Rize 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı'nda duzenlenen mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Bu yıl icin destek odemesiyle birlikte yaş cay alım fiyatını kilo başına yuzde 64 artırarak, 11 lira 30 kuruşa cıkartıyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı'nda duzenlenen mitingde halka hitap etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti;
Ana ocağım, baba yurdum, ata toprağım Rize'yi gonulden selamlıyorum. Sizlerin aracılığı ile Rize'mizin tum ilcelerindeki, koylerindeki kardeşlerime selamlarımı yolluyorum. Siyasette bugune kadar Rize'mde boyle bir katılım gormemiştim. Bugun bir başka. Bu 14 Mayıs'ın mujdesidir. İnşallah sandıklar patlıyor mu? 14 Mayıs'ta da inşallah bir başka mujdeyi Rize'den alacağız. Buradan bu muhteşem meydandan Rize'nin calışkan, mert, Karadeniz gibi yureği coşkulu insanlarını selamlıyorum. Heyecanınızdan, vefanızdan dolayı sizlere teşekkur ediyorum. Rize'yi gorup de meftun olmamak mumkun mu? Tabiatı ile denizi ile yeşilin en nadide tonlarıyla şu guzelliği gorup de aşık olmamak mumkun mu? Ben sizlere aşığım. Sizleri seviyorum. Sevmemek mumkun mu? Sizler gibi hemşehrilerime sahip olup da gururlanmamak mumkun mu? Şair ne guzel anlatmış Rize'mizi; Cennetten bir bahceyi yuklemişler bahceye, getirip kondurmuşlar buraya Rize diye. Oy deniz Karadeniz, ay doğar yaylalara, Rize şahidim olsun duştuğum sevdalara. Sevdasına duştuğum guzelliğine vurulduğum Rize'yi siz değerli insanlarını saygıyla selamlıyorum.
Bugun bir kez daha sizlerle beraber olmanın bahtiyarlığı icindeyim. Bir kez daha Rizeli kardeşlerimle kucaklaşmanın sevincini yaşıyorum. Beraberce 21 yılda 15 secim zaferine imza attık. Turkiye'yi tarihinin en buyuk başarıları ile beraberce tanıştırdık. Bizden onceki 70 yılda yapılamayan eserleri 21 yıla sizlerle beraber sığdırdık. Milletimizin iradesine kurulan prangalaı beraber parcaladık. Ulkemizi nice fırtınanın icinden beraber cıkardık. Teror orgutlerinin kalleş saldırılarını beraberce puskuttuk. Her karışında şehit yatan aziz vatanı beraber savunduk, beraber yucelttik. Rize-Artvin Havalimanı Rize'ye ayrı bir guzellik kazandırıyor. Bu hizmet olacak. İnşa ettiğimiz yollarla Rize'yi sadece İstanbul, Antalya, Diyarbakır'a değil Avrupa'dan Asya'ya tum dunyaya bağladık. Ulkemizin 81 vilayetini eser ve hizmetlerimizle nakış nakış işledik.
"Son 21 yılda başardıklarımızdan aldığımız gucle destan yazacağız"
Şimdi sormak lazım bay bay Kemal, sen ne yaptın bir soyle, senin referansın var mı? Ozetin ozeti eserlerimiz bizim ulkemize olan hizmet aşkımızın birer orneği, bunlar Turkiye Yuzyılı vizyonumuzla neyi kastettiğimizin işaretidir. Son 21 yılda başardıklarımızdan aldığımız gucle şimdi yeni bir destan yazmaya hazırlanıyoruz. Buyuk atılımların eşiğindeyiz. Bunun adı Turkiye Yuzyılı, bunun adı şahlanış donemidir. 14 Mayıs buyuk ve guclu Turkiye idealinin adımı olacaktır. 14 Mayıs Turkiye Yuzyılı'nın başlangıc noktası olacaktır. 14 Mayıs'ta durmak yok yola devam diyor muyuz? 14 Mayıs'ta doğru adımlarla yola devam diyor muyuz? 14 Mayıs'ta Turkiye Yuzyılı icin hemen şimdi diyor muyuz? 14 Mayıs'ta Rize'de bir destan daha yazıyor muyuz? Ata yurduma işte bu yakışır. Karadeniz'in incisi Rize'mize boyle bir duruş yakışır. 14 Mayıs demokrasi şolenimiz şimdiden hayırlı olsun.
Siz bize guvendiniz, itimat ettiniz, inandınız biz de sizin icin aşkla calıştık. Bize yuklediğiniz emaneti yere duşurmeden, leke surdurmeden size layık olabilmek icin canla başla mucadele ettik. Sevginize, sizlerin şu karşılıksız muhabbetinize mazhar olabilmek adına gecemizi gundumzumuze kattık. 40 yıl... dilekolay, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz diyoruz.
Siyasi hayatımızın hicbir doneminde hayal tuccarlığı yapmadık. Yalana bulaşmadık. Milletimize yapmayacağımız bir şeyi soylemedik. Durust olduk Karadenizli uşaklar gibi daima harbi olduk. Bu ulke gecmişte iki anahtar vaat edip sonra milleti sırtındaki ceketten de eden siyasetciler gordu. Bu ulke her secim oncesinde bol keseden boş vaat dağıtan işportacı siyasetcilerden cok cekti. Bu ulke siyasi ikballeri icin her sozu soyleyen, her kılığa giren her işareti yapan fırıldak tiplerden cok cekti. Biz 2002'de goreve geldiğimizde Turk demokrasisine yakışmayan bu siyasetci profillerinin hepsini tedavulden kaldırmıştık.
"Sağa sola makam dağıtmaktan, bir de elleriyle kalp işareti yapmaktan başka hicbir konuda anlaşamıyorlar"
Ancak son gunlerde bu tiplerin tekrar arzı endam ettiğini goruyoruz. Secim sandığı yaklaştıkca birileri vaat bohcalarını yeniden actı. Bakıyorsunuz onlerine gelene cumhurbaşkanı yardımcılığı dağıtıyorlar. Parlamenter sistem diye cıktıkları yolda donduler dolaştılar sabah erken kalkanın cumhurbaşkanı yardımcılığı kaptığı bir mezat pazarına vardılar. Once 5 kişiydiler sonra 7 oldular bir ara 11'e cıktılar. Şimdi kac olduklarını saymayı kendileri bile bıraktılar. Bu gidişle 14 Mayıs'a kadar 14-15 cumhurbaşkanı yardımcısını bulacaklar. Sağa sola makam dağıtmaktan bir de elleriyle kalp işareti yapmaktan başka hicbir konuda anlaşamıyorlar. Birinin ak dediğine diğeri kara diyor. Bay bay Kemal cıktı Londra'daki tefecilerden guya 300 milyar dolar ayarladım dedi. Bunun uzerine masadaki diğer ortağı boyle bir paranın olmadığını, gelmediğini, uzunca bir surede gelmeyeceğini anlattı. Mahalli idareler seciminde bedava traktor sozu vermişlerdi. Dağıttılar mı? Hayır, sonra cıkıp biz onu ilgi cekmek icin soylemiştik dediler.
"Yaş cay alım fiyatını 11 lira 30 kuruşa cıkartıyoruz"
100 yıllık Cumhuriyeti değiştirecek olanlarla beraber misiniz? Onun icin 14 Mayıs'ta bunlara gereken dersi veriyor muyuz? Bunların her işi yalan dolan, palavra. Artık yalan soylerken yuzleri bile kızarmıyor. İşte yanlarında teror orgutunun temsilcileri, teror orgutlerinin parlamentodaki temsilcisi neler soyluyor neler. Koalisyon ortakları Rize'de toplaşmışlar cay konusunda yine atıp tutmuşlar. Unuttukları bir şey var. Benim Rizeli kardeşim bay bay Kemal'in ve avanesinin palavralarına asla itibar etmez. Rizeli hemşehrilerim adı yalancı cobana cıkmış birine ve saz arkadaşlarına pirim vermez. Bizim Rize ve cay ureticilerimiz ici yaptıklarımız ortada. Rızkını caydan kazanan ureticilerimizi hep destekledik. Yaş cay alım fiyatını paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz, gectiğimiz yıl destek odemesi ile birlikte yaş caya kilo başına 7 lira alım fiyatı vermiştik. Bu yıl icin yine destek odemesi ile birlikte yaş cay alım fiyatını kilo başına yuzde 64 artırarak 11 lira 30 kuruşa cıkartıyoruz.
