Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yonetmeliği 11 Eylul 2014 PERŞEMBEResmi GazeteSayı : 29116
YONETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığından:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TAŞIMA YOLUYLA
EĞİTİME ERİŞİM YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac
MADDE 1 - (1) Bu Yonetmeliğin amacı, Milli Eğitim Temel Kanunu ile tanınan eğitim hakkından yoksun kalması muhtemel ilkoğretim, ortaoğretim ve ozel eğitim okul/kurumlarına devam eden oğrenciler ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan ozel eğitim kursiyerlerinin resmi okul/kurumlarda taşıma yoluyla eğitime erişimlerini sağlamak icin gerekli usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2(1) Bu Yonetmelik, taşıma yoluyla eğitime erişim uygulaması ile ilgili iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3(1) Bu Yonetmelik, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4(1) Bu Yonetmelikte gecen;
a) Bakan: Milli Eğitim Bakanını,
b) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
c) Birleştirilmiş sınıf: İlkokullarda birleştirilerek bir derslikte tek oğretmen tarafından okutulan birden fazla sınıfı,
c) Gecici ikamet: Yangın, sel, deprem gibi doğal afetler, mevsimlik işler ve diğer sebeplere bağlı olarak yapılan gocler nedeni ile ikamet adresinin gecici olarak değişmesini,
d) Milli eğitim mudurluğu: İl/ilce milli eğitim mudurluğunu,
e) Oğrenci taşıma uygulaması: Taşıma yoluyla eğitimden faydalanacakların, secilen taşıma merkezi kurumlara gunubirlik taşınarak eğitim-oğretime devamlarını sağlamak amacıyla yapılan uygulamayı,
f) Oğrencisi taşınan okul/kurum: Taşıma kapsamına alınan resmi ilkoğretim, ortaoğretim ile ozel eğitim okul/kurumu ile yaygın eğitim kurumunu,
g) Oğrencisi taşınan yerleşim birimi: Oğrenci taşıma uygulaması kapsamına alınan buyukşehir statusundeki illerde belde, koy veya koy altı yerleşim yerlerinden mahalle statusu kazanan ve toplu taşıma hizmeti verilmeyen yerleşim birimlerini; buyukşehir statusu dışındaki illerde ise belde, koy ve koy altı yerleşim yerleri ile daha once koy statusunde olup belediye sınırları icerisine alınan, toplu taşıma hizmeti verilmeyen yerleşim birimlerini,
ğ) Taşıma hizmetinden faydalanacaklar: Taşıma kapsamına giren kurumlardan eğitim almak isteyen, oğrenci taşıma uygulaması kapsamında oğrencisi taşınan yerleşim biriminde surekli veya gecici ikamet eden oğrenci/kursiyerler ile ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerden okul/kurum mudurluklerince refakat edilmesine karar verilen ağır engelli bireyin velisi/vasisi ya da yazılı olarak yetkilendirdiği kişileri,
h) Taşıma merkezi: Taşıma kapsamına alınan oğrencilerin oğrenim gordukleri Bakanlığa bağlı resmi okul/kurumu,
ı) Taşımalı oğrenci modulu: Oğrenci taşıma uygulaması kapsamında taşıma ve yemek hizmetinden yararlanan oğrenci/kursiyerlere yonelik gercekleştirilen iş ve işlemlerin elektronik ortamda yurutulduğu ve bilgilerin saklandığı sistemi,
i) Toplu taşıma hizmeti: Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların verdiği yetkiyle gercek ve tuzel kişiler tarafından işletilen kara, deniz ve su ulaşım aracları, tunel, raylı sistem dahil her turlu toplu taşıma sistemleri ile belirli aralıklarla verilen mutat taşıma hizmetini,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Planlama ve Değerlendirme Komisyonları, Gorevleri ve Uygulama
Planlama komisyonu
MADDE 5(1) İl ve ilcelerde, her eğitim ve oğretim yılında; taşıma yoluyla eğitimden faydalanacakları, taşıma kapsamına alınacak yerleşim birimlerini ve taşıma merkezi okul/kurumları belirlemek uzere "Planlama Komisyonu" kurulur.
(2) Planlama komisyonu; milli eğitim mudurluğunde ilgili il milli eğitim mudur yardımcısı veya şube mudurunun başkanlığında, en az ikisi taşıma merkezi okul/kurum muduru olmak kaydıyla ilkoğretim, ortaoğretim ve ozel eğitim okul/kurumu ile yaygın eğitim kurumu mudurleri arasından secilen başkan dahil en az uc, en fazla dokuz uyeden oluşur.
(3) Planlama komisyonu; milli eğitim mudurluğunun uygun goruşu ve mahalli mulki idare amirinin onayı ile ocak ayı icinde oluşturulur, milli eğitim mudurluğunce hazırlanan calışma takvimine gore bir yıl sure ile calışır.
