Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez, "15 Mayıs sabahında, sabahına kalmayacak belki gecesinde yine Sayın Cumhurbaşkanı'mız adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan efsane bir balkon konuşmasında sizlere seslenecek. Biz şimdi balkonu temizlemeye başladık, hazırlık yapıyoruz." dedi. Mihalgazi İlce Belediyesi onunde vatandaşlara hitap eden Donmez, Turkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bolgede sozu dinlenen bir ulke haline geldiğini soyledi.
Donmez, Turk milletinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında kenetlendiğini belirterek, şoyle devam etti:
"Onlar başka arayışlar icerisine girdiler. Malum ceşitli masalar topladılar. Bir masanın etrafında 6 kişi, sonra sayısı 7, 8, 10 kac oldu bilmiyorum. Hala eski Turkiye'nin eski yonetimlerini arıyorlar. Cunku o zaman vur ensesine al ekmeğini modeli vardı. Şimdi ona onlar şu anda soz dinletemiyor. Diyoruz ki tamam, eğer burada bir tasarrufunuz olacaksa bu bolgede, Turkiye'yi dinleyeceksiniz. Burası eskiden olduğu gibi at oynatacağınız yer olmaktan cıktı. Bunu kabullenmek istemiyorlar. Şimdi onlerinde onların bir fırsat doğdu kendilerince. 'Acaba 14 Mayıs'ta yine bizim sozumuzu dinleyecek birileri gelir mi' diye. Şimdi size soruyorum, onların dediğine mi 'evet' diyeceksiniz yoksa Sayın Erdoğan'ın dediğine mi 'evet' diyeceksiniz?"
Turkiye'nin kalkınmasını, gelişmesini istemeyen cevrelerce ekonomik, diplomatik engellerle karşılaştıklarını ancak ulkenin kendi kaynaklarıyla, kendi zenginliğini aramaya baş koyduklarını vurgulayan Bakan Donmez, hem denizde hem de karada yeraltı kaynaklarını cıkarmayı başardıklarını anlattı.
"Tam 35 yıl boyunca konutlara yetecek doğal gazımız artık var." diyen Donmez, şunları kaydetti:
"'Kimse bu kadar kısa sure icerisinde bunu cıkartıp karaya getiremez' dediler. Siz de duydunuz televizyonlarda, bazı muhalefet liderleri bile inanmadı, inanmak istemedi. Gunlerce biz o gazı yaktık ama hala inanmadı. Gozleri var gormuyor. Kulakları var, duymuyor. Dilleri var, konuşmuyor. Kalpleri var, hissetmiyor. Bu tip insanlarla da maalesef muhatap olduk. Ama azmettik, inancla, sabırla calıştık. O gazı da gectiğimiz haftalarda ramazanın son gunu karaya getirdik. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın teşrifleriyle de sisteme bastık."
- "Biraz suz, filtrele traktorune koy gotur"
Bakan Donmez, Gabar Dağı'ndaki yeni petrol rezervi keşfine değinerek, sozlerini şoyle surdurdu:
"Cumhurbaşkanı'mız da iki gun once, ben de Konya'daki programdaydım, orada acıkladı. Turkiye tarihinin en buyuk petrol keşfini yakaladık. Niye şimdiye kadar yapılmadı? Cunku orada teror vardı. Bu calışmaları engellemek istiyorlardı. Ondan dolayı da oralara gidip arama, araştırma yapamamıştık. Şimdi terorden oralar temizlendi. Biz de ekibimizle birlikte gittik, aramalarımızı yaptık. Gectiğimiz yıl 'Esma Cevik Kuyusu' adını verdiğimiz bolgede tam 180 milyon varillik bir petrol keşfi yaptık. Niye Esma Cevik adını verdik? Cunku o bolgeyi mayınlardan, bombalardan temizlemek icin bizimle birlikte calışan jandarmamız vardı. O kızcağızımız, evladımız mayını, bombayı imha ederken şehit oldu. Biz de onun aziz hatırasına hurmeten o bolgeye şehit Esma Cevik Kuyusu adını verdik. Maşallah cok bereketli... 9-10 tane kuyu actık. Gunluk 10 bin varil uretim yapıyoruz. Normalde Turkiye'de kuyu başı uretimler 50-60 varilken sadece bu kuyulardan kuyu başına tam 1000 varil uretim yapıyoruz.
Dedik ki arkadaşlar bu bolgede anlaşılan buyuk potansiyel var, civar bolgeleri de bir araştırın. Gabar bolgesinde onun ardından hemen hızlı araştırmalara girdik. Biz kışın oraya girdiğimizde 3 metre kar vardı. Karın kalkmasını bekledik. Martta tekrar başladık. Bir hafta once de orada ilk kuyumuzdan petrol uretimine başladık. Son derece kaliteli bir petrol bulduk. Arkadaşlarım bana diyor ki 'neredeyse mazot kalitesinde'. Yani biraz suz, filtrele, traktorune koy gotur. Normalde bizim mesela Batman Raman bolgesinde bulduğumuz petrol ağır. Gorseniz 'bu yanar mı, kullanılır mı' dersiniz. Camur gibi. Gravitesi 15-20. Buradaki petrolun kalitesi ise 41 kalitede. Normalde dunyanın en kaliteli petrolu brent petrol İngiltere'de 36. Bak ondan daha kaliteli bir petrolu bulmuş olduk. Şimdi inşallah onumuzdeki birkac yıl icerisinde orada kuyularımızı acacağız. Petrol uretimimizi ikiye katlayacağız."
- "Dışarıya para dilenmeye gitmenize gerek yok"
CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıcdaroğlu'nu eleştiren ve "Birileri cıkmış yurt dışında kaynak arıyor." ifadelerini kullanan Donmez, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Dedi ya '300 milyar dolar buldum.' Dışarıya para dilenmeye gitmenize gerek yok. Kaynak burada. Kaynak Karadeniz'de, kaynak Anadolu'da. Yıllardır EYT tartışıldı durdu. Cozduk mu sorunu? Cozduk. Memura, emekliye, enflasyon uzerinde zam yaptık mı? Yaptık. Siz burada tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorsunuz. Bakın Turkiye'de en cok desteklenen kesim tarım kesimi. Yıllık 100 milyar liranın uzerinde bir destek veriyoruz. Sadece gectiğimiz yıl Eskişehir'de yaklaşık 1,3 milyar liralık tarım desteği vermişiz. Dile kolay. Yeter ki siz uretin diye, yeter ki şehirde biz yaşayanlar sofrasında kendi urunlerini taze taze yesin diye. Gıda guvenliği de en az enerji guvenliği kadar onemli. Uretmek zorundayız. Genclerimizi burada tutmakta zorlanıyoruz. Onun icin başta Mihalgazi olmak uzere bu bolgelerde genc nufusumuzu burada tutacak yeni projelerle geliyoruz. Modern tarım işletmelerine hızlıca gecmemiz lazım. Buralarda gerekirse tarım liselerimizin, meslek liselerimizin sayısını arttıracağız. Daha modern, daha akıllı, başka bir ifadeyle iyi tarım yapacağız."
Konuşmasının ardından ilcedeki pazar yerinde esnafı selamlayan Bakan Donmez'e, İlce Belediye Başkanı Zeynep Guneş Akgun, AK Parti İl Başkanı Suleyman Reyhan, AK Parti Eskişehir milletvekili adayı Pınar Turhanoğlu Gucuyener de eşlik etti.
- "Milletimizin feraseti onların hilelerini yenecek inşallah"
Daha sonra beraberindekilerle ilceye bağlı Alpagut Mahallesi'ne gecen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Donmez, burada yaptığı konuşmada, millete olan aşkla, hizmet ve eser siyasetini surdurduklerinin belirterek, hukumetlerinin ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye, bircok alanda yuzlerce eser yaptığını kaydetti.
Toplamda 710 milyar metrekupluk gazın Karadeniz'in binlerce metre altında yattığını ifade eden Donmez, şoyle konuştu:
"Sizin evinize gelmeye bekliyor. Biz ilk anda bunu ilan ettiğimizde bircok kimse inanmadı, ozellikle muhalefetten. Aradan 2 ay gecti. Denizde yakma testleri yaptık. Teknik olarak yapılması gerekiyor. Gemiden iki hafta o gazı yaktık, yine inanmadılar. Karaya getirdik, yine inanmadılar. Cunku bunların gozleri var gormuyor. Kulakları var, duymuyor. Kalpleri var, hissetmiyor. Ne yapsak boş. Yuzleri var, kızarmıyor. Gecenlerde 'bize 6 ay once boyle bir gaz var dediniz. Hani nerede cıkartın' diyen birisi, gecmişte de hukumetlerimizde bakanlık yaptı, gecenlerde Zonguldak'a gitmiş. Ben de basından izledim. Yanındaki belediye başkanı, milletvekili, bizden de değil Allah icin onu da soyleyeyim, buradaki calışmaları da bir guzel guzel anlatmışlar. 'Burada muazzam bir calışma yaptılar. Binlerce insan calıştı. Gece gunduz demeden bu gazı buraya getirdiler. Bizim buranın yerel gelişmesine, kalkınmasına onemli katkı sağlayacak' diyor. O da diyor ki danışmanına 'Biz gidecektik. Yol nerede? Bir goster bana.' Şaşırdı, Allah şaşırtmasın. Bu mahalleden gidince herkes şaşırıyor. Allah şaşırtmasın."
Fatih Donmez, şehitleri unutmayacaklarını, bu toprağın her tarafının şehitlerin kanlarıyla sulandığını vurguladı. Şehitlerin hatıralarının yaşatılması gerektiğinin altını cizen Donmez, sozlerini şoyle tamamladı:
"Şimdi birileri kalkmış Erdoğan'ı devirmek icin, burada at oynatabilmek icin kendi sozlerini dinleyecek bir lider, bir cumhurbaşkanı cıkartmaya calışıyorlar ama başaramayacaklar. Milletimizin feraseti onların hilelerini yenecek inşallah. Biz şoyle bir secim kampanyası arzu etmiştik. Gelelim eserlerimizi, hizmetlerimizi, yatırımlarımızı anlatalım. Onların yaptığı bir şey yok. Yapacağı da bir şey yok. Vaatleri de hayalden ibaret. Lakin gel gor ki konu başka bir mecraya gitti. Artık bu secim eser, hizmet siyasetinin konuşulduğu secim olmaktan cıktı. Milli bağımsızlık, istiklal, istikbal ve beka siyasetinin konuşulacağı bir ortama doğru gitti. O alan da en guclu olduğumuz alan. Bu milleti bolemeyecekler. İnşallah 15 Mayıs sabahında, sabahına kalmayacak belki gecesinde yine Sayın Cumhurbaşkanı'mız adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan efsane bir balkon konuşmasında sizlere seslenecek. Biz şimdi balkonu temizlemeye başladık, hazırlık yapıyoruz. Sizler de balkonlarınızı temizleyin, hep beraber inşallah ona eşlik edelim."