Yeni cay alım fiyatının hayırlı olmasını diliyorum. Tabi biz Rize'de sadece cay uretimini desteklemekle kalmadık. Bunun yanında turizmi de destekleyerek Rizeli kardeşlerimizin gelir kaynaklarını ceşitlendirdik. Şimdi cıkmış Giresun ile ilgili fındık fiyatına 4 dolar zam vereceğiz diyor. Bugune kadar neredeydin? Hep yalan, şimdi gidiyorum Trabzon'a orada da her şeyi anlatacağız. Rize'nin sadece bir mevsim değil dort mevsim 365 gun boyunca kazanması duzenli akarının olması icin gayret gosterdik. İşci kardeşlerime sesleniyorum, kendi aralarındaki sorunları cozemeyenler sizlerin sıkıntılarına cozum bulabilir mi? Teror orgutleri ile yol yurumekten cekinmeyen masadan Rizeli hemşehrilerime hayır gelir mi? Şimdiye kadar verdikleri hicbir sozu tutmayanların vaatlerine guvenilir mi? Bu milletin ne sıkıntısı, problemi varsa bunun cozum adresi biziz. Cay işcilerimizin 4 aylık calışma suresini 6 aya biz cıkardık. İşcilerimizin calışmadıkları donemdeki sağlık sigortası sorununu biz cozduk. Arkadaşlarıma gereken calışmayı yapmaları icin talimatı verdim. Yeterki biz aramıza kimseyi sokmayalım. Yeter ki biz birlik ve beraberliğimizi bozmayalım. Gerisi Allah'ın izniyle gelecek, ulkemizin imkanları genişledikce gereken neyse o yapılacaktır.
Bay bay Kemal ve ortaklarına şu soruları sormanızı istiyorum; Yalanı boyamayla doğru mu edeceksun, akıp giden yılana kardeş mi diyeceksun evet aklına gelirde buraya duşerse bay bay Kemal'e bunları muhakkak sorun. PKK elebaşılarının nicin kendisini desteklediğini sorun. Kandil'deki PKK elebaşıları teroristler ne diyorlar? Biz ne AK Parti'yi ne MHP'yi desteklemeyiz, biz 6'lı masayı destekleyeceğiz. Şimdi bu teroristlerden bu Kandil'deki teror orgutunun başlarından bu millete, bu memlekete fayda gelir mi? Oyleyse biz bunlara asla prim vermeyeceğiz. Bolucu orgutun siyasi uzantılarının neden aday cıkarmadıklarını, nicin kendisine destek verdiklerini sorun. Meclis'teki bir saatlik goruşmede bunlara ne vaat ettiğini, kapalı kapılar ardında nelerin sozunu verdiğini sorun.
Benim kardeşlerim ailenin kutsiyetine inanır. Aile bizde kutsaldır. LGBT gibi sapkın yapıların nicin kendisine oy dilendiğini sorun. Bay bay Kemal, LGBT'ci olduğunu biliyoruz. İyi Parti onu da biliyoruz. O masada beraber olan maalesef yok Deva'sı, Gelecek'i hepsi... HDP bunların hepsi LGBT'ci. Ama AK Parti'nin asla boyle bir sorunu yok. MHP'nin boyle bir sorunu yok. Şu anda Cumhur İttifakı'nın boyle bir sorunu yok. Cunku biz ailenin kutsiyetine inanıyoruz. Ailemizi asla yaralamalarına musaade etmeyeceğiz.