(4) Planlama komisyonu, taşıma yoluyla eğitimden faydalanacaklara ilişkin planlamaları yapmak uzere şubat ayını gecmeyecek şekilde komisyon başkanının uygun goreceği tarihlerde toplanır.
(5) Kendi bolgelerindeki oğrenci/kursiyerlerin taşıma kapsamına alınması ile ilgili goruşlerini bildirmek uzere ihtiyac duyulması halinde, ilgili yerleşim birimlerinin muhtarları, belediye başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de toplantıya davet edilebilir.
Planlama komisyonunun gorevleri
MADDE 6(1) Planlama komisyonunun gorevleri şunlardır:
a) Toplantı tarihi itibarıyla il/ilce mahalli mulki idare ve belediye mucavir alan sınırları icindeki toplu taşıma hizmetlerini değerlendirmek suretiyle oğrencisi taşınacak veya kapsam dışı bırakılacak yerleşim birimleri ile taşıma yoluyla eğitimden faydalanacakları, taşıma kapsamına giren kurumlar bazında tespit etmek,
b) Oğrenci sayısı ve ulaşım imkanlarına gore, taşınacak oğrencileri ve oğrencisi taşınacak yerleşim birimlerini gruplandırarak, taşıma merkezi okulları tespit etmek,
c) Her bir taşıma merkezi okul/kuruma oğrencisi taşınacak yerleşim birimi ile oğrenci sayısını dikkate alarak, oğrencilerin kac aracla taşınacağını, aracın izleyeceği yol ve durakları ile hareket saatlerini belirlemek,
c) Oğrencilerin guvenli şekilde taşınmaları, sağlık ve beslenme konularında alınacak onlemleri belirlemek,
d) Oğrencileri taşıma kapsamına alınarak kapatılan okul/kurumların bina ve tesisleri ile ders aracları ve taşınırlarının oncelikle taşıma merkezi okul/kurumların ihtiyaclarını karşılamak amacıyla milli eğitim mudurluğune oneride bulunmak,
e) İklimi ve ulaşım şartları taşımaya elverişsiz olan yerleşim birimlerindeki ilkoğretim kurumlarında oğrenim gormekte olan oğrencileri, oncelikle yatılı bolge ortaokullarına yerleştirdikten sonra, taşıma kapsamına alınacak diğer oğrencilerin planlamasını yapmak,
f) Bulunduğu yerleşim yerinde oğrenim goreceği eğitim kurumu olmayan oğrencilerin tespitini yaparak, başka bir il/ilcedeki taşıma merkezine oğrencisi taşınacak okul ve yerleşim birimlerindeki oğrencilerin taşınacağı okulları planlayarak değerlendirme komisyonuna bildirmek,
g) İlkokul ve ortaokul oğrencilerine yonelik mart ayında; imam-hatip ortaokulu ve ortaoğretim oğrencilerinin taşınmasına yonelik ise kayıt-kabul işlemlerinin tamamlanmasından sonra, milli eğitim mudurluklerince Taşımalı Oğrenci Modulune girilen planlama verileri ile hazırlanan gerekceli raporu il milli eğitim mudurluğune sunmak,
ğ) Zorunlu eğitimini tamamlamış ya da zorunlu oğrenim cağı dışına cıkmış yaygın eğitim hizmetlerinden yararlanması muhtemel ozel eğitim kursiyerleri ile bunların devam edeceği kursların sure ve sayılarını İl/İlce Hayat Boyu Oğrenme Halk Eğitim Planlama ve İşbirliği Komisyonu ile birlikte tespit etmek,
h) İl ve ilceye bağlı yerleşim birimlerini nufus, coğrafi yapı, ulaşım, iklim, ozel eğitim okul/kurum/sınıfı ile yaygın eğitim kurumunun fiziki kapasitesi ve konumu gibi ozelliklere gore gruplandırmak,
ı) Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerin taşınabilmesi icin gerekli tedbir ve kararları almak,
i) Ozel eğitime ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerin okul/kurumlarına daha kısa surede ulaşmalarının sağlanması icin gerekli tedbirleri belirlemek,
j) Otistik, serebralpalsili, zihinsel, ortopedik ve birden fazla ozru olan ağır engelli oğrencilere taşıma esnasında refakat eden refakatci aile uyesi sayısını belirlemek,
k) Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerin taşınacağı araclarda rehber personel bulundurulmasını sağlamak,
l) Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerden tekerlekli sandalye kullanan veya yurume gucluğu yaşayanlara hizmet verecek servis araclarında liftli donanım, standartlara uygun seyyar rampa ve ihtiyac duyulacak diğer teknik ozellikleri belirlemek,
m) İşitme engelli ozel eğitim meslek lisesi oğrencileri ile işitme engelli ozel eğitim kursiyerlerine verilecek olan toplu taşıma kartları veya biletlerinin oğrenci ve gun sayısına gore aylık odenek talebini belirlemek,
n) İhtiyac duyulan zamanlarda, ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerin taşımasına yonelik milli eğitim mudurluklerince Taşımalı Oğrenci Modulune girilen planlama verileri ile hazırlanan gerekceli raporu milli eğitim mudurluğune sunmak,
o) Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerden işletmelerde mesleki eğitime devam edenlerden taşıma guzergahında olup taşınacakları tespit etmek, guzergah uzerinde olmayan işitme engelli oğrenci/kursiyerlere verilecek olan toplu taşıma kartı veya biletinin oğrenci ve gun sayısına gore aylık odenek talebini belirlemek.
Taşıma merkezi okulların ozellikleri
MADDE 7(1) Taşıma merkezi okulların seciminde;
a) Oğrencisi taşınacak okul ve yerleşim birimlerine gore daha merkezi durumda olması, cevredeki diğer yerleşim birimleri ile ulaşım imkanlarına sahip, gelişmeye uygun olması,
b) Derslik, atolye ve laboratuvar sayısı ile fiziki kapasitenin yerleşim yerindeki oğrenciler ile taşıma kapsamına alınan oğrenci sayısının eğitimine yeterli olması,
c) Oğretmen ve ders arac-gerecinin yeterli olması,
c) Oğrencilerin sosyal, kulturel ve sportif faaliyetler ile kitaplık ve kutuphanelerden yararlanabilmeleri icin uygun ortamların bulunması,
şartları aranır.
(2) Zorunlu sebepler dışında yatılı bolge ortaokulları ve ikili eğitim yapan okul/kurumların taşıma merkezi okul olarak secilmemesi,
(3) Taşıma merkezi olacak ilkokulda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmaz. Ancak zorunlu hallerde planlama komisyonunun teklifi, il değerlendirme komisyonunun kararı ve mahalli mulki idare amirinin onayı ile uygulama yapılabilir.
(4) Oğrenci taşıma uygulamasında ilkokul, ortaokul, imam-hatip ortaokulu, ortaoğretim oğrencileri ile ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyer/velilerin ayrı ayrı araclarla taşınması esastır. Uygun nitelik ve nicelikte arac bulunamaması durumunda, ilgili okul duzeyinde yerleşim yerinde az sayıda oğrenci bulunması, ders giriş-cıkış saatlerinin yakın olması ve aracta yer olması şartıyla ozel eğitim oğrenci/kursiyerleri dışındaki oğrenciler birlikte taşınabilir.
Oğrencisi taşınacak okul ve yerleşim biriminde aranacak şartlar
MADDE 8(1) Toplu taşıma hizmeti bulunmayan, oğrencisi taşıma kapsamına alınacak okul ve yerleşim biriminin seciminde;
a) Nufusun az veya dağınık olması, oğrenci sayısındaki yetersizlik, yerleşim yerinin coğrafi ozellikleri, yol şartları,
b) Eğitime erişim ihtiyacı olan oğrencinin surekli veya gecici ikamet ettiği yerleşim yerinde bu ihtiyacını karşılayacağı turde eğitim kurumu bulunmaması veya bu kurumların kapalı olması,
c) Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmedik olayların ortaya cıkması ve/veya bu olaylar sonucunda; tamir, guclendirme, bertaraf veya tedavi calışmaları yapılıyor olması,
c) Gocler ve mevsimlik işci hareketleri olması,
gibi ozellikler aranır.
(2) Oğrencisi taşınacak yerleşim yerinin taşıma merkezine uzaklığının en az 2 kilometre olması esas olup, 50 kilometreden daha fazla mesafeden taşıma yapılmaz. Birinci fıkrada sayılan ozellikler sebebiyle bu mesafelerin artırılıp azaltılmasına gerekce belirtmek suretiyle Planlama Komisyonu karar verebilir.
(3) En az bir ders yılı parasız yatılı oğrenim goren ortaoğretim oğrencileri taşıma kapsamında değerlendirilebilir. Parasız yatılılıktan oğrenci taşıma uygulamasına gecişler icin başvurular, oğrenci velisi tarafından parasız yatılı olarak oğrenim gorduğu okul mudurluğune, ders bitiminden temmuz ayının sonuna kadar yapılır. Okul mudurluklerinden gelen bu veriler, parasız yatılılık ve bursluluk komisyonunun goruşleri de alınarak Planlama Komisyonunca değerlendirilir.
Ozel eğitim oğrenci/kursiyerlerinin taşınması
MADDE 9(1) Ozel eğitim okul/kurum/sınıfı oğrencileri ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan ozel eğitime ihtiyacı olan bireyler ders yılı icinde ve 8 inci maddede yer alan şartlar aranmaksızın kayıtlı oldukları okul/kurum/sınıflara taşınır.
Değerlendirme komisyonu
MADDE 10(1) Oğrencisi taşıma kapsamına alınacak yerleşim birimleri ve okullar ile ilgili Planlama Komisyonu tarafından hazırlanan raporları değerlendirmek ve il/ilceler arasında eş gudumu sağlamak uzere "Değerlendirme Komisyonu" kurulur.
