Sakarya Meydan Muharebesi sonrası nehir kıyısında duşmanla catışma sonucu şehit olan 5. Kafkas Tumeni 13. Alay mensuplarının 102 yıldır kayıp olan mezarlarına ulaşıldı. Polatlı ilcesi Sakarya Nehri yakınındaki Tatlıkuyu Mahallesi'nde şehitlerin mezarlarının bulunduğu alana şahide taşı konulması ve Turk bayrağı dikilmesi dolayısıyla toren duzenlendi.
Torende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, protokol konuşmaları gercekleştirildi.
Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak, yakın tarihin donum noktasının Sakarya Meydan Muharebesi olduğunu, son yıllarda bu tarihi değerin tanıtımı icin onemli calışmalar yurutulduğunu dile getirdi.
Polatlı Belediye Başkanı Mursel Yıldızkaya da bolgede yaptıkları calışmalar neticesinde 4 binin uzerinde yeni şehit mezarı bulduklarını dile getirdi.
Yıldızkaya, şunları kaydetti:
"Buraların yeniden duzenlenmesi ve Turk tarihine yeniden katılması icinde hep beraber gayret gosteriyoruz. Bu değere hak ettiğini vermek ve Sakarya ruhunu yeni kuşaklara, yeni nesillere, genclere anlatmak icin de var gucumuzle gayret gosteriyoruz. Bu şehitliğin bulunmasında gayret gosteren Suleyman Duman kardeşimize de teşekkur ediyorum. Destek verenlere de teşekkur ediyorum. Polatlı'da bulunan bu tarihi değerleri bundan sonra da elimizdeki imkanlarının tamamını kullanarak ayağa kaldırmaya onu butun ulkemize tanıtmaya elimizden gelen gayreti gostereceğiz."
Tatlıkuyu Mahallesi'nde şehit mezarlarını bulan emekli astsubay Suleyman Duman da Sakarya Meydan Muharebesi sonrası 16 Eylul 1921 tarihinde gercekleşen catışmalar ile şehit mezarlarının bulunması icin 15 yıl suren calışmalar hakkında bilgi verdi. Duman, "Geciş harekatı esnasında 250 civarı bir şehidin olduğu resmi olarak belli. Bu şehitlerimizin 99 tanesinin isimlerini net olarak tespit ettik." İfadelerini kullandı.
Torende acış konuşmasını gercekleştiren Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Koordinatoru Kadim Koc ise 2015 yılında merkezlerinin kurulmasının ardından yaklaşık 4 bin şehidin mezarına ulaştıklarını soyledi. Koc, Tarihi Milli Parklar Mudurluğuyle calıştıklarını, bolgede Kurtuluş Savaşı'ndan kalan şehit mezarlarının bulunması icin yerel halktan destek beklediklerini dile getirdi.
Protokol konuşmalarının ardından şehit mezarlarına bayrak dikildi ve şahide taşı yerine konuldu.

Torene ilce protokolu, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.