Milyon dolarlık bir projem var, koşeyi doneceğim! diyenlere 10 tavsiye..
Her girişimcinin hayatı boyunca en az birkez kurduğu bir cumledir bu; Milyon dolarlık bir projem var, koşeyi donuyorum.. Ama kimseye anlatamam, calınabilir..vs Bu hayale kapılanlara buyuk yakınlık ve samimiyet duyarım. Cunku bu yazıyı, seneler once, daha 18-19 yaşlarında iken kolunun altındaki proje dosyaları ile buyuk medya holdinglerinin kapılarında yatmış ve sonunda ucun birini almış bir girişimci olarak yazıyorum.
Uyku uyuyamazsınız, iştahınız kapanır, arkadaşlarınızın davet ettiği gunluk sosyal aktiviteler boşa zaman kaybı gibi gelir, yalnızlaşırsınız, hırslanırsınız, cok buyuk duşunduğunuz icin karşınıza cıkan kucuk kucuk fırsatları gormezden gelirsiniz..
Cebimde 1 TL bile olmadığını, hayatımda 10 milyarı bir arada gormemişken, trilyon peşinde koştuğum icin 10milyarlık fırsatları elimin tersi ile ittiğim cahiliye gunlerimi hatırlıyorum. Bu ruh hali ve buyulu fikirler herkesin hayatına girebileceğinden, buyuk fikirler konusundaki tavsiyelerimi paylaşmak istedim..
1 Farklı acılardan bakan gozlerden yorumlar alın
İnsan beyni en gelişmiş bilgisayardan bile milyon kat daha hızlı calışır. O kocaman fikirler kafanızın icinde sadece saniyeler icinde oturur, bir anda kan akışınız hızlanır ve goz bebeklerinizde dolar $ işaretleri belirir. O heyecanla uzerinde hemen biraz calışır, bazı formuller uretir, notlar alırsınız. Bu arada coktan son model Ferrari ile gezdiğinizi hayal etmeye başlamışsınızdır bile..
Bu heyecan icinde bazı kucuk detayları kacırıyor olabilirsiniz. Hatta coğu zaman kesin kacırıyorsunuzdur. Basit bir hesaplama hatası, bir istatistik, yasal bir acık, engelleyici bir kanun maddesi, teknik bir gereksinimin maliyeti, hedef kitle yetersizliği vs Bu herşey olabilir.. Bu yuzden muhakkak fikrinizi onunuze koyup her yonunden bakmalı, mumkunse profesyonellerden goruş almalısınız.
2 Noter ve Patent ile kendinizi guvenceye almaya calışın
Almaya calışın diyorum cunku online işlerde bu cok ama cok zor. Tasarım ve kod değişiklikleri ile isteyen herkes fikrin butununu kopyalayabilir. Fakat en azından notere onaylatıp, patent icin başvurursanız bir nebze olsun dava acma hakkınız olur.
3 Toplantıları kaydedin, avukat bulundurun
Sponsor veya finansor anlaşmaları icin toplantı yapacağınız ve mecburen fikrinizi detayına kadar anlatmak zorunda kalacağınız zamanlarda yanınızda avukatınızı bulundurun. Mumkunse toplantıyı videoya kaydedin ve goruşmenin yapıldığını bir tutanak ile sabitleyin.. Bu şekilde noter ve patent acıklarını kapatmış olursunuz.
4 Kartvizit ve Donanımlı olmanın onemi
Toplantıya gittiğinizde muhakkak yanınızda bir katvizit olmalı. Kartınızı istediklerinde ben size bir cağrı atayım kaydedin şeklinde bir cumle kurarsanız herşey başlmadan biter!
