Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Turk, ATV Avrupa, Euro D, Euro Star, Kanal 7 Avrupa ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT'in Suriye'de gercekleştirdiği operasyonla DAEŞ'in sozde lideri Ebu Huseyin El-Kureyşi'nin etkisiz hale getirildiğini acıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Turk, ATV Avrupa, Euro D, Euro Star, Kanal 7 Avrupa ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
(Sağlık durumu) Gayet iyiyim. Zaten o gunden sonra ben meydanlarda programlarımı yaptım. Bunlardan en onemlisi Ankara programıydı.
Durmadan ara vermeden yol devam ettik. Oralar bizim bir yerde enerji kaynağımız oluyor.
3 milyon 300 bin yurtdışı secmen statusune sahip vatandaşımız var. Yurtdışında 4 bin 469 sandık kurulacak. Bu işlem yurtdışı temsilciklerinde 9 Mayıs'ta son bulacak. Gumruk kapılarında ise Mayıs'ta son bulacak. Vatandaşlarımın oy kullanma haklarını suratle giderecek ve vatandaşlarımız oylarını kullanabilecekler.
Bize ilk yoneltilen soru yurtdışındaki vatandaşlarımızdan, "Biz ne zaman oy kullanma hakkına sahip olacağız?" Ben de hic merak etmeyin bu hakkını suratle sağlayacağız dedim. Diğer hukumetler sadece doviz ihtiyacı olduğunda yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı hatırladılar. Biz ise onlara oy kullanma hakkını verdik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: MİT, DEAŞ'ın sozde liderini etkisiz hale getirdi
YSK gerekli altyapılarını bu konuda tamamladı. Turkiye'de sandık guvenliği icin ne yapılıyorsa yurt dışında da yapılıyor. Her gun oylar cuvallara koyularak muhurleniyor ve buyuk elciliklere gonderilerek 6 ayrı kilitli bir odaya koyuluyor. Bu kilidin anahtarları temsilcilerde bulunuyor. Biri olmadan kapı kesinlikle acılamıyor. Muhalefet ise işi garantiye almak icin 'sandık guvenliği diyor. Sizin de temsilcileriniz var, eşeği sağlam kazığa bağlayın da bunları demeyin.
"14 Mayıs'ta inşallah yeni bir rekor kıracağımıza inanıyorum"
Secimlere katılım oranı bir yılda yuzde 36'lara daha sonra yuzde 40'lara ulaştı. 2018 seciminde bu oran yuzde 50'leri aştı. Son 21 yılda oy kullanmanın yanında daha once hayal edilemeyen pek cok adım attık. Teknolojinin imkanlarını kullanarak vatandaşlarımın işlemlerini elektronik ortamda kolaylaştırdık.
Pasaport harclarını yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız icin yarı yarıya indirdik. Turkiye'ye gelen vatandaşların araclarını ulkemizde kullanabilme sınırlarını 2 yıla cıkardık. Muhalefet yurtdışı ile ilgili bugune kadar ne yaptı. Biz bircok adımları attık. Vatandaşlarımız 177 merkez ile 46 gumruk kapısından oylarını kullanabilecek.
Son 21 yılda daha once hayal dahi edilemeyen bircok adım attık. Turkiye'ye gelen vatandaşlarımızın araclarını sınırlar icerisinde kullanabilme surelerini 2 yıla cıkardık.
Sandığı artık vatandaşımızın ayağına goturuyoruz. 14 Mayıs'ta inşallah yeni bir rekor kıracağımıza inanıyorum.
Depremin yaraları sarılıyor
Azerbaycan '1000 kalıcı konut yapmak istiyorum' dedi. Dun de onun temellerini attık. Dunyanın dort bir yanındaki vatandaşlarımız yardıma koştular. Biz bu yapılanları asla unutmayacağız. Yaralarımızı da beraberce saracağız.
AFAD'ımız Kızılay'ımız bu sure icinde yoğun bir calışma icinde oldular. Arama kurtarma ekipleri ile cok iyi bir diyaloğun icinde oldular. Tabi olenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum.
14 tane koy evini sahiplerine teslim ettik. Bizim icin onemli olan suratle buralarda kalıcı konutların yapılması. Hatay'da demir celikten bir hastane yapımı var. Bunları da 3-6 ay arasında bu hastaneleri de bitirerek insanımıza kazandıracağız.
Turkiye'nin gucu arttıkca vatandaşımızın itibarı da artıyor. Vatandaşlarımdan ellerindeki gucu en iyi şekilde kullanmalarını istirham ediyorum. 14 Mayıs bu bakımdan buyuk onem arz ediyor.
Muhalefet bizim insanımızı tanımıyor. Muhalefet, hukumetin başarılarını goren hic kimseden hazzetmiyor. Bu zihniyeti milletimizin vicdanına havale ediyoruz.
Şu anda meydanların dili ile konuşursak farklı bir tablo var. Meydanların dili derseniz hamdolsun 14 Mayıs gumbur gumbur zafere gidiyoruz. Bunlara da baktığımız zaman hamdolsun lehte bir havayı anketlerde de goruyoruz.