Şimdi geliyorum başka yere, ulkemizin savunma sanayii projelerinden neden rahatsızlık duyuyorlar. Ortada boyle bir tartışma yokken 75 yaşından sonra neden kendi mezhep, koken bu meseleyi gundeme getirdi. Bir de daha once verdiği sozleri neden tutmadığını, kazandığı belediyelerde neden insanımızın ekmeği aşı ile oynadığını sorun. Bay bay Kemal hani kimseyi cıkarmayacaktın belediyelerden. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de cıkadılar hala cıkarmaya devam ediyorlar. Ama biz doğru bildiğimiz yolda kararlı bir şekilde yurumeye devam ediyoruz.
Siz de goruyorsunuz meydanlarda neyi soz verdiysek, milletimize neyi taahhut ediyorsak goreve geldiğimizde tek tek hayata geciriyoruz. Bu anlayışla Rize'de de so 21 yılda 64 milyar liralık kamu yatırımı yaptık. Kolay değil, eğitimde 2 bin 11 adet yeni derslik inşa ettik. Memleketimize universitemizi kazandırdık. Genclik ve sporda 5 bin 962 yatak kapasiteli yuksekoğrenim yurt binaları actık. 110 adet spor tesisi yaptık. Sosyal yardımlarda ihtiyac sahibi hemşehrilerime toplam 1,5 milyar lira tutarında kaynak aktardık. Sağlıkta, 911 yataklı hamdolsun 11 hastane dahil 29 sağlık tesisini inşa ettik. Yatak sayısı 800 olan Rize Şehir Hastanemiz ve 100 yataklı Guneysu Devlet Hastanemiz ile birlikte 15 tesisimiz ile ilgili surecler devam ediyor. Cevre ve şehircilikte, TOKİ eliyle Rize'de 5 bin 189 konut projesini hayata gecirdik. Şimdi bugun burada karşımda aldığım resmi rakam Rize 80 bin kişiyle burada. Bu tabi bir şeyi gosteriyor, ne diyor Rize, biz gumbur gumbur sandığa gidiyoruz.
Şimdi Rize'de İlk Evim ile 1100 konut yapıyor, İlk Arsam ile 300 alt yapısı hazır arsa veriyoruz. Şehrimizde riskli yapı olarak belirlediğimiz 1451 bağımsız bolumun donuşumunu gercekleştirdik. Rize'nin adeta sembolu haline gelen Ayder Yaylası'nın yolunu ve alt yapısını yeniledik. Burada 2 bin araclık kapalı otopark ile birlikte bir termal tesisin, konaklama birimlerinin, Gelintulu Şelalesi Seyir Terası'nın yapımı suruyor. Ulaştırmada, goreve geldiğimizde 20 kilometreydi bolunmuş yol uzunluğu biz bunu 190 kilometreye cıkardık. İkizdere-İspir yolundaki Ovit Tuneli'ni İyidere-İkizdere yolu ile Hurmalık Tunellerini, Salara Tunellerini tamamlayıp hizmete soktuk. Dunyaya ornek olan yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli Rize-Artvin Havalimanı'mızı denizin uzerinde yapıp hizmete aldık mı? Havalimanımızın yolcu sayısı gectiğimiz yıl 524 bini gecti. İyidere Lojistik Limanı'mızı inşallah 2025 yılında tamamlıyouz. Pazar, Cayeli ve Fındıklı'ya balıkcı barınakları yaptık. Tarım ve ormanda, Rize'ye 3 icme suyu tesisi, 74 taşkın koruma tesisi ve 17 hidroelektrik santral tesisi inşa ettik. Taşkın koruma tesisleri ile şehir merkezimiz ile birlikte 151 yerleşim yeri ile 17 bin dekar alan araziyi korumaya aldık. Şimdi Rize'ye toplam 8 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Sanayide şehrimize bir organize sanayi bolgesi ile teknokent kazandırdık. Enerjide, Guneysu'ya, Ardeşen'e, Cayeli'ne, Fındıklı'ya, Pazar'a, Kalkandere'ye, Derepazarı'na, İyidere'ye, Kendirli'ye, Salara'ya doğal gaz arzını sağladık. Onumuzdeki donemde İkizdere ve Muadiye'ye de doğal gaz getiriyoruz. Rize hak ettiği yere ulaşana kadar inşallah durmayacağız.
Kusursuz olmak hatadan munezzeh olmak sadece Allah'a mahsustur. İnsanoğlu beşerdir. Elbette eksiği, noksanı, kusuru olur. Bizim de eksiklerimiz olabilir. 21 yılda yapmak isteyip de engellerden dolayı yapamadıklarımız olabilir. Ama samimiyetimizden, gayretimizden, Turkiye icin verdiğimiz mucadeleden şupheniz var mı? Rize şahittir 85 milyonun hepsi şahittir. Ulkemize ve milletimize kazandırdığımız eserleri goruyorsunuz. Turkiye Yuzyılı icin cok daha buyuk hedefler belirledik. Ne dediler? Bunlar maket... Neye dediler bunu? Togg'a dediler. Neye dediler bunu? TCG Anadolu'ya dediler.
Hatırlarsanız, fabrikası bile yok dedikleri ilk yerli ve milli aracımız Togg'un dağıtımına başladık. Kalorifer peteğine benzettikleri milli savaş ucağımız KAAN'ı hangardan cıkardık. Bunlar maket iftirası attıkları Akıncı'yı ve ANKA-3'u havalandırdık. Katarlılara sattıkları yalanını soyledikleri Arifiye'deki fabrikada yeni nesil Fırtına Obuslerini ve Altay tankımızı urettik ordumuza teslim ettik. Ortada gaz maz yok dedikleri Karadeniz gazımızı ulkemize rekor bir surede getirdik mi? Şimdi ucretsiz olarak doğal gazın dağıtımı başladı mı? Bir yıl boyu doğal gaz ucretsiz olarak benim vatandaşıma dağıtımı devam edecek. İlk ay ısınma dahil konutlardaki tum doğal gaz faturalarını ucretsiz yaptık. Ayrıca bir yıl boyunca yine konutlardaki mutfak ve su ısıtma ihtiyaclarına karşılık gelen miktardaki doğal gaz tuketimini faturalardan duşuyoruz.
Gabar'da gunluk 100 bin varil uretim kapasitesine sahip petrol bulduk. Şimdi bir adım daha atıyoruz. Kaynağı kendi doğal gaz ve petrol gelirlerimiz olan bir Aile ve Genclik Bankası kuruyoruz. Yani oradan elde ettiğimiz gelirle aile ve gencliğe bankamızdan kredi vereceğiz. Bu banka aile kurumunun guclendirilmesi ve genclerimizin desteklenmesi ile ilgili calışmalarımızın finansmanını karşılayacak. Mesela ev hanımlarımızı primlerinin ucte birini buradan odemek suretiyle emekli ederek kendi gelirlerine kavuşturacağız. Genclerimizin eğitimden istihdama, kendi işini kurmadan evliliğe, her adımlarında hibe ve kredi destekleri ile yanlarında olacağız. Rizeli gencimiz evlenmek istediği zaman gidecek 2 yılı odemesiz 48 ay vadeli faizsiz 150 bin lira kredisini alacak duğununu yapacak. Kendi işini kurmak isteyen genclerimiz bir kısmı hibe bir kısmı uygun şartlarda kredi olmak uzere belli bir kaynağı yanlarında bulacak. Boylece genclerimiz hayata daha guclu başlayacak. Oyle bay bay Kemal ve ortakları gibi bu aziz milleti Londra'daki tefecilere el acar duruma asla duşurmeyeceğiz.