(2) Değerlendirme Komisyonu; il milli eğitim muduru veya ilgili il milli eğitim mudur yardımcısının başkanlığında oğrenci taşıma uygulamasından sorumlu şube muduru, oğrenci taşıma uygulamasının yapıldığı ilce milli eğitim mudurleri ve maarif mufettişinden oluşur.
(3) Komisyon, ilkokul ve ortaokul oğrencilerine yonelik taşıma planlamalarını değerlendirmek uzere nisan ayının son haftasında, imam-hatip ortaokulu ve ortaoğretim oğrenci taşınmasına ait taşıma planlamalarını değerlendirmek uzere ise eylul ayının ilk haftasında toplanır. Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlere yonelik taşıma planlamalarını değerlendirmek icin ihtiyac duyulan zamanlarda Komisyon Başkanının teklifi ile toplanır.
(4) Komisyon, milli eğitim mudurluğunce hazırlanan calışma takvimine gore bir yıl sure ile calışır. İhtiyac duyulması halinde diğer birimlerden sorumlu il milli eğitim mudur yardımcısı veya şube mudurleri ve iş birliği yapılması gerekli gorulen kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin de toplantılara katılmaları sağlanır.
Değerlendirme komisyonunun gorevleri
MADDE 11(1) Değerlendirme Komisyonunun gorevleri şunlardır:
a) Milli eğitim mudurluklerinin taşıma yoluyla eğitime erişim iş ve işlemlerini duzenleyen usul ve esasları belirleyerek valilik onayına sunmak,
b) İlcelerin oğrenci taşıma planlaması raporlarını inceleyerek bu Yonetmelik hukumlerine uymayan, oğrenciyi, oğrencisi taşınan okulu, yerleşim birimi ile taşıma merkezi okulları uygulama kapsamından cıkartmak,
c) Başka bir il veya ilceden oğrencisi taşınacak yerleşim birimleri ile okul/kurumların taşınmasına ait planlamaları il veya ilceler arasında koordinasyon sağlanması icin il milli eğitim mudurluğune bildirmek,
c) Oğrencileri taşıma kapsamından cıkartılıp yeniden acılacak okul/kurumların bakım ve onarımlarının yapılması ve eğitim-oğretime hazırlanması icin milli eğitim mudurluğune bildirmek,
d) İl duzeyinde oğrenci taşınması planlamasına son şeklini vererek Taşımalı Oğrenci Modulune işletilmesini sağlamak ve sistem uzerinden alınacak Taşıma Kapsamına Alınan Oğrenci Bilgi Formunun (Ek-1) valilik onayına sunulmasını sağlamak.
Uygulama
MADDE 12(1) Yapılan planlama sonucu oğrencileri taşıma kapsamına alınan ve cıkartılan yerleşim birimleri ve okullar ile taşıma merkezi okullar il milli eğitim mudurunun teklifi ve valinin onayı ile uygulamaya konulur. Bu onay bir eğitim ve oğretim yılı icin gecerlidir.
(2) İl milli eğitim mudurluğu, bu Yonetmeliğin ekinde yer alan ve Taşımalı Oğrenci Modulune girilen ilkokul ve ortaokul oğrencilerinin taşınmasına yonelik Taşıma Kapsamına Alınan Oğrenci Bilgi Formunu (Ek-1) mayıs ayının en gec ucuncu haftasında, imam-hatip ortaokulu ve ortaoğretim oğrencilerinin taşınmasına yonelik Taşıma Kapsamına Alınan Oğrenci Bilgi Formunu (Ek-1) kayıt kabul işlemlerinin tamamlanmasının ardından kısa surede ihale işlemleri yapılmak uzere ilgili birimlere gonderir.
(3) Ozel eğitim oğrenci/kursiyerlerinin taşınmalarına yonelik planlamaların yapılmasını muteakip Taşımalı Oğrenci Modulune girilen Ozel Eğitim İstatistik ve Odenek Formunu (Ek-3) ihale işlemleri yapılmak uzere ilgili birimlere gonderir.