Depremden dolayı anket yapmak zorlaştı. Anketlerde de lehte bir tablo goruyoruz. Saha şu ana diğerlerinde boyle bir tablo yok. Saha da biz varız diyor arkadaşlarımız. Bu secimde tabii biz farklı bir atak yaptık. Hepsini sahaya surduk, aday yaptık. 17 18 tane bakan şu an arazide. Onlar Bay Bay Kemal gibi palavra atmıyorlar, yapılmış olanı konuşuyorlar. Giresun'da fındığa 4 dolara verecekmiş. Aman Allah'ım ne yalanlar.
Muhalefete tepki
Bu tur yalanlarını biliyoruz da şimdi İzmir'de diyor ki daha iyi bir İzmir, Ankara, İstanbul diyor. Ben buradan yurt dışındaki kardeşlerime sesleniyorum. 4 yıldır İstanbul'u Ankara'yı siz yonetiyorsunuz daha iyi bir İstanbul'a getirebildiniz mi? Daha iyi bir Ankara getirebildiniz mi? Bunlar cop, cukur... Ben gorevi bunlardan aldığımda İstanbul coptu. Ben bunlardan aldığımda Halic'in dibindeki camuru naklettik. Şu anda orada cocuk parkı var. Bununla kalmadık hemen Halic'in kıyısında Halic Kongre Merkezi'nin temelini attık.
Bunlar kultur sanattan bahsediyor ya ne kultur sanatı ya kultur sanatı da biz yaptık. Aynı durum şimdi İzmir'de var. Korfez kokudan gecilmiyor. Ankara'da havalimanı var. Melih Bey'in doneminde yapıldı, yolu belediye yaptı. Ankara havalimanına kavuştu. İzmir'de havalimanı yoktu. Adnan Menderes havalimanın yaptık. İstanbul-İzmir arası 7 bucuk saatti 3 bucuk saatte indirdik. İyi bir İzmir diyorsan iyi bir İzmir'i biz yaptık. Sağ olsun burada Binali Yıldırım'ın da cok etkisi var. Sen ne yaptın de. Benim yurtdışındaki vatandaşımın bunları bilmesi lazım.
Gecenlerde HDP'den bir temsilci konuşma yapıyor diyor ki; "Biz Diyanet İşleri Başkanlığını kapatacağız" neymiş... Yeni bir başkanlık kuracaklarmış. AK Parti'nin iktidar, Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu bir ulkede kesinlikle boyle bir şeyi yapmaları mumkun değil, bunlara biz gereken cevabı veririz. Bu ulke tamamiyle yuzde 99'u musluman olan bir ulke. Devletimiz vatandaşımızın arkasındadır.
Avrupa'daki ırkcı saldırılar
Almanya'daki İslam duşmanlığı ayrımcılık, Batı'da kanser gibi yayılıyor. Batı bunla yuzleşme cesaretini henuz gosteremiyor. Almanya'da 8 vatandaşımın hayatını kaybettiği NSU olayında ic rahatlatıcı bir karar cıkmadı.
Tabii bunların biz takipcisi olacağız. Mahkemelerde takip edeceğiz, gerekirse uluslararası mahkemelere goturecek, tazminat almaya calışacağız. Yurtdışında Kuran'ı Kerim' e yonelik saldırılar attı. Bunları takip edeceğiz. Diyanet işleri Başkanlığı bir dayanışma topluluğu oluşturdu.
MİT'ten Suriye'de nokta operasyon
Buyuk ve guclu Turkiye vatandaşları icin gurur kaynağıdır. Teror orgutlerini sindirdik. Bu mucadele Avrupa'nın guvenliğine de katkı sağlıyor ama bunun farkında değiller. PKK/PYD ile sonuc alıcı mucadele eden tek ulke biziz NATO icerisinde.
MİT, DEAŞ'ın sozde lideri Ebu Huseyin el- Kureyşi'yi uzun suredir takip ediyordu. Bu şahıs dun Suriye'de etkisiz hale getirildi. Teror orgutleri ile mucadelemiz ayrım yapmadan devam ediyor. ABD yapınca dunya konuşuyor. MİT bizim donemizde uluslararası mucadele yon bir teşkilat haline gelmiştir. Teşkilatımız ayrıca Amerikan ve Rus istihbarat teşkilatlarının goruşme yapacağı bir duzeye gelmiştir.
Eskiden bir Turkevi vardı biz bunu yeterli gormedik, BM'nin karşısına yeni bir Turk evi yaptık. Esir takasında da olan Ukrayna ve Rusya lideriler ile olan olumlu havamız Tahıl koridorunda da iyi calıştırdık, calıştırmaya devam ediyoruz.
Kamuda yurt dışında doğup buyuyen genclerimizin istihdamını artıracağız. Yurt dışında yetişmiş nitelikli beyinlerin ulkemizde istihdamını sağlayacağız.