Memurluktan istifa edip sigortalı olarak calışmaya başlayan ve işci statusunden yaşlılık aylığı bağlanan kişiye emekli ikramiyesi odemesi yapılır, ancak bu odemenin yapılabilmesi icin 1475 sayılı Kanun Madde 14 hukmu dikkate alınır. Memurluktan istifa edip sigortalı olarak calışmaya başlayan ve işci statusunden yaşlılık aylığı bağlanan kişiye emekli ikramiyesi odemesi yapılır, ancak bu odemenin yapılabilmesi icin 1475 sayılı Kanun Madde 14 hukmu dikkate alınır.
Soru : İstifa eden memurun emekli ikramiyesi. 1974 doğumluyum 04/12/1996 tarihinde sağlık memuru olarak goreve başladım. Halen devlet Hastanesi'nde calışıyorum. 2009 yılında 1 yıl(12) ay. Daha sonra 2011 yılından itibaren 14 ay ucretsiz izin kullandım. 26 ay eksiğim var. Şu an istifa edersem 24 yıl 2 ay calışmam var daha. Sonra sigortalı bir işte calışıp 25 yılım doldurursam emekli ikramiyesi alır mıyım?
Diğer sorum borclanma icin başvurdum ama suresi 6 aydı o surede, odeyemedim. İstifadan sonra tekrar borclanma başvurusu yapabilir miyim? Borclanma yaptıktan sonra ikramiye alır mıyım? Teşekkurler.
Detaylar/Değerlendirmeler:
2008 yılı Ekim ayından once calışmaya başlayanlar hakkında hizmet butunleşmesinde 2829 sayılı Kanun hukumleri uygulanır ve son 7 yıl hizmet icinde 3 yıl 6 ay hizmet koşulu aranır.
Yine, 2008 yılı Ekim ayından once memurluğa başlamış olanlar hakkında da 5434 sayılı Kanun hukumleri uygulanır.
Memurluktan istifa edilmesi halinde memurluk hizmet surelerine emekli ikramiyesi odemesi yapılmaz, memurlara emekli ikramiyesi odemesi icin mutlaka emeklilik statusunde bir aylık bağlanması koşulu bulunmaktadır.
Memurluk hizmetlerine emekli ikramiyesi odenmesinde mutlaka memur statusunde emekli olunma koşulu aranmaz ve 5434 sayılı Kanun Madde 89 hukumleri uygulanır. Bu hukumlere gore işci, memur hizmetleri toplamı uzerinden ister işci statusunde ister memurluk statusunde emekli aylığı bağlansın, emekli aylığı bağlandığı tarihte memurluk hizmet surelerine emekli ikramiyesi odemesi yapılır.
Memurluk suresine emekli ikramiyesi odenmesi şartları arasında ayrıca 1475 sayılı Kanun Madde 14 hukmune bakılır.

Bu hukme gore, memurluktan ayrılma goreve son şeklinde ise ikramiye odemesi yapılmaz.
8 Eylul 1999 tarihinden once calışmaya başlamış olanlar icin memurluktan ayrıldıklarında 15 yıllık sigortalılık suresi ve 3600 gun var mı, yok mu buna bakılır. Bu şart varsa memurluk suresine emekli ikramiyesi odenir.
Borclanmanın istifa ettikten sonra yapılamayacağını, halen memur gorevinin devam edilmesi sırasında yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Borclanılan surenin de emekli ikramiyesi odemesinde dikkate alınan her tam yıl hizmete dahil edilmekte olduğunu belirtebiliriz.
Acıklamalarımız bağlamında sizin icin soylenebilecek hususlar şoyledir;
1996 yılı işe başlama tarihi olması ve bugun icin 657 sayılı Kanuna uygun istifa etmeniz ve işci statusunde ister 3 yıl 6 aydan az ister 3 yıl 6 aydan fazla calışmış olmanız halinde dahi, 15 yıllık sigortalılık suresinden ve 3600 gunden de fazla hizmetinizin olması nedeniyle, işci statusunden yaşlılık aylığı bağlanmış olsa dahi memurluk hizmetlerinizin her tam yılına karşılık emekli ikramiyesi alabileceğinizi,

Ucretsiz izin surenizin memurluk sırasında borclanma yapmanız gerektiğini, yapmanız halinde emekli ikramiyesi tam yıl hesabına dahil edilmesi gerektiğini, Değerlendirmekteyiz.