Taşıma merkezi okul/kurum mudurunun gorevleri
MADDE 13(1) Taşıma kapsamında oğrencisi bulunan okul/kurum mudurunun oğrenci taşıma uygulamasına ilişkin gorevleri şunlardır:
a) Okul/kurumun fiziki durumu ve kontenjanına gore oğrenci taşıma uygulaması kapsamında okul/kurumuna alabileceği oğrenci sayısını sınıflara gore tespit ederek ilkokul ve ortaokul mudurlerince şubat ayının ikinci haftasında, imam-hatip ortaokulu ve ortaoğretim okul/kurum mudurlerince de ağustos ayının ilk haftasında milli eğitim mudurluğune bildirmek,
b) Taşıma yoluyla okul/kuruma gelen oğrencilerin kayıt kabul ve nakil işlemlerini ilgili mevzuat hukumleri doğrultusunda yapmak,
c) Taşınan oğrenciler ile taşıma merkezi okul/kurumlardaki oğrencilerin birlikte oğrenim gormelerini sağlayacak şekilde sınıf ve şubelere gore dengeli dağılımını yapmak,
c) Taşınacak oğrencilerin geliş ve gidişlerine gore haftalık ders dağıtım ve gunluk vakit cizelgesini duzenlemek,
d) Okul/kurumların fiziki imkanları olcusunde geliş ve gidiş saatlerinde oluşan boşluklarda oğrencilerin sosyal, kulturel ve sportif faaliyetler ile kitaplık ve kutuphanelerden yararlandırılmasını sağlamak,
e) Taşınan ilkoğretim ve ortaoğretim okul/kurumu oğrencilerinin oğle yemeklerini duzenli şekilde yiyebilmeleri icin gerekli tedbirleri almak, yuklenicinin sozleşme hukumlerine uyup uymadığını gunluk olarak kontrol etmek ve giderilemeyen aksaklıkları rapor halinde milli eğitim mudurluğune bildirmek,
f) Taşınan oğrencilerin velileri ve ilgili muhtar/belediye başkanı/kamu gorevlileri ile iş birliğini sağlamak icin gerekli onlemleri almak,
g) Servis aracları ile taşınan oğrencilerin, isim listelerine gore kontrol edilmesini sağlamak,
ğ) Aracların aylık calışma programlarına gore hazırlanan puantaj cetvellerini her ayın sonunda milli eğitim mudurluğune gondermek,
h) Taşıma işini yuklenenlerin ve taşıt suruculerinin, 28/8/2007 tarihli ve 26627 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Okul Servis Aracları Hizmet Yonetmeliği ve sozleşme hukumlerine uyup uymadığını gunluk olarak denetlemek, aksaklıkları onlemek ve gidermek uzere gerekli tedbirleri almak ve giderilemeyen aksaklıkları rapor halinde milli eğitim mudurluğune bildirmek,
ı) Okul servis araclarının arkasındaki "OKUL TAŞITI" tabelasının ust kısmına, okunabilecek şekilde surucu hatalarının milli eğitim mudurluğune bildirileceği telefon numarasının yazdırılmasını sağlamak,
i) İşitme engelli ozel eğitim meslek lisesi oğrencileri ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan işitme engelli kursiyerlere dağıtılmak uzere aylık toplu taşıma bilet miktarını milli eğitim mudurluğune bildirmek, aylık toplu taşıma biletlerini oğrencilere veya velilerine imza karşılığı dağıtmak, oğrencinin devamsızlık yaptığı gunleri bir sonraki ayın bilet miktarından duşmek,
j) Ozel eğitim oğrenci/kursiyerlerinin taşındığı araclarda bulunan rehber personelin servis aracında bulunduğu zamanlar ile eğitim-oğretim saatlerinde sorumluluğunda olan oğrenci/kursiyerlere yonelik gorevlerini yerine getirmesini sağlamak,
k) Ozel eğitim oğrenci ve kursiyerlerinin okul/kurumlarına daha kısa surede ulaşımlarının sağlanması icin gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak,
l) Mesleki ve teknik ortaoğretim okul/kurumlarında, ders yılı icerisinde işletmelerde mesleki eğitime devam eden oğrencilerden şartları uyanların kayıtlı olduğu okula kadar guzergah değişikliği yapmadan taşınmasına ilişkin planlamaları yaparak, oğrenci velisinden yazılı izin almak ve bu durumdaki oğrencilerin sayılarını milli eğitim mudurluğune bildirmek.
Rehber personel
MADDE 14(1) Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerin taşındığı araclarda ucreti ve her turlu sosyal hakları ihale dokumanlarında belirlenerek yuklenici tarafından karşılanmak uzere bir rehber personel gorevlendirilir.
(2) Rehber personel gorevlendirmesinde; mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarının acil sağlık hizmetleri, hasta ve yaşlı hizmetleri, hemşirelik ile cocuk gelişimi ve eğitimi alanı mezunu olmak tercih sebebi olarak kabul edilir. Bu alanlardan mezun personel bulunamaması halinde bu Yonetmelik kapsamında taşınan ozel eğitim ihtiyacı olan oğrenci/kursiyerlerin birinci dereceden yakınlarına oncelik verilir.
Rehber personelin gorevleri
MADDE 15(1) Ozel eğitim oğrencileri ile yaygın eğitim hizmetlerinden yararlanan ozel eğitim kursiyerlerinin taşınmasında gorevli rehber personel;
a) Okula/kuruma gelişteki ilk oğrenci/kursiyerin alındığı noktadan once servis aracında bulunmak ve okul/kurumdaki eğitim-oğretim bittikten sonra en son oğrenci/kursiyerin indiği noktaya kadar aracta bulunmak,
b) Refakat ettiği oğrenci/kursiyerlerin guvenli ve emniyetli bir şekilde araca biniş ve inişleri ile geliş ve gidişlerine yardımcı olmak,
c) Taşıma işlemlerine ilişkin olarak okul-aile-oğrenci/kursiyer ilişkilerinde ortaya cıkan sorunları ilgililere zamanında bildirmek,
c) Taşıma işini yapan servis aracında bulunduğu zamanlar dışındaki eğitim-oğretim saatlerinde okul/kurumda bulunmak ve sorumluluğunda olan oğrenci/kursiyerlere yonelik sağlık, beslenme ve temizlik konularında yardımcı olmak uzere okul/kurum mudurunun verdiği gorevleri yapmak,
iş ve işlemlerinden sorumludur.