5 Ya profesyonel olun ya da amator ama kararlı
İşin acemisi iseniz ama profesyonel gorunmeye calışıyorsanız bu her halinizden belli olacaktır. Bu davranış ciddiye alınmamanıza neden olur. Eğer konunuzda eğitimli ve donanımlı değilseniz amator olduğunuzu gizlemeye calışmayın. Unutmayın, amator insanlarında buyuk fikirleri olabilir. Yeterki samimi olun ve kanuni olarak fikrinizi guvence altına alın.
6 Yavaş başlamaktan korkmayın
Muhtemelen bir anda patlayacak bir iş yapmak istiyorsunuz. Sakin olun, yavaş yavaş başlayın.. Facebook once sadece birkac universitede aktifdi, sonra brikac lise daha ve bugun tum dunya da.. O elit hedef kitle ağır ağır başlanmasaydı belki de facebook başlamadan bitecekti.
7 Yanlış yatırımcılar sizi anlamazlar, hazırlıklı olun
Siz heyecanla projenizi anlatırken karşınızdaki mustakbel yatırımcı umursamaz tavırlarla gobeğini kaşıyor olabilir. Bu tarz adamlarla muhattap olmayın.. İnşaat sektorunden zengin olmuş adama gidip de internet projesi anlatmayın.. Boşa zaman kaybı olacaktır.
8 Ekibiniz hazır ve kalifiye olsun
Buyuk bir projeyi kendi başınıza yapmanız neredeyse imkansızdır. Teknik işler, tasarım, editor,sosyal medya,muhasebe,idari konular icin ayrı ayrı uzmanlarınızın olması gerekebilir. Ve bu ekip gercekten bir ekip olmalıdır. Orneğin siz XXX tasarım yapalım dediğiniz zaman, tasarımcı arkadaş kendi hayal dunyasından YYY tasarım yapmamalıdır. Onemli işler varken adam kız arkadaşı ile randevusunu bahane edip planınızı aksatmamalıdır.
Yani ekip, tek kişi olarak hareket etmelidir. Aynı hayale, aynı bağlılıkla sarılmalıdır. Laf olsun diye veya para karşılığı bu iş icinde olmamalıdır. Siz bir işi para ile yaptırıyorsanız, daha fazla para veren biri gelip sizin ekibinizin bel kemiğini sokup gidebilir. Bu yuzden ekip hayati onem taşır..
9 Angaryalara takılmayın
Siz belki de (kendinizce) devrim yaratacak bir proje ile uğraşırken, etrafınızda sizinle aynı heyecanı paylaşmayan yakınlarınız onunuze sık sık gundelik işler koyacaktır. Musluk bozulur, araba arıza yapar, bilmem kimin duğunu vardır, komşuya gitmeniz gerekir (onlar gelmiştir , siz gitmezseniz ayıp olur : ) Angaryalar saymakla bitmez.. Bunları mumkun olduğunca başınızdan savın ama bu insanları kıracak kadar olmasın..
10 Vazgecmekten korkmayın
Projenize hızla başladınız, calışıyorsunuz, 3 ay oldu, 6 ay gecti, 9 ay, 1 yıl, 1,5 yıl, 2 yıl oldu Artık icinize umutsuzluk coktu ama o kadar zaman harcadınız ki vazgecmeyi de kendinize yediremiyorsunuz! Bunu yapmayın.. Bırakın gitsin.. Her işte bir hayır vardır deyip gecmeyi oğrenin.. Cunku zaman paradan daha değerlidir..
Sonsoz
Bu tavsiyeler umudunuzu kırabilir.. Ama elinizdeki fikre gercekten inanıyorsanız sizi zaten hicbir şeyin vazgeciremeyeceğini biliyorum. Belki bu tavsiyeler adımlarınızı daha dikkatli atmanızı sağlar.. Belki şuanda bir fikriniz yoksa bile ileride aklınıza birşey geldiğinde donup bir daha okursunuz.. Belki bir kac kişiye de olsa faydam dokunur..
Kaynak: http://www.clickbankers.com/2011/mi...em-var-koseyi-donecegim-diyenlere-10-tavsiye/