Milli Eğitim Bakanlığı, oğretmenlere, 17-20 Nisan 2023 tarihleri arasında uzaktan eğitim yoluyla gercekleştirilen meslekle ilgili calışma kapsamdaki ek ders ucretlerinin ne şekilde odeneceğine ilişkin goruş yazısı yayımladı. Bilindiği gibi konu hakkında tum teşkilatımıza gonderilen Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğunun 04.04.2023 tarihli ve 73659578 sayılı yazısında; "... Oğretmenlerimiz, OBA platformu uzerinden daha once almadıkları herhangi bir eğitimi uzaktan eğitim yoluyla tamamlamaları halinde mesleki calışmalarını da tamamlamış sayılacaklardır. Eğitimler 15 Nisan 2023 tarihinden itibaren oğretmenlerimizin erişimine acılacak ve 20 Nisan 2023 gunu saat 23.59'da sona erecektir." acıklaması yer almaktadır.
Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Kararın 6'ncı maddesinin ucuncu fıkrasında; "Oğretmenlere, ilgili mevzuatına gore yaptıkları meslekle ilgili calışma surelerinde bir oğretim yılında dort haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir." hukmune yer verilmiştir.
Hukumden de anlaşılacağı uzere meslekle ilgili calışma gorevi karşılığında ongorulen ek ders ucreti haftalık olarak belirlenmiş, calışma gunu bazında bir belirlemeye gidilmemiştir. Bu nedenle soz konusu calışmaların beş calışma gununden az ya cok planlanması durumunda da yine haftada 15 saat ek ders ucreti odenmesi ongorulmektedir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 19.04.2023 tarih ve 74736393 sayılı goruş yazısında; "Bu cercevede oğretmenlerin, meslekle ilgili calışma gorevlerinin tum gereklerini ilgili mevzuatında ongorulduğu şekilde eksiksiz olarak fiilen yerine getirmiş olmaları halinde bu kapsamda ongorulen haftada 15 saat ek ders ucretinden yararlandırılmalarının mumkun olabileceği değerlendirilmektedir." acıklamalarına yer verilmiştir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR