Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığında sozleşmeli oğretmen pozisyonlarında gorev yapmakta olanlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun gecici 48'inci maddesi kapsamında oğretmen kadrosuna atananların adaylıklarının nasıl kaldırılacağına ilişkin goruş yazısı yayımladı. Bilindiği uzere, 7433 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanuna eklenen gecici 48'inci maddenin uygulanması hakkındaki yazının "Diğer hususlar" başlıklı bolumunde; "Kapsamdaki sozleşmeli personelden memur kadrolarına atananlara 657 sayılı Kanunun adaylığa ilişkin hukumleri uygulanmayacaktır." denilmektedir.
Diğer taraftan Bakanlığımızda gorev yapan aday oğretmenlerin adaylık iş ve işlemleri, 7354 sayılı Oğretmenlik Meslek Kanununun 5'inci maddesi hukumleri cercevesinde yurutulmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığında sozleşmeli oğretmen pozisyonlarında gorev yapmakta olanlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun gecici 48'inci maddesi kapsamında oğretmen kadrosuna atananlara, 7354 sayılı Oğretmenlik Meslek Kanununun adaylık hukumlerinin uygulanıp uygulanamayacağı hususunda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Mudurluğunun 22.03.2023 tarihli ve 143879 sayılı goruş yazısında; "657 sayılı Kanunun gecici 48 inci maddesi kapsamında memur kadrolarına atanan personele anılan Kanunun adaylığa ilişkin hukumlerinin uygulanmayacağı değerlendirilmekle birlikte bu kapsamda oğretmen kadrosuna atananlara 7433 sayılı Kanun ve Aday Oğretmenlik ve Oğretmenlik Kariyer Basamakları Yonetmeliğinde bulunan aday oğretmenlik hukumlerinin uygulanması gerektiği mutalaa edilmektedir." şeklinde acıklama yapılmıştır.
Ote yandan 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 4'uncu maddesinin ucuncu fıkrasında; "...Sozleşmeli oğretmenler, aday oğretmenler icin ongorulen adaylık surecine tabi tutulur. Sozleşmeli oğretmenlerden sozleşme gereği uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde oğretmen kadrolarına atanır. Oğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha gorev yapar, bunlar hakkında adaylık hukumleri uygulanmaz." hukmune yer verilmiştir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğunun 06.04.2023 tarih ve 73856337 sayılı goruş yazısında; "Bu cercevede, 657 sayılı Kanunun gecici 48'inci maddesi cercevesinde Bakanlığımız oğretmen kadrosuna atananlardan sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapmakta iken adaylık surecini tamamlamayanlar ile adaylık surecinin bir kısmını tamamlayanlar, Aday Oğretmenlik ve Oğretmenlik Kariyer Basamakları Yonetmeliğinin adaylık hukumlerine (bir kısmını tamamlayanlar tamamlamadıkları kısım yonunden) tabi tutulacaklardır." acıklamalarına yer verilmiştir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR