Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, Millet İttifakı'nın Zonguldak Madenci Anıtı Meydanı'nda duzenlediği mitinge katılarak konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, "Gencecik cocuklar işsiz ama 3 milyon 600 bin Suriyeli'miz var. Sizlerin oylarıyla Allah nasip ederse, en gec 2 yıl icinde butun Suriyeli kardeşlerimizi kendi ulkelerine uğurlayacağız." dedi.
Kılıcdaroğlu'nun secim calışmaları kapsamında Zonguldak kent merkezinde Madenci Anıtı onunde duzenlenen miting, İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun konuşmasıyla başladı.
Daha sonra sahneye cıkan Kılıcdaroğlu, kentin sahip olduğu potansiyele vurgu yaptı.
Hayatını kaybeden madencilerin arkasından gozyaşı doktuklerini dile getiren Kılıcdaroğlu, "Emeğin dediğimiz, emekcilerin dediğimiz kentin yuruyuşunu de asla unutmadım. Ankara'ya yuruyuşunu de asla unutmadım." diye konuştu.
Kılıcdaroğlu, komurun Guney Afrika'dan getirildiğini ve yuksek miktarlarda odemeler yapıldığını savunarak, "Allah nasip ederse cumhurbaşkanı secildiğimde sizlerin oyuyla, sozumu yerine getireceğim. Aşamalı olarak 5 bin işci alacağım, 5 bin. Yıllardır soz verdiler yapmadılar. 5 bin işci sozu verdim, geldiler dediler ki '2 bin kişi alacağız.' '2 bin kişi alacağız' diyen kişinin ustunu komurun karasıyla cizeceksiniz. '5 bin işci alacağım' diyenin yanına da bir komur koyacaksınız. Emeğin hakkı olarak koyacaksınız." diye konuştu.
Emeklilerin, esnafın ve işcilerin yaşadığı sıkıntılara değinen Kılıcdaroğlu, esnafı sahipsiz bırakmayacaklarını, Esnaf Bakanlığı kuracaklarını anlattı.
Kılıcdaroğlu, Turkiye'nin değişime, huzura, birlikte calışmaya ve yaşamaya ihtiyacı olduğunu, zor gunlerin yakında gececeğini, guzel gunlerin mutlaka Turkiye'ye geleceğini ifade etti.
- "Bu duzeni ters duz edeceğiz"
Butun koy okullarını yeniden acacaklarını ve 100 bin oğretmen ataması yapacaklarını aktaran Kılıcdaoğlu, iktidarın tarım, istihdam ve eğitim politikasını eleştirdi.
"Bu duzeni ters duz edeceğiz. Ne ezen ne ezilen. İnsanca hakca duzeni getireceğiz." diyen Kılıcdaroğlu, emeklinin gecinemediğini, 2015'ten bu yana emeklilere asgari ucret kadar ikramiye verilmesi gerektiğini soylediğini hatırlattı.
Kılıcdaroğlu, iktidara geldiklerinde ramazan ve kurban bayramlarında emeklilere asgari ucret kadar ikramiye vereceklerini vaat ederek, "Bay Kemal, sozunden donmez." dedi.
Turkiye'nin devasa butcesi olduğunu ifade eden Kılıcdaroğlu, 27,5 yıl devlette calıştığını, butcenin nasıl yapılacağını gayet iyi bildiğini ve savurganlığa son vereceklerini aktardı.
İktidarın ekonomi politikasını eleştiren Kılıcdaroğlu, şunları kaydetti:
"Sozum soz, 418 milyar doları dışarıya goturenler, size de sozum soz, goturduğunuz paranın tamamını getireceğim. Ve bu millete vereceğim. Hic endişe etmeyin. Onlar sanıyorlar ki, Bay Kemal devleti bilmez, devleti tanımaz. Devlet bakidir, devlet adalet uzerine inşa edilir. Devlet parti değildir. Parti devletine donuşturduler Turkiye Cumhuriyeti Devleti'ni. Devlet liyakatli insanların yoneteceği devlet olacak. Bundan hic kimsenin endişesi olmasın. Bunu da sağlayacağız."
- "Mutfaklarda yangın var arkadaşlar"
Kılıcdaroğlu, sozleşmeli oğretmen uygulamasına değinerek, oğretmenlerin hepsinin kadrolu olması ve kendi kıdemlerine gore aylık alması gerektiğini belirtti.
İşsizlik sorununa işaret eden Kılıcdaroğlu, "Gencecik cocuklar işsiz ama 3 milyon 600 bin Suriyeli'miz var. Sizlerin oylarıyla Allah nasip ederse, en gec 2 yıl icinde butun Suriyeli kardeşlerimizi kendi ulkelerine uğurlayacağız. En gec 2 yılı icinde." ifadesini kullandı.
Kılıcdaroğlu, milletin vicdanına, ahlakına, erdemine guvendiğini dile getirerek, şoyle devam etti:
"Beraber bu ulkeyi değiştireceğiz. Artık değişime ihtiyacımız var. Bir değişim olsun artık. Yeter artık. 20 yıldır, 22 yıldır yeter. Memleketi ne hale getirdiler. Bu memleket Allah aşkına ya, bir kuru soğana muhtac hale gelir miydi ya. Soğan alamaz hale geldik. Yazıktır, gunahtır. Mutfaklarda yangın var arkadaşlar."
Yapacakları yatırımlara değinen Kılıcdaroğlu, "Efendim, 'Filyos Limanı'nı CHP gelirse, Kılıcdaroğlu gelirse yapmayacakmış.' Ya niye yapmayalım. Sizin babanızın malı mı? Orası Turkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ait. Ve yapacağız, daha guzelini yapacağız, daha iyisini yapacağız." diye konuştu.
Kılıcdaroğlu, 30 Aralık 2022'de Ankara'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden eski Ulku Ocakları Eğitim ve Kultur Vakfı Başkanı ve Hacettepe Universitesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Sinan Ateş ile Diyarbakır'da 2001'de uğradığı saldırıda beraberindeki 5 silah arkadaşıyla şehit olan Emniyet Muduru Ali Gaffar Okkan dosyalarını kapattırmayacaklarının altını cizdi.
Suriye tezkeresine, "teror orgutleriyle mucadele icin yabancı askerleri Turkiye'ye davet etme maddesi bulunduğu" icin hayır dediklerini savunan Kılıcdaroğlu, "Ben Milli Kurtuluş Savaşı'nı veren ve o gelenekten gelen anlayışın siyasetcisi olarak, kendi ulkemde hicbir zaman yabancı asker postalı istemiyorum. Terorle mucadelede guvenlik guclerimiz tarih yazmışlardır, buyuk başarılar elde etmişlerdir. Sen kalkıyorsun, 'terorle mucadelede yabancı askerleri davet edeceğim' diyorsun. Bay Kemal buna evet desin. Bay Kemal evet der mi ya?" değerlendirmesinde bulundu.
Kılıcdaroğlu, konuşmasının ardından, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde arama kurtarma calışmalarına katılan madencilere plaket verdi.
Kılıcdaroğlu ve İmamoğlu, partisinin milletvekili adayları ve belediye başkanlarıyla katılımcıları selamlayarak hatıra fotoğrafı cektirdi.