Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Teror orgutleriyle aleni iş tutanlar var. Bunların nihai amaclarını, niyetlerinin ne olduğunu biz surekli goruyoruz. İnanın bunlar, bizim İHA'larımızdan SİHA'larımızdan gurur duymayanlar" dedi. Kirişci, Kahramanmaraş'ta Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından duzenlenen "Anadolu Soruyor" programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Programda secim sureci ve hukumetin calışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kirişci, secime sayılı gunler kala vatandaşların kendilerine olan ilgi ve akalasından memnuniyet duyduklarını soyledi.
Turkiye'nin son gunlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bircok yeni projeyi sırasıyla hayata gecirdiğini anlatan Kirişci, "AK Parti, "yaparsa AK Parti yapar" dedirttirmeye devam ediyor. Vatandaşımızın buyuk bir memnuniyeti var, buyuk bir mutluluğu var. Cunku şartlar ne kadar zor olsa da AK Parti vatandaşının yanında olmaya, temel meseleleri cozmeye, savunma sanayi başta olmak uzere her alanda cozum uretmeye devam ediyor." diye konuştu.
Kirişci, deprem sonrası depremden etkilenen tum illerde yaraların hızla sarılması noktasında adımların hızlıca atıldığına işaret ederek, bu kentlerden birinin de Kahramanmaraş olduğunu belirtti.
Kahramanmaraş'ta 22 bin kişilik bir konteyner kentin oluşturulması calışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Kirişci, "Bunun 12 bin civarında olan bolumu şu an yerleştirilmiş durumda. Onumuzdeki birkac hafta icerisinde geri kalan konusunda da calışmalar tamamlanmış olacak." dedi.
Asıl cozumun kalıcı konutlar olduğunu dile getiren Kirişci, şoyle devam etti:
"Cunku ciddi manada yıkılan binalar var. Yaklaşık 58 bin civarında bir bina var. Şimdi bu kadar yıkık bina varken veya yıkılması gereken bina varken, bu şehrin yeniden tasarlanması, yeniden bu şehrin yaşam merkezlerinin, spor, merkezlerinin kultur sanat sokaklarının, alt yapısının, ust yapısının ve işte ticaret merkezlerinin belirlenmesi gerekiyor. Eski diye tabir edeceğimiz Kahramanmaraş'ın kendi dokusuna ozgu bir takım mekanlarımız var. İşte Tarihi Ulu Cami var, arkasından kapalı carşımız var. Bu tur mekanları one cıkaracak, depremden zarar gorenleri yeniden ayağa kaldıracak calışmalar kadar şehrin eğitim, sağlık, spor, sosyalleşme alanı, ticaret alanı, bunlara ilişkin mastır planı ile ilgili calışmayı da Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı adına yuruten arkadaşlarla bir araya geldik. Gercekten Kahramanmaraş'ta bu deprem sonrası hızlı yukseliş, şahlanış ve bu şehrin her bakından değişimine katkı sağlayacak calışmaları yurutuyoruz."
Kentte, 9 bin 700 civarında konutun temellerinin atıldığını da aktaran Kirişci, "Bunların temelleri atıldı. Bunlarda surekli ilerlemeler kaydediliyor. Tabii planlama safhasında olanlar var, yer belirleme noktasında hususlar var. Kırsalda vatandaşımızın farklı talebi var. O farklı talepleri de dikkate alan yine gerek AFAD'ın gerekse TOKİ'nin calışmalarına biz de destek vererek yol gosterici olmaya calışıyoruz." ifadesini kullandı.
Bakan Kirişci, Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye, Kahramanmaraş'ın da Turkoğlu ilcelerinde inşa edilen koy evlerinin depremzede vatandaşlara teslim edildiğini anımsatarak, "Sure sadece 28 gun. Yuklenici firmayı cağırdım. 'Ne zaman başladınız, ne zaman bitti bu?' dedim. Topu topu 28 gun. Evinize tadilata cağırsanız bu ustaları bitmez. Ama biz birinci sınıf, birinci kalite koy evlerinin o gun anahtarlarını vatandaşlarımıza teslim ettik." dedi.
