. yılının ulkenin dort bir yanında, yurt dışı temsilciliklerde buyuk bir coşkuyla kutlanacağı, 100. yıl kutlamalarının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda yurutuleceği bildirildi.
- Kutlamalar icin komisyon oluşturulacak
Genelgeye gore, Bakanlık adına 100. yıl kutlamalarının koordinasyonunun ilgili bakan yardımcılığı ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunde olacak.
Kutlamalar kapsamında Bakanlık merkez teşkilatınca gercekleştirilecek her turlu faaliyet Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunce oluşturulacak bir komisyon tarafından planlanıp yurutulecek.
İl ve ilce milli eğitim mudurlukleri ile yurt dışı temsilcilikleri, Bakanlığın duzenleyeceği faaliyetleri takip edecek ve yerel faaliyetlerinden yararlanacak, bu faaliyetlerin hayata gecirilmesindeki gorevleri yerine getirecek.
Kutlamalar kapsamında toren ve etkinlik programlarının hazırlanıp uygulanması icin il ve ilce milli eğitim mudurlukleri, okul mudurlukleri ve yurt dışı temsilciliklerinde kutlama komisyonları oluşturulacak, bu komisyonlar kutlama programlarının etkili ve eksiksiz olarak gercekleştirilmesi amacıyla gorev yapacak.
Komisyonlar, kamu kurum ve kuruluşları, belediye başkanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak 100. yıl kutlamalarının onemine uygun faaliyetler planlayacak.
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftasına ozel etkinlikler
Komisyonlar, universiteler, kamu kurumlarıyla işbirliği yaparak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftası ve yıl icerisinde Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Ataturk başta olmak uzere Milli Mucadele kahramanları, istiklal, istikbal, milli birlik ve beraberlik, vatan sevgisi, yurt savunması konularını ele alan faaliyetler duzenleyecek.
Faaliyetlerin finali niteliğinde olacak en kapsamlı organizasyonlar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftasında ve 29 Ekim 2023'te yapılacak.
İl ve ilce milli eğitim mudurlukleri, okul mudurlukleri ve yurt dışı temsilcilikleri, hazırlayacakları programlarda imkan ve cevresel koşulları dikkate alarak eğitici, bilgilendirici etkinlik programlarının hazırlanmasına, cocuk ve genclerin milli şuurunun, manevi değerlerinin geliştirilmesine ozen gosterecek.
- Şehit yakınlarının ve gazilerin katılımına ozen gosterilecek
Okul ve kurumlarda duzenlenecek programlara mulki idare erkanı, şehit yakınları, gaziler davet edilecek, şehit yakınlarının, gazilerin etkinliklerde yer almasına ozen gosterilecek.
Eğitim kurumları, kutlamaları oncelikle kendi bunyelerinde gercekleştirecek, birbirine mesafe olarak yakın konumda olan eğitim kurumları, yapacakları etkinlikleri birlikte hazırlayacakları programlarla da icra edebilecek.
Kutlama ve etkinliklerde kullanılacak her turlu proje dokumanı, logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan gibi gorsel ve belgeler icin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca oluşturulan "www.yuzuncuyil.gov.tr" internet sitesinden yararlanılacak.
Kutlamalar planlanırken "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi dikkate alınacak.