Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kılıcdaroğlu, vatanın ve bayrağın kırmızı cizgileri olduğunu soyledi. "Biz vatanımız ve bayrağımız icin gozumuzu kırpmadan olume gideriz. Sizin icin calışacağım, sizin icin ureteceğim. Butun hizmetlerimi sizin icin yapacağım. Ben sizden birisiyim" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıcdaroğlu, Denizli'de 29 Ekim Bulvarı'nda duzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Turkiye'yi aydınlığa cıkaracaklarını, genclerin umutsuzluğunu yok edeceklerini ve Turkiye'yi buyuteceklerini soyledi.
Turkiye'nin değişime ihtiyacı olduğunu savunan Kılıcdaroğlu, şoyle konuştu:
"Bu değişimi beraber gercekleştireceğiz. Beraber sandığa gideceğiz ve oyumuzu kullanacağız. Geleceğiz ama halkın iradesiyle geleceğiz. Baskıyla, şiddetle değil, halkın iradesiyle geleceğiz. Demokrasi icerisinde geleceğiz ve demokrasi icerisinde ulkemizi buyuteceğiz. Sevgili gencler hazır mısınız? Sandığa gitmeye hazır mısınız. Neden soyluyorum biliyor musunuz? 5 milyon 300 bin genc bu kez sandığa gidecekler ve ilk kez oy kullanacaklar. Turkiye'nin kaderini değiştirecek olan sizsiniz. Ben de Allah nasip eder sizlerin oylarıyla o koltuğa oturduğumda goreceksiniz, sizler icin nasıl calıştığımı, ulkenin genclerine nasıl umut verdiğimizi goreceksiniz."
Kadın tarım işcilerinin sosyal guvenceleri olmadığını belirten Kılıcdaroğlu, "Bu kadınlar belli bir yaşa gelince herhangi bir gelirleri olmuyor. Eşinden bir şey kaldıysa kaldı, yoksa hicbir şeyler olmuyor. Kırsalda calışan, yani bağda, bahcede calışan, butun kadınların ve butun genclerin sosyal guvenlik primlerini devlet odeyecek. Kırsalda, tarlada calışan butun kadınlar zamanı gelince emekli olacaklar." diye konuştu.
"Sizin icin calışacağım, sizin icin ureteceğim"
Kılıcdaroğlu, 2015'ten itibaren emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 2 maaş asgari ucret tutarında ikramiye verilsin dediğini kaydederek, şoyle devam etti:
"Once 'Parayı nereden bulacağız? Para yok.' dediler, vermediler. Israr edince sonunda 1000 lira para verdiler. Şimdi secim yaklaştı biraz artırdılar. Onumuzde Kurban Bayramı var. Kurban Bayramı'nda emekci aylığını almaya gittiğinde 15 bin lira ikramiyeyi anasının ak sutu gibi alacak ve onu coluk cocuğuyla, torunlarıyla beraber huzur icinde harcayacak. Ben bunu soylediğimde diyorlar ki 'Parayı nereden bulacaksın? Sen 5'li cetelere para bulurken var. 5'li cetelere demiyorsun 'Parayı nereden bulacaksın' diye. Bu kardeşiniz yandaş icin, 5'li ceteler, uyuşturucu baronları icin değil, halk icin calışır. Sizin icin calışacağım, sizin icin ureteceğim. Butun hizmetlerimi sizin icin yapacağım. Ben sizden birisiyim. Halktan birisiyim. Eskiden neysem şimdi de aynıyım. Mutevazı evimde oturuyorum. Zaten mutfağımı coğunuz biliyorsunuz. Benim saraylarda oturmak gibi bir alışkanlığım yok. Cok zengin bir aileden de gelmedim. Allah nasip ederse secerseniz saraya değil Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un Cankaya'sına gideceğim."
Kılıcdaroğlu, milliyetciliğini sorgulamaya kalkanların olduğunu belirterek, "Siz kimsiniz, milliyetcilik kim? Bizim yani Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2 temel kırmızı cizgisi vardır, bir vatanımız, iki bayrağımız. Biz vatanımız ve bayrağımız icin gozumuzu kırpmadan olume gideriz. Tarihin bize yuklediği bir sorumluluktur bu. Cunku biz Kurtuluş Savaşı sonrası kurulan bir partiyiz. Biz avukatlık burolarında kurulan, dilekceyle kurulan parti değiliz. Cumhuriyet Halk Partisi tarihsel kokleri olan bir partidir. Bize Ataturk'ten miras olan bir partidir. Biz boyle emek harcarız." ifadelerini kullandı.
"Hepimiz sıkıntı icindeyiz"

Turkiye'nin zor bir surecten gectiğini kaydeden Kılıcdaroğlu, şoyle devam etti:
"Hepimiz sıkıntı icindeyiz. Toplumsal bir sıkıntı var. Genclerimiz sıkıntı icinde. Bir tweet attığı zaman annesi, babası hemen uyarıyor. 'Aman ha oğlum, aman ha kızım, başım belaya girebilir' diye. 'Aman şoyle boyle olur' diyor pek cok anne baba. Gencler, size sozum, cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğumda en rahat beni eleştirebileceksiniz. Bu konuda size yuzde 100 garanti veriyorum. Cunku devleti yonetenler eleştiriden ders cıkarmak zorundadırlar. Olur ya benim bir hatam olabilir, bir eksiğim de olabilir. Genc de yaşlı da kadın da erkek de beni uyarabilir. Aslında bu uyarı benim icin cok değerlidir. Oyle olmak zorundadır. Dolayısıyla eleştirdi diye insanları yakala, hapse at, tutukla, gozaltına al. Bunların hicbirisi olmayacak."
Kılıcdaroğlu, polislerin zor şartlarda gorev yaptıklarını gayet iyi bildiğini de kaydetti.
"Yani hicbir ureticinin zarar etmeyeceği bir modeli getiriyoruz"
6 lider olarak soz verdiklerini ve esnaf bakanlığı kuracaklarını ifade eden Kılıcdaroğlu, "Sizin sorunlarınızı cozecek olan da esnaf bakanlığı olacak. Hic endişe etmeyin. Cunku bizim ilk tanıştığımız kişi cocukken esnaftır. Mahallenin esnafına gideriz. Ekmeği oradan alırız. Alışverişi oradan yaparız. Dolayısıyla esnafın yaşaması lazım. Yine bir şey daha. Buyuk alışveriş merkezlerini haftada 1 gun kapatacağız." dedi.

Kılıcdaroğlu, ciftci icin havza bazlı planlama yapacaklarını kaydederek "Kim neyi ekeceğini onceden bilecek. Devletin kaca satın alacağını da onceden bilecek. Havza bazlı planlamada hic kimsenin zarar etmediği bir modeli inşa edeceğiz. Formulumuz şu;Allah aşkına bir tarafa yazınne uretiyorsanız buğday, arpa, yulaf, kekik neyse maliyet artı makul kar, eşittir taban fiyat olacak. Yani hicbir ureticinin zarar etmeyeceği bir modeli getiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Kılıcdaroğlu, en gec iki yıl icinde Suriyeli sığınmacıları ulkelerine uğurlayacaklarını da soyledi.