Aynı donemde 16 bin ton yem dağıttıklarını aktaran Kirişci, şoyle konuştu:
"Cunku 'vatandaş o anda yemi sağda, solda aramasın' dedik. İnsanların ısınma ihtiyacı var. 65 bin ton civarında odun dağıttık. Bunu Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman'da da yaptık. Cunku o ilk gunler dondurucu bir soğuk, aşırı bir kar yağışı, hicbir şey yoksa aşırı bir yağmur vardı. Bunu yuruten bizim kendi bakanlık personelimiz oldu. İnsanlarımızın gıda ihtiyaclarını karşıladık. Sonra donduk 'biz bu desteklemeleri one cekelim' dedik. Burada da toplam 3,4 milyar liralık destek bu 11 ilin olmak uzere tum Turkiye'ye destekleme odemelerini 13 milyar 826 milyon lira idi bu. Bunları one cektik ve bu odemeleri yaptık. Sonra 16 bin ton yem desteğinden ayrı artık 'vatandaşlarımıza nakdi yardımda bulunalım, kendi hayvanlarına bu yemleri kendileri temin etsin' dedik ve 1,4 milyar liralıkta bu 11 ile yem dağıtımı gercekleştirdik. 3,5 milyon litre akaryakıt dağıttık. O gun icin elektrik yok, doğalgaz yok, POS cihazları calışmıyor. Vatandaşın belki elinde kredi kartı var, nakdi yok. Evinden olduğu haliyle kacmış, canını kurtarmış..."
Gazetecilerin soğan fiyatıyla ilgili sorusu uzerine Kirişci, "Sizin soğan ihtiyacınız 100 kilo ama siz 115 kilo soğan uretiyorsanız soğan acığıyla ilgili bir acığınız var mı? 15 kilo fazlamız var. Yani 100 kilo ihtiyacınız var. Şimdi ben Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gorevimizi yapıyor muyum? Benim gorevim uretmek." karşılığını verdi.
Bakan Kirişci, "Şimdi uretimden sonraki kısımlarla ilgili elbette bizim başka bakanlıklarımız var. Ticaret Bakanlığımız var, sanayiye konu olan urunlerimiz var. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız var. O alanlara girmek istemem. Ama ben şunu soylemeye calışıyorum. Bu ulkede hepimiz yaşadık. Bunu Gaziantep de yaşadı, diğer 10 il de yaşıyor. 37 bin lira olan konteyner, acın bakın Şubat'ın başında bir konteyner kac paraydı şimdi konteyner neden 120 bin lira. Basit bir soru soruyorum. Arz talep meselesi de, bu bir fırsatcılık meselesi değil mi? Ama bu bir Musluman ahlakına, bu bir ticaret ahlakına uygun bir davranış mıdır? Turkiye uretiyor, uretmiyor değil. 98 milyon ton bitkisel uretimimiz vardı, 2022 yılında biz 128,6 milyon ton uretim yaptık ve tum zamanların rekorunu kırdık." diye konuştu.
Secime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kirişci, oncelikle tum vatandaşlardan demokratik tercihlerini sandığa yansıtmalarını istedi.
Bu secimin hicbir donemde olmadığı kadar milli guvenlik meselesi haline gelmiş bir secim olduğunu kaydeden Kirişci, "Cunku kendilerini milliyetci olarak tanımlayanlarla ve bu tanımlarına uygun davranışları sergilemeyenlerle butun davranışlarını millilik ve yerlilik uzerine, butun zihniyeti ve genetik kodlarında millik ve yerlilik yer alan, 21 yıldan beri bu ulkede iktidar olan Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki bir hukumetin, bir idarenin ikame edilmesini isteyenler var. Yani teror orgutleriyle aleni iş tutanlar var. Bunların nihai amaclarını, niyetlerinin ne olduğunu biz surekli goruyoruz. İnanın bunlar bizim İHA'larımızdan SİHA'larımızdan gurur duymayanlar. Cunku eğer Allah muhafaza bunlar 14 Mayıs akşamı iktidar olsalar yapacakları ilk şey sınırın obur tarafındaki operasyonların durdurulması olur." değerlendirmesini yaptı.
Vahit Kirişci, muhalefetin 'PKK ile HDP ile bağımız yok' acıklamalarını yeterli bulup bulmadığının sorulması uzerine, şu yanıtı verdi:
"Ayinesi iştir kişinin, lafına bakılmaz. Karşıda bu cumleleri kuran ben değilim. 'Lutfen susun, biz bu işi pişireceğiz' diyen kendileri, ben değilim ki? O zaman Kandil'dekileri kendinize niye muhatap alıyorsunuz? Kendi işinizi yapın. Bu goruşmeler niye yapılıyor? Buna ilişkin acıklamalar var Kemal Kılıcdaroğlu'nun, 1, 2, 3, 4, 5 değil ki... Bunların tamamı yerlilikten ve millikten uzak davranışlar. Bu ulkenin TOGG'unu bu ulkenin insanları uretti. Yerlilik ve millilik oranı belli. Sizin bununla iftihar etmeniz gerekmez mi? Turkiye Petrolleri Anonim Ortaklılığının bu dunyanın az sayıda ulkesinin sahip olduğu sondaj gemileri, arama gemileri, sismik gemileri var. Bu gemilerle bulduğumuz doğalgazın bizim kendi coğrafyamıza bağlanması 'ya bu gaz keşke olsa mutlu oluruz ama bu Putin'in gazıdır' diyen ben değilim. O beraber oldukları hanımefendi."