"Secimlerdeki sonuclardan bağımsız ve bu tartışmaya hic girmek istemiyorum ancak benim duşunceme gore Cumhurbaşkanı Erdoğan ulkesi icin olağanustu bir iş yaptı, Turkiye'yi cok değiştirdi" Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Turkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ulkesi icin olağanustu bir iş yaptığını vurguladı.
Yunanistan'daki Delphi Ekonomi Forumunda konuşan Rama, Turkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulkesinin Avrupa entegrasyon sureci, Yunanistan ilişkileri olmak uzere bolgesel ve diğer konulara değindi.
Turkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ulkesi icin olağanustu bir iş yaptığını vurgulayan Rama, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Secimlerdeki sonuclardan bağımsız ve bu tartışmaya hic girmek istemiyorum ancak benim duşunceme gore Cumhurbaşkanı Erdoğan ulkesi icin olağanustu bir iş yaptı, Turkiye'yi cok değiştirdi. Elbette ki tartışmalı bazı şeyler var, ancak tartışmadan once şunu soylemeliyim ki ozellikle AB'nin Turkiye'ye yonelik gosterdiği davranışı tartışmalıdır. Turkiye'ye '(AB'ye) Kabul edilmek icin reform yapmalısınız' denildiği bir zamanda gercekleşen şey bunun tam tersiydi; Turkiye acımasızca kapının ardında bırakıldı.
Ardından darbe girişimi, Erdoğan'ın kendini terk edilmiş hissettiği olağanustu bir etkiye sahip cok cok kritik bir andı. Yani karmaşık bir şey. Ancak bir şey inkar edilemez, Erdoğan'la veya Erdoğan'sız Turkiye Avrupa'nın guvenliği icin cok onemli. AB, Turkiye'yi gercekten cok ciddiye almalı."
Arnavut Başbakanı Rama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dostu olduğunu da soyledi.
- "Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkiler hic olmadığı kadar iyi"
Ulkesinin Yunanistan ile ilişkilerine de değinen Rama, bunu zirvede olarak nitelendirdi.
İki ulke arasında yakın calışıldığına işaret eden Rama, "Yunanistan, cok onemli bir partner ve Avrupa Birliği ile muzakereler soz konusu olduğunda stratejik bir partner konumunda. Bizim icin guclu bir destekti. Aynı şekilde isim sorunu veya buna bağlantılı meselelerin cozumuyle Kuzey Makedonya'ya da guclu bir destek verdi." diye konuştu.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog surecine de değinen Rama, iki ulke arasındaki bu meselenin halen buyuk bir mesele olduğunu, bu meselenin cozumuyle "cok kan ve catışmadan" oluşan faslın sonsuza kadar kapanması anlamına geldiğine dikkati cekti.
Bu meseleyi cok onemli ve stratejik olarak nitelendiren Rama, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin şimdi olduğu kadar hicbir zaman bu kadar iyi olmadığını soyledi.
Rama, "Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Karadağ olmak uzere NATO uyesi 3 ulkemiz var, ancak Arnavutluk'ta hic Rus etkisi olmazken Karadağ ve Kuzey Makedonya rahatsız edici bir Rus etkisi bulunuyor. Ote yandan, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kosova var. Kosova aynı Arnavutluk gibi tamamıyla ABD ve BE ile aynı cizgide uyum icerisindedir, Rus etkisi yoktur, ancak Sırbistan ve Bosna'da cok Rus etkisi bulunmaktadır." diye konuştu.