UCUNCU BOLUM
İhale İşlemleri
İhalelerde dikkat edilecek hususlar
MADDE 16(1) Oğrenci taşıma uygulaması kapsamında taşıma ve yemek ihalelerine ilişkin işlemler 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hukumlerine gore yapılır.
(2) İhale sozleşmeleri ve ihale şartnameleri hazırlanırken;
a) Taşıma merkezi okul ve kurum mudurlerinin de goruşleri alınır.
b) İlkokul ve ortaokullarda taşıma hizmeti alım sureci en gec ağustos ayının ikinci haftasında, imam-hatip ortaokulu ve ortaoğretim okul/kurumlarında ise kayıt kabul işlemlerinin tamamlanmasından sonra en kısa surede bitirilir. Alım sureci tamamlandıktan sonra ongorulemeyen haller dışında hicbir şekilde ihale işlemlerine dair valilik onayı alınamaz ve taşıma ve yemek ihalesi yapılamaz.
c) Ozel eğitim oğrenci/kursiyerlerinin taşınmalarına yonelik ihalelerde ise bu oğrenci/ kursiyerlerin ilgili okul/kurumlara kayıt kabul işlemlerinin tamamlanmasından sonra en kısa surede ihale işlemleri tamamlanır.
c) Milli eğitim mudurluğu; harcama yetkilisi tarafından ihale işlemleri sonuclandırılıp sozleşmelerin mudurluğe teslimini takiben, ilkokul, ortaokul taşıma ve yemek işlemleri icin ağustos ayının ucuncu haftasından itibaren, imam-hatip ortaokulu, ortaoğretim okul/kurumu taşıma ve yemek işlemleri icin ekim ayının ucuncu haftasından itibaren Taşıma Kapsamına Alınan Oğrenci İstatistik ve Odenek Formunu (Ek-2) Taşımalı Oğrenci Modulune girerek, ihale sozleşmelerinin bir orneğini il milli eğitim mudurluğu oğrenci taşıma birimine ve ilgili taşıma merkezi okul/kurum mudurluklerine gonderir.
d) Milli eğitim mudurlukleri; harcama yetkilisi tarafından, ozel eğitim oğrenci/kursiyerlerinin taşıma işine ait ihale işlemleri sonuclandırılıp sozleşmelerin mudurluğe teslimini takiben, en gec iki hafta icerisinde Ozel Eğitim İstatistik ve Odenek Formunu (Ek-3) Taşımalı Oğrenci Modulune girerek, ihale sozleşmelerinin bir orneğini il milli eğitim mudurluğu oğrenci taşıma birimine ve ilgili taşıma merkezi okul/kurum mudurluklerine gonderir.
e) İl milli eğitim mudurluğu, Taşımalı Oğrenci Modulundeki Taşıma Kapsamına Alınan Oğrenci Bilgi Formu (Ek-1) ile Taşıma Kapsamına Alınan Oğrenci İstatistik ve Odenek Formunu (Ek-2) ilkokul ve ortaokul icin eylul ayının en gec ikinci haftasında, imam-hatip ortaokulu ve ortaoğretim icin kasım ayının en gec ikinci haftasında, ozel eğitim oğrenci/kursiyerleri icin ise sozleşmenin imzalanmasını muteakip en gec uc hafta icerisinde doldurarak onaylar.
f) Oğrenci Taşıma Uygulaması kapsamında hizmet verecek aracların ozellikleri, taşıt suruculerinin yukumlulukleri ve diğer hususlar, yururlukteki Okul Servis Aracları Hizmet Yonetmeliğine gore duzenlenir.
g) Okul Servis Aracları Hizmet Yonetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ilkokul, ortaokul, imam-hatip ortaokulu oğrencilerinin taşınmasında, (c) bendinin ozel eğitim oğrenci/kursiyerlerinin ucretsiz taşınması haricindeki oğrenci taşıma uygulaması kapsamında kullanılan taşıma hizmetlerinde, ikinci fıkrasında istenen B2, D2, D4 yetki belgelerinin ise oğrenci taşıma uygulaması kapsamında taşımacıdan/yukleniciden istenmesi zorunlu değildir.
ğ) Normal eğitim yapan taşıma merkezi okula, aynı aracla birden fazla sefer yapılarak oğrenci taşınmaması esastır. Ancak, arac bulmada zorluk cekilen bolgelerdeki normal eğitim yapan taşıma merkezi okula, eğitim-oğretimi aksatmamak uzere planlama komisyonlarının belirleyeceği mesafelerde bir aracla en fazla iki sefer yapılarak oğrenci taşınabilir. Ayrıca ikili eğitim yapan taşıma merkezi okula da sabahcı oğrenciler icin bir, oğlenci oğrenciler icin bir sefer olmak uzere bir aracla en fazla iki sefer yapılarak oğrenci taşınabilir.
h) Oğrenci taşımacılığının kara yolu ile yapılamadığı yerlerde valilik onayı alınarak deniz yolu ile de taşıma yapılabilir. Deniz yolu ile yapılacak taşımada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yolcu taşınmak uzere belgelendirilmiş deniz aracları kullanılır. Taşıma yapacak deniz araclarının, 10/6/1946 tarihli ve 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun'da ongorulen nitelikleri taşıması gerekir. Deniz araclarında, bu Kanun uyarınca gerekli olan belge ve teknik techizatlar ile kişi başı TSE veya ISO onaylı ışıklı ve duduklu cocuk can yeleği bulundurulur. Aracların ferdi kaza ve mali sorumluluk sigortalarının yaptırılması zorunludur.
ı) İhale işlemlerinin zamanında yapılamaması veya yuklenicinin yukumluluklerini yerine getirmemesi halinde oğrencilerin eğitimlerinin aksamaması icin mahalli mulki idare amirlerince gerekli tedbirler alınır.
i) Oğrenci taşıma uygulaması kapsamında yapılan taşıma ve yemek hizmeti alımı ihalelerinde yaklaşık maliyet tespiti kamu ihale mevzuatına gore yapılır.
DORDUNCU BOLUM
Ceşitli Hukumler
Oğrenci taşıma uygulaması sorumlusunun belirlenmesi
MADDE 17(1) Oğrenci taşıma uygulaması ile ilgili iş ve işlemlerin yurutulmesi icin il/ilce milli eğitim muduru; bir il milli eğitim mudur yardımcısı veya şube mudurune gorev verir.
Milli eğitim mudurluklerinin oğrenci taşıma uygulamasına ilişkin gorevleri
MADDE 18(1) Milli eğitim mudurlukleri oğrenci taşıma uygulamasına ilişkin olarak;
a) Oğrencilere taşıma esnasında refakat eden rehber personele yuklenici tarafından odenecek ucret ve sosyal guvenlik primi kesintilerini yuklenici nezdinde takip eder.
b) Taşıma işini yuklenenlerin ve taşıt suruculerinin isim ve adresleri ile aracın plakasını bağlı bulunduğu jandarma karakolu veya emniyet mudurluğune bildirir.
İş birliği yapılacak kurumlar
MADDE 19(1) Taşıma kapsamına alınan yerleşim birimlerinin yol bakım ve onarımlarının yapılması, eğitim-oğretim suresince ulaşıma acık tutulması, yol emniyetinin sağlanması icin milli eğitim mudurluklerince ilgili kurumlarla iş birliği yapılarak gerekli onlemler alınır. Kamu kurum ve kuruluşları ile yaptıkları hizmet karşılığı olarak herhangi bir odemede bulunulması konusunda protokol yapılamaz.
Yemek hizmetleri
MADDE 20(1) Taşıma uygulaması kapsamında taşınan ozel eğitim oğrenci/kursiyerleri dışındaki ilkoğretim ve ortaoğretim oğrencilerine oğle yemeği verilir. Yemekler, Kamu İhale Kanunu hukumlerine gore temin edilir.
(2) Taşıma uygulaması kapsamında taşınan oğrencilere, okul pansiyonları mevzuatı doğrultusunda okul ve pansiyon yemekhanelerinde oğle yemeği verilebilir. Yemek bedeli ilgili okulun hesabına aktarılır.
(3) Yemek hizmetlerinde yururlukteki mevzuat hukumleri uygulanır. Yemeklerin hazırlanmasında ve sunulmasında besin değerinin korunmasına ve sağlığa uygunluğuna gerekli ozen gosterilir.
(4) Taşıma uygulaması kapsamı dışındaki oğrencilere yemek hizmeti verilmez. Ancak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları verileri de dikkate alınarak okul mudurluğu tarafından tespit edilen ve taşıma uygulaması kapsamında olmayan oğrencilere oğle yemeği verilebilir.
(5) Taşıma uygulaması kapsamında olan ancak ikili eğitim yapılan okullarda taşıma uygulaması kapsamında yemek hizmeti verilmez.
Sorumluluk
MADDE 21(1) Bu Yonetmelik kapsamındaki iş ve işlemleri yuruten personel; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, guvenirliği, kamuoyu denetimini, ihtiyacların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.
(2) İhale yetkilisi ile ihale komisyonlarının başkan ve uyeleri ile ihale işlemlerinden sozleşme yapılmasına kadar ihale surecindeki her aşamada gorev alan diğer ilgililerin; gorevlerini kanuni gereklere uygun veya tarafsızlıkla yapmadıklarının, taraflardan birinin zararına yol acacak ihmalde veya kusurlu hareketlerde bulunduklarının tespiti halinde, haklarında ilgili mevzuat gereğince disiplin cezası uygulanır. Ayrıca, fiil veya davranışlarının ozelliğine gore haklarında ceza kovuşturması yapılır ve hukmolunacak ceza ile birlikte tarafların uğradıkları zarar ve ziyan genel hukumlere gore kendilerine tazmin ettirilir.
(3) Komisyonlar, planlama ve değerlendirmelerinin hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasından, milli eğitim mudurluklerine tahsis edilen odeneklerin ve diğer kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılmasından, kayıp ve kotuye kullanımının onlenmesinden, oğrenci taşıma uygulamasının yonetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gozetilmesinden, bu Yonetmelikte belirtilen gorev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden sorumludurlar.
(4) Milli eğitim mudurluklerinin taşıma yoluyla eğitime erişim iş ve işlemlerini duzenleyen usul ve esasların hazırlanmasında aşağıdaki hususlar goz onunde bulundurulur:
a) Taşıma uygulaması ve yonetimi, uyumlu bir butun olarak oluşturulur ve yurutulur.
b) Eğitim hakkından yoksun kalması muhtemel butun oğrenci/ozel eğitim kursiyerlerinin taşıma yoluyla eğitime erişimlerini sağlayacak tedbirler belirlenir.
c) Eğitime erişimi kolaylaştıran, her vatandaşın eğitim fırsat ve imkanlarından eşit derecede yararlanabilmesini teminat altına alan bir şekilde oluşturulur ve yurutulur.
c) Kız oğrencilerin, engellilerin ve toplumun ozel ilgi bekleyen diğer kesimlerinin eğitime katılımını yaygınlaştıracak şekilde yurutulur.
d) Uygulama birliği ve disiplini sağlamak icin gerekli kurallar belirlenir.
e) İhtiyaclarının karşılanmasında, ekonomik veya sosyal verimlilik ilkelerine uygun olarak maliyet-fayda veya maliyet-etkinlik ile gerekli gorulen diğer ekonomik ve sosyal analizlerin yapılması esastır.
Olağanustu durumlarda alınacak tedbirler
MADDE 22(1) Oğrencileri taşıma kapsamında olmayan yerleşim birimlerindeki okulların; guclendirmeye alınması, yıkılıp yeniden yapılması, yangın, sel, deprem gibi doğal afete uğraması halinde cozum bulununcaya kadar oğrenciler, oğrenci taşıma uygulaması kapsamına alınabilir.
Oğrenci taşıma uygulamasında gorevli arac suruculerinin eğitimi
MADDE 23(1) İhtiyac hallerinde; emniyet mudurluğu/jandarma komutanlığı ile iş birliği yapılarak okul servis aracı suruculerine, uyacakları kurallar ve gosterecekleri davranışlar konusunda eğitim ve oğretim yılı başında ve uygun gorulen diğer zamanlarda kurs ve seminer verilebilir.
BEŞİNCİ BOLUM
Son Hukumler
Yururlukten kaldırılan mevzuat
MADDE 24(1) 15/4/2000 tarihli ve 24021 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlkoğretim Yonetmeliği yururlukten kaldırılmıştır.
Taşıma yoluyla eğitime erişime ilişkin istisnalar
GECİCİ MADDE 1(1) 2013-2014 eğitim ve oğretim yılında taşımalı eğitim kapsamında olan ve toplu taşıma hizmeti bulunmakla birlikte, 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dort İlde Buyukşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlce Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye donuşen buyukşehir belediye sınırları icindeki belde, koy ve koyaltı statusundeki yerleşim yerlerinde oğrencinin devam etmek istediği turde eğitim kurumu bulunmaması halinde, anılan yerlerde, eğitim-oğretim hizmetlerinin aksatılmadan yurutulmesi amacıyla, toplu taşıma hizmetinin duzenli olarak verilmediğine ilişkin il planlama komisyonunun kararı ve valilik onayıyla, 2015-2016 eğitim ve oğretim yılı sonuna kadar taşıma yoluyla eğitime erişim hizmeti verilmeye devam edilebilir.
(2) İl planlama komisyonunun toplu taşıma hizmetlerinin duzenli olarak verildiğine ilişkin kararı ve valilik onayıyla, ilgili yerleşim yerleri taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamından cıkartılabilir.
Geciş hukmu
GECİCİ MADDE 2(1) Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once başlamış ve halen sonuclandırılmamış iş ve işlemler bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihten once yururlukte olan Yonetmelik hukumlerine gore sonuclandırılır.
Yururluk
MADDE 25(1) Bu Yonetmelik yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 26(1) Bu Yonetmelik hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.
Yonetmelik Ekleri